ecopress
Η ALUMIL παραμένοντας σταθερά αρωγός σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την αρχιτεκτονική και τη βιωσιμότητα, υποστήριξε ως χορηγός την εκδήλωση με τίτλο «Συναντώντας το Μέλλον:... ALUMIL: πρωταγωνιστής στη χάραξη αρχιτεκτονικής πολιτικής και βιωσιμότητας

Η ALUMIL παραμένοντας σταθερά αρωγός σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την αρχιτεκτονική και τη βιωσιμότητα, υποστήριξε ως χορηγός την εκδήλωση με τίτλο «Συναντώντας το Μέλλον: Ανοίγοντας το Διάλογο για την Αρχιτεκτονική Πολιτική για την Ελλάδα», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η εκδήλωση, που υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ΝΕΒ Initiative και τελούσε υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/ΤΚΜ, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή θεσμικών παραγόντων, εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου, της αρχιτεκτονικής κοινότητας, επαγγελματιών και πολλών πολιτών.

Πρωταγωνιστικός ρόλος, στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής πολιτικής στην Ελλάδα

Στις εργασίες της εκδήλωσης, στις οποίες τον Νικόλαο Σαλπιγγίδη Διευθυντή Ομίλου Καινοτομίας της ALUMIL εκπροσώπησε ο Δρ Ευάγγελος Λυρούδιας Αρχιτέκτονας, αναδείχθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ALUMIL, στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής πολιτικής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους (New European Bauhaus), που έχει εμπράκτως υιοθετήσει και ο Όμιλος εφαρμόζει μέσω του επιτυχημένου θεσμού αρχιτεκτονικών ιδεών Arxellence, στο πλαίσιο της εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του.

Σχετικά ο κος Λυρούδιας ανακοίνωσε  ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία και προσεχώς θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για το νέο Διεθνή Διεπιστημονικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών Arxellence 3 με θέμα: «Διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την  ανάδειξη και προστασία των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της  νήσου Γυάρου». Αναφέρθηκε επίσης ότι η εξέλιξη για τον  Arxellence 2, που αποτέλεσε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών σταθμό με τη συμμετοχή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας είναι ότι ξεκινά το έργο της η θεσμική «task force», που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για την προώθηση και υλοποίηση των ιδεών και των διδαγμάτων του Arxellence 2 στο Δυτικό Παράλιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, ως «case study», με ευρύτερη εφαρμογή.

Έμπρακτη εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus

Ειδικότερα στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης,  με τίτλο: «Περιφέρεια και περιαστικές περιοχές στο περιβάλλον του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus», ο Ευάγγελος Λυρούδιας τόνισε ότι η ALUMIL εισήγαγε πρώτη στην Ελλάδα την εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, καθώς αποτέλεσε βάση αναφοράς της διοργάνωσης του επιτυχημένου διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Arxellence 2, που διεξήχθη εν μέσω της πανδημίας 2019, με τη σφραγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και συγκέντρωσε 1464 εγγραφές από 90 χώρες και 173 τελικές μελέτες από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά σχήματα του κόσμου.

Στις εργασίες της εκδήλωσης τον Νικόλαο Σαλπιγγίδη Διευθυντή Ομίλου Καινοτομίας της ALUMIL εκπροσώπησε ο Δρ Ευάγγελος Λυρούδιας Αρχιτέκτονας.

Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ALUMIL για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων του Arxellence 2, σε θεσμικό και επιστημονικό επίπεδο με τη διοργάνωση διεπιστημονικού διαλόγου και στη συνέχεια αναθέτοντας στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης αποδοτικών κινήτρων ανάπλασης και οικοδόμησης της περιοχής του διαγωνισμού, για τους ιδιοκτήτες, επενδυτές, το περιβάλλον, την πόλη και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Πρόσθεσε δε, ότι προκειμένου οι πολίτες να γίνουν κοινωνοί των σύγχρονων αρχιτεκτονικών ιδεών και τεχνολογιών και να συμμετέχουν ενεργά στις επιλογές για το μέλλον της πόλης τους, σε μία πρωτοποριακή διαδικασία διαβούλευσης, σε έκθεση που διοργανώθηκε στο χώρο παρέμβασης του Arxellence 2, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης είδαν και αξιολόγησαν τις προτάσεις, για την ανάπλαση και δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού κέντρου, πρασίνου και αειφόρου δόμησης, στην πλέον υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη περιοχή  του Δυτικού Παραλιακού Μετώπου της πόλης και  ψήφισαν μία λύση μελέτης.

Νέος Διεθνής Διεπιστημονικός Διαγωνισμός Αρχιτεκτονικών Ιδεών Arxellence 3 για τη νήσο Γυάρο

Εξηγώντας ότι η ALUMIL έχει αναπτύξει πρωτοποριακή στρατηγική στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, που οδηγούν σε εφικτές επενδύσεις αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας, «πράσινης» ανοικοδόμησης, ενεργειακής εξοικονόμησης, ανθεκτικότητας, κλιματικής ουδετερότητας και σύγχρονης αναστήλωσης και επανάχρησης των κτιρίων, ο κος Λυρούδιας ανακοίνωσε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα, που έχει ετοιμάσει η ALUMIL είναι ο  Arxellence 3 για τη νήσο Γυάρο.  Σε συνδιοργάνωση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Με ισότιμη παρουσία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ των κκ Μαρίνας και Αθανασίου Μαρτίνου. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ),  με τη συμμετοχή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Και  τη συνεργασία άλλων σημαντικών υποστηρικτών του διαγωνισμού και χορηγών των Βραβείων.

Ο νέος Διεθνής Διεπιστημονικός Διαγωνισμός Αρχιτεκτονικών Ιδεών Arxellence 3 για τη νήσο Γυάρο εναρμονίζεται με τις αρχές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η διεθνής αρχιτεκτονική κοινότητα θα κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός ιδιότυπου Hub, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: Διαδραστικό Κέντρο, Εργαστήριο για τη Βιοποικιλότητα, Ερευνητικό Ινστιτούτο. Επίσης, θα ζητηθούν προτάσεις για επιχειρηματικό σχέδιο-μοντέλο οικονομικής βιωσιμότητας,  χρηματοοικονομικά μέσα εισοδήματος και Green χρηματοδότηση. Ο νέος διαγωνισμός αποσκοπεί στην επιλογή ιδεών για ολιστική προσέγγιση του σχεδιασμού, με ζητούμενο τη δημιουργία ενός ζωντανού εργαστηρίου ανάπτυξης στρατηγικών βιοποικιλότητας και καινοτόμων προσεγγίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρωτοπορία στην τεχνολογική καινοτομία και κυκλική οικονομία

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της ALUMIL αναφέρθηκε στην πρωτοπορία  της ελληνικής πολυεθνικής, στους τομείς της τεχνολογικής καινοτομίας, κυκλικής οικονομίας και ενεργειακής μετάβασης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που αναπτύσσει η ALUMIL στο σχεδιασμό και την παραγωγή συστημάτων αλουμινίου. Με σημείο  αναφοράς τη συμμετοχή της στο καινοτόμο έργο RecAL (Recycling technologies for circular ALuminium), το οποίο υιοθετεί μια ολιστική στρατηγική για την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων δευτερογενούς αλουμινίου, συνιστά υψίστης σημασίας ερευνητική πρωτοβουλία, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ανακύκλωση αλουμινίου στην Ευρώπη.

-«Η ALUMIL έχει εδραιώσει συνεργασία με τους σχεδιαστές και δημιουργούς των έργων, που είναι οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί. Παράλληλα έχει αναπτύξει σύγχρονους και διαδραστικούς τρόπους και εφαρμογές,  για να πληροφορούνται οι πολίτες τα τεχνολογικά, ενεργειακά και άλλα οφέλη και πλεονεκτήματα των προϊόντων της», είπε ο κος Λυρούδιας, τονίζοντας παράλληλα  ότι «προκειμένου να πετύχει σε ένα ανώτερο επίπεδο την εφαρμογή των προηγμένων προϊόντων της, προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση στα αρχιτεκτονικά συστήματα που παράγει συμβάλλοντας και  στην ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου, που πάσχει από έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού». Σχετικά αναφέρθηκε στη λειτουργία της Architectural Aluminium Academy, που παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση σε αλουμινοκατασκευαστές, οι οποίοι γίνονται ανάρπαστοι στην αγορά των κατασκευών.

 Κομβικός ρόλος της αρχιτεκτονικής στη διατήρηση και προαγωγή προτύπων ποιότητας

Η  εκδήλωση που είχε την υποστήριξη της ALUMIL είχε στόχο τη δημιουργία ενός χώρου συζήτησης για την αρχιτεκτονική πολιτική στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις αρχές του New European Bauhaus (ΝΕΒ) - βιωσιμότητα, συμπερίληψη, αισθητική. Μέσα από τον διάλογο με επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και πολίτες που ενδιαφέρονται για την πορεία της αρχιτεκτονικής στη χώρα μας, η ημερίδα επιδίωξε τη διερεύνηση καινοτόμων μοντέλων αστικής διακυβέρνησης, τα οποία είναι συμπεριληπτικά και προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, η ημερίδα αποσκοπούσε στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου της αρχιτεκτονικής στη διατήρηση και προαγωγή προτύπων ποιότητας. Παράλληλα, δόθηκε  έμφαση στην ανάγκη ενσωμάτωσης επαγγελματικών δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα των διαδικασιών χωρικής ανάπτυξης και υπογραμμίστηκε η σημασία της έρευνας και ανάπτυξης στον κατασκευαστικό τομέα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η ALUMIL αντιλαμβάνεται τη μεγάλη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων και «αγκαλιάζει» πάντα ενέργειες με αυτό το πρόσημο. Άλλωστε, η εταιρεία έχει υιοθετήσει εμπράκτως τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, μέσω της διοργάνωσης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών ArXellence 2, που αποτέλεσε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία και συγκέντρωσε τα βλέμματα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας στη χώρα μας.

Σημαντικές συμμετοχές

Στην εκδήλωση σύμφωνα με το πρόγραμμα απηύθυναν είτε μετέφεραν χαιρετισμούς οι: Θεόδωρος Σκυλακάκης Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαος Ταγαράς Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευστάθιος Σταθόπουλος Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Διδασκάλου Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Νικόλαος Σαλπιγγίδης Διευθυντής Ομίλου Καινοτομίας στην Alumil S.A (εκπροσωπήθηκε από τον Ευάγγελο Λυρούδια) και Γιώργος Τσακούμης Πρόεδρος ΤΕΕ/TΚΜ (εκπροσωπήθηκε από τον Ηλία Περτσινίδη, διευθυντή του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς), Δημήτρης Ξυνομηλάκης Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ κ.α.

Θεματικές Ομιλίες ανέπτυξαν οι: Alina-Stefania Ujupan Επικεφαλής της Μονάδας του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  Μαρίνα Στέφου Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη Πρόεδρος και Συνιδρυτής World Human Forum NEB High Level Roundtable,  Oliver Martin Επικεφαλής του τμήματος Baukultur, Ελβετικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού Πρόεδρος του Davos Baukultur Alliance, Αναστάσιος Τέλλιος Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μέλος της Ο.Ε. ΝΕΒ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Kαι πολλοί άλλοι σημαντικοί ομιλητές  από την αρχιτεκτονική, τεχνική και ακαδημαϊκή κοινότητα, που ανέπτυξαν εισηγήσεις και συμμετείχαν στους θεματικούς κύκλους συζητήσεων διαλόγου και συμπερασμάτων της εκδήλωσης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας