ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης για το Νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, υπογράφηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, από τον... Ανατέθηκε η μελέτη για το νέο Χωροταξικό του Τουρισμού – Οι κατευθύνεις του ΥΠΕΝ για τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης για το Νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, υπογράφηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. «Η εκπόνηση ξεκινάει άμεσα και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, με την κατάρτιση του σχετικού σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφαση, μέσα από έναν ουσιαστικό και διευρυμένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σταθάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον ανάδοχο της σύμβασης, ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης.

Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, καθώς και όλων των φορέων του κλάδου του Τουρισμού.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, το νέο χωροταξικό πλαίσιο επιδιώκει να διαμορφώσει ένα πρότυπο χωρικής οργάνωσης του κλάδου, που θα προωθεί και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τον εμπλουτισμό του εθνικού τουριστικού προϊόντος, στη βάση της διατήρησης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Νέα επιτελική δομή

Παράλληλα με την  εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό,  η όλη διαδικασία θα παρακολουθείται και θα υποστηρίζεται από την πλευρά της πολιτείας με επιτελική δομή, που συγκροτείται από ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργείων ΠΕΝ και Τουρισμού.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Ειδική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα από το βήμα του συνεδρίου για «το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του Τουρισμού», που διοργάνωσε πρόσφατα το ΤΕΕ, λέγοντας  επίσης ότι θα ακολουθεί εξ αρχής ανοιχτή διαδικασία προσέγγισης όλων των ζητημάτων, καλώντας να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς και οι πολίτες.

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι  το υπουργείο σχεδιάζει  άμεσα την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού των ΑΠΕ, αμέσως μετά  των ειδικών χωροταξικών σχεδίων της βιομηχανίας και των ιχθυοκαλλιεργειών και ακολούθως την εκπόνηση του πρώτου ειδικού χωρικού σχεδίου για τους ορυκτούς πόρους.

“Δεν σταματούν οι επενδύσεις”

Ειδικότερα για το νέο χωροταξικό σχέδιο του Τουρισμού η κ. Κλαμπατσέα,  αφού τόνισε την σημασία του για τις επενδύσεις, την οικονομία αλλά και για τη ζωή των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας,  είπε  ότι στο μεταξύ, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο του νέου χωροταξικού σχεδίου για τον Τουρισμό «δεν σταματούν οι τουριστικές επενδύσεις , δεν βρισκόμαστε σε κενό για τις τουριστικές επενδύσεις επειδή θα περιμένουμε την εκπόνηση του νέου σχεδίου. Δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν κενά».

Κατευθύνσεις

-«Ζητήματα και αστοχίες, που έχουν διαπιστωθεί  στα προηγούμενα  χωροταξικά πλαίσια του τουρισμού θα φροντίσουμε να μην επαναληφθούν» είπε στη συνέχεια η κ Κλαμπατσέα και σημείωσε ότι  «ο  εμπλουτισμός και το καταστάλαγμα όσων έχουν προηγηθεί θα αποτυπωθούν, μαζί με άλλες δεκάδες παραμέτρους,  όπως περιγράφεται και στην προκήρυξη του έργου, ώστε να έχουμε σύντομα ένα ισχυρό θεσμικό  εργαλείο, όπως είναι το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού».

Περιγράφοντας τις κατευθύνσεις και τη γενική λογική, που υπάρχει στο ΥΠΕΝ για το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο του Τουρισμού, η αρμόδια γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ είπε ότι «στο τέλος της ημέρας» το νέο σχέδιο «θα πρέπει να παντρεύει το τρίπτυχο της αειοφόρου ανάπτυξης και να ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που έχει ο ελληνικός χώρος , χωρίς να επαναλαμβάνει με οριζόντιο τρόπο ζητήματα τα οποία θα θέλουν μία άλλη προσέγγιση και μία λεπτομερέστερη ευαισθησία, σε σχηματισμούς, όπως μπορεί να είναι τα νησιά, ο παράκτιος χώρος, οι ορεινοί σχηματισμοί, οι πόλεις μας τα ιστορικά μας κέντρα κλπ»

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι: «παντρεύοντας αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία του ελληνικού χώρου, με όλες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες θα βρίσκονται σε αυτό το φάσμα, σε αυτή τη βεντάλια, που θα έρθουν να αποκτήσουν μία χωρική έκφραση στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν, με κριτήρια κυρίως συνύπαρξης και λιγότερο αποκλειστικής προσέγγισης, με έμφαση στα ζητήματα των κρίσιμων μεγεθών, τα οποία αντέχει κάθε φορά ο τόπος, και προφανώς με μία χαρτογραφική απεικόνιση, συμφωνώντας απολύτως  αν αυτό το κληρονομήσαμε και δεν το φτιάξαμε, με τρόπο, ώστε η χωροταξία να παραμένει χωροταξία και ο επιτελικός της κατευθυντήριος χαρακτήρας να καταγράφεται σε ένα τέτοιο επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, όπως αυτό στο οποίο ανήκει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού».

Η Γενική Γραμματέας Χωρικού  Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος  ζήτησε και δεσμεύτηκε να υπάρχει συνεργασία με το ΤΕΕ για το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο του Τουρισμού, σημειώνοντας ότι «ο βηματισμός μπορεί αν είναι ταχύτερος όταν η συμβολή όλων των εμπλεκομένων στο σχεδιασμό γίνεται από την αρχή με καθαρούς όρους».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας