Ασφάλεια στο διαδίκτυο για παιδιά: το νομοσχέδιο της Αυστραλίας
ΕπωνύμωςΟικονομίαΦυσικοί πόροιΧρήμα 2 Ιανουαρίου 2025 Αργύρης
Του Νίκου Ηλιάδη*
Το Nομοσχέδιο στην Αυστραλία για την Tροποποίηση της Aσφάλειας στο Διαδίκτυο για Παιδιά Κάτω των 16 Ετών, του ‘Ετους 2024
Εισαγωγή: Το νομοσχέδιο της Αυστραλίας θα εισάγει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται (αναφέρεται σε χρονικό διάστημα 12 μηνών από το χρονικό σημείο έναρξης που θα ορίσει ο αρμόδιος υπουργός) , την υποχρέωση σε ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να λαμβάνουν εύλογα μέτρα για να αποτρέψουν τα παιδιά κάτω των 16 ετών να έχουν δικό τους λογαριασμό. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο που δεν είναι και δυνατή.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό για την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη (OECD) η Προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο δείτε εδώ προσδιορίζεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα πολιτικής ανταπόκρισης:
1. Εθνικά πλαίσια: Περιλαμβάνουν νομοθετικές απαντήσεις και άμεσα και έμμεσα μέσα πολιτικής.
2. Διαμόρφωση πολιτικής πολλαπλών ενδιαφερομένων: Σχετικά με τους διάφορους ρόλους και τις αρμοδιότητες των ενδιαφερομένων
3. Διεθνής χάραξη πολιτικής: Περιλαμβάνει πρωτοβουλίες διασυνοριακής συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων.
Η Αξιολόγηση νέων και αναδυόμενων κινδύνων κατά τον Οργανισμό OECD για τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη.
Η αξιολόγηση κινδύνου είναι από το 1 (χαμηλός κίνδυνος ) μέχρι το 6 (υψηλός κίνδυνος ), και κατατάσσεται στις παρακάτω κατηγορίες , ( από την κατηγορία χαμηλότερου κινδύνου προς τον υψηλότερου κινδύνου) ως εξής:
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΓΟΡΩΝ βαθμολογείται ως κίνδυνος με (3,5)
ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ βαθμολογείται ως κίνδυνος με (3,5)
ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ ΥΠΕΡΧΡΗΣΗ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ βαθμολογείται ως κίνδυνος με (4,0)
ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ βαθμολογείται ως κίνδυνος με (4,0)
ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ βαθμολογείται ως κίνδυνος με (4,5)
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ βαθμολογείται ως κίνδυνος με (4,5)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΙΣΟΥΣ βαθμολογείται ως κίνδυνος με (4,5)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΠΑΙΔΙΩΝ βαθμολογείται ως κίνδυνος με (4,5)
ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ βαθμολογείται ως κίνδυνος με (5)
ΣΕΞ ( ενέργεια ή η πρακτική της αποστολής σεξουαλικών φωτογραφιών ή μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου) βαθμολογείται ως κίνδυνος με (5)
ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ/ΤΡΟΛ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΛΗΣΗ βαθμολογείται ως κίνδυνος με (5)
Οι προσπάθειες του ΟΟΣΑ
Το 2011, ο ΟΟΣΑ προσπάθησε να ανταποκριθεί στην τότε αναδυόμενη ανησυχία ότι η αυξημένη χρήση του Διαδικτύου έφερε μαζί του έναν αριθμό κινδύνων που αφορούσαν ειδικά τα παιδιά. Εκείνη την εποχή κυκλοφόρησε μια ολοκληρωμένη έκθεση, η οποία κατέληξε στη Σύσταση του ΟΟΣΑ για την προστασία των παιδιών Children Online που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ το 2012 με οδηγία για την αναθεώρησή του
εντός πέντε ετών από την έγκρισή του.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Σύσταση περιλαμβάνει αρχές για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στο να γίνει το Διαδίκτυο ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τα παιδιά. Σήμερα, ακόμη περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και το κάνουν μέσω μιας ποικιλίας υλικού και λογισμικό που δεν ήταν συνηθισμένο το 2011. Όλο και περισσότερο, τα παιδιά και οι νέοι χρησιμοποιούν κινητά, συσκευές με ασύρματη συνδεσιμότητα για σύνδεση στο διαδίκτυο.
Ταυτόχρονα, τα παιδιά και οι νέοι «ζουν τη ζωή τους» στο ψηφιακό περιβάλλον, συνδέονται μεταξύ τους μέσω πλατφορμών όπως Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook, TikTok και WhatsApp. και χρήση συνδεδεμένων συσκευών για τον ελεύθερο χρόνο και την εκπαίδευσή τους (για παράδειγμα μέσω εφαρμογών, ιστότοπων και διαδικτυακών παιχνιδιών). Μαζί με αυτό η εξέλιξη στον τύπο (και τη συχνότητα) της χρήσης του ψηφιακού περιβάλλοντος από τα παιδιά αποτελεί αναγνώριση του ότι οι κίνδυνοι (και τα οφέλη) που σχετίζονται με αυτή τη χρήση επίσης έχουν εξελιχθεί. Τα παιδιά σήμερα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους προστασίας της ιδιωτικής ζωής που συμβαδίζουν με περισσότερο χρόνο στο ψηφιακό περιβάλλον, να εκτεθούν σε διαδικτυακό περιεχόμενο μίσους, επιβλαβές ή προσβλητικό· και όλο και περισσότερο μπορεί να αποτελούν αντικείμενο στοχευμένης διαφήμισης ή να αντιμετωπίζουν σχετιζόμενα οικονομικά κίνητρα, για παράδειγμα διαδικτυακά παιχνίδια που δεν είναι εξοπλισμένα να αντιμετωπίσουν.
Ταυτόχρονα, υπάρχει μια αναδυόμενη αναγνώριση των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει το ψηφιακό περιβάλλον στα παιδιά, για παράδειγμα όσον αφορά εκπαιδευτικά οφέλη. Η διασφάλιση της ψηφιακής παιδείας των παιδιών θεωρείται κλειδί και για την δημιουργία οφέλους για τα παιδιά και στον εξοπλισμό τους ώστε να προστατεύονται στο ψηφιακό περιβάλλον.
Ο ψηφιακός γραμματισμός θεωρείται ζωτικής σημασίας υποκείμενη δεξιότητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον.
Υπάρχουν πολλές ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση της κοινότητας όσο και του εκπαιδευτικού χώρου. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ότι τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται να μπορούν να επωφελούνται με ασφάλεια από τα θετικά που προκύπτουν από το ψηφιακό περιβάλλον, υπάρχει λιγότερη εστίαση στα μέτρα πολιτικής.
Στη μέτρηση και παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων νομικών και πολιτικών μέτρων λείπουν συνεπείς προσεγγίσεις για τους ορισμούς, τις μεθοδολογίες και τους δείκτες.
Η διεξαγωγή ερευνών φαίνεται να είναι ένας κοινός μηχανισμός παρακολούθησης / μέτρησης, αλλά υπάρχει έλλειψη συνέπειας σχετικά με το τι μετράται και πώς αυτά τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται, καθώς και αποκλίσεις στην ορολογία. Ανάγκη για συστημική προσέγγιση , και χάραξη πολιτικής που βασίζεται σε στοιχεία εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τον καθορισμό της πολιτικής και τις προτεραιότητες στη μεγιστοποίηση των προστασιών που μπορούν να παρέχονται από τις εθνικές πολιτικές.
Παραμένει μια κοινή αντίληψη μεταξύ των χωρών ότι οι διεθνείς και η περιφερειακή συνεργασία είναι κεντρικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παιδικής προστασίας σε ένα εγγενώς παγκόσμιο μέσο. Δεδομένου του γρήγορου ρυθμού της τεχνολογίας και αναδυόμενες εξελίξεις όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) , δημιουργούν κινδύνους με τα δεδομένα που συλλέγονται για αυτά.
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ή IoT, είναι ένα δίκτυο φυσικών συσκευών. Αυτές οι συσκευές μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα η μία στην άλλη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Οι συσκευές IoT δεν περιορίζονται σε υπολογιστές ή μηχανήματα. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε στον οποίο έχει εκχωρηθεί ένας αισθητήρας (UID). Ο πρωταρχικός στόχος του Διαδικτύου των Πραγμάτων είναι να δημιουργήσει συσκευές αυτοαναφοράς που να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους (και με τους χρήστες) σε πραγματικό χρόνο. Μια πλατφόρμα Internet of Things IoT διαχειρίζεται τη συνδεσιμότητα συσκευών.
Ο σκοπός μιας πλατφόρμας IoT είναι να διαχειρίζεται και να παρακολουθεί το υλικό, το λογισμικό, τις ικανότητες επεξεργασίας και τα επίπεδα εφαρμογών. Η επεξεργασία φυσικής γλώσσας σε συσκευές IoT διευκολύνει τους χρήστες να εισάγουν πληροφορίες και να αλληλεπιδρούν μαζί τους. Η μηχανική εκμάθηση ενισχύει επίσης τις αναλυτικές τους ικανότητες. IoT
Δισεκατομμύρια ΙoT συσκευές είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, συλλέγοντας και μοιράζοντας πληροφορίες. Οι περισσότερες χώρες σημείωσαν ότι σε ένα οικοσύστημα IoT, οι ανήλικοι μπορεί να συνδέονται χωρίς να αναγνωρίζουν ότι τα δεδομένα τους (ηχογραφήσεις φωνής, οπτικά δεδομένα, μεταδεδομένα) μπορεί να αφήνονται μετά από μια επίσκεψη σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης δείτε εδώ
Η ικανότητα για Learning Analytics
Μια επιπλέον ανησυχία που εγείρεται είναι η ικανότητα για Learning Analytics (αναλυτική μάθηση). Προγράμματα που έχουν την ικανότητα να αναλύουν τα ίχνη δεδομένων που αφήνονται μετά από μια επίσκεψη σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης. Το International Conference on Learning Analytics & Knowledge είναι το κορυφαίο ερευνητικό φόρουμ στον τομέα, παρέχοντας κοινό έδαφος σε όλους τους ενδιαφερόμενους στο σχεδιασμό των αναλυτικών συστημάτων για να συζητήσουν την κατάσταση της τέχνης στη διασταύρωση της μάθησης και της ανάλυσης — συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικών σχεδιαστών , επιστημόνων δεδομένων, προγραμματιστών λογισμικού, θεσμικών ηγετών και υπεύθυνων χάραξης κυβερνητικών πολιτικών. Σχετική συνεδρίαση σε αυτά στο διεθνές συνέδριο στο Δουβλίνο τον Μάϊο του 2025 δείτε εδώ
Το νομοσχέδιο της Αυστραλίας Το νομοσχέδιο της Αυστραλίας εισάγει την υποχρέωση σε ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να λαμβάνουν εύλογα μέτρα για να αποτρέψουν τα παιδιά κάτω των 16 ετών να έχουν δικό τους λογαριασμό, και όχι την πρόσβαση στο διαδίκτυο. δείτε εδώ. Το νομοσχέδιο θα κάνει επίσης μια τροποποίηση στον νόμο περί διακρίσεων λόγω ηλικίας του 2004 για να διευκολύνει τη μεταρρύθμιση.
Το νομοσχέδιο δεν καταργεί την πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο αφού είναι το σπουδαίο/ σημαντικό εργαλείο για πρόσβαση στη γνώση και την πληροφόρηση που είναι ο κύριος / βασικός συντελεστής στη σύγχρονη εποχή της οικονομίας της γνώσης.
ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα αφού η παραγόμενη εκρηκτικά γνώση παράγεται με έρευνα στις ανεπτυγμένες χώρες, μικρό ποσοστό της έρχεται με μεγάλη χρονική υστέρηση (αν έρθει), δεν καταχωρείται στην Ελληνική γλώσσα αφού δεν είναι εμπορική και ομιλείται από μικρό πληθυσμό που αποτελεί ποσοστό 0,13 % που μειώνεται των 8 δισεκατομμυρίων του πληθυσμού του πλανήτη , και δεν είναι διαθέσιμη σε έντυπη μορφή στον Ελληνικό χώρο που προφανώς δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις σύγχρονες εξελίξεις . Το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς μαθητές που κατηγορούνται ότι δεν διαβάζουν βιβλία , να έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες σύγχρονες βιβλιοθήκες σε εκατοντάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, που έχουν σε αντίθεση με τη χώρα μας έχουν ψηφιοποιήσει τις πηγές πληροφόρησης που διαθέτουν .
Οι ανεπτυγμένες βόρειες ευρωπαϊκές χώρες μαθαίνουν στα παιδιά τους στο σχολείο 2 ή 3 εμπορικές γλώσσες για να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση. Η ανάπτυξη ικανότητας αξιοποίησης της γνώσης και της πληροφορίας στην πράξη είναι ιδιαίτερα σημαντική στη σημερινή εποχή. Σε πολλά αγγλόφωνα πρότυπα σχολεία οι μαθητές χρησιμοποιούν τους προσωπικούς τους υπολογιστές σε όλα τα μαθήματα για να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν πηγές πληροφόρησης και να τις εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση εκπαιδευτικών που απουσιάζει εντελώς από το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην Αγγλία Μαθηματικοί, φυσικοί, φιλόλογοι, εκπαιδεύονται για την αγορά εργασίας. Για να μπορούν να διδάξουν στα σχολεία, παρά το ότι ορισμένοι έχουν καθηγητές νομπελίστες στην ειδικότητά τους ( στο Imperial , την Οξφόρδη κ.ά.), πρέπει να φοιτήσουν στο OFSTED (Office for Standards in Education https://en.wikipedia.org/wiki/Ofsted ) σε πλήρες πρόγραμμα παιδαγωγικών ( που τα επικαλούνται συνεχώς στη χώρα μας ….ανεκπαίδευτοι στα παιδαγωγικά …παιδαγωγοί).
Ένα απλό πρόγραμμα εκπαιδευτικής τεχνολογίας για εκπαιδευτικούς, για κατάρτιση εκπαιδευτών στις επιχειρήσεις κ.ά, για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία με ανάπτυξη κριτικής ικανότητας στους μαθητές /εκπαιδευόμενους του τμήματος εκπαίδευσης ( Department of Education ) του πανεπιστημίου Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα: δείτε εδώ
Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με προσανατολισμό τους αρχαίους, τη δόξα του παρελθόντος και τη θεωρητικολογία αδυνατεί να παρακολουθήσει τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Ο κοινός πολίτης είναι ξένος στο διεθνοποιημένο τεχνολογικό περιβάλλον που ζει, μέσα στο οποίο καλείται να πάρει κρίσιμες κοινωνικές και ατομικές αποφάσεις χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις , και να είναι ανταγωνιστικός και παραγωγικός .
Οι προβληματισμοί που υπάρχουν στις ανεπτυγμένες κοινωνίες για τις αρνητικές επιδράσεις των αναγκαίων ψηφιακών τεχνολογιών στους ανηλίκους, επεκτείνονται και στη χώρα μας, που θα πρέπει να αρχίσουν από το γεγονός της παντελούς έλλειψης παιδαγωγικής εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς της χώρας. Το γεγονός ότι προστίθεται και το θέμα της κατάλληλης διαχείρισης των νέων τεχνολογιών και των επιδράσεων του διαδικτύου, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο και αναδεικνύει την εκπαιδευτική ανεπάρκεια και την έλλειψη σύγχρονων παιδαγωγικών σπουδών.
Οι νέες τεχνολογίες όταν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα , προσφέρουν στους νέους δυνατότητα προσέγγισης και αξιοποίησης προς όφελός τους, χιλιάδων βιβλιοθηκών σε όλες τις χώρες στον κόσμο και εκατομμύρια πηγών πληροφόρησης που είναι η βάση για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στη σύγχρονη κοινωνία. Η ανεπάρκεια των εκπαιδευτικών που είναι αρνητικοί και στο να αξιολογούνται, με αποτέλεσμα να έχει την ίδια μεταχείριση ο καλός και ο κακός καθηγητής, δεν πρέπει να δημιουργεί περιορισμούς στην ανάπτυξη των μαθητών.
Τα σχολεία , τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί στον Ελληνικό χώρο και δεν έχουν συνδεθεί με διεθνή δίκτυα βιβλιοθηκών, πρέπει να λειτουργούν προς όφελος των μαθητών και όχι προς όφελος και για απασχόληση του προσωπικού τους.
Οι Λουδίτες ήταν μέλη ενός κινήματος Άγγλων εργατών κλωστοϋφαντουργίας του 19ου αιώνα που αντιτάχθηκαν στη χρήση αυτοματοποιημένων μηχανημάτων λόγω ανησυχιών σχετικά με τις θέσεις εργασίας τους . Συχνά κατέστρεφαν τις μηχανές σε οργανωμένες επιδρομές. Μέλη της ομάδας αναφέρονταν ως Luddites, αυτοαποκαλούμενοι οπαδοί του “Ned Ludd”, ενός θρυλικού υφαντή του οποίου το όνομα χρησιμοποιήθηκε ως ψευδώνυμο σε απειλητικές επιστολές προς ιδιοκτήτες μύλων και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ο γνωστός ερευνητής σχετικά με τα εκπαιδευτικά Brunner που είχε καθοριστική επιρροή στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, υποστηρίζει ότι η εκπαίδευση δεν προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν αποτελεσματικά τα σχολικά τους χρόνια, και χάνουν το χρόνο τους που είναι το πολυτιμότερο που διαθέτει ο άνθρωπος . Ιδιαίτερα των προικισμένων μαθητών από τους οποίους αναμένει και η κοινωνία κάποιο όφελος και πρόοδο , που βαριούνται και καταστρέφεται το δυναμικό τους παγιδευμένοι σε μια διαδικασία απροσδιόριστου μέσου όρου . Η εξέταση ορισμένων θεμάτων αναβάλλεται διαρκώς επειδή οι μαθητές θεωρούνται ότι είναι μικροί και ανώριμοι να τα διδαχθούν,
Ο Brunner θεωρεί ότι τα παιδιά καταστρέφονται στο σχολείο με τη συλλογιστική αυτή, και ότι η ανάπτυξή τους θα μπορούσε να επιταχυνθεί. Υποστηρίζει ακόμη ότι οι θεμελιώδεις έννοιες κάθε θέματος μπορούν να διδαχτούν στον καθένα , σε κάθε ηλικία, σε κάποια μορφή. Κατά τον Brunner η έννοια της ετοιμότητας δεν είναι περιοριστική όπως την περιγράφουν κάποιοι συγγραφείς. Δηλαδή ότι οι μαθητές ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκονται μπορούν να επεξεργαστούν και ανάλογης δυσκολίας θέματα. Η άποψή του Brunner είναι ότι οι μαθητές μπορούν να διαπραγματευτούν έννοιες σχετικές με οποιοδήποτε θέμα , αρκεί να το διδαχτούν με τον κατάλληλο τρόπο. Η δυνατότητα δε εικονικής παρουσίασης διαφόρων θεμάτων που προσφέρουν πλην άλλων οι ψηφιακές τεχνολογίες , προσθέτει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας .
Οι νέες τεχνολογίες κατάλληλα αξιοποιούμενες δίνουν τη δυνατότητα σε όλα τα επίπεδα ικανότητας των μαθητών για ανάπτυξη στο μέγιστο δυνατό βαθμό σύμφωνα με το δυναμικό τους.
ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
(Σύμφωνα με περιγραφές στη βιβλιογραφία 50 τουλάχιστον χρόνια πριν , που ζούμε στη χώρα μας σήμερα με…… κάποια καθυστέρηση που έχει τις επιδράσεις της στην ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της χώρας , χαμηλούς μισθούς , αύξηση τιμών συγκριτικά με ανεπτυγμένες χώρες).
Η ψηφιακή εποχή είναι εδώ, είναι δεδομένη, παράγει πλεονεκτήματα, και θα πρέπει να προετοιμάσουμε τους νέους για να ζήσουν μέσα σε αυτή , να τους προστατεύσουμε από τις επιβλαβείς παρενέργειες που είναι η κακή χρήση της τεχνολογίας από ανθρώπους.
Οι μαθητές σε σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν κάθε είδους πηγή πληροφόρησης (συζητήσεις με ειδικούς, επισκέψεις στο χώρο της εργασίας, βιβλιοθήκες, κάθε είδους βιβλία κλπ.)
Ο ρόλος του καθηγητή είναι ιδιαίτερα δύσκολος διότι θα πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί κάθε μαθητή και αποτελεί ένα είδος εκπαιδευτικού μάνατζερ, διαχειριστή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και όχι οπωσδήποτε την μοναδική πηγή πληροφόρησης .
Το WorldCat για παράδειγμα στις παρακάτω ιστοσελίδες είναι ένας κατάλογος ένωσης βιβλιοθηκών που αναλύει τις συλλογές 72.000 βιβλιοθηκών σε 170 χώρες και περιοχές:
https://en.wikipedia.org/wiki/WorldCat
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Scholarly_databases
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_academic_databases_and_search_engines
H γεωργική επανάσταση 10.000 χρόνια πριν είχε σαν αποτέλεσμα το πρώτο μεγάλο κύμα των αλλαγών στην ανθρώπινη ιστορία. H ανακάλυψη της εκσκαπτικής ράβδου είχε σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καλλιεργούν τη γη, έπαψαν να είναι νομάδες, κυνηγοί και ψαράδες, εγκαταστάθηκαν σε χωριά και πόλεις και άρχισε μια πρώτη πολιτισμένη ζωή. Η βιομηχανική επανάσταση που άρχισε 300 χρόνια πριν και η μαζική παραγωγή που έφερε μαζί της μια στενά συνδεόμενη κοινωνική και πολιτική διαμάχη, δημιούργησε ένα δεύτερο κύμα αλλαγών σε όλο τον πλανήτη. Και τώρα ζούμε μια νέα κρίσιμη μεταβατική περίοδο, στην εποχή της γνώσης και την ψηφιακή εποχή, καθώς οι σύγχρονες τάσεις στην τεχνολογία, στα οικονομικά, στην πολιτική, στην οικογενειακή ζωή, στη χρήση της ενέργειας και σε όλους τους τομείς της ζωής, μας οδηγούν σε ένα νέο πολιτιστικό διαχωρισμό, μια μετάβαση σε νέες κοινωνικές μορφές και μάλιστα με τρομακτικούς ρυθμούς.
Η πληροφόρηση είναι η βάση για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στη σύγχρονη κοινωνία και ο κύριος και καθοριστικός συντελεστής της παραγωγής. Εάν θεωρήσουμε τους παραδοσιακούς συντελεστές της παραγωγής – έδαφος, εργασία, κεφάλαιο- θα διαπιστώσουμε ότι είναι όλοι πεπερασμένοι. Εάν χρησιμοποιήσει κανείς ένα στρέμμα γης που διαθέτει για να καλλιεργήσει σιτάρι, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια στιγμή το ίδιο για άλλη καλλιέργεια. Εάν χρησιμοποιήσει την εργασία του ή το κεφάλαιό του, δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει την ίδια στιγμή σε άλλους τομείς. Όμως η πληροφόρηση είναι διαφορετική.
Υπήρχε πάντοτε ένα στοιχείο πληροφόρησης στην παραγωγή. Ακόμη και η κατασκευή ενός εργαλείου από πέτρα του προϊστορικού ανθρώπου απαιτούσε κάποιο βαθμό γνώσης. Αυτό όμως που συμβαίνει τώρα είναι ότι η πληροφόρηση γίνεται περισσότερο καθοριστικός συντελεστής, και είναι διαφορετικός από τους άλλους συντελεστές.
