«Καταφέραμε να κάνουμε πράξη ένα όραμα δεκαετιών», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ, στη Σύρο. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα σημαντικά έργα δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση, ανήκουν στον λαό».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σύρο, ο πρωθυπουργός έστειλε παράλληλα το πολιτικό μήνυμα ότι «έπειτα από 8 χρόνια μιας μεγάλης περιπέτειας μπορούμε να αισιοδοξούμε» και πως αυτό είναι μια ρεαλιστική αισιοδοξία: «Βγαίνουμε από την κρίση, δουλεύουμε για νέες θέσεις εργασίας, δουλεύουμε για μια ανάπτυξη δίκαιη, που θα μοιραστεί δίκαια στο λαό μας και όχι μόνο σε μια ελίτ που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε την κρέμα και άφηνε το υπόλοιπο για τη μεγάλη πλειοψηφία». Τόνισε ότι «είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση, θα το κάνουμε πράξη μέσα από τη συνεννόηση, από τον κοινό βηματισμό, διότι βρισκόμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια για να σηκωθεί λίγο πιο ψηλά η πατρίδα μας».
«Ιστορικής σημασίας έργο»
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Εξηγώντας τη στρατηγική σημασία του, επισήμανε ότι με αυτό εξασφαλίζεται η αξιόπιστη και επαρκής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας, ενώ συνιστά ένα πολύ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δίνει αναπτυξιακή προοπτική. Όλα αυτά σημαίνουν πάρα πολλά για την τοπική οικονομία αλλά και το σύνολο της οικονομίας. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο βασικός κορμός του έργου είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον την Σύρο με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο. Ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά. Έτσι, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα. Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώνεται με την ένταξη και της Μυκόνου.
«Διασφαλίσαμε τον στρατηγικό χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ στην ενεργειακή πολιτική της χώρας»
Μιλώντας για το έργο αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε τον σημαντικό ρόλο του ΑΔΜΗΕ. Τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση απέτρεψε την ιδιωτικοποίηση κατά 66% του ΑΔΜΗΕ, «διασφαλίζοντας τον έλεγχο του 51% από το Δημόσιο», υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η διασφάλιση του στρατηγικού χαρακτήρα της εταιρείας για την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Ο ΑΔΜΗΕ ήταν μια από τις μεγάλες μάχες που κερδίσαμε, σημείωσε.
«Οι καταναλωτές θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα προβλήματα που επιλύονται με το έργο. Επισήμανε ότι με την καλωδιακή σύνδεση, πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, οι οποίες τροφοδοτούσαν μέχρι σήμερα την περιοχή και οι οποίοι λειτουργούσαν με πετρέλαιο.
Υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που αφορά το αυξημένο κόστος που είχε μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο και που μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) επιβάρυνε τους καταναλωτές όλης της χώρας. Σημείωσε ότι το συνολικό όφελος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ και πως το όφελος αφορά το σύνολο των καταναλωτών και όχι μόνο τους καταναλωτές των Κυκλάδων –και θα έχει ως αποτέλεσμα να δουν σύντομα σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους. Εξήγησε δε ότι όσο αναπτύσσεται το δίκτυο των διασυνδέσεων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για τους καταναλωτές ολόκληρης της Ελλάδας.
«Δραστική μείωση της μόλυνσης από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς»
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι με το έργο αντιμετωπίζεται παράλληλα και το περιβαλλοντικό πρόβλημα, με τη διακοπή της λειτουργίας των τριών Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής. Με την καλωδιακή διασύνδεση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου βελτιώνεται δραστικά και περιορίζεται η μόλυνση από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς.
«Πιο αξιόπιστο το σύστημα, απεμπλοκή από τον κίνδυνο των μπλακ αουτ»
Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας του συστήματος, αφού ο ενεργειακός εφοδιασμός από τα μέχρι σήμερα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα, παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα με την αύξηση της κατανάλωσης κατά τους θερινούς μήνες. Φεύγουμε, είπε ο πρωθυπουργός, από τη διακινδύνευση των μπλακ άουτ, τα οποία ιδιαίτερα στην τουριστική περίοδο αποτελούν πρόβλημα.
«Συνολική εξοικονόμηση πόρων 2,7 δισ. σε ορίζοντα 20ετίας»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δεύτερη φάση του έργου πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 και προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της Άνδρου με την Τήνο και της Άνδρου με την Εύβοια. Προσέθεσε ότι ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε πρόσφατα την επίσπευση κατά δυο χρόνια της τρίτης φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου. Έτσι, αντί για το 2022, η τρίτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί το 2020. Υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης φάσης, θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της διασύνδεσης, καθώς η συνολική εξοικονόμηση πόρων θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας. Η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων, ενώ θα ακολουθήσουν οι διασυνδέσεις και των μεγαλύτερων νησιών των Δωδεκανήσων. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι διασυνδέσεις αυτές σηματοδοτούν τη νέα εποχή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας: την εποχή των σημαντικών επενδύσεων που θα συμβάλουν ώστε τα νησιά μας να γίνουν αναπτυξιακός πυλώνας, όχι μόνο για τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σύρου, Γιώργος Μαραγκός, σημείωσε ότι το έργο αποτελεί απτό παράδειγμα εφαρμογής νησιωτικής πολιτικής που συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική και στην καθημερινότητα των πολιτών. Πέρα από το σημερινό έργο, ο δήμαρχος κάλεσε τον πρωθυπουργό στην τελετή για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου του νησιού που αναμένεται να εκκινήσει τη λειτουργία του σε 2-3 μήνες. Παρόντες στα εγκαίνια και οι πρόεδροι της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Παρόντες μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς επίσης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Ξυδάκης, Χαρά Καφαντάρη. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.
Σχετικά Άρθρα
- Σύμβαση ηλεκτρικών διασυνδέσεων Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος
- ΑΔΜΗΕ: την άνοιξη του 2023 η ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου
- ΑΔΜΗΕ: νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
- ΑΔΜΗΕ: προχωρούν οι ποντίσεις ηλεκτρικών καλωδίων Κρήτης-Αττικής
- ΑΔΜΗΕ: δημοσίευση έκθεσης βιώσιμης ανάπτυξης
- ΑΔΜΗΕ: δολιοφθορά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής