Ακίνητα: στα σκαριά παράταση για τις ευνοϊκές μεταβιβάσεις
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΧρήμα 21 Ιανουαρίου 2022 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Στα σκαριά βρίσκεται παράταση για την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο τεράστιος όγκος των συναλλαγών που αφορούν δικαιοπραξίες επί ακινήτων. Ποια είναι τα δύο πιθανά σενάρια.
Ο όγκος των μεταβιβαστικών πράξεων που έρχεται ως απόρροια της θέσπισης του υψηλού αφορολόγητου ορίου και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στα συμβολαιογραφεία της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των συναλλαγών έχει φτάσει σε επίπεδο προ της κρίσης, δηλαδή το 2014, όπως ανέφερε στο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ρούσκας. (δείτε σχετικό θέμα στο Ecopress εδώ)
Σε παράταση
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην παράταση της προθεσμίας για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες που λήγει ως γνωστόν στις 31 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό περιθώριο του ενός μηνός για τη σύνταξη συμβολαίων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021, δόθηκε σε όλους εκείνους τους φορολογούμενους, οι οποίοι κατάφεραν να υποβάλλουν τις δηλώσεις φόρου μεταβιβάσεις είτε χειροκίνητα στις ΔΟΥ είτε μέσω myProperty πριν την εκπνοή του 2021.
Πίεση από τους φορείς
Η επικείμενη παράταση πραγματοποιείται και υπό την πίεση των φορέων που σχετίζονται με τις συναλλαγές και τις δικαιοπραξίες επί των ακινήτων, οι οποίοι ζητούν δίμηνη παράταση μέχρι το τέλος Μαρτίου, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι το ελληνικό δημόσιο έχει μόνο να κερδίσει από την παράταση αυτή: θα εισπράξει έσοδα από τις συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν, ενώ αντίθετα, πολλές ανολοκλήρωτες συμβολαιογραφικές πράξεις θα παραπεμφθούν στις «ελληνικές καλένδες» καθώς θα κριθούν ασύμφορες πια για τους συναλλασσόμενους.
Το άγος των πιστοποιητικών
Το κυρίαρχο πρόβλημα για το νέο φρακάρισμα των μεταβιβάσεων βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής γραφειοκρατίας. Χιλιάδες Βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους. Ομοίως, τεράστιο πλήθος πιστοποιητικών, απαραίτητων για την σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομίας, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας. Επίσης σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση δηλώσεων φόρου που υποβλήθηκαν μέσα στο Δεκέμβρη στις εφορείες, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τους απαιτούμενους ελέγχους. Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ρούσκας σε πρόσφατες δηλώσεις τους στο «Ecopress», αναφερόμενος στο μεγάλο όγκο των μεταβιβαστικών πράξεων τόνιζε, ότι «ακόμη υπογράφουμε συμβόλαια με παλιές αντικειμενικές αξίες, η πλειοψηφία των οποίων είναι γονικές παροχές και δωρεές. Έχουμε φτάσει σε επίπεδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου ένα με δύο χρόνια πριν την κρίση, ήτοι το 2014». Όπως εξηγεί, θα προλάβουν την ασφυκτική διορία -εφόσον δεν επιβεβαιωθούν οι πρόσφατες πληροφορίες για παράταση- εκείνοι που έχουν ήδη λάβει χειρόγραφα και ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φόρου από την Εφορεία και τονίζει ότι οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σημειώνονται στην έκδοση των βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους δήμους, εξαιτίας του οποίου, ενδέχεται να μην ολοκληρωθούν μεταβιβαστικά συμβόλαια».
Ο χρόνος παράτασης
Τα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την επιμήκυνση της παράτασης είναι να δοθεί περιθώριο είτε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, είτε μέχρι τα τέλη Μαρτίου όπως ζητήθηκε από τους έξι φορείς, που εμπλέκονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στις συναλλαγές της ακίνητης περιουσίας (σχετικό θέμα του Εcopress) εδώ.
Σχετικά Άρθρα
- Ακίνητα: κλείδωσε παράταση για φθηνές μεταβιβάσεις
- Σε επίπεδα προ κρίσης οι μεταβιβάσεις-οδηγίες για τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης
- Εφορεία: όλη ατζέντα πληρωμών μετά το σερί παρατάσεων
- «Επικήδειος» για βεβαίωση μηχανικού- νέο «μπλακάουτ» στις μεταβιβάσεις
- Ακίνητα: τελευταία προθεσμία για φθηνές μεταβιβάσεις
- ΤΑΠ: μετά το Γολγοθά των μεταβιβάσεων έρχεται κατάργηση