ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το υπουργείο Τουρισμού έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι διόρθωσε την πράξη ανάκλησης της οικοδομικής άδειας σύμφωνα με... Ακρόπολη: λουκέτο στο ξενοδοχείο, ενόψει κατεδάφισης των αυθαίρετων ορόφων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το υπουργείο Τουρισμού έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι διόρθωσε την πράξη ανάκλησης της οικοδομικής άδειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και πλέον  η σκυτάλη περνά στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων και του δώματος, στο δεκαόροφο ξενοδοχείο «Coco-Mat Athens BC» της Ακρόπολης.

Nεότερη ενημέρωση: Η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», με επιστολή της προς το υπουργείο Τουρισμού απάντησε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες παύσης του ξενοδοχείου «Coco-Mat Athens» και ότι δεν υφίσταται εκτελεστή διοικητική πράξη χαρακτηρισμού των κατασκευών ως αυθαιρέτων, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση εκκρεμεί σε δικαστήρια και διοικητικές υπηρεσίες. Δείτε εδώ στο ecopress

 Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει θέσει σε ασφυκτικό κλοιό τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να ευθυγραμμιστούν με την απόφαση του και να αναλάβουν δράση για την κατεδάφιση των αυθαίρετων ορόφων, του ξενοδοχείου της εταιρίας «Μπλε Κέδρος», το οποίο έχει ανεγερθεί στην περιοχή Μακρυγιάννη της Ακρόπολης σε συνολικό ύψος 36,5 μέτρων, ενώ το ανώτατο όριο στην περιοχή είναι τα 24 μέτρα, καθώς βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου.

Ασφυκτικός κλοιός από το ΣτΕ

Συγκεκριμένα το ΣτΕ με απόφαση που εξέδωσε στις 27 Ιουνίου 2023 έχει θέσει τρίμηνη προθεσμία, εντός της οποίας να έχουν γίνει όλες οι ενέργειες των εμπλεκομένων υπηρεσιών,  η εκπόνηση των ειδικών μελετών και οι εργασίες κατεδάφιση των αυθαιρέτων ορόφων του ξενοδοχείου της Ακρόπολης, ορίζοντας παράλληλα νέα συνεδρίαση του για τις 28 Σεπτεμβρίου 2023, ως επιστέγασμα εφαρμογής της απόφαση του.

Στο μεταξύ το ΣτΕ με απόφαση του έχει ορίσει  εντεταλμένο δικαστή, πάρεδρο του ΣτΕ και έχει αναλάβει δράση το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, ως αρμόδιο όργανο για την εφαρμογή αποφάσεων του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου το οποίο, μετά από αίτημα ενδιαφερομένων φορέων και κατοίκων, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα απόφαση με την οποία έθεσε τους εμπλεκόμενους φορείς ενώπιον των ευθυνών τους. Συγκεκριμένα:

Ζήτησε άμεσα εντός μίας εβδομάδας να γίνουν διορθώσεις στην απόφαση της ανάκλησης της οικοδομικής άδειας από το Δήμο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ανάκλησης που εξέδωσε ο Δήμος Αθήνας μετά την πρώτη παρέμβασή του ΣτΕ είχε πολλά λάθη, τα οποία εκμεταλλεύτηκε η εταιρεία «Μπλε Κέδρος» και οδήγησε την υπόθεση και πάλι στα δικαστήρια. Επίσης το ΣτΕ ζήτησε να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του ξενοδοχείου για τα αυθαίρετα τμήματα του και να ανατεθεί η ευθύνη κατεδάφισης στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πολεοδομία του Δήμου Αθήνας προχώρησε σε αυτοψία, επιβάλλοντας πρόστιμα αυθαιρέτων ανέγερσης 4,7 εκατ. ευρώ και διατήρησης 2,3 εκατ. ευρώ στο ξενοδοχείο της Ακρόπολης. Δείτε εδώ στο ecopress

Νέα οικοδομική άδεια μετά την κατεδάφιση

Μετά την κατεδάφιση όλων των κατασκευών άνω των 24 μέτρων «είτε, εφόσον τούτο είναι τεχνικά δυσχερές, χαμηλότερα, λ.χ. στο ύψος της οροφής του υποκείμενου ορόφου» μπορεί να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια για να τοποθετηθούν στο δώμα οι βοηθητικές κατασκευές (απόληξη κλιμακοστασίου και πέργκολα), μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ και έγκριση του ΥΠΠΟ σημειώνεται στην απόφαση του ΣτΕ.

Υπουργείο Τουρισμού και Δήμος Αθήνας

Υπό την πίεση και τον έλεγχο του ΣτΕ ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 12 Ιουλίου 2023  η άμεση παύση της λειτουργίας του ξενοδοχείου «Coco-Mat Athens BC». Την ίδια ημέρα, νωρίτερα ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι ευθυγραμμίστηκε με την απόφαση του ΣτΕ και «προέβη σε μερική ανάκληση της οικοδομικής αδείας υπ’ αρ. 15/2017 με ρητή διοικητική πράξη νομίμως δημοσιευμένη και αναρτημένη». Ειδικότερα:

Σε άμεση παύση της λειτουργίας του ξενοδοχείου «Coco-Mat Athens BC» ανακοίνωσε ότι προχωρά η υπηρεσία ελέγχου των τουριστικών καταλυμάτων της Αττικής (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής).  

Η απόφαση της υπηρεσίας, ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης από τον πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το υπ. αριθ. 15/2023 πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης, λόγω μερικής ανάκλησης της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου (σκέψη 8 του ανωτέρω πρακτικού του ΣτΕ).

«Σημειώνεται ότι για την εν λόγω υπόθεση, το υπουργείο Τουρισμού είχε και στο παρελθόν δράσει εγκαίρως, διερευνώντας με σχετικό έγγραφο προς την ΥΔΟΜ του δήμου Αθηναίων, εάν είχε γίνει ανάκληση της οικοδομικής άδειας του εν λόγω καταλύματος, ως απόρροιας συμμόρφωσης του με το υπ. αριθμ. 11/2022 πρακτικό συνεδρίασης του ΣτΕ, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση» αναφέρει το υπουργείο Τουρισμού, σε ανακοίνωσή του.

Όπως επιπροσθέτως σημειώνεται στην ανακοίνωση, με το από 21/4/2023 έγγραφό της, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής, είχε αποστείλει προς το ξενοδοχείο κλήση σε παροχή εξηγήσεων, προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους δεν είχε επέλθει μεταβολή των στοιχείων γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος στο πληροφοριακό σύστημα notify business, κατόπιν της μεταβολής στην υπ. αριθμ 15/2017 άδεια δόμησης του, και δόθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία του.

«Είναι σαφές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, είχαν από την πρώτη στιγμή άμεσα κινηθεί ως προς τη διερεύνηση της νόμιμης λειτουργίας του ξενοδοχείου, όπως υποχρεούνται βάση της κείμενης νομοθεσίας» καταλήγει το υπουργείο Τουρισμού στην ανακοίνωσή του.

«Ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε μερική ανάκληση της υπ’ αρ. 15/2017 με ρητή διοικητική πράξη νομίμως δημοσιευμένη και αναρτημένη. Καμία άλλη υποχρέωση δεν έχει ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία» σημειώνει στην ανακοίνωση του και αναλυτικά αναφέρει τα ακόλουθα:

-«Με την πρόσφατη απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης του Δήμου Αθηναίων εξαντλείται στην ορθή επανάληψη για τυπικό λόγο και μόνο της μερικής ανάκλησης της υπ’ αρ. 15/2017 οικοδομικής αδείας, όπως και έγινε.

Ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε μερική ανάκληση της υπ’ αρ. 15/2017 με ρητή διοικητική πράξη νομίμως δημοσιευμένη και αναρτημένη. Καμία άλλη υποχρέωση δεν έχει ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία.

Ρητώς δε, η απόφαση αναφέρει ότι η υποχρέωση κατεδάφισης των αυθαιρέτων ορόφων ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία οφείλει να το πράξει εντός τριών μηνών, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει να προβεί στη σφράγιση της επιχείρησης ως λειτουργούσα χωρίς νόμιμη άδεια».

Γιατί ο Δήμος Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Ο Δήμος της Αθήνας βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος και της δημοσιότητας, καθώς η απόφαση του ΣτΕ διαπίστωσε ότι προηγουμένως ο δήμος Αθηναίων προχώρησε στη μερική ανάκληση της οικοδομικής άδειας «με χειρόγραφη επισημείωση, που δεν φέρει ημερομηνία και υπογραφή» και ως εκ τούτου «είναι ανυπόστατη». Επίσης ο δήμος ανακάλεσε την οικοδομική άδεια του 2017 ως προς όλες τις κατασκευές άνω των 27 μέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναντιστοιχία με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που όρισε ανώτατο ύψος τα 24 μέτρα, πάνω από τα οποία επετράπη μόνο συγκεκριμένες βοηθητικές κατασκευές έως 3 μέτρα.

Τα λάθη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η «Μπλε Κέδρος»,  να προσφύγει τόσο στο Διοικητικό Εφετείο όσο και στο ΣτΕ, επιχειρώντας να σταματήσει τις δυσμενείς για αυτήν εξελίξεις- το Συμβούλιο Συμμόρφωσης όμως έκρινε ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η διαδικασία συμμόρφωσης μέχρι να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις.

Το ΣτΕ, μεταξύ άλλων, καλεί τον Δήμο Αθηναίων να συμμορφωθεί με τη νέα απόφαση και να ακολουθήσει τους κανονισμούς του ΚΑΣ, αλλιώς προειδοποιεί με χρηματικά πρόστιμα και κυρωτικά μέτρα. «Ο Δήμος Αθηναίων όφειλε να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την οικοδομική άδεια, να χαρακτηρίσει αυθαίρετες και κατεδαφιστέες όλες τις κατασκευές που υπερβαίνουν το ύψος των 24 μέτρων και να εκδώσει τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις για την κατεδάφιση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

Η οικοδομική άδεια του 2017 και η αναθεώρησή της το 2019 για το ξενοδοχείο της Ακρόπολης κρίθηκαν παράνομες το 2019 (απόφαση 2102 της Ολομέλειας) επειδή δεν είχε προηγουμένως δοθεί άδεια του υπουργείου Πολιτισμού μετά από εισήγηση του ΚΑΣ. Στην απόφαση ανταποκρίθηκε το υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούλιο του 2020, απορρίπτοντας μετά από εισήγηση του ΚΑΣ τη μελέτη του ξενοδοχείου ως προς το ανώτατο ύψος (33 μέτρα έναντι 24 μέτρα στην περιοχή), αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος που τον Μάρτιο του 2022 θέσπισε νέο Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή, που επίσης ακολουθούσε το παλαιότερο, ισχύον στην περιοχή ανώτατο ύψος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας