Άνδρος: Το νησί των …. σκουπιδιών! – Ρεκόρ καθυστερήσεων και άγριος πόλεμος για το νέο ΧΥΤΥ – Τι λένε οι υπεύθυνοι
ΑυτοδιοίκησηΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 12 Φεβρουαρίου 2018 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Στην Άνδρο όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων διαμορφώνεται εκτός ελέγχου και είναι ζήτημα χρόνου τα σκουπίδια να πνίξουν το νησί. Από εκεί και πέρα αρχίζει ένας πόλεμος διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως για το μέλλον μεταξύ τοπικών θεσμικών και άλλων παραγόντων, που … ρίχνει βαριές άγκυρες και καθηλώνει κάθε λύση ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού.
Η Άνδρος, η λεγόμενη και «Μικρά Αγγλία» ή αλλιώς το νησί της ναυτιλίας και των εφοπλιστών γίνεται πλέον το νησί των … σκουπιδιών.
Ο παλιός ΧΑΔΑ, που από το 2012 έβαλε την Άνδρο στη μαύρη λίστα των ελληνικών περιοχών με παράνομες χωματερές, μετά από ευρωκαμπάνες και τον σχετικό διασυρμό, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατράπηκε σε ΧΑΔΑ προς εξυγίανση με δεματοποιητή. Ωστόσο συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο όλα τα τελευταία χρόνια τα σκουπίδια του νησιού, ο δεματοποιητής είναι έτοιμος να σκάσει και τα σκουπίδια ήδη ξεχειλίζουν.
Παράλληλα η Άνδρος υποτίθεται ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αδειοδότηση και χρηματοδότηση με 7 εκατομμύρια ευρώ της οριστικής λύσης Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ) των Απορριμμάτων στη θέση Πλούσκα.
Ρεκόρ καθυστερήσεων
Εδώ και πολλούς μήνες εκκρεμεί να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Νοτίου Αιγαίου για την έγκριση ή την απόρριψη της μελέτης για τον ΧΥΤΥ της Άνδρου στη θέση Πλούσκα. Ενώ το πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών του νησιού είναι εκρηκτικό και επείγον, η Άνδρος κατέχει το αρνητικό ρεκόρ των αργοποριών στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος. Πέραν των διαδοχικών προσπαθειών χωροθέτησης ΧΥΤΥ από το 2000 η τελευταία προσπάθεια χωροθέτησης ΧΥΤΥ στο νησί χρονολογείται 6 χρόνια ! από το 2012.
Η δημοσιογραφική έρευνα του ecopress καταγράφει το εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Άνδρο, που είναι πρόβλημα συνολικό για πολλά ακόμη νησιά του Αιγαίου,
Οι “πρωταγωνιστές”
Οι πρωταγωνιστές που μιλούν στο ecopress για το πρόβλημα των σκουπιδιών της Άνδρου και δίνουν ο καθένας την ξεχωριστή δική του οπτική είναι οι:
- Θεοδόσης Σουσούδης, Δήμαρχος Άνδρου.
- Γιάννης Καπάκης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
- Νίκος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος του ΠΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου και εκτελών χρέη Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος ως υπηρεσιακό στέλεχος μαζί με τον κ Π. Πολυχρονάκη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κρατικής Περιφέρειας έχουν την ευθύνη για την τελική απόφαση σχετικά με την αδειοδότηση του νέου ΧΥΤΥ Άνδρου.
Οι σκουπιδότοποι του Αιγαίου
Είναι γνωστό ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν πόλο έλξης εγχώριου και διεθνούς τουρισμού και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν σημαντική αύξηση στις προτιμήσεις των ξένων για διακοπές. Αυτό που επίσης είναι γνωστό αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό και να αντιμετωπιστεί με βούληση και αποτελεσματικότητα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές και εξοπλισμό για την διαχείριση των απορριμμάτων τους, ώστε να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους τους και το τουριστικό ρεύμα, ιδίως την περίοδο της καλοκαιρινής αιχμής.
Η Άνδρος λοιπόν, αδικώντας την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό της κάλος, τους κατοίκους της που είναι γνωστοί για την αξιοπρέπεια και την προκοπή τους, τους πολυπληθείς Έλληνες και ξένους φίλους του νησιού, που το αγαπούν και το επιλέγουν, ως τόπο τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού, όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε λάθος δρόμο.
Εξελίσσεται σε κορυφή ενός ατέλειωτου … σκουπιδότοπου στο Αιγαίο. Μιας ζοφερής πραγματικότητας, που αργά και σταθερά αλλοιώνει και καταστρέφει το ανεκτίμητο ελληνικό τοπίο και το οικολογικό απόθεμα πολλών νησιών του Αιγαίου. Νησιών, που αντιμετωπίζουν με απίστευτή ανευθυνότητα το θέμα των σκουπιδιών τους.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας είπε με κινητικότητα εμπλεκόμενος υπηρεσιακός παράγοντας του δημοσίου με γνώση του θέματος:
-«Υπάρχουν τοπικοί παράγοντες στα νησιά, που ανεβαίνουν οι ίδιοι στην μπουλντόζα και ρίχνουν τα σκουπίδια σε απόμερες παραλίες στη θάλασσα»!
Χάνεται η χρηματοδότηση
Για να επανέλθουμε λοιπόν στο θέμα της Άνδρου και του νέου ΧΥΤΥ εκκρεμεί η συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου για να κρίνει τη σχετική μελέτη – 6 χρόνια από την ολοκλήρωση της (2012-2018), 2 χρόνια μετά το «μπλοκάρισμα» της (2016-2018) και μετά 70 εγκρίσεις από 18 υπηρεσίες. Στο μεταξύ εδώ και 4 χρόνια η Άνδρος βλέπει το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης να περνούν και αυτή να μην μπορεί να εντάξει τον ΧΥΤΥ της σε κανένα. Ο Δήμος Άνδρου έχει καταθέσει με κωδικό ΟΠΣ 5003971 πρόταση χρηματοδότησης σε ΕΝΕΡΓΗ πρόσκληση του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τίτλο ΧΥΤΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ Π/Υ 7.128.991, 28 ΕΥΡΩ που σήμερα είναι ΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ με βασικό κριτήριο ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ των ΒΑΘΜΟ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ (ύπαρξη ΑΕΠΟ βασικό κριτήριο). Όσο καθυστερεί η σύγκληση του ΠΕΣΠΑ τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το έργο να μην λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και να μείνει στα χαρτιά για ακόμη 4 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2021
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/01/2018 με αποκλειστικό θέμα την αδειοδότηση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα
Τι λένε οι αρμόδιοι για το θέμα των σκουπιδιών της Άνδρου
Θεοδόσιος Σουσούδης: Δήμαρχος Άνδρου
-«Η καθυστέρηση προώθησης του νέου έργου ΧΥΤΥ Άνδρου έχει τραγικές συνέπειες για το νησί μας» λέει στο ecopress ο δήμαρχος Θεοδόσιος Σουσούδης και τονίζει ότι «η Άνδρος αφενός μεν κινδυνεύει πολύ σύντομα να μην έχει που να βάλει τα σκουπίδια της, αφετέρου δε να χάσει οριστικά την εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που «τρέχει» και τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σύγχρονο έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων».
Ο δήμαρχος σημειώνει ότι «εδώ και δύο χρόνια, αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το νόμο και η σχετική διαβούλευση μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 έχει υποβληθεί από Ιανουάριο του 2016 πλήρης φάκελος στο ΠΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να πάρει απόφαση έγκρισης χωροθέτησης του νέου έργου ΧΥΤΥ και να αρχίσει το έργο». Προσθέτει ότι «στο μεταξύ υποβλήθηκαν πρόσθετες μελέτες (προσαρμογής με τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, υδρολογικές, αρχαιολογικές κλπ) και ότι άλλο ζητήθηκε αρμοδίως». Ο ίδιος τονίζει ότι «από τον Ιούλιο του 2017, δηλαδή εδώ και οκτώ μήνες όλα είναι έτοιμα για την λήψη απόφασης. Ωστόσο λέει ο δήμαρχος «το ΠΕΣΠΑ δεν συγκαλείται και δεν συνεδριάζει για να πάρει απόφαση για το θέμα του ΧΥΤΥ Άνδρου».
Για τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Άνδρος να πνιγεί στα σκουπίδια o κ. Σουσούδης λέει ότι ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) της Άνδρου που έγινε στο παρελθόν αιτία επιβολής προστίμων εις βάρος της χώρας, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξυγιάνθηκε ώστε να λειτουργεί ως χώρος συγκέντρωσης των απορριμμάτων με δεματοποιητή.
-«Η κατάσταση όμως έχει ξεπεράσει τα όρια, η συγκέντρωση των σκουπιδιών συνεχίζεται μετατρέποντας ξανά τον αποκαταστημένο ΧΑΔΑ σε χωματερή» λέει ο ίδιος και τονίζει: «Κινδυνεύουμε άμεσα να μας πνίξουν τα σκουπίδια με τεράστιες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού και παράλληλα να επιβληθούν νέα πρόστιμα και να ζητηθεί από την ΕΕ επιστροφή της χρηματοδότησης για το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔA, που έγινε ξανά χωματερή». Ο κ Σουσούδης σημειώνει ότι όσο δεν αποφασίζει το ΠΕΣΠΑ για να υπάρξει ένας προγραμματισμός μέχρι να υλοποιηθεί το έργο του νέου ΧΥΤΥ για τα επόμενα δύο τρία χρόνια το πρόβλημα των σκουπιδιών της Άνδρου επιδεινώνεται και διαιωνίζεται» Τέλος ο δήμαρχος σημειώνει ότι «ο δήμος είναι έτοιμος να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση με κάθε νόμιμο μέσο και δια της δικαστικής οδού»
Γιάννης Καπάκης: Επικεφαλής αντιπολίτευσης Δήμου – ΓΓΠΠ
-«Η βασική μου θέση είναι το έργο να γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ότι προβλέπεται» δηλώνει ο Γιάννης Καπάκης στο ecopress, ο οποίος από είναι από τον Οκτώβριο 2015 Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «H Άνδρος της ζωής μας».
Η καθυστέρηση για την τελική έγκριση του έργου κατά τον κ Καπάκη αποδίδεται «σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ορθότητα επιλογής της θέσης του νέου ΧΥΤΥ», για την οποία όπως λέει «διατυπώνονται με επιστημονική τεκμηρίωση πολλές αιτιάσεις και αντιρρήσεις». Αναφέρει ότι «υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και τουριστικών παραλιών του νησιού». Ο ίδιος σημειώνει ότι «η πρόσβαση των απορριμματοφόρων στην συγκεκριμένη θέση που έχει επιλεγεί, απαιτεί νέο έργο διάνοιξης δρόμου πολλών χιλιομέτρων, μέσα από κατοικημένους οικισμούς , πράγμα που συνεπάγονται περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση». Σημειώνει ακόμη πως «εάν από την αρχή είχε συνυπολογιστεί μαζί με την εγκατάσταση του νέου ΧΥΤΥ και το έργο της διάνοιξης του δρόμου, τότε θα άλλαζαν σημαντικά τα δεδομένα και η συγκεκριμένη λύση θα είχε αποκλειστεί». Κατά την εκτίμηση του κ Καπάκη, «σε αυτή τη θέση το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει». Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί .
Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει στο εξής, ο κ Καπάκης απαντά πως «η καλύτερη λύση θα ήταν να επιλεγεί μία νέα θέση για το έργο ΧΥΤΥ της Άνδρου και να τρέξουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες υλοποίησης του». Στις αναφορές που κάνουν πολιτικοί του αντίπαλοι ο κ Καπάκης απάντησε ότι : «ποτέ δεν θα σταματήσω ένα έργο από μικροπολιτικά κίνητρα. Μακριά από εμένα τέτοιες σκοπιμότητες, Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι από την αρχή σταθερός στην ίδια θέση για το συγκεκριμένο έργο και δεν αλλάζω στάση ανάλογα με τη θέση που θα βρίσκομαι, όπως κάνουν άλλοι παράγοντες του νησιού. Αυτή τη στάση συνέπειας την γνωρίζουν οι κάτοικοι του νησιού και την εκτιμούν ως στάση αξιοπιστίας».
Νίκος Θεοδωρόπουλος: Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου
-«Για το έργο ΧΥΤΥ της Άνδρου έχει σχηματιστεί ένας όγκος χαρτιών και φακέλων πού είναι πάνω από ενάμιση μέτρο. ¨Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια». Την απάντηση αυτή δίνει ο Νίκος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος του ΠΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου και εκτελών χρέη Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο ερώτημα γιατί καθυστερεί επί οκτώ μήνες, από τον Ιούλιο του 2017 που ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πλήρους φακέλου, να συνεδριάσει το ΠΕΣΠΑ προκειμένου να πάρει τελική απόφαση για το νέο έργο ΧΥΤΥ Άνδρου.
Ο κ. Θεοδωρίδης λέει επίσης στο ecopress ότι παράλληλα με τον επίσημο φάκελο έχουν κατατεθεί στοιχεία και έγγραφα, τα οποία «έχουν επιστημονική βαρύτητα, που δεν μπορεί να αγνοηθεί». Σύμφωνα με τον κ Θοδωρόπουλο «η αρμόδια υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία είναι έμπειρη μηχανικός εξετάζει όλα τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, προκειμένου να ετοιμάσει την εισήγηση της για το έργο ΧΥΤΥ της Άνδρου».
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «διαπιστώνει πως η υπάλληλος εργάζεται τόσο συστηματικά και επίμονα, που δεν αφήνει περιθώριο για συστάσεις να επισπεύσει το έργο της». Στο ερώτημα πότε θα συνεδριάσει το ΠΕΣΠΑ για τον ΧΥΤΥ Άνδρου ο κ Θοδωρίδης απαντά «μόλις η αρμόδια υπάλληλος ολοκληρώσει την εισήγηση της». Επίσης σε σχετικές ερωτήσεις απαντά: «Δεν μπορώ να πω ημερομηνία και χρονοδιάγραμμα» και ότι «η αρμόδια υπάλληλος έχει ολοκληρώσει περίπου το 80% της εργασίας της, άρα είμαστε κοντά για την σύγκλιση της συνεδρίασης».
Ο κ. Θεοδωρίδης τονίζει ότι «θα συγκαλέσω μόλις είναι έτοιμη η εισήγηση συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ με ένα και μοναδικό θέμα, το έργο ΧΥΤΥ της Άνδρου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, ώστε να ληφθεί τελική απόφαση, όποια και αν είναι αυτή».
Η μακρά πορεία των διαδικασιών
Η Άνδρος λοιπόν κατέχει το ρεκόρ των αργοποριών στην αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας του ecopress το ιστορικό του θέματος είναι αποκαλυπτικό και έχεις ως εξής:
IANOYAΡΙΟΣ – ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
1.Ο καλλικρατικός Δήμος ενιαίος πλέον (μέχρι τότε υπήρχαν πολλοί μικρότεροι Δήμοι στο νησί) αποφασίζει να κάνει μια μελέτη για επιλογή χώρου για κατασκευή ΧΥΤΥ για όλο το νησί.
2.Η μελέτη συγκρίνει εναλλακτικές θέσεις , αξιολογεί με βάση περιβαλλοντικά/χωροταξικά/αναπτυξιακα κριτήρια και κατατάσσει διάφορες εναλλακτικές θέσεις μεταξύ των οποίων πρώτη την θέση ΠΛΟΥΣΚΑ.
3.Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί θετικά κατά πλειοψηφία την προτεινόμενη από την μελέτη θέση και την στέλνει για τυπικά έγκριση και έκδοση απόφασης περιβαλλοντικών όρων στην Κρατική Περιφέρεια (Αποκεντρωμένη Διοίκηση).
ΙΟΥΛΙΟΣ 2012-ΙΟΥΝΙΟΣ 2015
4.Η κρατική περιφέρεια με υπηρεσιακή δομή την διεύθυνση περιβάλλοντος, ζητά συμπληρώσεις με διαδοχικά έγγραφα για διαφορετικά θέματα κάθε φορά και όχι με ένα συνολικό έγγραφο , κάτι που σέρνει την διαδικασία για 3 χρόνια!
ΙΟΥΛΙΟΣ -ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015
5.Ξεκινάει η διαβούλευση από την Κρατική Περιφέρεια με δημοσιοποίηση της μελέτης για παρατηρήσεις από φορείς και η μελέτη συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες θετικές γνωμοδοτήσεις.
7.Το νέο Δ.Σ του Δήμου Άνδρου με άλλη δημοτική αρχή κατά πλειοψηφία γνωμοδοτεί ξανά θετικά για την μελέτη με επιλογή της θέσης ΠΛΟΥΣΚΑ
8.Το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ γνωμοδοτεί θετικά για την θέση ΠΛΟΥΣΚΑ.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ -ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016
9.Ενώ έληξε η διαβούλευση και έπρεπε να εκδοθεί η περιβαλλοντική άδεια, η Κρατική Περιφέρεια αποφασίζει ότι το θέμα της έγκρισης είναι πολύπλοκο και παραπέμπει σε ένα άλλο όργανο που σπάνια συγκαλείται και συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ( ΠΕΣΠΑ) Νοτίου Αιγαίου, που στελεχώνεται και προεδρεύεται πάλι από τα ίδια στελέχη της Κρατικής Περιφέρειας.
10.Το όργανο αυτό , ζητά πρόσθετα στοιχεία που απαιτούν νέες χρονοβόρες εργασίες ( εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης, διενέργεια αρχαιολογικών εκσκαφών στο χώρο), συμπληρώσεις από Δήμο, ώστε να εξετάσει στο μέλλον το θέμα της έγκρισης .
ΜΑΙΟΣ -ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016
11.Έγιναν όλες οι εργασίες , συμπληρώσεις που ζητήθηκαν με δαπάνες του δήμου ( αρχαιολογικές εκσκαφές, υδρολογική μελέτη) για τον χώρο της Πλούσκας για θέση ΧΥΤΥ.
12.Εκδηλώνονται αντιδράσεις μερίδας κατοίκων. Εκδόθηκαν ανακοινώσεις από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης με αίτημα την κατάργηση της θέσης ΧΥΤΥ στην Πλούσκα και την επιλογή άλλης θέσης, χωρίς να προσδιορίζεται.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2017
13.Οι υπηρεσίες που έπρεπε να επαναγνωμοδοτήσουν ( Αρχαιολογία) , το πράττουν με θετική γνωμοδότηση με πολύμηνη καθυστέρηση.
14.Απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/2006 υπέρ της νομιμότητας ανάθεση της υδρογεωλογικής μελέτης ΧΥΤΥ Ανδρου, κατά της απόφασης ακύρωσης της από τον επικεφαλής της Κρατικής Περιφέρειας Ν. Θεοδωρίδη.
15.Ο Δήμος Άνδρου καταθέτει πρόταση χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ ύψους 7 εκ ευρώ, και βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ένταξη του έργου, λόγω αναμονής αδειοδότησης.
Σήμερα από το καλοκαίρι το 2017 , έχουν τυπικά καλυφθεί όλες οι προϋποθέσεις που είχε θέσει το ΠΕΣΠΑ όργανο της Κρατικής Περιφέρειας και ακόμη να συγκληθεί εκ μέρους του Προέδρου του Ν. Θεοδωρίδη.
Εν τω μεταξύ είναι γνωστό ότι στην Άνδρο την περίοδο 2012-2017 το νησί είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση απορριμμάτων, μετά αποφασίστηκε μεταβατικά να τοποθετηθεί δεματοποιητής μέχρι να γίνει ο ΧΥΤΥ, ο οποίος έχει παράξει ήδη χιλιάδες δέματα που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα.
Σήμερα 6 χρόνια μετά εκκρεμούν οι οριστικές αποφάσεις για τους αρμόδιους κρατικούς παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την αδειοδότηση (Κρατική Περιφέρεια, Διεύθυνση ΠΕΧΩ και ΠΕΣΠΑ)
Η επίλυση του θέματος αδειοδότησης, καθιστά το έργο ώριμο προς δημοπράτηση και ανοίγει το δρόμο της υλοποίηση του έργου που ήδη έχει προταθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με π/υ περίπου 7 εκ ευρώ για χρηματοδότηση.
Οι ευθύνες τεράστιες και η μη επίλυση του θέματος , θα ζωντανέψει τον εφιάλτη νέων χωματερών με Δέματα στο νησί και νέα πρόστιμα της Ε.Ε και τότε η ζημιά στο νησί , το περιβάλλον και τον τουρισμό θα είναι τεράστια και χωρίς δρόμο επιστροφής.
Σχετικά Άρθρα
- ΔΕΔΔΗΕ: ολοκληρώθηκε το έργο «Άη Στράτης Πράσινο Νησί»
- Κρήτη: δραματική υποστελέχωση στις πολεοδομίες του νησιού
- Le Figaro: το ελληνικό νησί πρότυπο κατά του υπερτουρισμού
- Νέος παιδότοπος στους ακριτικούς Αρκιούς από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
- Δυτικό Μέτωπο: «προδιαγεγραμμένος θάνατος στον ΧΥΤΑ Φυλής»
- ΥΠΕΝ:«Τήλος, το ελληνικό νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο»