ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Σε στενό φορολογικό «μαρκάρισμα» μπαίνουν τα επαγγέλματα της οικοδομής, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει πρόσθετη έκπτωση φόρου έως... Από Νοέμβριο «φορo-κλοιός» στα επαγγέλματα της οικοδομής

Της Ντίνας Καράτζιου/

Σε στενό φορολογικό «μαρκάρισμα» μπαίνουν τα επαγγέλματα της οικοδομής, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει πρόσθετη έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ  για τους φορολογούμενους που εξοφλούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τις συναλλαγές τους  διευρύνεται όσον αφορά τα τεχνικά επαγγέλματα που εντάσσονται στην οικοδομική δραστηριότητα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο που προβλέπει συγκεκριμένα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το νέο νομοθέτημα θα μπει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να δημιουργήσει έναν ασφυκτικό φορολογικό κλοιό όπως είχε γράψει το «Ecopress»  για τα επαγγέλματα των μηχανικών και εργολάβων, που σχετίζονται με μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων , καθώς κυριαρχούν μεταξύ των συνολικά 18 ειδικοτήτων ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, που μπαίνουν στο «στόχαστρο» τη νέας ρύθμισης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» η λίστα με τα τεχνικά επαγγέλματα για τα οποία θα δημιουργείται κίνητρο να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις διευρύνεται και με  νέες ειδικότητες οι οποίες μεταξύ άλλων θα είναι κλειδαράδες, διακοσμητές, ταπετσιέρηδες, επιπλοποιοί, πατωματζήδες, πλακάδες, μαρμαράδες, σοβατζήδες, σιδηρουργοί, ψυκτικοί τεχνικών εγκαταστάσεων κ.α.

Έκπτωση φόρου

Στην ουσία και με βάση τα όσα είχε πεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που θα πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτει από τα φορολογητέα εισοδήματά τους, στις φορολογικές δηλώσεις του εκάστοτε επόμενου έτους. Οι εκπτώσεις φόρου μπορούν  να φθάσουν έως και τα 2.200 ευρώ ετησίως καθώς το ποσό της εκπιπτόμενης δαπάνης δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 5.000 ευρώ,με δεδομένο ότι στην κλίμακα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ο ανώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44%, το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που θα προκύπτει για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου θα φθάνει τα 2.200 ευρώ.

Δεν αντικαθιστά το ισχύον μέτρο

Το νέο αυτό κίνητρο θα λειτουργήσει  συμπληρωματικά ως πρόσθετο κίνητρο για τους φορολογούμενους και δεν θα αντικαταστήσει το ήδη ισχύον μέτρο το οποίο αφορά στην  υποχρέωση κάθε φυσικού προσώπου να καλύπτει το 30% του ατομικού ετησίου εισοδήματός του με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών οι οποίες θα εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας