ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νεότερη ενημέρωση Πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, και όπου χρειαστεί εκπόνηση Στατικής Επάρκειας και κατάρτιση Τευχών Δημοπράτησης για τις αναγκαίες επεμβάσεις... Ανοίγει πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας σχολικών κτιρίων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νεότερη ενημέρωση

Πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, και όπου χρειαστεί εκπόνηση Στατικής Επάρκειας και κατάρτιση Τευχών Δημοπράτησης για τις αναγκαίες επεμβάσεις προβλέπει η προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών «δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας  (προσεισμικός έλεγχος)»,  προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Δείτε εδώ στο ecopress Ολόκληρη την προκήρυξη

Το ecopress  έγραψε από τις προηγούμενες ημέρες ότι ετοιμάζεται η προκήρυξη  νέου προγράμματος, καταρχήν προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ,  για να αρχίσει στους Δήμους αντισεισμική προστασία σχολικών και αυτοδιοικητικών  κτηρίων  και αναγκαίων επεμβάσεων,  μέσω του «Αντώνης Τρίτσης».

Η αντισεισμική προστασία σχολικών κτηρίων περιλαμβάνεται στις 11 προκηρύξεις του αναπτυξιακού προγράμματος  για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης»,  συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και από το φθινόπωρο  δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις αναφέρουν στο  ecopress ότι ενόψει της κατάρτισης της προκήρυξης έχουν γίνει συνεργασίες μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών Μεταφορών, όπως επίσης του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ και του φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων σχολικής στέγης ΚΤΥΠ ΑΕ.

Για την προκήρυξη της πρόσκλησης αντισεισμικής προστασία σχολικών κτηρίων  έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να ορίσει πλαίσιο και προδιαγραφές υλοποίησης του νέου προγράμματος, ενώ παράλληλα ΟΑΣΠ και ΚΤΥΠ ΑΕ θα συνδράμουν στην προσπάθεια και να οριστούν προτεραιότητες με τα στοιχεία καταγραφής, που διαθέτουν στις βάσεις δεδομένων τους.

Οι κατευθύνσεις που ακολουθούνται είναι το νέο πρόγραμμα,  που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους Δήμους να αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν :

Σε πρώτο στάδιο, να γίνει με ευθύνη των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και όπου απαιτείται με τη συνδρομή ιδιωτών μηχανικών πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας. Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης θα ακολουθήσει η επόμενη,  η οποία θα περιλαμβάνει προκηρύξεις από τους Δήμους μελετών και εργασιών για τη σεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων.

Το εγχείρημα θα συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου ψηφιακού μητρώου για την δομική τρωτότητα των σχολικών και αυτοδιοικητικών κτιρίων. Σημειώνεται σχετικά ότι αυτή τη στιγμή στην ελληνική επικράτεια λειτουργούν περίπου 15.000 δημόσιες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ υπολογίζεται στατιστικά, χωρίς να έχει γίνει επίσημη καταγραφή, ότι κατά προσέγγιση στεγάζονται σε 30.000 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας