ecopress
Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα νέες αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των επιστημόνων (μηχανικών, δικηγόρων οικονομολόγων κ.α). Ο  πρωθυπουργός... Ανατροπές και νέες αποφάσεις στα μέτρα στήριξης των επιστημόνων

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα νέες αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των επιστημόνων (μηχανικών, δικηγόρων οικονομολόγων κ.α).

Ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου και θα συνεχίσει την Κυριακή κύκλο επαφών με το οικονομικό επιτελείο καθώς «η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την ένταξη επιστημόνων, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και οικονομολόγοι, στο επίδομα των 800 ευρώ και όχι στο επίδομα των 600 ευρώ όπως είχε εξαγγελθεί αρχικά», όπως έγραψε το liberal

Στο μεταξύ ο  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προανήγγειλε και άλλη δέσμη μέτρων για τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, « όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι» ενώ σημείωσε ότι  η συμμετοχή στο πρόγραμμα που συμπληρωματικά θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο θα είναι προαιρετική.

Το θέμα ανέβηκε στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, καθώς αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας  «η κυβέρνηση να αφήσει τις διαρροές και να πάρει πίσω το εξευτελιστικό κουπόνι για τους επιστήμονες».

Τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ανέβασε η πρόεδρος του  ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία  ζήτησε με δήλωση της « η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της για δικηγόρους και επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Να τους δώσει ειδική αποζημίωση 800 ευρώ»

Το ΚΚΕ  τόνισε σε σχόλιο του  ότι «η εξαίρεση αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων ακόμη κι από αυτό το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ είναι τελείως άδικη κι αδικαιολόγητη, όταν κι αυτοί πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η δε παροχή voucher κατάρτισης συνιστά εμπαιγμό άνευ προηγουμένου».

Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει σάλος αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκπροσώπους,  φορείς  και συλλόγους των επιστημονικών κλάδων μετά τις επίσημες κυβερνητικές  ανακοινώσεις για  αποζημίωση των ελευθέρων επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με επιταγή (voucher) τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ.

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ειδικότερα από την πλευρά της κυβέρνησης έγιναν γνωστό μέσω δημοσιευμάτων ότι είναι  «προς ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ οι επιστήμονες» και ειδικότερα ότι  «την ένταξη επιστημόνων, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και οικονομολόγοι, στο επίδομα των 800 ευρώ και όχι στο επίδομα των 600 ευρώ όπως είχε εξαγγελθεί αρχικά, εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή κρίνεται απαραίτητο να γίνει, προκειμένου να στηριχθούν με όποιο κόστος, κρίσιμοι τομείς και επαγγελματίες, που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, όπως οι παραπάνω.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατος  κύκλο επαφών με το οικονομικό επιτελείο, ενώ οι τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς θα συνεχιστούν και την Κυριακή, όπου και αναμένεται να κλειδώσουν οι σχετικές αποφάσεις».

Υπουργείο Εργασίας 

«Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη στήριξη των επιστημονικών κλάδων της χώρας και, συγκεκριμένα, στους έξι βασικούς: των δικηγόρων, γιατρών, οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων, λογιστών, εκπαιδευτών και ερευνητών» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως επισημαίνει, η στήριξη στους συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά δέσμης υποστηρικτικών μέτρων ανακούφισης, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ξεκινούν άμεσα την εφαρμογή τους.

«Δεν μένουμε, όμως, εκεί. Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι» αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

Όσον αφορά το πρόγραμμα που συμπληρωματικά θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, ο υπουργός Εργασίας διευκρινίζει ότι θα υλοποιηθεί μέσα από μία προαιρετική διαδικασία συμμετοχής σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η λήψη του ποσού των 600 ευρώ θα καθίσταται δυνατή με την ολοκλήρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και πιστοποίηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προς επιβεβαίωση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.

«Η συμμετοχή όλων των δικαιούχων θα γίνει με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» εξηγεί ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με απλό, γρήγορο και απολύτως διαφανή τρόπο. Τονίζει δε ότι ο ίδιος ο δικαιούχος θα μπορεί να ενεργοποιεί την επιταγή κατάρτισής του απολύτως ελεύθερα σε όποιο από τα 2.500 πιστοποιημένα από το υπουργείο Παιδείας Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και 2 αυτός επιλέξει.

