Αντιπαράθεση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 29 Μαρτίου 2018 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Η διείσδυση στην αγορά του φυσικού αερίου και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιλαμβάνονται στους στρατηγικούς στόχους της ΔΕΗ, επεσήμανε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Σταύρος Γούτσος, μιλώντας την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 σε συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, εκδηλώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει την αγορά τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Γούτσος ζήτησε την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) αμέσως μόλις λειτουργήσει το χρηματιστήριο ενέργειας, και τάχθηκε υπέρ της μετάβασης στο νέο πλαίσιο το συντομότερο, χωρίς στρεβλώσεις, με χαμηλότερη φορολογία και ίσους όρους ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν στο συνέδριο, το χρηματιστήριο ενέργειας θα λειτουργήσει το 2019, ωστόσο υπήρξαν και εκτιμήσεις για καθυστέρηση ως το 2020.
Ο γενικός διευθυντής του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίος, Ντίνος Μπενρουμπή, ανέφερε ότι οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα στο χρηματιστήριο ρύπων έχουν υπερβεί κάθε πρόβλεψη, κυμαίνονται στα 13,5 ευρώ ανά τόνο και βρίσκονται σε καλπασμό. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (που επιβαρύνονται περισσότερο λόγω υψηλότερων εκπομπών διοξειδίου), εκτοπίζουν από την αγορά τις μονάδες φυσικού αερίου, κάτι που όπως είπε, είναι αξιοπερίεργο. Εξέφρασε την ευχή να πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ επανέλαβε το αίτημα για κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή που επιβλήθηκε πρόσφατα για την ενίσχυση του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ότι οι δημοπρασίες απέτυχαν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση της αγοράς λιανικής.
Ο κ. Μπενρουμπή, χαρακτήρισε εξάλλου, ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι ξεκινάει η κατάρτιση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.
Ο πρόεδρος της Ήρων Θερμοηλεκτρική, Γιώργος Κούβαρης, υποστήριξε ότι οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου λειτουργούν αποκλειστικά προκειμένου να αποφύγουν τη ρήτρα take or pay (για τις υποχρεωτικές παραλαβές φυσικού αερίου) με αποτέλεσμα να γίνονται συχνές σβέσεις, να υπάρχει φθορά και βλάβες.
Να ληφθούν μέτρα για τις ρευματοκλοπές, καθώς με το ισχύον καθεστώς το κόστος μετακυλίεται στους προμηθευτές και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει κίνητρο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ζήτησε ο διευθυντής διαχείρισης ενέργειας της Elpedison, Ανδρέας Πετροπουλέας. Ο ίδιος, χαρακτήρισε απαραίτητη τη διατήρηση προστατευτικών μηχανισμών για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χειραγώγησης των τιμών της ενέργειας από τη ΔΕΗ – άποψη με την οποία διαφώνησε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, Αντώνης Κοντολέων, που τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού μοντέλου, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς.
Σχετικά Άρθρα
- Ενέργεια: σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών
- Τρία σενάρια για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας
- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ουγγαρίας
- ΥΠΕΝ: τέλος οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ και μπαταρίες, νέο σ/ν για αποθήκευση
- ΥΠΕΝ: έρχονται νέες παρεμβάσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος
- Ενέργεια: τι ζητούν Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία από την Κομισιόν