Μέσω της διαγραφής των «πλασματικών» οφειλών (καθώς αυτές αντιστοιχούν σε εισόδηµα το οποίο δεν εισέπραξαν ποτέ) των άεργων πλέον μηχανικών και δικηγόρων, την οποία προωθούν τα Ταμεία, επιχειρείται να μειωθεί το «βάρος» των χρεών τους, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα «πραγματικά» χρέη.
Το «ξεμπλοκάρισμα» αυτό σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες του Δημήτρη Κατσαγάνη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», θα γίνει µέσω της επιτάχυνσης της διαδικασίας εκκαθάρισης των αιτήσεων των εν λόγω επαγγελματιών για διαγραφή των χρεών (για την κύρια και επικουρική ασφάλιση) και αφορά όσους διέκοψαν τη δραστηριότητά τους µετά την 1η Ιανουαρίου 2017 και ζήτησαν απαλλαγή τους από τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Η αρχή του προβλήματος
Σύµφωνα µε όσα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις των εν λόγω επαγγελματιών που έχουν ζητήσει διακοπή της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (λόγω διακοπής της άσκησης επαγγέλματος τους) αναδρομικά από 1/1/2017 λόγω της αεργίας τους, εκμεταλλευόμενοι διάταξη που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Η διάταξη αυτή, όμως, παραδόξως δεν εφαρμόστηκε, παρά τις πιέσεις των άμεσα ενδιαφερομένων. Η εν λόγω διάταξη προβλέπει ότι όποιος αυτοαπασχολούμενος μηχανικός ή δικηγόρος έμενε άεργος µετά τον Ιανουάριο του 2017 δεν υποχρεούνταν να καταβάλλει από εκεί και πέρα κρατήσεις υπέρ της κύριας και επικουρικής ασφάλισης, όπως ίσχυε προ του Ιανουαρίου του 2017.
Αν, µάλιστα, είχε καταβάλει εισφορές από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον µήνα έναρξης της εν λόγω διάταξης, δηλαδή τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, θα μπορούσε να ζητήσει την επιστροφή των εισφορών κύριας ασφάλισης ή τον συμψηφισμό τους µε μελλοντικές εισφορές. σ ε ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και των προηγούμενων διοικήσεων των Ταμείων, αν και πολλοί άνεργοι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί και δικηγόροι ζήτησαν τη διακοπή της ασφάλισής τους από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και παράλληλα σταμάτησαν να καταβάλλουν εισφορές, κάτι τέτοιο δεν έγινε πρακτικά.
Δηλαδή οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων δεν «πέρασαν» τη διαγραφή τους στα μηχανογραφικά συστήματά τους. Έτσι, οι εν λόγω άνεργοι τύποις ασφαλισμένοι εξακολουθούν να είναι φορτωμένοι µε ασφαλιστικά χρέη όχι µόνο του 2017, αλλά και του 2018, αν και έχουν αιτηθεί της αναδρομικής «διαγραφής» τους. Και όχι µόνο αυτό, αλλά από τον περασμένο Μάιο, οπότε άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ειδικά όσοι έχουν χρέη προ του 2017 βρίσκονται μπροστά σε δύο εξίσου αδιέξοδες «επιλογές»: Να ληρώ τις οφειλές του 20172018, αν και έχουν ζητήσει τη . . διαγραφή τους, και να εντάξουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων µόνο τα χρέη προ του 2017. Όσοι μηχανικοί ή δικηγόροι επιλέξουν κάτι τέτοιο, θα επιβαρυνθούν άμεσα α υπό διαγραφή χρέη, τα οποία θα πρέπει να περιμένουν να τους επιστραφούν ή ενδεχομένως να συμψηφιστούν µε τις οφειλές προ του 2017 τις οποίες ρύθμισαν.
Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, όταν διαγραφούν οι οφειλές του 2017-2018, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι δόσεις της ρύθμισης, καθώς θα μειωθεί το συνολικό βάρος του χρέους. Στόχος των νέων διοικήσεων των Ταμείων είναι να ξεπεραστεί πριν από τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου (οπότε προβλέπεται να κλείσει η πλατφόρμα των αιτήσεων για τις 120 δόσεις) η εμπλοκή αυτή, διαγράφοντας τα χρέη των άνεργων μηχανικών και δικηγόρων για το 2017-2018, ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο για τη ρύθμιση µόνο των χρεών προ του 2017.
Σχετικά Άρθρα
- Χρέη στον ΕΦΚΑ: τι αλλάζει στις δόσεις-πως θα εφαρμοστεί η παραγραφή
- Ασφαλιστικές οφειλές: παραγραφή στη 10ετία-εξόφληση από 24 έως 48 δόσεις
- Ποιοί ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να μεταπηδήσουν από τις 24 στις 72 δόσεις
- Επιστρέφουν οι 100 και οι 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές
- e-ΕΦΚΑ: και ηλεκτρονικά η αίτηση για ένταξη στις 24 δόσεις
- Νομοθετική ρύθμιση παραγραφής ασφαλιστικών χρεών, μετά τη δεκαετία