Αντιμέτωπος με την πολυαρχία ο «μεγάλος περίπατος» της Αθήνας
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 9 Ιουνίου 2020 Αργύρης
«Θα ξεκινήσω με τα θετικά: και ιδέες υπάρχουν, και μελέτες έχουν γίνει, και οι συγκοινωνιολόγοι συγκλίνουμε στο τι πρέπει να γίνει. Το βασικό πρόβλημα είναι η πολυαρχία, που επιβραδύνει τρομερά τα πράγματα».
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γιώργος Γιαννής, καθηγητής Διαχείρισης και Ασφάλειας της Κυκλοφορίας και διευθυντής του τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επικεφαλής της ομάδας συγκοινωνιολόγων του ΕΜΠ, που εκπόνησε τη μελέτη του Δήμου της Αθήνας για το «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας.
Πολυαρχία
Σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή” και στη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη, ο κ. Γιαννής απαντώντας στο ερώτημα «ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει σήμερα η υλοποίηση του σχεδίου σας;» απάντησε ως εξής: «Θα ξεκινήσω με τα θετικά: και ιδέες υπάρχουν, και μελέτες έχουν γίνει, και οι συγκοινωνιολόγοι συγκλίνουμε στο τι πρέπει να γίνει. Το βασικό πρόβλημα είναι η πολυαρχία, που επιβραδύνει τρομερά τα πράγματα. Θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της Πανεπιστημίου. Το οδόστρωμα ανήκει στην Περιφέρεια, τα πεζοδρόμια στον δήμο, η κίνηση των λεωφορείων είναι ευθύνη του ΟΑΣΑ και η σηματοδότηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Για έναν άξονα, δηλαδή, πρέπει να συμφωνήσουν τέσσερις φορείς. Καθένας έχει τις δικές του διαδικασίες και τον δικό του τρόπο να αξιολογεί την εφαρμογή ενός μέτρου. Σε άλλους δρόμους μπορεί να είναι αλλιώς μοιρασμένες οι αρμοδιότητες. Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει συνολικά, σε επίπεδο πόλης. Μερικές φορές, μέχρι να ολοκληρωθεί μια μελέτη έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και πρέπει να γίνει νέα μελέτη, με τις καινούργιες προδιαγραφές».
Δοκιμαστική εφαρμογή
Στο ερώτημα «τι μας εγγυάται, λοιπόν, ότι αυτή τη φορά θα υλοποιηθούν οι ιδέες;» ο κ Γιαννής απάντησε ότι: « Ο Κώστας Μπακογιάννης έθεσε ως προτεραιότητα τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» με το που εξελέγη δήμαρχος. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη Αυγούστου και ήδη τον Νοέμβριο είχαν ωριμάσει οι βασικές επιλογές. Ανέθεσε, λοιπόν, σε εμάς, στο Πολυτεχνείο, τον σχεδιασμό. Επιπλέον, από την εμπειρία του ως περιφερειάρχη και δημάρχου, ήξερε τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και από την αρχή υπήρξε μια παράλληλη προσπάθεια όχι μόνο στο ουσιαστικό κομμάτι, στο τι θα κάναμε, αλλά και στο διαδικαστικό, ώστε να μην υπάρξουν χρονοτριβές, με τις απαραίτητες συνεννοήσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Στη σύμπνοια που βλέπω εδράζεται η αισιοδοξία μου. Επίσης, μας ευνοεί η συγκυρία. Η κρίση του κορωνοϊού μας δίνει την ευκαιρία να εφαρμόσουμε δοκιμαστικά όσα σχεδιάσαμε. Αυτό έχει διπλή αξία: πρώτον, δεν θα καθυστερήσουμε πολύ με τις αναγκαίες διαδικασίες, έχουμε χρόνο να δούμε πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά μέχρι να δοθούν οι εγκρίσεις, πριν προχωρήσουμε στην τελική εφαρμογή. Δεύτερον, επειδή είναι μειωμένη η κυκλοφορία λόγω της πανδημίας, η προσαρμογή θα γίνει καλύτερα. Ομως, υπάρχει πλέον και μια ωριμότητα από την πλευρά των πολιτών. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι Αθηναίοι θέλουν τις αλλαγές. Δεν ρωτάνε γιατί θα γίνουν, αλλά αν θα γίνουν στην πραγματικότητα. Ανησυχούν μήπως κι αυτή τη φορά μείνουν ασκήσεις επί χάρτου…»
Δήμος και Περιφέρεια
Στο μεταξύ ο συντονισμός μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων και η συνεργασία για την αντιμετώπιση λειτουργικών θεμάτων που προκύπτουν με την κατασκευή της αστικής παρέμβασης «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, παρουσία αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Κατά τη συζήτηση, ο Κ. Μπακογιάννης ανέπτυξε τα βασικά στάδια εφαρμογής του σχεδίου για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά εντός του Ιουνίου. Υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, που έχει στόχο την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε απαραίτητο να υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την περιφέρει, σε διάφορα επιμέρους θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. Εξήρε την εποικοδομητική συνεργασία που έχει με την περιφέρεια και προσωπικά με τον κ. Πατούλη, σημειώνοντας ότι για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η άψογη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την περιφέρεια και η άμεση επίλυση των προβλημάτων, όταν ο πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης αποτελούν ενιαίο μέτωπο.
Στο έργο μας, τόνισε, «έχουμε συμμάχους και ουσιαστική στήριξη, όπως και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, για να φτάσουμε στις αλλαγές που χρειάζονται οι πολίτες. Για να γίνει η Αθήνα και όλες οι πόλεις, έτσι όπως τις ονειρευόμαστε».
Ο Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στη συνεργασία με τον δήμο για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας», τον οποίο «θα συνδράμει και θα στηρίξει», είπε ότι πρόκειται για μία καινοτόμο πρωτοβουλία με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, το περιβάλλον και την τουριστική προβολή της Αττικής, την οποία η περιφέρεια προωθεί, όπως και κάθε δράση που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Χαρακτήρισε «χρήσιμο το στάδιο πιλοτικής εφαρμογής», καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα πιθανών αναπροσαρμογών και βελτιώσεων στον σχεδιασμό.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται και άλλες παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα με τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος «είναι ισχυρός σύμμαχος και στην προσπάθεια για την αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Είμαστε συνοδοιπόροι», σχολίασε ο κ. Πατούλης.
Στα γραφεία της περιφέρειας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών Ν. Πέππας, Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ε. Κοσμίδη, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνα» Χ. Ακριτίδης, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος, ο διευθυντής Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών Π. Καρυώτης και η διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Μ. Μίσκα.
Σχετικά Άρθρα
- Ένωση Ιεραπετριτών Αθήνας για ένταξη Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO
- Μετρό: πότε φτάνει η γραμμή 2 στο Ιλιον
- Αρχιτέκτονες ΕΜΠ: 5 ημερίδες τον Μάρτιο για Πολεοδομία και Χωροταξία
- Δήμος Αθήνας: η Βασιλίσσης Όλγας θα δοθεί ξανά στην κυκλοφορία
- «Αθήνα Τώρα»: με υποστήριξη 70 προσωπικοτήτων για το Δήμο Αθήνας
- Επιστημονική έρευνα για το περπάτημα στην Αθήνα