«Η διαδικασία της επιταγής κατάρτισης voucher

ως μέσο υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ για εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους, είναι θεσμοθετημένη διαδικασία από το 2011. Μία διαδικασία, ακολουθούμενη από τη συντριπτική πλειοψηφία των υλοποιούμενων έργων, μέχρι σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη διαφάνεια και ελευθερία που έχει ο ωφελούμενος στην εφαρμογή της» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββατου σημειώνεται ότι: «Η κυβέρνηση να αφήσει τις διαρροές κύκλων του Μαξίμου για ένταξη των επιστημόνων στο έκτακτο επίδομα και να προχωρήσει άμεσα σε αναδίπλωση, όπως την κάλεσαν οι επιστημονικοί κλάδοι και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Να πάρει πίσω το εξευτελιστικό μέτρο των εκπαιδευτικών κουπονιών για τους επιστήμονες και να τους εντάξει πλήρως στο – έστω και ανεπαρκές – έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.

Και μιας και έκανε την αρχή με τις αναδιπλώσεις, να πάρει πίσω και την εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού 50% για όλους τους εργαζόμενους που έφερε με θράσος στην ΠΝΠ ο κ. Βρούτσης.

Χρειάζονται γενναία και οριζόντια μέτρα στήριξης και ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, όχι μέτρα που θα σπάσουν τα κοντέρ της ύφεσης και της ανεργίας».

ΚΙΝΑΛ

«H κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την απόφαση της και να εντάξει τους δικηγόρους όπως και όλους τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, στους δικαιούχους της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ» , ανέφερε σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά , μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε το πρωί με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών – Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Δ. Βερβεσό, Γ. Σταματογιάννη και Ε. Κουτσοχήνα. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «η καταβολή επιδόματος δήθεν κατάρτισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους δικηγόρους, δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις ανάγκες των έκτακτων συνθηκών, καθώς με κυβερνητική απόφαση έχουν οδηγηθεί σε αναστολή κάθε επαγγελματικής τους δραστηριότητας».

«Τι άλλαξε και η κυβέρνηση εμπαίζει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας – και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους ; Δεν είναι ώρα για τέτοιες μεθοδεύσεις. Με τον τρόπο που θα γίνουν τα δήθεν προγράμματα κατάρτισης, κάποιοι θα ωφεληθούν εις βάρος του Ελληνικού λαού», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

ΚΚΕ

«Η εξαίρεση αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων ακόμη κι από αυτό το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ είναι τελείως άδικη κι αδικαιολόγητη, όταν κι αυτοί πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η δε παροχή voucher κατάρτισης συνιστά εμπαιγμό άνευ προηγουμένου» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Το ΚΚΕ «διεκδικεί και γι’ αυτό το τμήμα των αυτοαπασχολουμένων ουσιαστικά μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων οικονομική επιδότηση, αύξηση του αφορολόγητου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Άλλες αντιδράσεις

