Τρείς προτεραιότητες για αρχιτέκτονες, δομημένο και φυσικό περιβάλλον
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 30 Απριλίου 2024 Αργύρης
Της Βασιλικής (Λιλής) Καραβία* Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ
Το επιστημονικό και επαγγελματικό έργο των Αρχιτεκτόνων βρίσκεται αντιμέτωπο με παλαιά προβλήματα και σύγχρονες προκλήσεις, που απαιτούν άμεσες δράσεις και αποτελεσματικές απαντήσεις, οι οποίες αναδεικνύοντας στο επίκεντρο την αξία της Αρχιτεκτονικής και τον σημαντικό ρόλο των Αρχιτεκτόνων, θα δίνουν και τις αναγκαίες λύσεις για την ανθεκτικότητα του δομημένου και τη βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, που συχνά και με δραματικό τρόπο διαπιστώνουμε ότι αφήνουν το αποτύπωμα τους και στη χώρας μας, με μεγάλες καταστροφές σε ολόκληρες περιοχές, σε κρίσιμες υποδομές και κτίρια, υπογραμμίζουν την ανάγκη και τη σημασία διαμόρφωσης ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανασυγκρότησης και ανθεκτικότητας. Οδηγός της δράσης μας αναμφίβολα είναι οι προβλέψεις και κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας, σύμφωνα με τους κανόνες Κλιματικής Ουδετερότητας, της Κυκλικής Οικονομίας και της Πράσινης Μετάβασης.
Πρέπει λοιπόν να δούμε με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και έγνοια, αρκετά ζητήματα αλλά και από το πεδίο των συζητήσεων και αναζητήσεων να περάσουμε αμέσως στο πεδίο της δράσης και των αποτελεσμάτων.
Σε αυτή την κατεύθυνση προκρίνω τρία θέματα προτεραιότητας για το θεσμικό, επιστημονικό και επαγγελματικό έργο των Αρχιτεκτόνων, τα οποία πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και με την καθοριστική συμμετοχή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο πλαίσιο του έργου της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΤΕΕ, όπως θα αναδειχθεί από τις επικείμενες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις 19 Μαΐου 2024 .
Τα τρία θέματα προτεραιότητας είναι:
1.Λύση για το εγκαταλελειμμένο κτηριακό απόθεμα των πόλεων μας και ιδιαίτερα της πόλης των Αθηνών. Αναφορικά με κρίσιμες παραμέτρους του σύνθετου αυτού θέματος, όπως ιδιοκτησιακό καθεστώς, καταγραφή, ομαδοποιήσεις ,κατεδαφιστέα, επανάχρηση κ.α. έχουμε πολύ καλά παραδείγματα και από πόλεις της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής. Η επίλυση του θέματος συνδέεται και με το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης. Για να δρομολογηθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις απαιτούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες και συνεργασία αρμοδίων Υπουργείων, Τεχνικού Επιμελητηρίου, Φορέων π.χ. Δήμων και ιδιωτών.
2.Αναβάθμιση της λειτουργίας των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής. Ως το σημαντικότερο ανάχωμα για την κατάρτιση και υλοποίηση σωστών μελετών και έργων. Βεβαίως τα μέλη των Συμβουλίων πρέπει να είναι αρωγοί και συμπαραστάτες στους συναδέλφους μηχανικούς και έτσι θα είναι και στους πολίτες.
3.Ανθεκτικότητα πόλεων, υποδομών και κτιρίων. Οι όροι που αφορούν στην «ανθεκτικότητα των πόλεων», στην «ανθεκτικότητα υποδομών» και στην «ανθεκτικότητα κτιρίων» χρησιμοποιούνται ευρέως τα τελευταία χρόνια, ιδίως όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι σημαντικό ζήτημα να φωτίσουμε και με ορθολογικούς κανόνες να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της ανθεκτικότητας για τις πόλεις μας, τις υποδομές μας, τα κτίρια μας απέναντι στην υπερβάλλουσα οικοδομική δραστηριότητα και στην μεγάλη αύξηση των επισκεπτών, ιδιαίτερα στους τουριστικούς προορισμούς. Η πόλη των Αθηνών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως επίσης και η πατρίδα μου η Λευκάδα, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, όπου μπορούν να προωθηθούν νέες δράσεις και προγράμματα, όπως βεβαίως και σε περιοχές όλης της χώρας. Άλλωστε σε όλη τη χώρα, οι υφιστάμενες υποδομές, όχι μόνον δεν βελτιώνονται αλλά ούτε συντηρούνται. Ο κτιριακός πλούτος χρειάζεται έργα και προγράμματα αρχιτεκτονικής και ενεργειακής αναβάθμισης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κύματος ανακαινίσεων. Όσο για τις νέες υποδομές που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πόλεων, παρατηρείται αδυναμία σχεδιασμού και υλοποίησης των απαιτούμενων έργων, συγκριτικά με τις ανάγκες που διαρκώς αυξάνονται και μεγεθύνονται.
*Βασιλική (Λιλή) Καραβία Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ
Υποψήφια στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΤΕΕ, με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΗ.ΣΥ.Μ.)
Σχετικά Άρθρα
- Τρείς προτεραιότητες για αναβάθμιση του αρχιτεκτονικού έργου
- ACE: αυξήθηκαν κατά 100.000 οι αρχιτέκτονες τα τελευταία δέκα χρόνια
- O ρόλος της Αρχιτεκτονικής στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης
- COP28: η παρέμβαση της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας
- ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ: βγήκε προεδρείο στο τμήμα Αττικής
- Ποιος ασκεί αρχιτεκτονική σε αυτήν τη χώρα;