Αντιπλημμυρικό έργο του ΕΣΠΑ με «Σύμφωνο Ακεραιότητας»
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΟικονομία 25 Μαρτίου 2019 Αργύρης
Με το 1ο Σύμφωνο Ακεραιότητας σε έργο ΕΣΠΑ, που αφορά την κατασκευή ενός αντιπλημμυρικού έργου 6 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Αττικής «θέτει τον θεμέλιο λίθο για την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας στα δημόσια έργα σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση για την ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου, η ημερίδα αφορούσε στην εφαρμογή του Συμφώνου Ακεραιότητας στο έργο της κατασκευής δικτύου όμβριων σε περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ομιλητές τοποθετήθηκαν σχετικά με τη μελέτη, τον προγραμματισμό και την εκτέλεση του έργου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο θα ξεκινήσει σύντομα μετά και τη σχετική σύμβαση που υπέγραψε η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.
Όσον αφορά τα όσα ελέχθησαν στην ημερίδα, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Καλλιόπη Σταυροπούλου, εκπροσωπώντας την περιφερειάρχη Αττικής, ανέφερε ότι η χώρα μας συμμετέχει «με ένα κορυφαίο έργο υποδομής στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας για καθαρές δημόσιες συμβάσεις», το οποίο «επιλέξαμε για να εφαρμόσουμε τη μέθοδο κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφανούς άσκησης διοίκησης».
Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, Ζέφη Νικολάου, τόνισε ότι «το Σύμφωνο Ακεραιότητας είναι η πρόταση της Διεθνούς Διαφάνειας στο πρόβλημα των “μη καθαρών” δημοσίων συμβάσεων». Ανέφερε ότι προτείνεται ως προληπτικός μηχανισμός σε κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας στην εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, όπου καταλυτικός είναι ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών, που λειτουργεί ως «Ανεξάρτητος Παρατηρητής».
Σε ότι αφορά τις πρακτικές και τα εργαλεία ενίσχυσης της διαφάνειας, η συντονίστρια του προγράμματος «Σύμφωνο Ακεραιότητας», Μαρία Νίνη, ανέπτυξε τη σημασία του Συμφώνου, τονίζοντας ότι «διαφθορά στις δημόσιες συμβάσεις δεν σημαίνει μόνο απώλεια χρημάτων, αλλά και ότι δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανάγκες των πολιτών κατά τον σχεδιασμό και την προτεραιοποίηση των έργων καθώς και η ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών».
Ο Δημήτρης Δρόσης, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) Περιφέρειας Αττικής (συνδιοργάνωσε με τη Διεθνή Διαφάνεια την ημερίδα), παρουσιάζοντας τους στόχους της καινοτόμας αυτής δράσης, δήλωσε πως «σκοπός είναι να αποτυπώσουμε τα οφέλη και τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο εγχείρημα, να ενισχύσουμε τον έλεγχο σε όλα τα στάδια ενός δημοσίου έργου, να ενισχύσουμε το brand name του ΕΣΠΑ και να επιταχύνουμε την υλοποίηση των έργων, και όλα αυτά μέσα από την ενημέρωση των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο επιθεωρητής ελεγκτής και συντονιστής αυτού του σχεδιασμού ,Γιάννης Σελίμης, χαρακτήρισε το Σύμφωνο Ακεραιότητας ως μια πρωτοβουλία «ισχυρού συμβολικού χαρακτήρα, που σηματοδοτεί το πέρασμα από τα λόγια στην πράξη, σε μία στιγμή όπου ο εσωτερικός έλεγχος στη χώρα μας επανατοποθετείται».
Αναφορικά με το έργο και τη σημασία του στην ευρύτερη περιοχή, η προϊστάμενη Διεύθυνσης Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας, Αμυγδαλιά Δεληγιώργη, σημείωσε πως συχνά οι περιοχές αυτές έχουν πληγεί από πλημμύρες, ενώ με το υπό κατασκευή έργο αυτό θα επιλυθεί το πρόβλημα και θα ενισχυθούν και άλλα δίκτυα.
Η νομική σύμβουλος-παρατηρητής του προγράμματος, Εμμανουέλλα Παπαδοχατζάκη, ενημέρωσε ότι το «το Σύμφωνο Ακεραιότητας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημοσιοποίηση εκθέσεων που συντάσσει ο Ανεξάρτητος Παρατηρητής μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης της εκτέλεσης της, από όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός έργου».
Ο νομικός εκπρόσωπος της μελετήτριας εταιρείας, Νικόλαος Μαλατέστας, παρουσίασε διεξοδικά τη φυσιογνωμία του έργου, τονίζοντας πως «οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν είναι μεγάλες», ενώ ο Λευτέρης Βρέντας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ανάδοχης εταιρείας, εξέφρασε την ευχή για σύντομη και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.
Τέλος, οι δήμαρχοι Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη κα Μοσχάτου- Ταύρου, Γιώργος Ιωακειμίδης και Ανδρέας Ευθυμίου, μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν την ανάγκη το Σύμφωνο Ακεραιότητας να μην επιβαρύνει γραφειοκρατικά τις διαδικασίες εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων και ευχαρίστησαν την περιφέρεια για το έργο, το οποίο «αν και δύσκολο, θα λύσει το πρόβλημα στην περιοχή, σε συνδυασμό με το έργο στο φαληρικό όρμο».
Σχετικά Άρθρα
- Νίκαια: με πόρους της περιφέρειας μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο
- ΕΣΠΑ: αντιπλημμυρικά έργα 8,9 εκ. ευρώ στο Κορωπί
- Αττική: έργα αποχέτευσης οικισμών στο νέο ΕΣΠΑ
- Το φυσικό αέριο «πάει» στο Ναύπλιο και το Άργος
- Δυτική Αττική: αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα σε 7 Δήμους
- ΕΣΠΑ: σύστημα κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων σε 44 δήμους
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024