ecopress
Το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού ανοίγουν νέους δρόμους για τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων. Τι αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις προοπτικές... Ανάπτυξης: ποιές χρηματοδοτήσεις ανοίγουν για νεοφυείς επιχειρήσεις

Το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού ανοίγουν νέους δρόμους για τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων. Τι αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις προοπτικές και τους τρόπους  χρηματοδότησης.

O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργος Τσακίρης σε ανάρτηση του ανέφερε ότι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ξεχωρίζουν για για το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού και βρίσκουν δρόμους προς την χρηματοδότηση.

Κεφάλαια 1 δις

Το γεγονός πως το ελληνικό οικοσύστημα startup, το 2021 κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων και συνεχίζει να δείχνει σημάδια ωρίμανσης, με τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού σημειώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή δημοσιεύματα.

Ιδιαίτερα ανθεκτικό

Αναλυτικά ο υφυπουργός αναφέρει: «Tο ευρωπαϊκό οικοσύστημα startup αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό απέναντι στον πόλεμο, καταφέρνοντας στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 να δημιουργηθούν 21 νέοι «μονόκεροι» (εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ.) και φτάνοντας το συνολικό αριθμό σε 187 εταιρείες, διατηρώντας παράλληλα τους τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης.Από την πλευρά του, το ελληνικό οικοσύστημα startup, το 2021 κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων, και συνεχίζει να δείχνει σημάδια ωρίμανσης, με τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού.

Οι δρόμοι χρηματοδότησης

Οι ελληνικές startup βρίσκουν δρόμους για χρηματοδότηση, όπως με την HDBI – ΕΑΤΕ όπου μέσω του προγράμματος «Q-Equity» χρηματοδοτεί με περίπου 400 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, νέα funds από εταιρείες private equity / venture capital που θα επενδύσουν σε ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις». Υπενθυμίζουμε ωστόσο πως παρά την άνοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 5-6 χρόνια, το εγχώριο οικοσύστημα στον τομέα του private equity παραμένει σε πολύ χαμηλή διείσδυση στη «πίτα» των επενδύσεων συγκριτικά με άλλες, ώριμες στον τομέα αυτό χώρες, με τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης να είναι τεράστια.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές startup παρέμεινε έντονο και το 2021, με τον κλάδο του fintech να κατέχει τη μερίδα του λέοντος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Endeavor Greece, από το περίπου 1 δισ. δολάρια που αντλήθηκαν από τις ελληνικές startup το 55% κατευθύνθηκε στον κλάδο.Η έρευνα ανέφερε επίσης πως startup στους κλάδους του real estate και εναλλακτικών τρόπων μίσθωσης αυτοκινήτου απορρόφησαν το 25% των αντληθέντων κεφαλαίων, ενώ εκείνες που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση έλαβαν το 8% των συνολικών κεφαλαίων.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας