Απόφαση: όλες οι ειδικότητες διπλωματούχων μηχανικών για τεχνικοί ασφαλείας
ΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροι 4 Αυγούστου 2023 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Επεκτείνεται σε οκτώ νέες ειδικότητες διπλωματούχων μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών το δικαίωμα να ασκούν καθήκοντα του Τεχνικού Ασφαλείας σε επιχειρήσεις, με απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΣΥΑΕ) και επικυρώνεται με υπουργική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο επικαιροποιημένος πίνακας του άρθρου 13 του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΚΝΥΑΕ), με όλες τις ειδικότητες Τεχνικού Ασφραλείας κατά δραστηριότητα επιχειρήσεων.
-«Με τη νέα απόφαση που έλαβε το ΕΣΥΑΕ επιλύεται μία εκκρεμότητα άνω της δεκαετίας από την έκδοση του βασικού νόμου 3850/2010, που όρισε τις ειδικότητες για τους Τεχνικούς Ασφαλείας. Αίρεται ο άδικος αποκλεισμός και πλέον το σύνολο των ειδικοτήτων των διπλωματούχων μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών θα μπορεί να ασκεί το λειτούργημα του Τεχνικού Ασφαλείας στους σχετικούς με το αντικείμενο του τομείς των επιχειρήσεων», τονίζει ο Δρ Ανδρέας Στοϊμενίδης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλογών Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο στην θετική εξέλιξη υπέρ των διπλωματούχων μηχανικών, καθώς ως επικεφαλής της εργατικής πλευράς στο ΕΣΥΑΕ στήριξε την απόφαση.
Ο Δρ Ανδρέας Στοϊμενίδης μηχανολόγος μηχανικός, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόφαση υπέρ της επέκτασης του δικαιώματος να ασκούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας οι διπλωματούχοι μηχανικοί
Ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ τονίζει ακόμη ότι:
-«Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αποφάσεις για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς των ΑΤΕΙ μετά την επίλυση του θέματος των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων».
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όλες οι επιχειρήσεις εφόσον απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο πρέπει να έχουν Τεχνικό Ασφάλειας.
Η απόφαση για τις ειδικότητες μηχανικών σε καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας
Σημαντικές για την επέκταση στις ειδικότητες των διπλωματούχων μηχανικών του δικαιώματος να ασκούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας, αναδεικνύονται οι πρωτοβουλίες του Βασίλη Σπανάκη, υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος δείχνοντας έμπρακτο ενδιαφέρον παρέστη αυτοπροσώπως στην συνεδρίαση του ΕΣΥΑΕ ενώ έχει την αρμοδιότητα θεσμοθέτησης της απόφασης του ΕΣΥΑΕ, με την έκδοση υπουργικής απόφασης.
Η νέα υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βασίλη Σπανάκη, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΥΑΕ, η οποία είναι έτοιμη προς υπογραφή προβλέπει ότι προστίθενται στον Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΚΝΥΑΕ) του νόμου 3850/2010 (ΦΕΚ Α’ 84), στο σχετικό άρθρο 13 που ορίζονται οι ειδικότητες Τεχνικού Ασφάλειας κατά δραστηριότητα επιχειρήσεων, ότι στις ήδη προβλεπόμενες προστίθενται και οι οκτώ νέες ειδικότητες διπλωματούχων μηχανικών Πολυτεχνικών Σχολών, ώστε να ασκούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας, οι οποίες (με τους αντίστοιχους αύξοντες αριθμούς που αναφέρονται στις κατηγορίες δραστηριότητας επιχειρήσεων) είναι:
α) Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Αγρονόμοι – Τοπογράφοι Μηχανικοί στον Α/Α 19
β) Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Ναυπηγοί Μηχανικοί στους Α/Α 13 και 15
γ) Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί στον α/α 14 και στον Α/Α 19 στις ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ως ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Στον κλάδο Δίκτυα τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρικά
δ) Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Μηχανικοί Χωροταξίας , Πολεοδομίας και Ανάπτυξης στον Α/Α 19
ε) Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Μηχανικοί Περιβάλλοντος στον Α/Α 1, 2, 4, 11 και 12
στ) Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στον Α/Α 3 και 4
ζ) Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης στους Α/Α 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 20 και στον Α/Α 19 στις ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ως ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Στον κλάδο Δίκτυα τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρικά
η) Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Μηχανικοί Επιστήμης Υλικών στον Α/Α 11 και 12
Η νέα υπουργική απόφαση συνοδεύεται από επικαιροποιημένο πίνακα του άρθρου 13 του ΚΝΥΑΕ και τίθεται σε ισχύ άμεσα από από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντός των επομένων ημερών.
ΟΣΕΤΕΕ: πως φτάσαμε στην απόφαση
-«Αποφασίστηκε από το ΕΣΥΑΕ η απόκτηση του δικαιώματος για άσκηση του λειτουργήματος του Τεχνικού Ασφαλείας από το σύνολο των ειδικοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών. Η παρέμβαση του Προέδρου της ΟΣΕΤΕΕ συν. Ανδρέα», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΟΣΕΤΕΕ στην οποία αναλυτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
-«Ύστερα από πολυετή καθυστέρηση αποφασίστηκε από to Εθνικό Συμβούλιο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία η ένταξη του συνόλου των ειδικοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών στις κατηγορίες που έχουν το δικαίωμα άσκησης του λειτουργήματος του Τεχνικού Ασφαλείας.
Μεταξύ των νέων ειδικοτήτων περιλαμβάνονται αυτές των Αγρονόμων και Τοπογράφων ΔΜ, των ΔΜ Περιβάλλοντος, των ΔΜ Οργάνωσης και Παραγωγής και Διοίκησης, των ΔΜ Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ συν. Ανδρέας Στοϊμενίδης, ως επικεφαλής της εργατικής πλευράς στο ΕΣΥΑΕ, στήριξε τη συγκεκριμένη δίκαιη ρύθμιση, όπως είχε κάνει και στην προηγούμενη συζήτηση του θέματος που είχε πραγματοποιηθεί πριν από πέντε χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων με την εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η οποία είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην απόδοση του συγκεκριμένου δικαιώματος στις αναφερόμενες ειδικότητες των Διπλωματούχων Μηχανικών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της προηγούμενης Πέμπτης 27/07 δεν υπήρξε τοποθέτηση από εκπρόσωπο του ΤΕΕ.
Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αποφάσεις για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς των ΑΤΕΙ μετά την επίλυση του θέματος των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Το ΔΣ της ΟΣΕΤΕΕ»
Ποιες επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση για Τεχνικό Ασφαλείας
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όλες οι επιχειρήσεις εφόσον απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο πρέπει να έχουν τεχνικό ασφάλειας (διατάξεις του άρθρου 8 του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του νόμου 3850/2010 ΦΕΚ Α’ 84).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α’ 84), για να καθορισθούν οι ώρες απασχόλησης του τεχνικού ασφάλειας και του γιατρού εργασίας, καθώς και το απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων του τεχνικού ασφάλειας, οι επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες κατατάσσονται σε τρείς βασικές κατηγορίες (Α, Β και Γ), των οποίων οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας σημειώνονται με κωδικό αριθμό με βάση τη στατιστική ταξινόμηση από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος έτους 1980 (ΣΤΑΚΟΔ 1980).
Με βάση την κατηγοριοποίηση της επιχείρησης καθορίζονται συντελεστές από τις διατάξεις του άρθρου 21 του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α’ 84), που πολλαπλασιαζόμενοι επί τον αριθμό των εργαζομένων δίνουν τις ελάχιστες ώρες ετήσιας απασχόλησης τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας για κάθε μία από τις κατηγορίες επιχειρήσεων που κατανέμονται κατά μήνα με κοινή συμφωνία του εργοδότη και της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (όπου υπάρχει).
Οι ώρες αυτές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι λιγότερες από 25 ώρες για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 20 εργαζόμενους, 50 ώρες για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 μέχρι 50 εργαζόμενους, και 75 ώρες για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50.
Τι κάνει ο Τεχνικός Ασφαλείας
Σύμφωνα με το νόμο ο Τεχνικός Ασφαλείας παρέχει συμβουλευτικές αρμοδιότητες και επιβλέπει τις συνθήκες εργασίας συγκεκριμένα:
Ο τεχνικός ασφάλειας παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Τις γραπτές υποδείξεις ο τεχνικός ασφάλειας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σε αυτό το βιβλίο.
Ειδικότερα ο τεχνικός ασφάλειας:
α) συμβουλεύει σε θέματα σχεδιασμού, προγραμματισμού, κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων, εισαγωγής νέων παραγωγικών διαδικασιών, προμήθειας μέσων και εξοπλισμού, επιλογής και ελέγχου της απο- τελεσματικότητας των ατομικών μέσων προστασίας, καθώς και διαμόρφωσης και διευθέτησης των θέσεων και του περιβάλλοντος εργασίας και γενικά οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας,
β) ελέγχει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων, πριν από τη λειτουργία τους, καθώς και των παραγωγικών διαδικασιών και μεθόδων εργασίας πριν από την εφαρμογή τους και επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης των ατυχημάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους αρμόδιους προϊσταμένους των τμημάτων ή τη διεύθυνση της επιχείρησης.
Επίβλεψη συνθηκών εργασίας
Για την επίβλεψη των συνθηκών εργασίας ο Τεχνικός Ασφάλειας έχει υποχρέωση:
α) να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγείας και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους,
β) να επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας,
γ) να ερευνά τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων, να αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών του και να προτείνει μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων ατυχημάτων,
δ) να εποπτεύει την εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού για τη διαπίστωση ετοιμότητας προς αντιμετώπιση ατυχημάτων.
Για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην επιχείρηση ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση:
α) να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και να τους ενημερώνει και καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους,
β) να συμμετέχει στην κατάρτιση και εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα υγείας και ασφάλειας.
-Η άσκηση του έργου του τεχνικού ασφάλειας δεν αποκλείει την ανάθεση σε αυτόν από τον εργοδότη και άλλων καθηκόντων, πέρα από το ελάχιστο όριο ωρών απασχόλησής του ως τεχνικού ασφάλειας.
-Ο τεχνικός ασφάλειας έχει, κατά την άσκηση του έργου του, ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους. Τυχόν διαφωνία του με τον εργοδότη, για θέματα της αρμοδιότητάς του, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο καταγγελίας της σύμβασής του. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση του τεχνικού ασφάλειας πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
-Ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση να τηρεί το επιχειρησιακό απόρρητο.
Όλες οι ειδικότητες Τεχνικών Ασφαλείας ανά δραστηριότητα επιχείρησης
Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας συνοδεύεται από επικαιροποιημένο πίνακα του άρθρο 13 του νόμου 3850/2010,συμπληρωμένο με όλες ειδκότητες. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναθέσουν καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας σε άτομα με ειδικότητα από εκείνες που ορίζονται στον παρακάτω πίνακα:
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ του άρθρου 13 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε. (Ειδικότητες τεχνικού ασφάλειας κατά δραστηριότητα επιχειρήσεων)
Α/Α | ΚΛΑΔΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ | ΚΩΔΙΚΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ |
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ |
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ |
1 | Γεωργία | 01 | Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Χηµικός Μηχανικός Μηχανικός Περιβάλλοντος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Γεωπόνος Χηµικός Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Φυτικής παραγωγής ΤµήµατοςΔιοικ. Γεωργ. Εκµεταλλεύσεων Τµήµατος Γεωργικών µηχανών και αρδεύσεων |
|
2 | Κτηνοτροφία
Δασοπονία Θήρα Αλιεία |
02
03 04 05 |
Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Χηµικός Μηχανικός Μηχανικός Περιβάλλοντος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Γεωπόνος Χηµικός Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
α) Στον κλάδο Κτηνοτροφίας Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. ΤµήµατοςΖωϊκής παραγωγής β) Στον κλάδο Δασοπονίας Πτυχιούχοι Α.Ε.I. Δασολόγος και Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Δασοπονίας γ) Στον κλάδο Θήρας Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. ΤµήµαΘηροµατοπονίας δ) Στον κλάδο Αλιείας Πτυχιούχοι Τ..Ε.I. ΤµήµατοςΙχθυοκοµίας Αλιείας |
3 | Ορυχεία άνθρακα
Μεταλλεία Λατοµεία Αλυκές |
11
12 14,15 16 |
Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Μηχανικός Μεταλλείων Χηµικός ή Χηµικός Μηχανικός Μηχανικός Ορυκτών Πόρων Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής Τµήµατος Ηλεκτρολογίας |
α) Εφόσον απασχολείται ένας µόνο τεχνικός ασφάλειας αυτός θα είναι Μηχανικός Μεταλλείων
β) ΕΠΙΠΛΕΟΝ Στις αλυκές Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. Πολιτικός Μηχανικός Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Πολιτικών έργων υποδοµής Τµήµατοςδοµικών έργων |
4 | Υδρογονάνθρακες και γηγενή καύσιµα αέρια | 13 | Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Χηµικός Μηχανικός Μηχανικός Περιβάλλοντος Χηµικός Μηχανικός Μεταλλείων Μηχανικός Ορυκτών Πόρων Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας ΤµήµατοςΧηµικών Πετρελαίων Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
α) ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Στον κλάδο «Γεωτρήσεις προς ανεύρεση πετρελαίου και γηγενών καυσίµων αερίων» Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. Πολιτικός Μηχανικός β) Εφόσον απασχολείται ένας µόνο τεχνικός ασφάλειας αυτός θα είναι Μηχανικός Μεταλλείων |
5 | Βιοµηχανία ειδών διατροφής | 20 | Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Χηµικός Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Χηµικός Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής Τµήµατος Τεχνολογίας Τροφίµων |
|
6 | Βιοµηχανία ποτών | 21 | Πτυχιούχοι A.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Χηµικός Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Χηµικός Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Οινολογίας και Τεχνολογίας ποτών Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
|
7 | Καπνοβιοµηχανίες | 22 | Πτυχιούχοι A.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
|
8 | Υφαντικές βιοµηχανίες | 23 | Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Χηµικός Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Χηµικός Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής Τµήµατος Κλωστοϋφαντουργίας |
|
9 | Βιοµηχανία ειδών υποδήσεως, ενδυµασίας και διαφόρων ειδών από ύφασµα | 24 | Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Στον Κλάδο Υποδηµατοποιίας Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. Χηµικός Μηχανικός και Χηµικός |
10 | Βιοµηχανία ξύλου και φελλού | 25 | Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Στον Κλάδο Πριστήρια και µηχανική κατεργασία ξύλου Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. Χηµικός Μηχανικός και Χηµικός |
11 | α) Βιοµηχανία επίπλων και ειδών επιπλώσεως
β) ΒιοµηχανίαΧάρτου γ) Εκτυπώσεις εκδόσεις και συναφείς δραστηριότητες δ) Βιοµηχανίαδέρµατος και γουναρικών ε) Βιοµηχανία προϊόντων από ελαστικό και πλαστικό στ) Χηµικέςβιοµηχανίες ζ) Βιοµηχανία παραγώγων πετρελαίου και άνθρακος η) Βιοµηχανία προϊόντων από µη µεταλλικά ορυκτά |
26
27 28
29
30
31 32
33 |
Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Χηµικός Μηχανικός Μηχανικός Περιβάλλοντος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Μηχανικός Επιστήμης Υλικών Χηµικός Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
α) Στον κλάδο Εκτυπώσεις – Εκδόσεις Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών β) Στον κλάδο βιοµηχανία Παραγώγων Πετρελαίου και άνθρακα Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. ΤµήµατοςΧηµικών Πετρελαίων |
12 | Βασικές µεταλλουργικέςβιοµηχανίες | 34 | Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Χηµικός Μηχανικός Μεταλλειολόγος – Μεταλλουργός Μηχανικός Μηχανικός Περιβάλλοντος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Μηχανικός Επιστήμης Υλικών Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
|
13 | α) Κατασκευή τελικών προϊόντων εκ µετάλλου
β) Κατασκευή µηχανών και συσκευών |
35
36 |
Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ναυπηγός Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
|
14 | Κατασκευή ηλεκτρικών µηχανών, συσκευών και λοιπών ειδών | 37 | Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ηλεκτρονικός Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ηλεκτρονικής ΤµήµατοςΑυτοματισµού Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
|
15 | Κατασκευή µεταφορικών µέσων | 38 | Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ναυπηγός Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής και ΤµηµάτωνΝαυπηγικής ή Οχηµάτων αναλόγως είδους τις επιχείρησης |
|
16 | Λοιπές βιοµηχανίες | 39 | Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Μηχανικός Περιβάλλοντος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Στις βιοµηχανίες κατασκευής ιατρικών εργαλείων και οργάνων Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τμήματος Τεχνολογίας ιατρικών οργάνων |
17 | α) Ηλεκτρισµός
β) Φωταέριο γ) Ατµός δ) Ύδρευση |
411
412 413 42 |
Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
α) Στον κλάδο Φωταέριο Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. Χηµικός Μηχανικός και Χηµικός β) Στον κλάδο Ύδρευσης Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι Πολιτικός Μηχανικός |
18 | α) Κατεδαφίσεις και εκσκαφές
β) Κατασκευές κτιρίων γ) Εγκαταστάσεις εντός κτιρίων δ) Εργασίες αποπεράτωσης κτιρίων |
500
501 502
503 |
Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Πολιτικός Μηχανικός Αρχιτέκτων Μηχανικός Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Πολιτικών Δοµικών Έργων |
|
19 | Δηµόσια Έργα | 504 | Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Πολιτικός Μηχανικός Αρχιτέκτων Μηχανικός Αγρονόμος – ΤοπογράφοςΜηχανικός Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Πολιτικών Έργων Υποδοµής Τµήµατος Πολιτικών Δοµικών Έργων
|
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Στον κλάδο Δίκτυα τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρικά Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ηλεκτρονικός Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας ΤµήµατοςΑυτοματισµού Τµήµατος Ηλεκτρονικής Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
20 | α) Εµπόριο
β) Μεταφορές, Αποθηκεύσεις, Επικοινωνίες γ) Τράπεζες και λοιπά Οικονοµικάιδρύµατα, Ασφάλειες δ) Λοιπές Υπηρεσίες |
6
7
8 9 |
Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Χηµικός Μηχανικός Χηµικός Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Τµήµατος Μηχανολογίας Τµήµατος Ηλεκτρολογίας Τµήµατος Ενεργειακής Τεχνικής |
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Όλες οι επιτρεπόμενες ειδικότητες Τεχνικών Ασφάλειας που περιλαμβάνονται στον παρόντα πίνακα. |
Σχετικά Άρθρα
- Τεχνικοί Ασφαλείας: στο ΦΕΚ όλες οι ειδικότητες μηχανικών ανά δραστηριότητα
- Τεχνικοί ασφαλείας: διευρύνονται οι ειδικότητες και αλλάζουν οι κανόνες
- Εργασίας: έλεγχοι για υγιεινή και ασφάλεια εργασίας με διεθνή πρότυπα
- Εργασίας: θωρακίζονται οι εργαζόμενοι σε τομείς υψηλής επικινδυνότητας
- Έκαναν «αόρατους» τους μηχανικούς και «γκέτο» τις δασικές υπηρεσίες
- ΔΕΔΔΗΕ: οριστικοί πίνακες για προσλήψεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης