Ακίνητα: η πολυετής κάμψη της οικοδομής ανεβάζει τις τιμές
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμα 10 Σεπτεμβρίου 2021 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Φρένο στην άνοδο της τιμής των ακινήτων που καταγράφεται στα στοιχεία της Tραπέζης της Ελλάδος μπορεί να βάλει η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας για την κατασκευή περισσότερων νεόδμητων διαμερισμάτων αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση παλαιότερων κατοικιών που θα τα καταστήσει «αξιόμαχα» και θα τους δώσει μπόνους στην αγορά ακινήτων.
Παράγοντες της αγοράς ακινήτων, σημειώνουν ότι η αύξηση της τάξεως του 4,7% στις τιμές των κατοικιών που καταγράφεται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, για το Β΄ τρίμηνο του 2021 «οφείλεται κυρίως στη μειωμένη διαθεσιμότητα ακινήτων και όχι στην αυξημένη ζήτηση». Μάλιστα σημειώνουν, ότι «η άνοδος που σημειώνεται κυρίως στα νεόδμητα ακίνητα, συμπαρασύρει και τα παλαιότερα».
Λίγα τα νεόδμητα διαμερίσματα
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΤτΕ από τις εμπορικές τράπεζες, η αύξηση των τιμών στο Β΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 4,7% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 4,6% για τα παλαιά, ηλικίας άνω των 5 ετών: «Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στο μικρό αριθμό αφενός των νεόδμητων διαμερισμάτων που είναι διάθεσιμα στην αγορά καθώς η οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει πλήρως ανεβάσει στροφές, με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε στην αγορά προς το παρόν πληθώρα νεόδμητων σπιτιών», αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες στο «Ecopress». Και προσθέτουν: Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μία πληθώρα παλαιότερων κατοικιών προς πώληση, η οποία όμως μένει στα αζήτητα καθώς είναι χαμηλών προδιαγραφών σε σχέση μ΄αυτό που ζητάει σήμερα η αγορά: σπίτια ενεργειακά αναβαθμισμένα, ανακαινισμένα κτλ».
Αυξητική πορεία
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του «Ecopress», όπου παρουσιάζονται τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την οικοδομική δραστηριότητα, καταγράφεται για το 2021 αύξηση συγκριτικά με το 2020 στον αριθμό έκδοσης οικοδομικών αδειών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, όπως επίσης και στον όγκο των κατασκευών. Ωστόσο, παρόλο που η οικοδομική δραστηριότητα, μετά από μεγάλη καμπή, από το 2017 έως σήμερα παρουσιάζει σταθερά μικρή αλλά αυξητική πορεία, με σημείο αναφοράς όμως το 2011, εξακολουθεί επί μία δεκαετία να κινείται πολύ χαμηλότερα από τις καλές, προ κρίσης εποχές.
Αυξημένες ανάγκες σε Αθήνα Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της τραπέζης της Ελλάδος, οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρούνται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα: η αύξηση αυτή για την Αθήνα στο Β΄ τρίμηνο του 2021 ανέρχεται στο 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ για τη Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4,1%. Για τις άλλες μεγάλες πόλεις η αύξηση ανέρχεται στο ποσοστό του 3,2% και 2,6% για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας: «Τα ποσοστά αντιπροσωπεύουν μία πραγματικότητα, καθώς στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχουν μεγαλύτερες στεγαστικές ανάγκες, που δεν ικανοποιούνται με τη μειωμένη προσφορά ακινήτων που υπάρχει σήμερα».
Συγκεντρωτικά στοιχεία
Η εικόνα που δίνεται για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, στο Β΄ τρίμηνο του 2021, καταγράφει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, στο Α τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν 3,6%, ενώ για το σύνολο του 2020 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,7%.
Μεταβιβάσεις
Στο ερώτημα πως συμβιβάζεται το κύμα μεταβιβάσεων που κατά κοινή παραδοχή διογκώνεται μετά την ανακοίνωση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, με τη μειωμένη προσφορά ακινήτων, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν, ότι πρόκειται κυρίως και προς το παρόν, για γονικές παροχές.
Ο ρόλος των πλειστηριασμών
Πάντως, σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν, ότι στην αγορά αναμένεται να βγουν περισσότερα ακίνητα και από τους πλειστηριασμούς που επανέρχονται στο προσκήνιο από τις αρχές του τρέχοντος μήνα, έπειτα από μακρά περίοδο «παγώματος» λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 2800 ρευστοποιήσεις ακινήτων. Από αυτό το κύμα εξαιρούνται τόσο οι πυρόπληκτοι όπως έγινε γνωστό με πρόσφατη ανακοίνωση, αλλά και τα ευάλωτα νοικοκυριά εφόσον το δηλώσουν και λάβουν τη σχετική βεβαίωση μετά από σχετικούς ελέγχους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης χρεών της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.
Σχετικά Άρθρα
- Ακίνητα: φρένο στις οικοδομές γκάζι στις τιμές
- ΤτΕ: αυξήθηκαν πάνω από 12% οι τιμές των ακινήτων το 2022
- ΤτΕ: αύξηση κατά 10,4% στις τιμές των ακινήτων το α’ τρίμηνο 2024
- ΤτΕ: νέες αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων
- ΤτΕ: αυξήθηκαν από 8,9 έως 13% οι τιμές των ακινήτων
- Οικονομικών: τι ετοιμάζεται για αντικειμενικές τιμές και ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα