ecopress
Άρχισε πόλεμος για τα 4 δις ευρώ του Πράσινου Ταμείου, μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κυβέρνησης, ενώ έρχεται νέος λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες, που έχουν ενταχθεί... Ανταποδοτικά τέλη και ΤΑΠ για 1.019.410 νομιμοποιημένα αυθαίρετα

Άρχισε πόλεμος για τα 4 δις ευρώ του Πράσινου Ταμείου, μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κυβέρνησης, ενώ έρχεται νέος λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες, που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Πιο συγκεκριμένα:

Με δημόσια δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, η πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανοίγει  επισήμως θέμα επιβολής ανταποδοτικών τελών και ΤΑΠ, για τα συνολικά 1.019.410 κτίσματα, που έχουν ενταχθεί στους νόμους  4014/11 και 4178/13, προκειμένου να νομιμοποιηθούν συνολικά περί τα 700 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αυθαίρετης δόμησης, κύριων και βοηθητικών χώρων, που έχει αποδώσει μέχρι τώρα στα δημόσια ταμεία συνολικά έσοδα 1.941.251.896 ευρώ. Με τη δήλωση του ο Γ. Πατούλης ζητά από το κράτος να δοθούν στους δήμους τα στοιχεία από τη νομιμοποίηση 78.000.000 τετραγωνικών μέτρων κύριων και βοηθητικών χώρων, ώστε “να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων τα ανταποδοτικά τέλη και ο ΤΑΠ που τους αναλογούν”.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε  τα έσοδα από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων να αποδίδονται στους δήμους, για έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, που παρουσίασε τα στοιχεία και τα έσοδα για τις νομιμοποίησεις αυθαιρέτων. Από το δημοσίευμα, αναφέρει ο κ. Πατούλης, επιβεβαιώνεται “ότι τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι πολίτες για να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, τα οποία καταλήγουν στο “Πράσινο Ταμείο”, δεν χρησιμοποιούνται παρά σε ελάχιστο βαθμό για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου”. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη από τα 2 δισ. έσοδα που είχε το “Πράσινο Ταμείο” από την εφαρμογή των δυο τελευταίων νόμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ελάχιστα δόθηκαν στις τοπικές κοινωνίες, για την αύξηση του πράσινου και την απόκτηση νέων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων. “Αυτό αποδεικνύει ότι ο τρόπος λειτουργίας του “Πράσινου Ταμείου” δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της ίδρυσης του, απλά χρησιμοποιούνται οι πόροι του για την εξυπηρέτηση των αναγκών ενός σπάταλου κι αντιπαραγωγικού κεντρικού κράτους”, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε αντίδραση.

Tα χρήματα του δημοσίου Ταμείου, τα οποία συγκεντρώνονται με αποκλειστικό σκοπό να γίνονται περιβαλλοντικά έργα, ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, που συνεπάγεται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατά δήμο και γεωγραφική περιοχή, είναι   δεσμευμένα, λόγω μνημονίων και αξιοποιούνται σε ποσοστό μόλις 2,5% για περιβαλλοντικά έργα. Αυτό έχει επιβληθεί από την περίοδο 2010-2011 του πρώτου μνημονίου και υπήρχε πρόβλεψη δέσμευσης των εσόδων του Πράσινου Ταμείου έως το 2018.  Σημειώνεται ωστόσο ότι με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, τα διαθέσιμα αυτά χρήματα στο Πράσινο Ταμείο, ύψους άνω των 4 δις ευρώ δεσμεύτηκαν για άλλα τρία χρόνια.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας