Από το «τραπεζάκια έξω» στο «τραπεζάκια παντού»
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομία 5 Μαΐου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Σε γρίφο για δύσκολους λύτες αναδεικνύεται το σχέδιο για την επέκταση των τετραγωνικών σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με δεδομένο ότι κάθε δήμος της χώρας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν παντού ελεύθερα τετραγωνικά για να αποδοθούν στους πληττόμενους καταστηματάρχες.
Ταυτόχρονα και παρόλο που το μέτρο αντιμετωπίζουν θετικά από το σύνολο των δημάρχων, υπάρχουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες που εκπροσωπούν κυρίως τουριστικούς δήμους, οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις, μήπως τυχόν δημιουργηθεί καθεστώς ασυδοσίας και ολόκληροι δήμοι μετατραπούν σε απέραντα καφέ.
Το σχέδιο των επιπλέον τετραγωνικών
Το κρίσιμο στοίχημα για τη στήριξη της εστίασης θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, λαμβάνοντας και νομοθετική μορφή σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Μάλιστα, για το θέμα θα υπάρξει ειδική σύσκεψη την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη.
Μπροστά στους νέους υγειονομικούς κανόνες που προτάσσουν την κοινωνική απόσταση και ως εκ τούτου την αναδιάταξη των χώρων σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, οι επαγγελματίες της εστίασης έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της μειωμένης πελατείας που θα προκύψει από τη στιγμή που είναι υποχρεωμένοι, ακολουθώντας τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων να περιορίσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, άρα και τον αριθμό των δυνητικά πελατών.
Προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα νέο κύμα λουκέτων ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, εξήγγειλε τη δυνατότητα επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου χωρίς επιπλέον κόστος για να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, ένα σχέδιο, που θα εκπονηθεί με τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)
«Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τις θέσεις απασχόλησης και αφορά ιδίως στο χώρο της εστίασης τώρα το καλοκαίρι. Ο στόχος μας από κοινού με την ΚΕΔΕ -ετοιμάζουμε την πρόταση προκειμένου να τη νομοθετήσουμε- είναι να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου που χρησιμοποιούν αυτά τα καταστήματα, όπου αυτό είναι εφικτό, με στόχο να έχουν την ίδια δυναμικότητα που είχαν πριν την εφαρμογή των μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη για το θέμα.
Επιπλέον τέλη
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, οι επαγγελματίες που θα κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας δεν θα επιβαρυνθούν με επί πλέον τέλη, ενώ για εκείνους που δεν είναι εφικτή η χρήση αυτού του πλεονεκτήματος θα υπάρξει μείωση τελών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να αυξηθούν οι ανοικτοί χώροι που έχουν τα μαγαζιά εστίασης. Η συζήτηση που έχουμε με την ΚΕΔΕ και το σύνολο των δήμων, είναι να δοθούν πολύ περισσότερα τετραγωνικά ώστε να μπορούν τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες κ.λπ., να απλώσουν το χώρο τους και να μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δυνητικών πελατών που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την προηγούμενη περίοδο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά από τους Δήμους», σημείωσε.
Μοιρασμένοι οι δήμαρχοι.
Αν και στο σύνολό της η αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει το σχέδιο για την απόδοση των επιπλέον τετραγωνικών, εντούτοις εκφράζονται φόβοι, ότι η λογική του απλώματος των τραπεζοκαθισμάτων θα δημιουργήσει καθεστώς ασυδοσίας: «Κάποιοι δήμαρχοι φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν την επέκταση των καταστημάτων και φοβούνται μήπως στο τέλος ο δήμος τους θα θυμίζει υπαίθριο καφέ», αναφέρουν στο ecopress, παράγοντες της ΚΕΔΕ, που έχουν γνώση των επιφυλάξεων που έχουν εκφραστεί.
Πως θα γίνει η αναδιάταξη της επέκτασης
«Θα προσπαθήσουμε να το βάλουμε σε καλούπια, για να αναπτυχθεί ο αριθμός των νόμιμων τραπεζοκαθισμάτων και στα επιπλέον τετραγωνικά», αναφέρουν πηγές από την ΚΕΔΕ. «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ανάπτυξης των τραπεζοκαθίσματων προκύπτει από το μέγεθος του χώρου κάθε καταστήματος. Αρα θα είναι μία συνάρτηση του χώρου σε σχέση με την επιτρεπόμενη δυναμική του καταστήματος . Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, θα πάμε σε μία αναλογική μείωση, ανάλογα με τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων που θα στερηθεί το κάθε κατάστημα». Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται, ότι «πρόκειται να χαθεί ζωτικός χώρος για τους πεζούς και τους ποδηλάτες».
Σχετικά Άρθρα
- Eστίαση: υπερχρεωμένες επιχειρήσεις
- ΥΠΕΣ: «καμπάνες» για αυθαίρετες καταλήψεις δημόσιων χώρων
- Ποια ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές, με βάση τα τετραγωνικά
- ΕΕ: 150 εκατ. ευρώ για στήριξη ελληνικών εταιρειών έντασης ενέργειας
- «Ψηφιακή απόχη» για οφειλές στους δήμους
- Δήμοι: με ψηφιακή πλατφόρμα θα γλυτώσουν τα «φέσια» της ενέργειας