ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η υπόθεση των υψηλών κτιρίων στην περιοχή της Ακρόπολης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Πριν την ξαφνική κατακραυγή, που ξεσηκώθηκε τις... Ακρόπολη: Τα κτίρια που πέρασαν από την αποθέωση στην κατακραυγή…! 

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η υπόθεση των υψηλών κτιρίων στην περιοχή της Ακρόπολης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Πριν την ξαφνική κατακραυγή, που ξεσηκώθηκε τις τελευταίες ημέρες για την προστασία του Ιερού Βράχου έχει διανύσει μία μακρά πορεία … αποθέωσης.

Μπαράζ δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζει να καταγράφει τις αντιδράσεις τις παρεμβάσεις  και τις εξελίξεις για το σύγχρονο πολεοδομικό «έγκλημα» γύρω από το εμβληματικό ιστορικό μνημείο.

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι έχει προηγηθεί τους τελευταίους μήνες άλλο ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, το οποίο  από άλλη σκοπιά αποθεώνει την κατασκευή των συγκεκριμένων ξενοδοχειακών κτιρίων, που τώρα βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα.

Kοντράστ

Το «κοντράστ» των δημοσιευμάτων, που σε κάθε περίπτωση καταγράφουν οπτικές της πραγματικότητας αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο μία τεράστια σύγχυση, στα όρια της πολιτικής και κοινωνικής σχιζοφρένειας, που κατατρύχει τη σύγχρονη  ελληνική πραγματικότητα.

Μία σύγχυση, που διαχρονικά εκτρέφουν η έλλειψη μέτρου, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, κανόνων, ελέγχων, οι συντεχνιακές, πελατειακές μικροπολιτικές και γραφειοκρατικές νοοτροπίες και συμπεριφορές, η επικράτηση της ασυδοσίας, της ανευθυνότητας και μικρών και μεγάλων συμφερόντων, που παράγει ακινησία, εντυπώσεις  και καταστροφικά αποτελέσματα.

 Το «κοντράστ» των δημοσιευμάτων προσφέρεται για σύνθεση και συλλογή. Δείχνει πως η σύγχρονη  ελληνική πραγματικότητα εξουδετερώνει στην πράξη, τόσο την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας, όσο και τις επενδύσεις.  

Πάντως  την ίδια ώρα που γίνεται λόγος για τεράστιο πολεοδομικό «έγκλημα» γύρω από τον Ιερό Βράχο και τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ανακοινώνουν μετρά αναστολής της δόμησης και επανελέγχου  του καθεστώτος πολεοδομικής και αρχαιολογικής αδειοδότησης στην ιστορική περιοχή, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές υπερασπίζονται ότι έχουν πράξει στο ακέραιο το καθήκον τους!

Ουδείς αμφισβητεί ότι τα κτίρια, που βρίσκονται τώρα στο «μάτι του κυκλώνα» έχουν αδειοδοτηθεί και ανεγερθεί νόμιμα, στο πλαίσιο των προβλέψεων της υφιστάμενης πολεοδομικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας, ως κτιριακές επενδύσεις.

Παράλληλα λοιπόν με την τρέχουσα επικαιρότητα, για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, τις αντιδράσεις και καταγγελίες των βασικών υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας, τις ανακοινώσεις των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τις ανακοινώσεις των αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων, για τη δόμηση που πολιορκεί το  εμβληματικό μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο σφαιρικός παρατηρητής θα βρει και αποθεωτικές καταγραφές για τα ελεγχόμενα και καταγγελλόμενα κτίρια.

Μπαράζ δημοσιευμάτων

Πλήθος δημοσιευμάτων εγκωμιάζουν τόσο την αρχιτεκτονική υπόσταση, όσο και την επενδυτική δυναμική των νέων ξενοδοχειακών μονάδων, με χαρακτηριστικές αναφορές, ότι «έρχονται να συμβάλουν στην   τόνωση του τουριστικού ρεύματος», ότι «παρά την οικονομική κρίση εκσυγχρονίζουν την πόλη με ταχείς ρυθμούς  ειδικά στον τομέα του real estate»,  με «απώτερο στόχο τη ριζική αναδιαμόρφωση της πόλης».

Τα ίδια δημοσιεύματα εκθειάζοντας τα πλεονεκτήματα των νέων μονάδων αναφέρουν χαρακτηριστικές φράσεις, όπως ότι «εντός του κτιρίου έχουν ανασκαφεί πολύτιμα ευρήματα της αρχαιότητας, τα οποία θα είναι κι επισκέψιμα με το σημαντικότερο εξ αυτών το ψηφιδωτό δάπεδο, μέρος ρωμαϊκής έπαυλης». Επίσης ότι «το ίδιο το ξενοδοχείο, άλλωστε, θα έλεγε κανείς ότι σχεδόν αγγίζει τον Παρθενώνα, με την έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης, τη ζωφόρο και τα αετώματα να αποτελούν μέρος του τοπίου μας».

«Ξενοδοχείο με υπογραφή»

Με τίτλο «Ξενοδοχείο με υπογραφή» γράφει το  ρεπορτάζ ότι:

-«Το μεγάλο, διαμπερές, ελαφρώς ακανόνιστο οικόπεδο στην περιοχή του Μακρυγιάννη παρέμενε άχτιστο για δεκαετίες. Κι αυτό, παρά την προνομιακή του θέση και την οπτική επαφή με το Μουσείο της Ακρόπολης και τη λεωφόρο Συγγρού. Φαίνεται, όμως, ότι η τουριστική άνοδος της Αθήνας προσελκύει επενδύσεις σε νέες υποδομές και το εν λόγω οικόπεδο έχει αρχίσει και χτίζεται προκειμένου να στεγάσει ένα νέο ξενοδοχείο με αρχιτεκτονικές φιλοδοξίες. Τη μελέτη υπογράφει το δίδυμο των Elastic Architecs, ένα από τα πλέον δυναμικά και εξωστρεφή γραφεία της Αθήνας, που έχει δημιουργήσει τη δική του παράδοση σε τουριστικές κατασκευές υψηλών προδιαγραφών (βλ. συνεργασία με τη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων πολυτελείας Aman Resorts). Η Ρία Βογιατζή και ο Αλέξανδρος Ξένος στο νέο αυτό πρότζεκτ προτείνουν δύο διακριτούς όγκους, με τον βασικό και μεγαλύτερο σε ύψος να βλέπει στην οδό Φαλήρου και τον δεύτερο να έχει την πρόσοψή του στραμμένη στη λεωφόρο Συγγρού. Η μελέτη δανείζεται στοιχεία από το μοντέρνο λεξιλόγιο, με έναν λιτό κάνναβο να δεσπόζει στις όψεις των δύο κτιρίων. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, το κέντρο της Αθήνας θα αποκτήσει ένα δεύτερο Coco-Mat Hotel ύστερα από αυτό του Κολωνακίου επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ».

Συγγρού 5 αστέρων

Με τίτλο «Συγγρού 5 αστέρων» γράφει το  ρεπορτάζ ότι « Στο σταυροδρόμι μεταξύ Πειραιά και Αθήνας, ο άξονας που ενώνει το πολύβουο κέντρο με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, η λεωφόρος Συγγρού, αναγεννάται ως ο νέος πόλος πολυτελούς ξενοδοχίας της πρωτεύουσας. Τέσσερα νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων, καθώς και αρκετά ακόμα με ένα αστέρι λιγότερο, αλλά εξίσου προσεγμένα και σύγχρονα, αναβαθμίζουν όχι μόνο τη λεωφόρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

Και ειδικότερα σημειώνει: «Μέχρι το τέλος του χρόνου, η Συγγρού θα υποδεχτεί δύο ακόμα πεντάστερα ξενοδοχεία στο ανώτερο άκρο της. Το Coco-mat Athens BC Hotel, στη συμβολή της λεωφόρου με την οδό Φαλήρου στο Κουκάκι, καθώς και το Niche Hotel, στη γωνία με την οδό Βούρβαχη, είναι και τα δύο έργα του αρχιτεκτονικού γραφείου Elastic Architects, της Ρίας Βογιατζή και του Αλέξανδρου Ξένου – ένα από τα πλέον δυναμικά και εξωστρεφή γραφεία της Αθήνας. Το πρώτο, ένα ακόμα ξενοδοχείο Coco-mat στο κέντρο της Αθήνας μετά απ’ αυτό του Κολωνακίου, δεν ονομάστηκε τυχαία Athens BC. Μέσα στο νέο κτίριο έχουν ανασκαφεί πολύτιμα ευρήματα της αρχαιότητας, που αναδείχθηκαν και είναι επισκέψιμα. Ένα από τα σημαντικότερα είναι το ψηφιδωτό δάπεδο, μέρος ρωμαϊκής έπαυλης. «Η γειτνίαση με τη Συγγρού, παρότι συμπτωματική, ανέδειξε την τοποθεσία του ως μία από τις κεντρικότερες αρτηρίες, τη στιγμή που πραγματοποιείται μια στροφή του ξενοδοχειακού ενδιαφέροντος στον άξονα που συνδέει τα νέα σημεία τουριστικών πόλων, όπως η Στέγη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το ΚΠΙΣΝ κ.ά.», απάντησαν στο «Κ» οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, οι άνθρωποι της εταιρείας «Μπλε Κέδρος». «Και το ίδιο το ξενοδοχείο, άλλωστε, θα έλεγε κανείς ότι σχεδόν αγγίζει τον Παρθενώνα, με την έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης, τη ζωφόρο και τα αετώματα να αποτελούν μέρος του τοπίου μας».

«5 νέα κτίρια έρχονται για ν’ αλλάξουν την Αθήνα»

Με τίτλο «5 νέα κτίρια έρχονται για ν’ αλλάξουν την Αθήνα: πότε, πού, από ποιους» γράφει το  ρεπορτάζ ότι:

-«Η τόνωση του τουριστικού ρεύματος στην Αθήνα έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον αστικό ιστό που προσανατολίζονται στη μελλοντική του ανάπτυξη. Παρά την οικονομική κρίση, η πόλη φαίνεται πως εκσυγχρονίζεται με ταχείς ρυθμούς και ειδικά στον τομέα του real estate καταγράφεται μεγάλη προσφορά για πώληση ή εκμετάλλευση ακινήτων. Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με παλιά κτίρια που ζωντανεύουν ξανά, τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, εκπτωτικού χωριού, κολυμβητηρίου, την ανακαίνιση ιστορικών κατοικιών καθώς και πολυάριθμες κατασκευές νέων ξενοδοχειακών μονάδων, έχει απώτερο στόχο τη ριζική αναδιαμόρφωση της πόλης. Συνεπώς, η αυξανόμενη τουριστική ροή, οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και τα νέα καταλύματα υψηλής ποιότητας έρχονται να βελτιώσουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένες εκκρεμότητες που χρονίζουν, παραμένοντας άλυτες. Όμως είναι σίγουρο ότι οι μικρές ή μεγάλες προσθήκες σε συνοικίες του κέντρου αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου προσώπου της αθηναϊκής ζωής και σκοπό έχουν να επαναφέρουν στην πρωτεύουσα τη δυναμική εκείνη που θα την καταστήσει και πάλι έναν λειτουργικό και ζωντανό οργανισμό». Και ειδικότερα ότι:

«…  οι Elastic Architects, ιδρυτές των οποίων είναι η Ρία Βογιατζή και ο Αλέξανδρος Ξένος, επιλέχτηκαν να αναλάβουν τη δημιουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, συγκεκριμένα στην περιοχή του Μακρυγιάννη, δίπλα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη γειτονιά, όπως παρατηρούμε και στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που παραχωρήθηκε στη LiFO, στα σχέδια του ξενοδοχείου δίνεται βάρος στη διαχείριση της εσωτερικής κοινόχρηστης ροής, στην ανεμπόδιστη θέα από τα δωμάτια, στον σεβασμό προς το γειτονικό Μουσείο της Ακρόπολης, στην ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων και στη χρήση φυσικών υλικών. Ειδικότερα, το κατακόρυφο εσωτερικό αίθριο φωτίζει τον χώρο φυσικά, μεταβάλλοντάς τον κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα δεσπόζουν στην είσοδο του ξενοδοχείου, αναδεικνύοντας τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Το κτίριο στρέφεται ελαφρώς προς το κτίριο του μουσείου και τον Βράχο της Ακρόπολης και με αυτό τον τρόπο η θέα προς ένα σύγχρονο κι ένα ιστορικό μνημείο πρωταγωνιστεί. Ο κάνναβος στην όψη αντανακλά την εσωτερική δομή του κτιρίου και την εξωτερικεύει και η επιλογή του ξύλου, υλικού όχι τόσο συνηθισμένου κατασκευαστικά στην Αθήνα, προβάλλει μια γήινη αρχιτεκτονική προσέγγιση κι έρχεται σε αντίθεση με το σκυρόδεμα που κυριαρχεί στην πρωτεύουσα».

Σε λεωφόρο πέντε αστέρων μετατρέπεται η Συγγρού

Με τίτλο «Σε λεωφόρο πέντε αστέρων μετατρέπεται η Συγγρού» γράφει το ρεπορτάζ ρεπορτάζ ότι «μια νέα ξενοδοχειακή «πιάτσα» [πολλών αστέρων κι αξιώσεων δημιουργείται σταδιακά τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα, με πολυτελείς κι όχι μόνο ξενοδοχειακές μονάδες να προστίθενται συνεχώς στο δυναμικό της εκμεταλλευόμενης τα συνεχόμενα ρεκόρ του τουρισμού που κατακτά η χώρα μας. Ο λόγος για την λεωφόρο Συγγρού, η οποία από την απομόνωση και τα λουκέτα των πρώτων χρόνων της κρίσης ξεκίνησε δειλά δειλά να αφήνει την κατιούσα και να αλλάζει όψη και εικόνα». Και ειδικότερα:

-«Πέρα από αυτά που έχουν ήδη ανοίξει στον δρόμο της υλοποίησης βαδίζουν και νέες μονάδες. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του χρόνου, η Συγγρού θα υποδεχτεί δύο ακόμα πεντάστερα ξενοδοχεία, το Coco-mat Athens BC Hotel, στη συμβολή της λεωφόρου με την οδό Φαλήρου στο Κουκάκι, καθώς και το Niche Hotel, στη γωνία με την οδό Βούρβαχη. Το πρώτο θα αποτελέσει ένα ακόμα ξενοδοχείο Coco-mat στο κέντρο της Αθήνας μετά απ’ αυτό του Κολωνακίου. Η ονομασία του μάλιστα – Athens BC – δεν είναι τυχαία αφού εντός του κτηρίου έχουν ανασκαφεί πολύτιμα ευρήματα της αρχαιότητας, τα οποία θα είναι κι επισκέψιμα με το σημαντικότερο εξ αυτών το ψηφιδωτό δάπεδο, μέρος ρωμαϊκής έπαυλης».

Πολύτιμα ευρήματα της αρχαιότητας

Με τίτλο «Athens BC: Προχωρά η κατασκευή του 5άστερου ξενοδοχείου της Coco-Mat δίπλα στην Ακρόπολη» γράφει το ρεπορτάζ ότι:

-«Προχωρά η κατασκευή του 5άστερου Athens BC Hotel, σε οικόπεδο που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο μουσείο της Ακρόπολης (Φαλήρου 5 & Παρόδου Συγγρού 34), το οποίο θα λειτουργήσει από την εταιρεία «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco – Mat). Η κατασκευή του ξενοδοχείου ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 σε οικόπεδο που ανήκει στη «Μπλε Κέδρος». Τα έργα θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες και σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο θα κοστίσουν 10.000.000 ευρώ και το ξενοδοχείο θα διαθέτει 90 δωμάτια. Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα στο kathimerini.gr, το νέο ξενοδοχείο δεν ονομάστηκε τυχαία Athens BC. Στο οικόπεδο έχουν ανασκαφεί πολύτιμα ευρήματα της αρχαιότητας (π.χ. ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκής έπαυλης), που αναδείχθηκαν και θα είναι εμφανή μέσα από ειδικές κατασκευές. Στο site της «Μπλε Κέδρος» αναρτήθηκαν φωτογραφίες που δείχνουν σε ποια φάση βρίσκεται η κατασκευή του ξενοδοχείου».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας