ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Την ένταξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση) στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος Repower EU και την εκκαθάριση το μητρώου των επενδυτών... Ανακοινώσεις για επενδύσεις και έλεγχο σε υποδομές αποθήκευσης

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Την ένταξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση) στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος Repower EU και την εκκαθάριση το μητρώου των επενδυτών σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Athens Energy Dialogues 2022.

Υπέρ του ελέγχου της Πολιτείας στις μονοπωλιακές υποδομές αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας τάχθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

Ειδικότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είπε ότι σε πρώτη φάση όπως είπε θα χρειαστούν μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1600 μεγαβάτ ενώ ως το 2030 το μέγεθος αυξάνεται σε 3.500-5.000 μεγαβάτ για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. “Έχουμε μονάδες ΑΠΕ ισχύος 9-10 γιγβάτ με δεσμευτικούς όρους σύνδεσης. Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Θα εισάγουμε υποχρέωση των επενδυτών να αποδεικνύουν την οικονομική τους δυνατότητα, διαφορετικά θα απελευθερώνουν ηλεκτρικό χώρο για τους άλλους ενδιαφερόμενους”, είπε.

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανής διαταραχής στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο περιλαμβάνει την προσθήκη πλωτής δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, την εξασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη, τη λειτουργία  μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντήζελ αντί για φυσικό αέριο και την αποθήκευση αερίου στις εγκαταστάσεις της Ιταλίας.

“Αναμένουμε πολύ καλή τουριστική σεζόν, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε οποιοδήποτε θέμα επάρκειας”, τόνισε ο υπουργός.

Παρουσίασε τέλος τα μέτρα επιδότησης της κατανάλωσης ρεύματος προκειμένου να απορροφηθούν οι αυξήσεις σημειώνοντας ότι από 1ης Ιουλίου θα ισχύσουν οριζόντιες επιδοτήσεις ανεξαρτήτως κατανάλωσης, εισοδήματος και τύπου κατοικίας οι οποίες θα απορροφούν το 85 % των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, 82 % για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 90 % για τους αγρότες και 100 % για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Νομικό πλαίσιο για την αποθήκευση

“Η λύση δεν είναι το φυσικό αέριο, είναι οι ανανεώσιμες πηγές και η αποθήκευση ενέργειας”, ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι δεν έχει θεσπιστεί ακόμη το νομικό πλαίσιο για την αποθήκευση. Άσκησε εξάλλου κριτική στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πρόγραμμα “αεριοποίησης” και δεν οδηγεί στην κλιματική ουδετερότητα. “Ο κλιματικός νόμος, πρόσθεσε, θέτει στόχους που οδηγούν σε εξάρτηση από το φυσικό αέριο, άρα ενεργειακή ανασφάλεια, ακρίβεια και εξάρτηση”, σημείωσε. Επικαλέστηκε ακόμη επισημάνσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου για κίνδυνο αναστολής λειτουργίας παραγωγικών μονάδων εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας και δημιουργία συνθηκών ελλείψεων.

Απολιγνιτοποίηση

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Επεσήμανε ακόμη το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή και η ελληνική βιομηχανία από επιχειρήσεις χωρών που δεν εφαρμόζουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο π.χ. για την κλιματική αλλαγή, τις κρατικές ενισχύσεις, κ.α.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας