ecopress
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» ανοίγουν τον κύκλο των αντιδράσεων από την πλευρά των οικολογικών φορέων στις... Άνοιξε ο κύκλος των αντιδράσεων για τις Προστατευόμενες Περιοχές

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» ανοίγουν τον κύκλο των αντιδράσεων από την πλευρά των οικολογικών φορέων στις νέες ρυθμίσεις, που ανακοίνωσε και προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

-“Οι Προστατευόμενες Περιοχές χρειάζονται στήριξη και όχι αποδυνάμωση” τονίζει η ΕΕΠΦ, ενώ η «Καλλιστώ» ανακοινώνει τη διαφωνία της με το σχέδιο του ΥΠΕΝ και παραπέμπει στις κοινές προτάσεις που έχουν καταθέσει δέκα οικολογικές οργανώσεις.

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, σημειώνει σε ανακοίνωση της ότι  ενημερώθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του συστήματος προστατευόμενων περιοχών όπως ανακοινώθηκε χτες 13/2/2020 δια στόματος Υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη στην τακτική συνάντηση αλληλοενημέρωσης που είχε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, και μέσω του τύπου.

Τα σχέδια του ΥΠΕΝ δείχνουν προς την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών όπως τους ξέρουμε σήμερα, και την αντικατάστασή τους από διοικητικές δομές που θα πλαισιώνονται από υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των αιρετών περιφερειών στις οποίες θα έχουν ανατεθεί αρκετές αρμοδιότητες, καθώς και από τοπικές επιτροπές με συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης εκφράζει τις σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις της για το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης των Προστατευόμενων Περιοχών, μείωσης της αυτοτέλειάς τους, απώλεια των διοικητικών συμβουλίων τους, και υποκατάστασής τους από άλλες δομές. Τα – υπαρκτά – προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας δεν προέρχονται από τους Φορείς Διαχείρισης. Οι οργανωμένες και λειτουργικές Προστατευόμενες Περιοχές είναι απαραίτητες καταρχάς για την ουσιαστική προστασία της σπάνιας βιοποικιλότητας της χώρας μας, αλλά επίσης και για την εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων της Ελλάδος, ενώ αποτελούν κόσμημα και εν τέλει συγκριτικό πλεονέκτημα για τις περιοχές με τις οποίες γειτνιάζουν και όχι βαρίδι.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί αναλυτικά, όταν το νομοσχέδιο βγει σε διαβούλευση.

Καλλιστώ

Στην ανακοίνωση της «Καλλιστώ» σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ επιλέγει την απαξίωση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αντί για την αναβάθμιση και βελτίωσή τους

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κου Κωστή Χατζηδάκη με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις στο πλαίσιο μίας προσπάθειας της ηγεσίας του Υπουργείου να καθιερωθεί μία αλληλοενημέρωση και σύντομη ανταλλαγή απόψεων σε διμηνιαία βάση. Κατά την συνάντηση ο Υπουργός ενημέρωσε τις Οργανώσεις για τα 4 κυριότερα θέματα που θα διευθετηθούν μέσω ενός νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση έως τα τέλη Φεβρουαρίου: τις αδειοδοτήσεις των τεχνικών έργων, τις οικιστικές πυκνώσεις, τους δασικούς χάρτες και τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

Παρόλο που και τα 4 θέματα είναι πολύ σημαντικά, θεωρούμε απαραίτητο να σταθούμε σήμερα στο θέμα των ΦΔΠΠ για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το Υπουργείο έκανε ένα βήμα παραπάνω μετά την συνάντηση με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις στέλνοντας προς τα ΜΜΕ ένα Ενημερωτικό Σημείωμα ειδικά για το θέμα αυτό. Δεύτερον, γιατί η εντύπωση που δίνεται από το Υπουργείο προς τα ΜΜΕ, ότι οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις συμφωνούν με το σχέδιο του για τους ΦΔΠΠ, είναι παραπλανητική.

Το Ενημερωτικό Σημείωμα του Υπουργείο έχει τίτλο : «Ανεπαρκής η δράση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Νέο ευρωπαϊκό μοντέλο για την αναβάθμιση της προστασίας της φύσης». Στο σημείωμα αυτό το Υπουργείο προσπαθεί να δικαιολογήσει γιατί επιλέγει την λύση «πονάει χέρι, κόβει χέρι». Από το σημείωμα το ΥΠΕΝ δείχνει να αγνοεί όλα όσα έχουν επιτύχει οι ΦΔΠΠ μέχρι σήμερα, τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις Προστατευόμενες Περιοχές, την γνώμη της Επιτροπής Φύση αλλά και το πρόσφατο κείμενο προτάσεων που κατέθεσαν από κοινού 10 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις σχετικά με το μέλλον των ΦΔΠΠ στις 4 Νοεμβρίου 2019. Ανακοινώνεται λοιπόν ότι αντί να διορθωθούν μόνο τα σημεία όπου η λειτουργία των ΦΔΠΠ παρουσιάζει προβλήματα, θα αλλάξει εκ βάθρων όλο το μοντέλο προστασίας της φύσης, παραγνωρίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κίνηση.

Θέλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι στην συνάντηση της 13ης Φεβρουαρίου δεν καταγράφηκε καμία απόλυτη συμφωνία των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με τις προθέσεις του Υπουργείου για το θέμα των ΦΔΠΠ. Οι περισσότερες οργανώσεις είτε δήλωσαν ότι θα περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο για να τοποθετηθούν, είτε ζήτησαν να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου είτε επανέλαβαν κάποιες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το ήδη υπάρχον μοντέλο λειτουργίας των ΦΔΠΠ. Ο εκπρόσωπος της Καλλιστώς ανέφερε ρητά ότι ο συνολικός αντίκτυπος του υπάρχοντος μοντέλου λειτουργίας των ΦΔΠΠ έχει κριθεί ως θετικός από την πλειοψηφία των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, την Επιτροπή Φύση αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, κάλεσε τον Υπουργό να ξαναδιαβάσει τις προτάσεις που κατέθεσαν  από κοινού 10 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις για την διαχείριση του εθνικού συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών στις 4 Νοεμβρίου 2019.

Η Καλλιστώ θα επιδιώξει να πάρουν κοινή θέση  οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις τόσο στο συγκεκριμένο θέμα, όσο και στα άλλα 3 θέματα που άνοιξε το ΥΠΕΝ.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας