Απευθείας σύνδεση του “e-άδειες” με το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδοτησης
ΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομία 21 Οκτωβρίου 2019 Αργύρης
Ως ψηφιακή πλατφόρμα ομπρέλα θα λειτουργήσει το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης, σε απευθείας σύνδεση με τα επιμέρους αδειοδοτικά συστήματα, όπως το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών (e-Αδειες), το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής, πρόθεση του υπουργού Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη είναι να συμπεριλάβει το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης ακόμη και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται στις Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να ψηφισθεί εντός των επόμενων ημερών. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως είναι ενδοκυβερνητικό θέμα, οπότε δεν είναι σίγουρο ότι θα προλάβουν να φέρουν τη σχετική διάταξη στο παρόν ν/σ.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός δηλώνει ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) «μπορεί να εφαρμόσει το νέο σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης σε έξι με οκτώ μήνες, ενώ με τους συνήθεις ρυθμούς που ακολουθούνται θα χρειαστούν μερικά χρόνια». Ταυτόχρονα, κύκλοι του Επιμελητηρίου, όπως γράφει ο «ΕΤ» ξεκαθαρίζουν πως η πλήρης ισχύς του Συστήματος εξαρτάται από τα επίπεδα «ωριμότητας» και των υπόλοιπων συστημάτων αδειοδότησης που θα διασυνδεθούν με αυτό.
Τριπλέτα εργαλείων
Το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης θα συμπληρώσει την τριπλέτα εργαλείων της κυβέρνησης για υλοποίηση επενδύσεων με… fast track διαδικασίες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ιωάννας Φεντούρη στον «Ελεύθερο Τύπο» η νομοθέτησή του θα προωθηθεί άμεσα, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Ήδη, τον δρόμο της ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής έχουν πάρει ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Σκοπός, όσον αφορά στο Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης, είναι να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα ομπρέλα κάτω από την οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα επιμέρους αδειοδοτικά συστήματα κάθε οικονομικής δραστηριότητας, π.χ. το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, το Σύστημα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών (e-Αδειες) κ.λπ., που πρέπει να «επισκέπτεται» ο υποψήφιος επενδυτής για να προχωρήσει το σχέδιό του.
«Είμαι εξαιρετικά υπέρ να νομοθετηθεί η ενιαία αδειοδοτική αρχή και, κυρίως, να αποφύγουμε έναν διαγωνισμό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος και δεν προχωράει και θα μας καθυστερήσει, ενώ μέσω του ΤΕΕ μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα και χωρίς κόστος», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης Από εκεί και πέρα, το ΤΕΕ αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να αναλάβει να «τρέξει» τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.
Το ΤΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία του «ONEclickLIS» (One Click Land Information System), η οποία κοινοποιήθηκε προ διετίας περίπου.
Προ ημερών, ο κ. Στασινός, από το βήμα Συνεδρίου Athens Investment Forum 2019, περιέγραψε τη «φιλοσοφία» του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη. Κατά τα λεγόμενό του, στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν χάρτη με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει: Την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και της παραλίας και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.
Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων. Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται πως ο Ψηφιακός Χάρτης θα εφαρμοστεί, πιλοτικά, σε τουλάχιστον πέντε δήμους τριών περιφερειών της χώρας.
Περιοχές
Από το ΤΕΕ έχουν προσδιοριστεί περί τις 15 περιοχές για τις οποίες υπάρχουν πλήρη γεωχωρικά δεδομένα. Από αυτές υψηλότερες πιθανότητες για την πιλοτική εφαρμογή συγκεντρώνει Δήμος της Ανατολικής Αττικής, έτερος πέριξ της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης δήμοι στην Πάτρα, στην Καλαμάτα, στην Κοζάνη και το Ηράκλειο της Κρήτης. Σε λίγα χρόνια αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή σε όλη τη χώρα.
«Αυτό το εργαλείο λύνει το πρώτο πρόβλημα, που είναι οι προϋποθέσεις αδειοδότησης», όπως σημείωσε ο κ. Στασινός. Εθνικό Μητρώο Υποδομών Σκοπός είναι το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης να συνδέεται τόσο με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη όσο και με το έτερο νευραλγικό εργαλείο για την άμεση υλοποίηση των επενδύσεων, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.
Εθνικό Μητρώο Υποδομών
Στο τελευταίο, θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποδομές και τα κτίρια που ανήκουν ή βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του δημόσιου τομέα, με εξαίρεση αυτά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Για κάθε υποδομή και κτίριο που περιλαμβάνεται στο Μητρώο θα αναφέρονται ο χρόνος κατασκευής, ο αρμόδιος φορέας για τη συντήρηση και τον έλεγχό τους, τα βασικά χαρακτηριστικά των εργασιών συντήρησης και ελέγχου και ο χρόνος στον οποίο αυτές πρέπει να διενεργούνται και τα βασικά χαρακτηριστικά προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία που διαθέτει ή μη το κτίριο.
Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα καθορίζονται οι κατηγορίες των υποδομών και κτιρίων που θα καταχωρίζονται στο Μητρώο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του, τα ειδικότερα στοιχεία που αυτό περιλαμβάνει, οι προθεσμίες κ.λπ. Με απόφαση του ίδιου υπουργού δύναται να ανατεθούν η ανάπτυξη και η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών σε φορέα. Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως το συγκεκριμένο έργο θα μπορέσει να ξεκινήσει στις αρχές του 2020.
Σχετικά Άρθρα
- Άδειες Δόμησης: επέκταση του e-adeies στις αρχαιολογικές υπηρεσίες
- ΥΠΕΝ: νέα ψηφιακή πλατφόρμα στο κυνήγι του περιβαλλοντικού εγκλήματος
- e-Άδειες: λύσεις προστασίας μηχανικών από καθυστερήσεις & ερμηνείες των ΥΔΟΜ
- Αναβαθμίζονται το e-άδειες, αυθαίρετα, ταυτότητα κτιρίου και ελεγκτές δόμησης
- ΤΕΕ: οδηγίες για τις παρατάσεις οικοδομικών αδειών στο «e- άδειες»
- Σύστημα αδειοδότησης υδροληψιών, με μοντέλο πλατφόρμας αυθαιρέτων