«Αντώνης Τρίτσης» ποιοί και γιατί φράκαραν τις εντάξεις έργων
ΑυτοδιοίκησηΈργαΟικονομίαΠολεοδομίαΥποδομέςΧρήμα 11 Φεβρουαρίου 2022 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ποια από τα έργα των δήμων θα ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς κάποιοι δήμοι, δεν κατάφεραν να εντάξουν κανένα έργο και άλλοι, πραγματοποίησαν εντάξεις πολύ μικρών ποσών.
Το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων προβληματίζει την ΚΕΔΕ με τον πρόεδρό της κ. Δημήτρη Παπαστεργίου να ζητάει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα. Η χρονοτριβή οφείλεται κυρίως στις αραιές συνεδριάσεις της επιτροπής αξιολόγησης η οποία συνεδριάσει ξανά στις 11 Φεβρουαρίου 2022 μετά από δυόμιση μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αναμονή στις εγκρίσεις των έργων. Ταυτόχρονα, ο ίδιος τονίζει τη μεγάλη αναγκαιότητα τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα, καθώς όπως εξηγεί, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια έργα θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ή σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Εξι δις προτάσεις
«Επειδή τα χρήματα δεν θα έφταναν γιατί κατατέθηκαν 6 δις προτάσεις, όπως για παράδειγμα στην ύδρευση οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν τριπλάσιες από το προϋπολογισμό της πρόσκλησης, θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει ποιές από αυτές τις προτάσεις θα πάνε σε άλλα ταμεία όπως το ΥΜΕΠΕΡΑΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα δυσκολευτεί να βρεί έργα ώριμα και τα έργα του Τρίτση είναι ώριμα. Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να γίνουν άμεσα , προκειμένου να ξέρουμε ποιο είναι το υπόλοιπο που υπάρχει στον Τρίτση και να γνωρίζουμε σε τι έχουμε να ελπίζουμε και τι όχι, καθώς υπάρχουν λίγοι δήμοι που δεν έχουν εντάξει ακόμη κανένα έργο και υπάρχουν άλλοι που έχουν εντάξει μικρά ποσά,» αναφέρει στο Ecopress o κ. Παπαστεργίου.
Προβληματισμός
Σημειώνεται ότι πολλοί Δήμοι της χώρας είδαν με προβληματισμό την κατανομή του Αντ. Τρίτσης. Κατά καιρούς έχουν τονίσει ότι θα έπρεπε από την αρχή να επιλεγεί μία πιο δίκαιη κατανομή, με πληθυσμιακά και εκτατικά κριτήρια καθώς και άλλα όπως το τουριστικό ισοδύναμο, η ορεινότητα, η νησιωτικότητα. Ενώ ανέφεραν, ότι θα έπρεπε επίσης να τεθούν κριτήρια σκοπιμότητας σε ορισμένες προτάσεις όπως η ΑΤ01 για την ύδρευση, προτεραιοποιώντας τις ανάγκες των δικτύων πρώτα και μετά άλλων, χρήσιμων αλλά όχι άμεσα αναγκαίων εξοπλισμών. Στις προσκλήσεις που παρατηρήθηκε overbooking προτάσεων είναι κυρίως για τα έργα που αφορούν υποδομές ύδρευσης (πρόσκληση ΑΤ01), στην πρόσκληση ΑΤ03 «Παρεμβάσεις & δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης Υδάτων» στην ΑΤ02 «Διαχείριση Αστικών Λυμάτων» και τέλος, στην ΑΤ04, που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σχετικά Άρθρα
- «Αντώνης Τρίτσης»: τελειώνουν τα χρήματα, ναυαγούν έργα
- «Αντώνης Τρίτσης»: ναυάγιο στα έργα των μισών δήμων
- Νέα έργα ΟΤΑ 340 εκατ ευρώ εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης»
- «Αντώνης Τρίτσης»: προθεσμία για απένταξη έργων των Δήμων
- Στο «Αντώνης Τρίτσης» 98 νέα έργα, ύψους 257 εκατ. ευρώ
- «Αντώνης Τρίτσης»: ένταξη νέων έργων ύψους 389 εκατ. ευρώ»