ecopress
Το υψηλό κόστος για την αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέων κτηρίων συζητήθηκε στην 6η Prodexpo North στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ ανακοίνωσε... Αποκατάσταση διατηρητέων: «4.000 ευρώ το τετραγωνικό μόνον για τούβλα»

Το υψηλό κόστος για την αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέων κτηρίων συζητήθηκε στην 6η Prodexpo North στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται σχετικός οδηγός επικαιροποιημένης και κωδικοποιημένης πολεοδομικής νομοθεσίας.

Τον Ιούνιο αναμένεται να είναι έτοιμη η επικαιροποιημένη και κωδικοποιημένη πολεοδομική νομοθεσία, που αναμένεται να βοηθήσει να γίνουν σημαντικά βήματα στον χώρο του δομημένου περιβάλλοντος, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμης Μπακογιάννης στην 6η Prodexpo North στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος γνωστοποίησε δε, πως όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης είχε ετοιμαστεί ένας οδηγός, σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των διατηρητέων, ο οποίος όμως κρίθηκε από τους εταίρους της Ελλάδας ότι δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει.

Εγχειρήματα αποκατάστασης

Την ανάγκη να υπάρχει εθνική ή κοινοτική συνδρομή στα πολυδάπανα εγχειρήματα αποκατάστασης και επανάχρησης διατηρητέων κτηρίων, υπογράμμισε, από τη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, αντιπρόεδρος και CEO της Dimand, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γούτα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Ο  ίδιος είπε  χαρακτηριστικά ότι «για τα 15.000 τετραγωνικά του βιομηχανικού συγκροτήματος του ΦΙΞ στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων, μόνο τα …τούβλα στοιχίζουν 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!» και διερωτήθηκε:

-«Πώς λοιπόν να ξεκινήσει κάποιος με κόστος 60 εκατ. ευρώ για τα τούβλα σε αυτό το κτήριο, χωρίς να υπάρξει και μια συνδρομή;» κατά την τοποθέτησή του στην 6η Prodexpo North, ο CEO της Dimand, η οποία ανέλαβε -στο πλαίσιο επένδυσης που αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τα 130 εκατ. ευρώ- το πρότζεκτ στο ΦΙΞ.

-«Είμαστε διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουμε το κόστος μιας μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)», πρόσθεσε, ώστε να μπορούν τα αρμόδια υπουργεία να στηρίξουν μια αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τη διασφάλιση πόρων με αντικείμενο τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης και επανάχρησης διατηρητέων κτηρίων (κάτι που επιχειρήθηκε, αλλά δεν «πέρασε»).

Η απομόνωση, η ανακάλυψη του τροχού και το κόμπλεξ με τα ψηλά κτήρια

Στο ερώτημα τι τον «πονάει» ως προς το πρότζεκτ στο διατηρητέο συγκρότημα των Κεραμείων Αλλατίνη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας, επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης, απάντησε για την ευρεία εικόνα, λέγοντας: «Αυτό που με πονάει είναι η δυσκολία που έχουμε ως κοινωνία να κάνουμε πράγματα που είναι αυτονόητα παντού. Θα ήθελα να χρηματοδοτηθεί μια μελέτη που δείχνει τι κάνουν άλλες χώρες σε αναπλάσεις διατηρητέων». Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να βγούμε από την απομόνωση, αφού έχουμε την τάση να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό.

-«Για παράδειγμα, έχουμε κόμπλεξ με τα ψηλά κτήρια. Ακούμε ψηλό κτήριο και παθαίνουμε σοκ, πρέπει να γίνει Προεδρικό Διάταγμα ή να συνεδριάσει η Βουλή για να γίνει ένα ψηλό κτήριο, που είναι η ρουτίνα παντού και έχει κριθεί ότι είναι αυτό που χρειάζεται το αστικό περιβάλλον για να υπάρχει χώρος να κινούνται οι άνθρωποι» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως, σε μεταπολεμικες δεκαετίες, πολύ μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας αφέθηκε «στη διάθεση του οποιουδήποτε κατασκευαστή» και έτσι χάθηκε πολύ σημαντικό μέρος αυτού του πολύτιμου πολιτισμικού αποθέματος. Σήμερα, πρόσθεσε, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, ως προς τη συνεργασία και τη διάθεση για προστασία και διατήρηση των αξιόλογων κτηρίων που έχουν απομείνει, αλλά το θέμα είναι με ποιον τρόπο θα γίνει ό,τι πρέπει.

-«Συγκρούεται η επιθυμία του κράτους τα κτήρια να διατηρηθούν, με την ανάγκη αυτό να γίνει με τρόπο βιώσιμο, μιας και το κράτος λέει στον ιδιώτη ότι “εγώ το θέλω, αλλά εσύ θα πληρώσεις όσο κοστίζει για να παραμείνει”. Αυτό έχει μια προφανή αντίφαση, που οδηγεί στο να μένουν τέτοια μεγάλα κομμάτια πολιτισμικής κληρονομιάς αναξιοποίητα». Πάντως, είπε, «με χαρά βλέπω ότι το κλίμα αρχίζει και είναι διαφορετικό, κι είμαστε πιο κοντά στο να βρούμε κάτι που θα κάνει όλα αυτά τα πολύτιμα να ζωντανέψουν», ενώ συμπλήρωσε πως είναι αισιόδοξος, γιατί πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία ωριμάζει και θα δούμε ωραία πράγματα στα επόμενα χρόνια.

Στα πολλά «success stories» (ιστορίες επιτυχίας) που καταγράφονται εσχάτως ως προς την αποκατάσταση διατηρητέων στη Θεσσαλονίκη, όπως η αγορά Μοδιάνο, το κτήριο των Παλαιών Σφαγείων και η Βίλα Πετρίδη, αναφέρθηκε ο δήμαρχος του κεντρικού δήμου, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ πρόσθεσε: «Τα νέα για την πόλη είναι καλά, η εικόνα αλλάζει. Πολλά βιομηχανικά κουφάρια, όπως το βιομηχανικό συγκρότημα του ΦΙΞ, αποκτούν ξανά ζωή».

Επισήμανε δε, ότι η προσφορά για σχετικές θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη υπερβαίνει σήμερα τη ζήτηση και ουσιαστικά δεν υπάρχουν άνεργοι μηχανικοί στην πόλη. «Δεν θέλουμε να χάσουμε χρόνο» είπε και συμπλήρωσε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν και άνθρωποι «ευαίσθητοι», που κοιτάζουν πώς θα αναβληθούν επενδυτικά σχέδια και πρότζεκτ, αλλά «η πόλη θέλει να τρέξει μπροστά».

Ο κ.Ανδριόπουλος, τέλος, αναφέρθηκε από την πλευρά του στα προβλήματα που ανακύπτουν συχνά ως προς την αξιοποίηση διατηρητέων κτηρίων και τον αντίλογο που υπάρχει για πιθανές εναλλακτικές χρήσεις τους, επισημαίνοντας: «Θέλει θάρρος στα δημοτικά συμβούλια, απέναντι σε αυτούς που λένε ανοησίες ή πράγματα με διαφορετικά κίνητρα. Χρειάζεται να τους αγνοεί κάποιος και να προχωράει. Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κόστος στην κοινή λογική».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας