Απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών σταθμών στη Σκύρο, με απόφαση του ΥΠΕΝ
ΕιδήσειςΕνέργειαΠεριβάλλον 31 Ιανουαρίου 2018 Αργύρης
Την απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις εκτός σχεδίου περιοχές της Σκύρου προβλέπει Υπουργική Απόφαση που καθορίζει «όρους και περιορισμούς για την προστασία, τη διατήρηση και τη διαχείριση της φύσης και του τοπίου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της νήσου Σκύρου, των γύρω νησίδων του Δήμου Σκύρου και της νήσου Πρασούδας του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Λούλης Σταυρογιάννη στην εφημερίδα “Η Αυγή” η απόφαση υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλο και έχει ισχύ δύο ετών (ΦΕΚ Δ 2/23.1.2018). Με αυτήν οριοθετούνται δύο ζώνες προστασίας, η Α’ Υψηλής Προστασίας και η Ζώνη Β’ Προστασίας Οικοτύπων και Ειδών με 4 επιμέρους ζώνες (η Β1 περιλαμβάνει σημαντικούς βιότοπους, η Β2 υγροτόπους, η Β3 το πευκοδάσος της Σκύρου και η Β4 αφορά θαλάσσια περιοχή σημαντική για τα πουλιά).
Σε όλη την έκταση υψηλής προστασίας απαγορεύονται: Η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η διάνοιξη οδικού δικτύου, η λατομική – εξορυκτική δραστηριότητα και η κατασκευή εναέριων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών ισχύει και για τη Β Ζώνη. Και στις δύο ζώνες απαγορεύεται η αλιεία με συρόμενα εργαλεία (γρι – γρι, ανεμότρατες και πεζότρατες) στις περιοχές όπου απαντώνται λιβάδια ποσειδωνίας (posidonia beds) και η βόσκηση στο σύνολο των ακατοίκητων νησίδων που περιλαμβάνονται στις ζώνες προστασίας. Η επέκταση των υφιστάμενων οικισμών επιτρέπεται «κατά τις κείμενες σχετικές διατάξεις».
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, το περιεχόμενο της απόφασης βασίστηκε «στα αποτελέσματα προγράμματος LIFE, που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Σκύρου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα της Σκύρου (ΣΔΒ) που αφορά το νησί της Σκύρου και τις ακατοίκητες νησίδες γύρω από αυτό».
Στο προοίμιο της απόφασης επισημαίνεται ότι επιδιώκεται η προστασία των οικολογικών λειτουργιών της προστατευόμενης περιοχής, καθώς και η διαχείριση και διατήρηση οικοτύπων, ειδών και των ενδιαιτημάτων τους.
Σχετικά Άρθρα
- Νέα ΚΥΑ για περιοχές εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ενέργειας
- ΣτΕ: νόμιμη η αδειοδότηση αιολικού πάρκου 240 MW στην Εύβοια
- ΥΠΕΝ: προκήρυξη διαγωνισμού για την Αστυπάλαια «πράσινο νησί»
- ΥΠΕΝ: στον ΟΦΥΠΕΚΑ οι 36 πρώην Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
- Το Φαράγγι της Νέδας χαρακτηρίζεται ως Προστατευόμενο Τοπίο
- Εκτός σχεδίου: δόμηση μαμούθ 30.000 τετραγωνικών σε 2.000 στρέμματα