Αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων και στροφή σε ανανεώσιμες πηγές
pressroomΕνέργειαΕπιχειρήσεις 18 Ιουνίου 2018 Αργύρης
Η συμφωνία 43 δισ. ευρώ μεταξύ των δύο γερμανικών ενεργειακών εταιρειών RWE και Εοη, βάσει της οποίας η RWE παραχώρησε τη θυγατρική της Innogy στην Εοη, με αντάλλαγμα την απόκτηση του 16,7% των μετοχών της αλλά και ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων (οι Innogy και Εοη παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές), σηματοδοτεί μία στροφή στον κλάδο ενέργειας στην Ευρώπη, με τις εταιρείες να προχωρούν σε αναδιοργάνωση των επιχειρήσεών τους μέσω συγχωνεύσεων ή συνεργασιών ακόμα και με ανταγωνιστές, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) φέρνουν επανάσταση στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, ανατρέποντας το παραδοσιακό μοντέλο των εταιρειών κοινής ωφελείας.
Το μοντέλο με τις εταιρείες να έχουν στην ιδιοκτησία τους τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, δίκτυα και υπηρεσίες πώλησης του προϊόντος τους, φαίνεται ότι αρχίζει να εγκαταλείπεται ίσως υποτονικά ακόμα, όμως πλέον και οι ίδιες οι μεγάλες εταιρείες διαπιστώνουν πως οι συμμαχίες στηντεράστια αυτή αγορά είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις τοποθετήσεις ανώτατων στελεχών ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Eurelectric που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.
Τα στελέχη επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι οι καινούργιες εταιρείες με ΑΠΕ έχουν ένα σαφές προβάδισμα όσον αφορά την τεχνολογία, μειονεκτούν όμως από πλευράς μεγάλων και αξιόπιστων δικτύων όπως και από μεγάλο πελατολόγιο.
Σε αυτό το πλαίσιο οι παραδοσιακές μεγάλες εταιρείες έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα, παρ’ όλα αυτά η μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια έχει αρχίσει να επιταχύνεται, με τις κυβερνήσεις τη μία μετά την άλλη να προωθούν μεταρρυθμίσεις, να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα ποσοστώσεων και να «σφίγγουν» τα χρονικά περιθώρια για την απομάκρυνση από την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα.
Γίνεται ανηληπτό λοιπόν πως οι παραδοσιακές δυνάμεις έχουν ανάγκη τις εταιρείες με ΑΠΕ και αντίστροφα, δημιουργώντας έτσι μια επωφελής σχέση, που είναι όμως αμφίδρομη.
Στον κόσμο των ΑΠΕ δεν φαντάζουν όλα ρόδινα, τουλάχιστον στην αγορά ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει παράξει ελάχιστη αιολική ενέργεια τις τελευταίες εννέα ημέρες, καθώς ο καιρός είναι αίθριος με σχεδόν καθόλου ανέμους, με τις προβλέψεις να δείχνουν πως η καλοκαιρία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η υποχώρηση των ανέμων έχει ωθήσει τις τιμές για την εποχή στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον μίας δεκαετίας.
Στη Βρετανία οι ανεμογεννήτριες μπορούν να παράξουν ενέργεια ίση με αυτή δώδεκα πυρηνικών αντιδραστήρων, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Δικτύων σης 6 Ιουνίου το ηλεκτρικό ρεύμα που παράχθηκε από αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε το 4,3%, ενώ το ποσοστό από φυσικό αέριο και από πυρηνικούς αντιδραστήρες ήταν 54% και 25% αντίστοιχα.
Σχετικά Άρθρα
- Eurostat: ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας η ηλιακή
- Eurostat: η ηλιακή ενέργεια ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας
- ΕΕ: συμφωνία για περισσότερες επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα
- Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Volterra στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες
- Έκλεισε η συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 3,2 δις ευρώ
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: στα 3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στην τριετία