Ανοχύρωτες στις «μετεωρολογικές βόμβες» η Αττική και 160 περιοχές στη χώρα
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 25 Οκτωβρίου 2018 Αργύρης
Του Άρη Χατζηγεωργίου
Ανοχύρωτη στις μετεωρολογικές βόμβες η Αττική. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη και στα επιχειρησιακά σχέδια σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής, και όχι σε μεγάλα έργα που μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα.
Πυρκαγιές, πλημμύρες και πάλι Πυρκαγιές. Η αντιπυρική περίοδος που γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ακολουθείται πλέον από την αντιπλημμυρική, τα φαινόμενα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα και οι επιστήμονες προτείνουν αλλαγή ρότας από τα φαραωνικά τεχνικά αντιπλημμυρικά και την καταστολή, στην πρόληψη και στα επιχειρησιακά σχέδια σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής.
«Κανένα ποτάμι στην Αττική δεν θα άντεχε µια μετεωρολογική βόμβα σαν εκείνη που χτύπησε τη Μάνδρα» προειδοποίησε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που έφερε στο φως η περσινή τραγωδία καθιστούν αναποτελεσματικό κάθε κλασικό αντιπλημμυρικά έργο, όσα χρήματα και αν δίνονταν γι’ αυτόν τον σκοπό.
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθ. Λέκκας, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας που του ανέθεσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕ∆Α) σε ημερίδα µε θέμα «Επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη μείωση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα». Ενώπιον του προέδρου της ΠΕ∆Α, δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, αλλά και πολλών δημάρχων από όλη την Αττική, ο κ. Λέκκας και ο διδάκτωρ Γεωλογίας Μιχάλης Διακάκης ανέλυσαν τα ευρήματα ξεκινώντας από τη Μάνδρα, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπαν, «µας άνοιξε τα µάτια». «Στη Μάνδρα έπεσαν 300 χιλιοστά βροχής σε 13 ώρες, ενώ η Αττική δέχεται 390 χιλιοστά σε έναν χρόνο» τόνισε ο κ. Διακάκης. «Μια τέτοια μετεωρολογική βόμβα θα είχε τα ίδια αποτελέσματα σε 1 60 περιοχές ανά την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας: «Σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα στην Αττική. Πρέπει να διατεθούν πάρα πολλά χρήματα και να γίνουν πολύ μεγάλα έργα, τα οποία είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν. Πρέπει να γίνει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση από εκεί που θα περάσουν και δεν ξέρουμε τι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα έχουν και αν θα επαρκούν μετά από 10 χρόνια» τόνισε ο καθηγητής. Άρα είμαστε στο έλεος των καιρικών φαινομένων;
-«Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, αποδεχόμενοι τους κινδύνους μέσα στον αστικό ιστό της Αττικής, έτσι ώστε µε ένα καλά δομημένο επιχειρησιακό σχέδιο να μπορούμε να ειδοποιήσουμε τον πληθυσμό και να μειώσουμε τις επιπτώσεις τουλάχιστον σε ανθρώπους».
Ο ρόλος των δήμων
Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο επικίνδυνα και οι επιπτώσεις τους βαρύτερες λόγω του τρόπου που χτίζονται οι πόλεις, πρέπει κάθε δήμος να οργανώσει επιχειρησιακό σχέδιο και να ενημερώσει τους δημότες για τους χώρους καταφυγής και παροχής των πρώτων βοηθειών, αλλά και όλη την οργάνωση που θα αποτρέψει τουλάχιστον τα ανθρώπινα θύματα. Όσο για το ατελέσφορο των «φαραωνικών τεχνικών έργων» ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του καθηγητή Λέκκα ότι στη Μάνδρα σχεδιάστηκαν έργα για παροχέτευση 300 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο, αλλά στις 15/ 11 /2017η μεγίστη παροχή έφθασε τα 1 .200 κυβικά, σε ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί κάθε 500 χρόνια!
Ο Μ. Διακάκης αναφέρθηκε στις άλλες περιοχές της Αττικής που είναι περισσότερο ευάλωτες, σημειώνοντας πως οι πλημμύρες «μετακόμισαν» από τις παλιές γειτονιές (κέντρο Αθήνας, Πειραιάς, Μοσχάτο) στα δυτικά και τα νότια προάστια και τώρα στα βόρεια-βορειοδυτικά (Μενίδι – Α. Λιόσια), ακολουθώντας τον τρόπο µε τον οποίο επεκτείνεται ο αστικός ιστός και το πόσο πλησιάζει σε λεκάνες απορροής (Κηφισός) ή στην παραλία. Τόνισε μάλιστα πως εάν τελειώσουν τα έργα για να µην πλημμυρίζουν τα βορειοδυτικά προάστια, θα φθάνουν γρηγορότερα τα νερά στον Κηφισό μεταφέροντας εκεί τον κίνδυνο.
Πηγή: Έθνος
Σχετικά Άρθρα
- Γιατί χάνεται η μάχη των δασικών πυρκαγιών
- Πρόγραμμα μετεγκατάτασης κατοικιών μέσα από ανενεργά ρέματα
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: για την κυβέρνηση φταίνε οι πολίτες για τις πυρκαγιές
- ΠΟΜΗΤΕΔΥ: επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας για δασικές πυρκαγιές
- Αττική: απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα 10 δις ευρώ
- Climpact: πως οι δασικές πυρκαγιές αυξάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση