Του Γιώργου Μαδεμοχωρίτη*
Σχετικά με την Ακρόπολη… Οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ κερδίζουν τις εντυπώσεις στο επικοινωνιακό πεδίο. Είναι βέβαιο όμως ότι δεν έχουν πέσει θύματα λαϊκισμού με συνέπεια, έστω άθελα τους, στο όνομα του γενικού καλού και της προστασίας του ιστορικού μνημείου, να εξυπηρετούν λίγους και συγκεκριμένους;
Ο παλιός καθορισμός ζώνης επιτρεπόμενου ύψους 17,50 μ έγινε για να αναδεικνύει τον Ιερό βράχο στο άμεσο του περιβάλλον, (κυρίως όταν βρίσκεσαι πάνω και κοιτάς γύρω σου) και όχι για να εξυπηρετεί την θέα κάποιων πολυτελών κατοικιών.
Η θέα προς τον Ιερό βράχο από το επίπεδο των δρόμων έχει χαθεί και με τα 17,50 μ.
Αν θέλαμε να πετύχουμε αυτή την θέαση τουλάχιστον από ύψος Συγγρού – Αμαλίας πρέπει ΕΚΕΙ να μειωθούν δραματικά τα ύψη. Τώρα επιλέγεται το αντίθετο. Πχ από την Αθανασίου Διάκου δεν βλέπεις την Ακρόπολη αλλά βλέπεις κακόγουστα μεταλλικά αυθαίρετα πολυτελών ξενοδοχείων!!!
Η συγκεκριμένη πλάτη των 32μ της φωτογραφίας (150μ πιο μακριά) δεν φαίνεται γιατί την κρύβουν τα κτήρια της Συγγρού.
Με αυτή το σκεπτικό αναρωτιέμαι όταν βλέπω σε δημοσιεύματα την πλάτη της πολυκατοικίας να…. κρύβει την Ακρόπολη και να ανακοινώνονται αλλαγές, στο όνομα της προστασίας του…. περιβάλλοντος, ενώ στην πραγματικότητα εμποδίζει την θέα ενός (η εν πάση περιπτώσει λίγων ) μέχρι τώρα προνομιούχου διαμερίσματος που είχε ήδη σηκωθεί πάνω από τα 17,50μ. (ας ψάξουμε να το βρούμε).
Παλαιά είχε ανακύψει το ίδιο θέμα με τον Λυκαβηττό. Τότε ο καθηγητής του ΕΜΠ κος Πίππας είχε θεσμοθετήσει ένα ιδεατό στερεό, κάτω από τον λόφο και κανένα κτήριο δεν μπορούσε να εξέχει (δηλαδή το κάθε κτήριο είχε ύψος και ορόφους ανάλογα με την θέση του και το φυσικό έδαφος.)
Αυτό είναι προστασία και εξασφάλιση θέας.!!!
Το 1965 καταργήθηκε για να επεκταθεί η δόμηση σε τμήματα πάνω από τον περιφερειακό.!!!
Οι οικολογικές οργανώσεις και οι κάτοικοι θέλω να πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν ποιους λίγους. εξυπηρετούν.
Αντίθετα είμαι απόλυτα σύμφωνος μαζί τους στο θέμα των χρήσεων και της απαράδεκτης μεταβολής του χαρακτήρα της περιοχής λόγω της εκμετάλλευσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Και για όσους δεν κατάλαβαν τι θέλω να πω, αυτοί που θίγονται με τα ύψη αυτά είναι τα ψηλά κτήρια της Συγγρού, που οι τελευταίοι όροφοι έβλεπαν Ακρόπολη στο πιάτο….
*Ο Γιώργος Μαδεμοχωρίτης είναι αρχιτέκτονας
Σχετικά Άρθρα
- Νέο μουσείο Ακρόπολης: ένα είναι βέβαιο, η Ακρόπολη άξιζε καλύτερα
- Ακρόπολη: μετά το τσιμέντο πολιορκείται και από τα αυτοκίνητα
- Νέο μουσείο Ακρόπολης: άξιζε καλύτερα! – Γεννάδειος βιβλιοθήκη: οι δύο προσθήκες
- Μια ολόκληρη γενιά δεν έχει δει ποτέ την Ακρόπολη χωρίς σκαλωσιές
- Αθήνα: η μάχη της κοινωνίας των πολιτών με το «αδηφάγο επιχειρείν»
- Ύψη κτιρίων: αμφιλεγόμενες αποφάσεις μας γυρίζουν 70 χρόνια πίσω