Σ. Λάππας

Σε ανακοίνωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα σημειώνονται τα ακόλουθα: “Μόλις προχθές σε ανακοίνωσή μου ως τομεάρχη Δικαιοσύνης του Σύριζα ανέφερα ότι η παλινωδίες πρωθυπουργού και αρμόδιων υπουργών του δεν έχει όρια, αφού αρχικά ανακοίνωσαν ότι δικαιούχοι της ενίσχυσης των 800 ευρώ είναι και οι δικηγόροι, όπως ρητά προέκυπτε από το γράμμα και το πνεύμα της σχετικής ΠΝΠ, και πριν αλέκτρωρ φωνήσαι ήρθε η εξαίρεση και ο αποκλεισμός τους.
Έτσι ζήσαμε την εξαπάτηση, την κοροϊδία, αλλά κυρίως, την περιφρόνηση σε ένα κλάδο ελεύθερων επαγγελματιών που δηγήθηκε ακουσίως σε ολοσχερή, ουσιαστική και διαρκή αναστολή άσκησης οιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, και κατά συνέπεια σε απόλυτη και εξοντωτική αδυναμία εξεύρεσης πηγών εισοδήματος, αφού χωρίς δική τους επιθυμία και απόφαση έχει σφραγιστεί ερμητικά κάθε τέτοια πηγή εξεύρεσης εισοδήματος, ακόμα και η ελάχιστη χαραμάδα. Αφού δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία είναι κλειστά, ενώ όλες οι δομές, φορείς και υπηρεσίες της αγοράς και της οικονομίας είναι σε αναστολή, κάτι που σημαίνει ότι οι συναλλαγές είναι στο ναδίρ. Δηλαδή το δικηγορικό επάγγελμα που είναι το επάγγελμα των συναλλαγών είναι «ΚΛΕΙΣΤΟΝ». Και αντί να εντάξει και τους δικηγόρους η κυβέρνηση στους δικαιούχους της ενίσχυσης των 800 ευρώ, όπως προέβλεπε η ΠΝΠ και δήλωσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνει χθες ότι οι δικηγόροι, αντί ενίσχυσης, θα γίνουν μαζί με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες δικαιούχοι κουπονιού τηλε -εκπαίδευσης.
Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ για έναν επιστημονικό κλάδο επαγγελματιών που διακονούν τη δικαιοσύνη σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία 20 χρόνια βαρύνονται με μέτρα περιορισμού του εισοδήματός τους. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ τους, που τώρα καλούνταν να επιμορφωθούν με 100 διδακτικές ώρες από τα ΚΕΚ αντί του τιμήματος των 6 ευρώ ανά εκπαιδευτική ώρα. Δηλαδή η κυβέρνηση αντί να χορηγήσει την ενίσχυση των 800 ευρώ, όπως προβλέφθηκε ρητά στην ΠΝΠ και δημόσια επανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποφασίζει να «μεριμνήσει» για τον πολύπαθο, ευπαθή και ευάλωτο κλάδο των δικηγόρων υπό τη μορφή της ….επιμόρφωσής τους!!! Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί την επιτομή της εξαπάτησης εκ μέρους της κυβέρνησης και του απόλυτο ευτελισμού του δικηγορικού επαγγέλματος, ως λειτουργήματος.
Η κυβέρνηση έχει πολλά στελέχη που έχουν την ιδιότητα του δικηγόρου, δεν αντιλαμβάνονται την βαρύτατη προσβολή, στα όρια της διαβολής, που επιχειρείται σε βάρος του δικηγορικού κλάδου; Aναφέρεται σε επιστήμονες, και οι μεθοδεύσεις γίνονται αντιληπτές άμεσα και δια …γυμνού οφθαλμού, όμως ο δικηγορικός κλάδος θα αντιδράσει με ιδιαίτερη ένταση, διότι στην άρνηση της χορήγησης της ενίσχυσης προστίθεται, και αυτό κυρίως δεν είναι ανεκτό, η βαρύτατη προσβολή της αξιοπρέπειας και του κύρους των δικηγόρων, ως άμισθων λειτουργών της δικαιοσύνης, που σήμερα πλήττεται βαρύτατα και βίαια, αφού δεν υπάρχει πηγή εξεύρεσης εισοδήματός τους, με άμεσο κίνδυνο για τη μεγάλη πλειοψηφία τους να κινδυνεύει και αυτή ακόμα η βιοποριστική ασφάλεια των ιδίων και των οικογένειών τους.
Οι δικηγόροι δεν είναι επαίτες, είναι οι εγγυητές λειτουργίας του κράτους δικαίου και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας, Μήπως αυτός είναι ο λόγος, ή και αυτός, για την παλινωδία, την εξαπάτηση και την προσβολή των δικηγόρων εκ μέρους της κυβέρνησης; Αλήθεια πόση αξία έχει μία δημόσια, σε διάγγελμα μάλιστα, συμπερίληψη των δικηγόρων στους δικαιούχους από τον ίδιο των πρωθυπουργό; ΚΑΜΙΑ!”

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρά στην εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher (αξίας 600 ευρώ έκαστο) και την ίδια στιγμή διεκδικεί 11 ευνοϊκά μέτρα υπέρ των δικηγόρων και των πολιτών.

Παράλληλα, αποφάσισε να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά της υπουργικής απόφασης που εξαιρεί τους δικηγόρους από την υπαγωγή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα χορήγησης των 800 ευρώ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΔΣΑ έχει ως εξής:

«Κατά τη έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ, ενόψει των τελευταίων κρίσιμων εξελίξεων, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ελήφθησαν, κατόπιν διαλογικής συζήτησης, οι κάτωθι αποφάσεις:

Το ΔΣ του ΔΣΑ καταδικάζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την προκλητική υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ.

Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί, απερίφραστα και ανεπιφύλακτα διαβεβαιώνουν ότι οι δικηγόροι θα λάβουν το επίδομα και αμέσως μετά αναιρούν εαυτούς, δεν πρόκειται απλώς περί πολιτικής ασυνέπειας, αλλά περί απαξίωσης και ονειδισμού ενός ολόκληρου κλάδου, που στις παρούσες έκτακτες συνθήκες στερείται πλήρως του εισοδήματός του.

Είναι, άλλωστε, αναντίλεκτο ότι οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς εκ του νόμου έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, οι δικαστικοί επιμελητές έχουν κηρύξει αποχή και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών, που κατ’ αποτέλεσμα, δεν επιτρέπουν δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες.

Μπροστά στην υπαρξιακή αγωνία ενός χειμαζόμενου κλάδου, μεγάλη μερίδα του οποίου αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του και να καλύψει τις ανάγκες του, η σημερινή εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher (αξίας 600 Euro έκαστο), συνιστά προκλητικό εμπαιγμό, που υποτιμά τη νοημοσύνη όλων.

Υπό το φως των ανωτέρω, το ΔΣ του ΔΣΑ κάνει δεκτό το περιεχόμενο της από 25.3.2020 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και το προτεινόμενο πλαίσιο δράσης.

Α. Διεκδικητικό πλαίσιο

Περαιτέρω, το ΔΣ του ΔΣΑ διεκδικεί άμεσα από την Πολιτεία:

  1. Την υπαγωγή, έστω την ύστατη ώρα, στο καθεστώς επιδότησης των 800 ευρώ, καθώς πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης, αλλά και αξιοπρέπειας, του δικηγορικού σώματος,
  2. Την υπαγωγή των δικηγόρων, ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης,
  3. Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος,
  4. Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους,
  5. Την άμεση ενεργοποίηση και καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, που έχει συγκροτηθεί με χρήματα των δικηγόρων από το 2011, καθώς και την ενημέρωση – λογοδοσία από τα αρμόδια όργανα για τη διαχείρισή του μέχρι σήμερα,
  6. Την άμεση καταβολή των οφειλομένων του Δημοσίου προς τους δικηγόρους, ιδίως τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια, τις οφειλές των φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς συνεργαζόμενους δικηγόρους και τις οφειλές από παροχές σε είδος και χρήμα του ΕΦΚΑ, παρελθόντων ετών,
  7. Την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, που θα οριστεί, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλομένων από φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα,
  8. Την αναστολή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, για όλους τους πολίτες που τυχόν έχουν οφειλές.
  9. Την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας,
  10. Τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και
  11. Τη διασφάλιση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης της δήλωσης για τη διεξαγωγή της δίκης χωρίς παράσταση δικηγόρου και διαδίκου, όπου αυτό προβλέπεται δικονομικώς.

Β. Πλαίσιο δράσης του δικηγορικού σώματος

Πέραν των μέτρων που έχει ήδη προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε τα εξής πρόσθετα μέτρα:

  1. Να ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως κατά των εκδοθεισών κανονιστικών πράξεων, κατά το μέτρο που εξαιρούνται οι δικηγόροι από υπαγωγή στο καθεστώς επιδότησης των 800 ευρώ.
  2. α) Να διατεθεί ποσό 1.000.000 ευρώ από το λογαριασμό αλληλεγγύης του ΔΣΑ για την καταβολή στους συναδέλφους ειδικού οικονομικού βοηθήματος, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Τα κριτήρια και το ύψος του καταβληθησομένου ποσού θα εξειδικευθούν από ad hoc επιτροπή συμβούλων, αποτελούμενη από τη Σύμβουλο – Ταμία Μαρινέττα Γούναρη, και τους Συμβούλους Ιωάννη Κάπο, Γεώργιο Κλεφτοδήμο, Βενιαμίν Μπατή, και Ζώη Σταυρόπουλο.

β) Να διανεμηθεί άμεσα το ήδη συγκεντρωθέν ποσό του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων στους δικαιούχους του.

  1. Να παύσει από τούδε και στο εξής η συμμετοχή των δικηγόρων σε κάθε διοικητική επιτροπή του Δημοσίου και φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
  2. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν στους δικηγόρους επιδόματα από τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, θα ζητηθεί από τους συναδέλφους να παύσουν την καταβολή της σχετικής ετήσιας εισφοράς (120 ευρώ).
  3. Στο πλαίσιο της επιβεβλημένης κοινωνικής αλληλεγγύης να διοργανώσει ο ΔΣΑ εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και γίνει προμήθεια 2 αναπνευστήρων για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Τέλος, το σώμα διαφοροποιήθηκε πλήρως από τις από 25.3.2020 δηλώσεις του αντιπροέδρου, Θέμη Σοφού, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και διευκρίνισε ότι απηχούσαν προσωπικές απόψεις του αντιπροέδρου, που δεν εκφράζουν τον ΔΣΑ».

Ν. Ανδρουλάκης

Σε ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνονται τα ακόλουθα: “Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, απαιτείται η λήψη στοχευμένων μέτρων για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, μόλις τις προηγούμενες ημέρες ψηφίσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση των υφιστάμενων περιορισμών χρήσης των αδιάθετων κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε τα διαθέσιμα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και σε μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας. Παράλληλα, με γραπτή μου ερώτηση προς την Επιτροπή, έθεσα και το θέμα της άμεσης οικονομικής στήριξης εργαζομένων και ελευθέρων επαγγελματιών με τα ανωτέρω χρήματα.

Προτεραιότητα όλων μας είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, η προστασία της δημόσιας υγείας και η προάσπιση του ύψιστου αγαθού, που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ζωή. Για το λόγο αυτό, ορθώς, ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών επιδημιολόγων για τον κατ΄οικον αυτοπεριορισμό μας. Όμως, υπό αυτές τις συνθήκες, η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει, οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και φυσικά τα δικαστήρια της χώρας έχουν κλείσει. Και ενώ   ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, οι Υπουργοί του θεώρησαν πως σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, το βέλτιστο μέτρο για την ενίσχυση των κλάδων των μηχανικών, δικηγόρων, οικονομολόγων και ιατρών, είναι η χορήγηση επιταγών κατάρτισης 600 ευρώ, έναντι της άμεσης προσωρινής ενίσχυσής τους, όπως προβλέπεται για όλους τους υπόλοιπους πληττόμενους εργαζομένους.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το ποσό της ενίσχυσης για κατάρτιση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, μετά την πιστοποιημένη συμπλήρωση 50 ωρών τηλε-εκπαίδευσης για κάθε δόση. Έτσι, με το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση ουσιαστικά, αντί να έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των επαγγελματιών που σταμάτησαν να εργάζονται λόγω αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, φαίνεται μάλλον να ενδιαφέρεται περισσότερο για την στήριξη των διάφορων κέντρων και φορέων εκπαίδευσης που θα αναλάβουν την υλοποίηση της δράσης αυτής.

Οι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας αντιμετωπίζονται ως εκ τούτου ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Εμπαίζονται, καθώς θεωρείται από τους αρμόδιους Υπουργούς ότι σε αυτή την οικονομική συγκυρία, προέχει η δήθεν κατάρτισή τους έναντι της ανάγκης τους για εξασφάλιση της καθημερινής επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. Το επιστημονικό προσωπικό της χώρας δεν έχει ανάγκη τους εμπαιγμούς της κυβέρνησης, αλλά από ξεκάθαρα μέτρα που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν αυτή την κρίση με αξιοπρέπεια.

Και επειδή κανένας φυσικά δεν ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα λεφτόδεντρο ή μία απεριόριστη πηγή χρημάτων η οποία θα καλύψει όλα τα κενά που θα δημιουργηθούν, χρειαζόμαστε στοχευμένα βοηθήματα, δράσεις και μέτρα που με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια θα ενισχύσουν τον κάθε κλάδο ξεχωριστά, και όχι λογικές που περιφρονούν τη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού”.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας