ecopress
«Είναι φαντασίωση της αριστεράς η δήθεν «ιδιωτικοποίηση» του νερού» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και τόνισε ότι « ο έλεγχος... Αντιπαράθεση ΥΠΕΝ – ΣΥΡΙΖΑ για τιμολόγια και ιδιωτικοποίηση νερού

«Είναι φαντασίωση της αριστεράς η δήθεν «ιδιωτικοποίηση» του νερού» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και τόνισε ότι « ο έλεγχος της τιμολόγησης του νερού από την Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και η ενοποίηση των ΔΕΥΑ με ενίσχυσή τους με 250 εκατ. ευρώ, θα πιέσουν προς κάτω τους λογαριασμούς ύδρευσης’. Ο Σ Φάμελλος είπε στη Βουλή ότι προχωρά σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού.

ΥΠΕΝ: Δεν υπάρχει καμία πρόθεση, από πλευράς κυβέρνησης, για ιδιωτικοποίηση του νερού

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση, από πλευράς κυβέρνησης, για ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, σε μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, τόνισε πως οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας θα φέρουν μειώσεις στα τιμολόγια του νερού.

«Η κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση των νερών νομίζω ότι είναι ένα όνειρο της αριστεράς. Το φαντάζονται τη νύχτα, για να φαντάζονται τον εαυτό τους να κάνει διαδήλωση. Νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται. Από μας, πάντως, τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, όπως είπε ο Υπουργός, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ συμπεριλαμβάνονται, με πρωτοβουλία της παρούσας κυβέρνησης, στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Στο ερώτημα αν ακριβαίνει, τελικά, το νερό, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό που γίνεται, είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία θέτει έλεγχο στο πώς τιμολογείται το νερό. Σήμερα έχουμε παρόχους νερού. Οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς έχουν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αντιστοίχως. Εκτός Αθηνών, το υπόλοιπο μισό της Ελλάδας, έχει περίπου 300 διαφορετικούς παρόχους. Όλοι αυτοί, από την ώρα που ενεργοποιείται η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων (ΡΑΥ) θα ελέγχονται στον τρόπο με τον οποίον τιμολογούν το νερό».

Σημειώνεται πως η αρμοδιότητα, πλέον, του ελέγχου των τιμολογίων όλων των φορέων του νερού, περνάει στην Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως, μέχρι τέλος του μήνα.

Ο Υπουργός επισήμανε πως σκοπός της μεταρρύθμισης, που προβλέπει και ενίσχυση των ΔΕΥΑ με 250 εκατ. ευρώ, είναι να γίνουν οι ΔΕΥΑ λειτουργικά ικανότερες και οικονομικά περισσότερο βιώσιμες, διευθετώντας τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους. «Συνεπώς, εκεί που είχαν τεράστια χρέη, ξαφνικά θα βρεθούν σε πολύ καλύτερη βιωσιμότητα… Προσέξτε, δεν μπορώ να πω ένας – ένας πάροχος από τους 296παρόχους, όταν θα περάσουν από την ΡΑΥ, πώς θα τους κρίνει και πώς θα τους βρει, αλλά η μέση τιμή του νερού από την ώρα που βάζουμε εμείς ένα τεράστιο ποσό για να ελαφρύνουμε όλους αυτούς τους παρόχους, προφανώς δεν έχει κανένα λόγο να αυξηθεί. Έχει λόγο -κατά μέσο όρο- μάλλον να μειωθεί, παρά να αυξηθεί».

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξουν διοικητικά μέτρα για περιορισμό κατανάλωσης του νερού, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Σε αυτή τη φάση αυτό που ζητάμε είναι κατανάλωση με μέτρο… Σε ένα χρόνο από σήμερα, αφού δούμε τί είδους χειμώνα θα έχουμε, θα εξετάσουμε αν πρέπει να υπάρχουν και διοικητικά μέτρα για να περιοριστεί η κατανάλωση».

ΣΥΡΙΖΑ:  προχωράει το σχέδιο Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης νερού

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης – μέσω της παραχώρησης της διαχείρισης των υποδομών σε ιδιώτες όταν η κυβέρνηση με το Ν. 5037/2023 διεύρυνε τις αρμοδιότητες της τότε Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στους τομείς των Αποβλήτων και των Υδάτων. Τώρα προχωρά το σχέδιο συνένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) για να δημιουργήσει μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο για τους ιδιώτες και όχι για να διασφαλίσει την καλύτερη διαχείριση του νερού», σημείωσε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με θέμα τον αναδιορισμό του Καθ. Κων. Τσιμάρα στην Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας  και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), στον κλάδο των Υδάτων.

Ο Σ.Φάμελλος στη συνέχεια υπενθύμισε ότι «Η διεύρυνση αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στους τομείς των υδάτων και των αποβλήτων εισήχθη η ίδια η κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης εν κρυπτώ, χωρίς καμία διαβούλευση ούτε με την ΚΕΔΕ, ούτε με την Ένωση των ΔΕΥΑ ούτε με τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Παράλληλα, από το 2019, η κυβέρνηση εργάζεται επάνω σε σχέδιο παραχώρησης υποδομών ύδρευσης/αποχέτευσης σε ιδιώτες, όπως αποδεικνύεται από την εκπόνηση μελέτης για την παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ υποδομών αποχέτευσης των ΔΕΥΑ, αλλά και τον διαγωνισμό για παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής, ο οποίος ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας». Ο Σ.Φάμελλος τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, και επέστρεψε τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο μόνο όταν υποχρεώθηκε από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ.

Σημείωσε δε ότι «Ακόμα και μετά από μία μεγάλη καταστροφή του Daniel στη Θεσσαλία, και με πρόσχημα αυτή, η κυβέρνηση δεν δίστασε, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υδάτων, συμπεριλαμβανομένων και της άρδευσης, με την ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρείας», υπογράμμισε.

Κατόπιν, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αποδυναμώνει την επάρκεια της Πολιτείας παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις περί πολιτικής βούλησης και μεταρρυθμίσεων: «Η κυβέρνηση πρώτα, το 2019, επέλεξε να καταργήσει την Ειδική Γραμματεία Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά, το 2023, με το πρόσχημα ότι η εποπτεία της διαχείρισης υδάτων ήταν ελλιπής, μετέφερε αυτή την αρμοδιότητα στη ΡΑΑΕΥ, δηλαδή αντικατέστησε το Δημόσιο με μια Ρυθμιστική Αρχή, ενάντια στην ευρωπαϊκή πρακτική. Έως σήμερα ο κλάδος των Υδάτων δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει ακόμη στελεχωθεί, ένα χρόνο μετά. Έτσι, η έγκριση των τιμολογίων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επανήλθε, από τη ΡΑΑΕΥ στο ΥΠΕΝ, με το άρθρο 19 του Ν. 5106/2024 στο ΥΠΕΝ», σημείωσε.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το σχέδιο συνένωσης των ΔΕΥΑ καταστρατηγεί το νόμο 5037/2023 που ψήφισε η ίδια: «Αναμένουμε την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, στην οποία θα έπρεπε να είχατε βασιστεί για το σχέδιό συνενώσεων, σύμφωνα με το Ν. 5037. Και η έλλειψή της θα φανερώσει την απογύμνωση του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού του κ. Μητσοτάκη, που οδηγεί σε περισσότερες δυσλειτουργίες που τελικά τις πληρώνει η κοινωνία», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε, ότι η υπερχρέωση των ΔΕΥΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ενεργειακή κρίση, καθώς αυτές ενισχύθηκαν ελάχιστα: «Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται να σώσει τις ΔΕΥΑ χρησιμοποιώντας χρήματα από τη (υπο)φορολόγηση υπερκερδών που οι ίδιες πλήρωσαν, όπως και όλες οι επιχειρήσεις της χώρας. Πρώτα τις χρέωσε μεταφέροντας κόστος στους καταναλωτές και τώρα που τα λεφτά είναι στα ταμεία των παραγωγών ρεύματος, υπόσχεται στις ΔΕΥΑ ότι θα τις επιχορηγήσει»,

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας