ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/  Ενώ η κατάταξη της Ελλάδας ως προς την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποχώρησε κατά μία θέση (στην 31η... Ανανεώσιμες: η κατάταξη της χώρας και των έργων στις επενδύσεις

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

 Ενώ η κατάταξη της Ελλάδας ως προς την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποχώρησε κατά μία θέση (στην 31η από την 30η μεταξύ 40 χωρών), οι επιδόσεις της χώρας μας σε πιο διαδεδομένες επιμέρους τεχνολογίες όπως τα αιολικά, τα ηλιοθερμικά και η γεωθερμία είναι σημαντικά καλύτερες.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση της ΕΥ (αναφέρεται στον Οκτώβριο 2019) για την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε ΑΠΕ σύμφωνα με την οποία, το σχέδιο για την απολογνιτοποίηση θα βελτιώσει περαιτέρω την κατάταξη της Ελλάδας εφόσον προχωρήσει παράλληλα η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.

Αναλυτικά, η κατάταξη της Ελλάδας είναι στην 24η θέση για τα χερσαία αιολικά, 22η για τα υπεράκτια, 15η για τα μικρά υδροηλεκτρικά, 16η για την γεωθερμία και την βιομάζα ενώ η καλύτερη επίδοση (12η) καταγράφεται για τα ηλιοθερμικά.

Η συνολική κατάταξη της χώρας επιδεινώνεται από τις χαμηλότερες επιδόσεις στα φωτοβολταϊκά (33η) και την αξιοποίηση της ενέργειας από κύματα (36).

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, Τάσο Ιωσηφίδη: “Τα τελευταία χρόνια η θέση της Ελλάδας στον Δείκτη έχει κυμανθεί μεταξύ της 28ης και της 40ης θέσης. Η πρόσφατη απόφαση για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 θα δώσει αναμφίβολα ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, όμως, είναι επιτακτική ανάγκη, τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας, ενισχύοντας το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο”.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων, απαιτεί επενδύσεις, όχι μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και της θέρμανσης, στην ενέργεια με βάση το υδρογόνο και στις υποδομές “έξυπνων δικτύων”.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η αξιοποίηση βασικών τεχνολογιών, όπως οι αποκεντρωμένες πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα, και τα συστήματα ανταπόκρισης στη ζήτηση και αποθήκευσης ενέργειας, θα επιταχυνθεί στο μέλλον.

Προβλέπει, επίσης, ότι, για να υλοποιηθεί το σενάριο βιώσιμης ανάπτυξης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να διπλασιαστούν – από τα 300 δις δολάρια για το 2018, περίπου στα 600 δις δολάρια ετησίως – ώστε, μέχρι το 2050, να αγγίζουν τα 18,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή του Δείκτη της έκθεσης, κυρίως λόγω του ύψους των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα, παρά την επιβράδυνση της τάξης του 39% που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, εξαιτίας της στροφής από το καθεστώς Εγγυημένων Τιμών (Feed-in Tariffs) σε καθεστώς Ανταγωνιστικών Διαδικασιών (auctions) για τα νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Οι ΗΠΑ διατηρούν τη δεύτερη θέση, καθώς τα υπό εκτέλεση έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ενισχύουν τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς, ενώ οι αγορές ηλιακής και χερσαίας αιολικής ενέργειας συνεχίζουν να επωφελούνται από τις φοροαπαλλαγές (tax credit subsidies).

Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο αναρριχήθηκε στην έβδομη θέση του Δείκτη, με τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να δημιουργούν την προοπτική για παραγωγή ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις.

Ανοδική τάση στην κατάταξη του σχετικού Δείκτη παρουσιάζουν η Ισπανία και το Βιετνάμ, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των αγορών ηλιακής ενέργειας, καθώς και η αναζωογονημένη πολωνική αγορά, η οποία εισέρχεται στην κατάταξη των κορυφαίων 40 χωρών, έπειτα από μερικά δύσκολα χρόνια.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας