«Αρχιπέλαγος»: πως μηδένισε αποτύπωμα και λογαριασμό ενέργειας
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΠεριβάλλον 18 Φεβρουαρίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Η απόλυτη ενεργειακή αυτονομία χαρακτηρίζει τη λειτουργία του κτιρίου όπου θα στεγαστεί το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, το οποίο κατασκευάζεται και θα λειτουργήσει από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος».
Η σχεδίαση του καταφυγίου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή των Λειψών, η οποία δεν καλύπτεται από το δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού, και « παρά τις εγγενείς δυσκολίες, θεωρήθηκε εξ αρχής ως πλεονέκτημα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου.
Με πλήρη αυτονομία ως προς την παραγωγή ρεύματος, τη θέρμανση, τη ψύξη και την υδροδότηση, η οργάνωση ολοκλήρωσε πρόσφατα την εγκατάστασης της φωτοβολταϊκής μονάδας τελευταίας τεχνολογίας, συνολικής ισχύος 10KW, η οποία καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών του κτηρίου, τόσο σήμερα όσο και κατά την προβλεπόμενη πλήρη λειτουργία του.
Συμπληρωματικά στη φωτοβολταϊκή μονάδα, έχει εγκατασταθεί μία ηλεκτρική γεννήτρια που θα καλύπτει εργασίες με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η γεννήτρια αυτή λειτουργεί με βιοντίζελ που προέρχεται από ανακυκλωμένα μαγειρικά έλαια.
«Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου θα αποτελέσει ένα κέντρο περίθαλψης μοναδικό στο είδος του στη Μεσόγειο, καθώς θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένη κτηνιατρική φροντίδα σε ένα φυσικό περιβάλλον μακριά από την όποια όχληση προκαλεί ο άνθρωπος. Κυρίως θα περιθάλπει θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες», αναφέρεται από την οργάνωση, η οποία επίσης τονίζει, ότι απαντά με το συγκεκριμένο έργο «στη μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία εξοπλισμένων κέντρων περίθαλψης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς με την αυξανόμενη επίδραση του ανθρώπου αυξάνονται αντίστοιχα και τα περιστατικά σπάνιων θαλάσσιων ειδών που έχουν την ανάγκη περίθαλψης». Ως εκ τούτου, ότι υπογραμμίζεται από τους επιστήμονες τους Αρχιπελάγους, ότι «Στοχεύουμε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και μία καλή αρχή που θα ενθαρρύνει την δημιουργία πολλών αντίστοιχων κέντρων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
Σχετικά Άρθρα
- Υπηρεσία Protergia Sun Save για ενεργειακή αυτονομία
- «Αρχιπέλαγος»: έρευνα στις νησίδες του Αιγαίου με την Αρχιτεκτονική του Τορόντο
- Intrakat: σε λειτουργία το αιολικό πάρκο ισχύος 15MW στην Άνδρο
- Συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας και Ενεργειακής Κοινότητας «Άρτεμις/ ΠΑΣΕΓΕΣ»
- Καταστροφές στα παράκτια οικοσυστήματα από σκάφη αναψυχής
- ΥΠΕΝ: επιτυχής διάσωση δύο ραμφοφαλαινών στην Κέρκυρα