Με μεγάλη μείωση στις τιμές, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, έκλεισαν οι διαγωνισμοί που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 η ΡΑΕ για νέα έργα αιολικών και φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 283 MW. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή», στα αιολικά η μικρότερη τιμή έφτασε τα 68 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η μεγαλύτερη κοντά στα 72 ευρώ, από 90 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης.
Στα μεγάλα φωτοβολταϊκά, η τιμή εκκίνησης ήταν 80 ευρώ η μεγαβατώρα και ο διαγωνισμός έκλεισε με κατώτατη τιμή στα 63 ευρώ και ανώτατη στα 71 ευρώ. Στα μικρά φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα, η κατώτατη τιμή διαμορφώθηκε στα 76 ευρώ.
Ισχυρός ανταγωνισμός
Ο ισχυρός ανταγωνισμός σημειώθηκε στους τρεις πρώτους διαγωνισμούς για τη λειτουργική ενίσχυση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων είχε ως συνέπεια να κινηθούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα οι αποζημιώσεις που «κλείδωσαν» τα έργα τα οποία προκρίθηκαν από τις διαδικασίες.
Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» πως στην περίπτωση των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών και των αιολικών σταθμών, οι χαμηλότερες τιμές που υποβλήθηκαν(και επομένως κατακυρώθηκαν) είναι πάνω από 20% μικρότερες από τις τιμές εκκίνησης.
Με τους νέους διαγωνισμούς έκανε επισήμως «πρεμιέρα» στη χώρα μας το νέο καθεστώς στήριξης των έργων ΑΠΕ, το οποίο για τα υποψήφια νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα προβλέπει τη συμμετοχή σε μειοδοτικές ανταγωνιστικές διαδικασίες, για τη διεκδίκηση αποζημίωσης με τη μορφή προσαύξησης επί της αγοραίας τιμής (feed in premium).
Οι διαδικασίες αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τρεις διακριτές κατηγορίες έργων, δηλαδή «μεγάλα» φωτοβολταϊκά πάρκα (ισχύος από 1 έως 20 MW), αιολικά πάρκα ισχύος από 3 έως 50 MW και «μικρά» φωτοβολταϊκά (ισχύος έως 1 MW).
Έτσι, στην «πρεμιέρα» της Δευτέρας 2 Ιουλίου 2018 σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατηγορία των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών η μικρότερη προσφορά που υποβλήθηκε ήταν 62,97 ευρώ/ MWli (ευρώ ανά μεγαβατώρα), δηλαδή κατά 21% μικρότερη από την τιμή εκκίνησης, η οποία ήταν 80 ευρώ/MWh.
Παράλληλα, στα αιολικά πάρκα η χαμηλότερη προσφορά άγγιξε τα 68,1 ευρώ/MWh, «απέχοντας» πάνω από 24% από την ανώτερη τιμή προσφοράς (90 ευρώ/MWh).
Μικρότερη διαφορά σημειώθηκε μόνο στα «μικρά» φωτοβολταϊκά, όπου η χαμηλότερη αποζημίωση (75,87 ευρώ/MWh) ήταν κατά 11% μικρότερη από την τιμή εκκίνησης (85 ευρώ/MWh).
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των ΑΠΕ, η εξέλιξη των διαγωνισμών αποτελεί αναμφισβήτητα επιτυχία για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διακηρυγμένος στόχος της οποίας είναι μέσω του νέου καθεστώτος να μειωθούν αισθητά οι αποζημιώσεις των νέων έργων, ώστε η περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα να γίνει με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών.
Από mv άλλη πλευρά, όπως προσθέτουν, μένει προς διευκρίνιση αν η τόσο μεγάλη πίεση προς τα κάτω των τιμών θα «φρενάρει» την αγορά των ανανεώσιμων πηγών, σε μία εποχή όπου κανονικά αναμένεται ένα νέο ισχυρό «κύμα» επενδύσεων στις ΑΠΕ, για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ελληνική πολιτεία.
Ο λόγος είναι πως το χαμηλό ύψος των αποζημιώσεων που κατακυρώθηκαν, αν αφαιρεθούν οι διάφορες χρεώσεις και κόστη, προκάλεσε μούδιασμα στην αγορά, αναγκάζοντας κάθε επιχείρηση να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων που σχεδιάζει.
Και μάλιστα, ο προβληματισμός θα είναι μεγαλύτερος για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες σε σχέση με τις ξένες εταιρείες έχουν να συνυπολογίσουν και το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι παράγοντες, οι χθεσινές δημοπρασίες αποτελούν σημείο καμπής, αφού είναι δεδομένο πως στους επόμενους διαγωνισμούς οι τιμές θα ακολουθήσουν καθοδική πορεία.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, με δεδομένο πως η χαμηλότερη χθεσινή προσφορά στα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά είναι μόλις 5%-10% μεγαλύτερη από την οριακή τιμή συστήματος (δηλαδή την αποζημίωση που λαμβάνουν οι θερμικές μονάδες), σε έναν χρόνο η διαφορά θα έχει μηδενισθεί.