Εάν χρησιμοποιεί κανείς κάποια πληροφόρηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλον επίσης. Στην πραγματικότητα, εάν την χρησιμοποιήσουν και οι δύο, οι πιθανότητες αποτελέσματος βελτιώνονται, και θα παραχθεί περισσότερη πληροφόρηση. Δεν καταναλώνουμε πληροφόρηση όπως τους άλλους πόρους στην παραγωγή. Αντίθετα η χρήση της δημιουργεί νέα πληροφόρηση. Η πραγματικότητα αυτή εξοστρακίζει τις παραδοσιακές οικονομικές θεωρίες. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη γνώση , τόσο περισσότερη πληροφόρηση παράγεται και τόσο μεγαλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα . Κοινωνίες που αναπτύσσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με πρόσβαση στην σύγχρονη πραγματιστική πληροφόρηση έχουν προφανώς τεράστιο πλεονέκτημα στη σύγχρονη διεθνοποιημένη κοινωνία.
Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, ας σκεφθούμε την επίδραση της πληροφόρησης στη διάκριση μεταξύ της εργασίας στο χώρο δουλειάς και της εργασίας στο σπίτι. Η πληροφόρηση ανοίγει το δρόμο για μεταφορά εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από τα γραφεία και τις βιομηχανίες στη γειτονιά και στο σπίτι. Για μια φορά ακόμη, παρατηρείται μια αντίστροφη τάση σε σύγκριση με τις βασικές τάσεις που κυριαρχούσαν την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης.
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις εξαφανίζουν τις χαμηλού επιπέδου θέσεις εργασίας ρουτίνας. Τις αντικαθιστούν οι αυτοματισμοί, που τους σχεδιάζουν και τους χειρίζονται πολύ λιγότεροι εργαζόμενοι υψηλού επιπέδου. Το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι χαμηλού επιπέδου γι’ αυτό και έχει ανάγκη από χειρώνακτες ενώ οι εκπαιδευμένοι αναζητούν να εντάξουν τις γνώσεις και ικανότητές τους στην αγορά του εξωτερικού . Γι’ αυτό και η επιστροφή τους είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί . Θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον, αλλιώς δεν θα έχει δουλειές για αυτούς , όσο και αν είναι συναισθηματικά δεμένοι με τη χώρα.
-Tί θα συμβεί σε εκατομμύρια εργαζομένους που θα πρέπει γενικότερα να αλλάξουν θέσεις εργασίας από την νέα πραγματικότητα, να μετακινηθούν από τις θέσεις εργασίας τους;
-Τι θα συμβεί με τους φτωχούς;
-Τις γυναίκες;
-Τις μειονότητες;
-Tους ηλικιωμένους;
Η επανακατάρτιση και η δια βίου εκπαίδευση θα πρέπει να εφαρμοσθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Στην πραγματικότητα αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη βιομηχανία της μεταβιομηχανικής εποχής . Και όπως πάντα απουσιάζει η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητάς της από τη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα , η ουσιαστική εφαρμογή της για την ένταξη στη σύγχρονη παραγωγική δραστηριότητα και όχι απλά για τη δικαιολόγηση κοινοτικών επιδοτήσεων .
Οδηγούμαστε προς μια φανταστική κατεύθυνση όπου το 2% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί τα ρομπότ και θα εκτελεί όλη τη δουλειά που θα πληρώνεται ενώ το 98% δεν θα κάνει τίποτα και θα επιδοτείται;
Οι νέοι εργαζόμενοι είναι περισσότερο ανεξάρτητα ειδικοί τεχνίτες παρά εναλλασσόμενα εργατικά χέρια που αντικαθίστανται με μεγάλη ευκολία σε μια γραμμή παραγωγής που συναρμολογεί προϊόντα κάνοντας τυποποιημένη επαναλαμβανόμενη χαμηλού επιπέδου εργασία για χρόνια. Είναι νεότεροι και καλύτερα μορφωμένοι. Έχουν καταργήσει απόλυτα την εργασία ρουτίνας.
Το νέο σύνολο αξιών έχει βαθιές και σημαντικές επιδράσεις για τους εργοδότες, την Κυβερνητική πολιτική, τους Μαρξιστές οικονομολόγους, τα συνδικάτα…. Το βιομηχανικό σύστημα παραγωγής απαιτούσε συγκεκριμένες προδιαγραφές της πραγματοποιούμενης εργασίας, ομοιόμορφη εργατική δύναμη, και μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα εργατικά συνδικάτα στην πραγματικότητα, εξασφάλισαν τη δημιουργία αυτής της ομοιόμορφης εργατικής δύναμης προς όφελος των εργοδοτών. Το συνολικό βιομηχανικό σύστημα παραγωγής πίεσε την ποικιλία και την ατομικότητα.
Ο Marx υποστήριξε ότι το ίδιο το βιομηχανικό σύστημα προώθησε την κολλεκτιβοποίηση της συνείδησης, κατά τρόπο ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να βλέπουν σταδιακά τους εαυτούς τους ως μέλη της ίδιας τάξης, της «εργαζόμενης μάζας».
Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι εντελώς αντίθετο, είναι ο Marx στο κεφάλι αυτού που τα σκέφθηκε αν θέλετε. Η πληροφόρηση και η απομαζικοποίηση είναι οι δύο πλευρές του ηλεκτρονικού τσιπ. Δεν χρειαζόμαστε χιλιάδες εργαζομένους που να εκτελούν ομοιόμορφη, επαναλαμβανόμενη, με συγκεκριμένες σταθερές προδιαγραφές εργασία. Αυτό που χρειάζεται το νέο σύστημα είναι εργαζόμενοι που έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν πηγές πληροφόρησης, να επινοούν βελτιώσεις, να είναι μορφωμένοι, να ενεργούν σε ατομική βάση.
Η μορφή αυτή του εργαζομένου είναι σε πλεονεκτική θέση στους προηγμένους τομείς της σύγχρονης οικονομίας, και τον εργαζόμενο αυτού του είδους είναι δύσκολο να τον στρατολογήσει το κάθε συνδικάτο. Οι άνθρωποι της στάθμης αυτής θα επινοήσουν νέες μορφές οργάνωσης, περισσότερο σε μορφή μη ομοιογενών συνδέσμων.
Ακόμη και αν συμμετέχουν σε συνδικάτα, θα επιβάλλουν σπουδαίες μεταβολές στη δομή τους, την πρακτική και την ιδεολογία τους.
Ο νέος τύπος εργασίας, οι νέες αξίες, η ποικιλία και η ατομικότητα, ταιριάζει απόλυτα με την απομαζικοποίηση της παραγωγής, της κατανάλωσης, της επικοινωνίας, της ενέργειας. Και όπου στο παρελθόν η τεχνολογία προώθησε ομοιομορφία, η νέα τεχνολογία της οικονομίας ψηφιακής εποχής ενθαρρύνει και προωθεί στην πραγματικότητα την κοινωνική πολυμορφία.
Βασικά σημεία του Νομοσχεδίου της Αυστραλίας.
Είναι ευθύνη του Επιτρόπου eSafety ( για την ηλεκτρονική ασφάλεια ) να γράψει κατευθυντήριες γραμμές για τα «λογικά βήματα» που πρέπει να ληφθούν από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με περιορισμούς ηλικίας.
Λεπτομέρειες σχετικά με το τι μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτές τις οδηγίες, όπως η εκτίμηση ηλικίας ή η τεχνολογία επαλήθευσης ηλικίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
Η υποχρέωση για ορισμένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να περιορίζουν τους ανήλικους κατόχους λογαριασμών δεν θα ξεκινήσει για τουλάχιστον 12 μήνες, μετά την ημερομηνία που θα ορίσει ο Υπουργός.
Έρευνα, συμπεριλαμβανομένης στοιχείων της Επιτροπής eSafety, υποδηλώνει ότι υπάρχουν οφέλη και κίνδυνοι στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά και ότι αυτά τα οφέλη και οι κίνδυνοι εξατομικεύονται.
Το νομοσχέδιο έχει τη δικομματική υποστήριξη. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί και ερευνητές σε σχετικούς τομείς έχουν ενθαρρύνει την κυβέρνηση να επιδιώξει εναλλακτική δράση.
Το νομοσχέδιο έχει παραπεμφθεί στη Νομοθετική Επιτροπή Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών της Γερουσίας για έρευνα και έκθεση έως τις 26 Νοεμβρίου 2024.
Κατά τη στιγμή της σύνταξης, το νομοσχέδιο δεν έχει εξεταστεί από καμία κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου.
Η ρύθμιση της διαδικτυακής ασφάλειας στην Αυστραλία
Η ασφάλεια των Αυστραλών στο διαδίκτυο υποστηρίζεται κυρίως από τον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο 2021, τη σχετική ρυθμιστική αρχή και τον Επίτροπο για την ηλεκτρονική ασφάλεια eSafety. Η διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών αποτελεί επίκεντρο του έργου του επιτρόπου για την ηλεκτρονική ασφάλεια (eSafety ) και του νόμου – όπως υποδεικνύεται από το αρχικό όνομα του γραφείου ως «Children’s eSafety Commissioner- Επίτροπος για την ηλεκτρονική ασφάλεια των παιδιών».
Η Αυστραλία θεωρήθηκε παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλεια στο διαδίκτυο όταν ιδρύθηκε η ηλεκτρονική ασφάλεια (eSafety) το 2015. Έκτοτε, πολλές διεθνείς δικαιοδοσίες έχουν νομοθετήσει με βάση τις δικές τους προσεγγίσεις για την προστασία των ανθρώπων στο διαδίκτυο.
Ο πρόσφατος νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο (έλαβε Βασιλική έγκριση το 2023) https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2023/50/enacted , https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2023/50/data.pdf, και
Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες στην ΕΕ (που θεσπίστηκε το 2022) δειτε εδώ
Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA / Digital Service Act ) – Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2065 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ελληνικά Κανονισμός – 2022/2065 – EN – EUR-Lex
Τι είναι ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA);
Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες είναι ο σημαντικότερος και πιο φιλόδοξος κανονισμός στον κόσμο στον τομέα της προστασίας του ψηφιακού χώρου από τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών. Δεν υπάρχει άλλη νομοθετική πράξη στον κόσμο που να έχει αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας να ρυθμίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαδικτυακές αγορές, τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP) και τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης (VLOSEs). Οι κανόνες σχεδιάζονται ασύμμετρα: Οι μεγαλύτερες ενδιάμεσες υπηρεσίες με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο (VLOP και VLOSE) υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες.
Μετά τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, οι πλατφόρμες όχι μόνο θα πρέπει να είναι πιο διαφανείς, αλλά θα λογοδοτούν και για τον ρόλο τους στη διάδοση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου.
Μεταξύ άλλων, ο DSA:
1. Καθορίζει ειδικές υποχρεώσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαδικτυακή πώληση παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών.
2. Εισάγει μέτρα για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο και υποχρεώσεις για τις πλατφόρμες να αντιδρούν γρήγορα, με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
3. Προστατεύει τους ανηλίκους στο Διαδίκτυο απαγορεύοντας στις πλατφόρμες να χρησιμοποιούν στοχευμένες διαφημίσεις που βασίζονται στη χρήση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων όπως ορίζεται στη νομοθεσία της ΕΕ.
4. Επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς στην παρουσίαση της διαφήμισης και στη χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων για στοχευμένη διαφήμιση, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της φυλής και της θρησκείας.
5. Απαγορεύει τις παραπλανητικές διεπαφές γνωστές ως «σκοτεινά μοτίβα» και τις πρακτικές που στοχεύουν στην παραπλάνηση.
Σημαντικές σημειώσεις:
1. Στις 25 Αυγούστου 2023, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες τέθηκε σε ισχύ για πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και πολύ μεγάλες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης. Εφαρμόζεται πλήρως σε άλλες οντότητες στις 17 Φεβρουαρίου 2024.
2. Το πακέτο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες περιλαμβάνει:
(1) Νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες,
(2) Νόμο για τις ψηφιακές αγορές.
Και οι δύο νομοθετικές πράξεις εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2022 και έχουμε το τελικό κείμενο στη σελίδα “Σύνδεσμοι”:
Links – The Digital Services Act (DSA)
https://www.eu-digital-services-act.com/Digital_Services_Act_Links.html
Text of the Digital Services Act (DSA), 19 October 2022.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32022R2065&qid=1666857835014
Text of the Digital Markets Act (DMA), 14 September 2022.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32022R1925
Commission Implementing Regulation (EU) 2023/1127 of 2 March 2023 supplementing Regulation (EU) 2022/2065 with the detailed methodologies and procedures regarding the supervisory fees charged by the Commission on providers of very large online platforms and very large online search engines.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX:32023R1127
Οι ρόλοι και οι δυνατότητες των ψηφιακών πλατφορμών εξελίσσονται γρήγορα και οι απειλές βλάβης που προκαλούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποτελέσει βασικό προβληματισμό σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο. Η συζήτηση σε αυτόν τον τομέα έχει πυροδοτηθεί από την κυκλοφορία βιβλίων όπως το The Anxious Generation – η Γενιά του άγχους , του Jonathan Haidt, The Anxious Generation | Jonathan Haidt , https://jonathanhaidt.com/anxious-generation/ και ο εξέχοντας ρόλος των social media ( κοινωνικών μέσων ) , σε γεγονότα κρίσης όπως το Wakeley Stabbing., https://en.wikipedia.org/wiki/2024_Wakeley_church_stabbing
Επιδιώκοντας να είναι ενήμερη για αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση της Αυστραλίας πραγματοποιεί επί του παρόντος, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο:
* Ανάπτυξη βιομηχανικών κωδίκων και προτύπων για την αντιμετώπιση παράνομου και περιορισμένου διαδικτυακού περιεχομένου . * Διεξαγωγή μιας δοκιμής τεχνολογίας διασφάλισης ηλικίας για τη στήριξη της ρύθμισης της διαδικτυακής πορνογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης , σχετικά με παιχνίδια βίας, ή της επιβλαβούς παραπληροφόρησης.
Ελάχιστη ηλικία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Δεν υπάρχει επί του παρόντος νομοθετημένη ελάχιστη ηλικία για χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Αυστραλία. Τα παιδιά γενικά δεν μπορούν να εγγραφούν σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάτω των 13 ετών. Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός επιβάλλεται από παγκόσμιες πλατφόρμες που λειτουργούν σύμφωνα με τον Κανόνα Προστασίας του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA-Children’s Online Privacy Protection Rule ), https://www.ftc.gov/legal-library/browse/rules/childrens-online-privacy-protection-rule-coppa των Ηνωμένων Πολιτειών, αντί να επιβάλλεται από την αυστραλιανή νομοθεσία. Μπορεί αυτό να παρακαμφθεί εύκολα.
Τον Νοέμβριο του 2023, ο σκιώδης υπουργός Ντέιβιντ Κόλμαν στην Αυστραλία , εισήγαγε νομοσχέδιο για να υποχρεώσει την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μια δοκιμή τεχνολογίας επαλήθευσης ηλικίας, σύμφωνα με μια σύσταση του Οδικού Χάρτη για την επαλήθευση ηλικίας, που κυκλοφόρησε από την Επιτροπή ηλεκτρονικής ασφάλειας / eSafety στο πλαίσιο της προστασίας των παιδιών για πρόσβαση σε διαδικτυακή πορνογραφία. Ενώ το νομοσχέδιο δεν προχώρησε, η προτεινόμενη δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του Μαΐου 2024.
Η καθιέρωση μιας ελάχιστης ηλικίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κέρδισε τη λαϊκή υποστήριξη τους επόμενους μήνες. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της για την απαγόρευση πρόσβασης των ατόμων κάτω των 16 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούνιο, και η αντιπολίτευση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει απαγόρευση εντός 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων της. Οι πρωθυπουργοί των πολιτειών ανέλαβαν παρόμοιες δεσμεύσεις και ξεκίνησαν εκστρατείες από μια σειρά μέσων ενημέρωσης. Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας διόρισε τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Robert French AC για να αναλάβει μια Ανεξάρτητη Νομική εξέταση για την απαγόρευση της πρόσβασης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η έκθεση δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024.
Στις 8 Νοεμβρίου 2024, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να «νομοθετήσει τα 16 ως την ελάχιστη ηλικία πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά από έγκριση από το Εθνικό Υπουργικό Συμβούλιο».
Πολιτική θέση μη κυβερνητικών κομμάτων/ανεξάρτητων
Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η αντιπολίτευση έχει επίσης δεσμευτεί να εισαγάγει νομοθεσία για τον περιορισμό της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα κάτω των 16 ετών.
Ωστόσο, ο γερουσιαστής Ματ Κάναβαν και ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής Άλεξ Άντιτς έχουν εκφράσει ανησυχίες για το νομοσχέδιο.
Οι Πράσινοι της Αυστραλίας επέκριναν το νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι η εισαγωγή του στο Κοινοβούλιο είναι «βιαστική, απερίσκεπτη και αντίκειται στα στοιχεία». Η γερουσιαστής Sarah Hanson-Young – Εκπρόσωπος των Πρασίνων για τις Επικοινωνίες και Αναπληρωτής Πρόεδρος της πρόσφατης Μικτής Επιλεγμένης Επιτροπής για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης – σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν βρήκε την απαγόρευση ηλικίας ως κατάλληλη λύση για τις βλάβες στο διαδίκτυο και πρότεινε εναλλακτικές προσεγγίσεις. Ο γερουσιαστής Hanson-Young κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να δημοσιεύσει την έκθεση σχετικά με την αναθεώρηση του νόμου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Οι θέσεις των άλλων μελών της αντιπολίτευσης έχουν μικτές θέσεις:
Ο βουλευτής Kylea Tink εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι «οι απαγορεύσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η απάντηση στις προκλήσεις της ψυχικής υγείας των νέων» και ζήτησε πολιτική που βασίζεται σε στοιχεία.
Ο βουλευτής Zoe Daniel δήλωσε ομοίως ότι η απαγόρευση δεν είναι ο σωστός «δρόμος για να προχωρήσει κανείς».
Τον Σεπτέμβριο του 2024, ο γερουσιαστής Jacqui Lambie υποστήριξε μεγαλύτερη προστασία από τις βλάβες στο διαδίκτυο, αλλά πρότεινε ότι η απαγόρευση μπορεί να μην είναι η καταλληλότερη λύση.
Το ABC αναφέρει ότι ο γερουσιαστής David Pococ «υποστηρίζει ευρέως το νομοσχέδιο, αλλά εξακολουθεί να έχει ανησυχίες σχετικά με τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία».
Η γερουσιαστής Tammy Tyrrell έχει αμφισβητήσει εάν η επιβολή μιας απαγόρευσης θα λειτουργήσει.
Ο γερουσιαστής μιας επαρχίας Malcolm Roberts πρότεινε ότι το νομοσχέδιο ήταν «υπέρβαση της κυβέρνησης» και υποστήριξε την παραπομπή του νομοσχεδίου σε έρευνα της Γερουσίας.
Ο γερουσιαστής του Κόμματος της Ενωμένης Αυστραλίας Ralph Babet δήλωσε ομοίως ότι το νομοσχέδιο ήταν «υπερβολικό».
Βασικά θέματα και διατάξεις Ελάχιστη ηλικία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το αντικείμενο είναι «η μείωση του κινδύνου βλάβης σε χρήστες με περιορισμό ηλικίας από ορισμένα είδη πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Ο νέος όρος χρήστης με περιορισμό ηλικίας θα εισαχθεί στην ενότητα 5 του νόμου που σημαίνει «ένα παιδί από την Αυστραλία που δεν έχει συμπληρώσει τα 16 έτη» . Ποιες πλατφόρμες επηρεάζονται;
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με περιορισμό ηλικίας (ARSMP-Age-restricted social media platform ) ορίζεται στην προτεινόμενη ενότητα . Αυτή η ενότητα περιγράφει το πεδίο εφαρμογής της προτεινόμενης υποχρέωσης που θα εισαχθεί, ενώ παρέχει επίσης στον Υπουργό ευελιξία να προσδιορίσει ποιες πλατφόρμες καλύπτονται ή όχι από τις διατάξεις μέσω της θέσπισης νομοθετικών κανόνων.
Ο ορισμός του ARSMP ( Age-restricted social media platform –πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που περιορίζονται με την ηλικία ) βασίζεται στους υπάρχοντες ορισμούς του νόμου, ιδίως στην ηλεκτρονική υπηρεσία . Αυτός ο ευρύς ορισμός, με ορισμένες εξαιρέσεις, καλύπτει: * μια υπηρεσία που επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να έχουν πρόσβαση σε υλικό χρησιμοποιώντας υπηρεσία μεταφοράς
* υπηρεσία που παραδίδει υλικό σε άτομα που διαθέτουν εξοπλισμό κατάλληλο για την παραλαβή αυτού του υλικού, όταν η παράδοση της υπηρεσίας γίνεται μέσω υπηρεσίας μεταφοράς. Σύμφωνα με την προτεινόμενη ενότητα 63Γ, μια ARSMP θα είναι μια ηλεκτρονική υπηρεσία που πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
* ο μοναδικός σκοπός ή ένας σημαντικός σκοπός της είναι να επιτρέψει την διαδικτυακή κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ 2 ή περισσότερων τελικών χρηστών.
* η υπηρεσία επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να συνδέονται ή να αλληλεπιδρούν με ορισμένους ή όλους τους άλλους τελικούς χρήστες
* η υπηρεσία επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να δημοσιεύουν υλικό στην υπηρεσία
* η άλλους όρους (εάν υπάρχουν) όπως ορίζονται στους νομοθετικούς κανόνες.
Επιπλέον, μόνο οι υπηρεσίες που περιλαμβάνουν υλικό που είναι προσβάσιμο ή παραδίδεται σε έναν ή περισσότερους τελικούς χρήστες στην Αυστραλία περιλαμβάνονται στον ορισμό του ARSMP.
Εκτός από αυτόν τον ορισμό, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο Υπουργός μπορεί, μέσω νομοθετικών κανόνων, να ορίσει ότι οι υπηρεσίες είναι ARSMP ή όχι ARSMP. Στην ομιλία της σε δεύτερη ανάγνωση, η υπουργός Επικοινωνιών Michelle Rowland ανέφερε ότι αυτές οι διατάξεις θα επιτρέψουν «ευελιξία για μείωση του πεδίου εφαρμογής ή περαιτέρω στόχο» του ορισμού του ARSMP: Η επίτευξη αυτού μέσω κανόνων και όχι πρωτογενούς νομοθεσίας, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στις αλλαγές και τις εξελίξεις στο δυναμικό οικοσύστημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούν να θεσπιστούν κανόνες που επιτρέπουν πρόσθετες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου να εμπίπτουν στον ορισμό της «πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης με περιορισμό ηλικίας».
Η κυβέρνηση αναμένει ότι αυτός ο ευρύτερος ορισμός θα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες που είναι κοινώς αποδεκτές ως μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις υπηρεσίες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία σε πολλούς γονείς. Αυτό θα περιλαμβάνει, τουλάχιστον, τα : TikTok, Facebook, Snapchat, Reddit, Instagram, X (πρώην Twitter), μεταξύ άλλων. Αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να λάβουν εύλογα μέτρα για να αποτρέψουν άτομα κάτω των 16 ετών από τη δημιουργία ή τη διατήρηση λογαριασμού .Περαιτέρω, η αιτιολογική έκθεση (EM) αναφέρει ότι, «κατ’ αρχήν», η κυβέρνηση προτείνει τη θέσπιση νομοθετικών κανόνων για τον αποκλεισμό των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, των υπηρεσιών διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και των «υπηρεσιών» με πρωταρχικό σκοπό την υποστήριξη της υγείας και της εκπαίδευσης των τελικούς χρήστες» από τον ορισμό των ARSMP Αυτοί οι νομοθετικοί κανόνες προορίζονται να «διαβαστούν, να διευθετηθούν και να καταρτιστούν» πριν από την έναρξη της διάταξης για τις αστικές κυρώσεις.
Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σχετικά με τις υπηρεσίες που μπορεί να ορίσει ο Υπουργός ότι είναι ή όχι ARSMP. Η προτεινόμενη υποενότητα 63Γ(4) προβλέπει ότι ο Υπουργός μπορεί να θεσπίσει νομοθετικούς κανόνες που προσδιορίζουν ότι μια ηλεκτρονική υπηρεσία είναι ARSMP μόνο εάν «βεβαιωθεί ότι είναι εύλογα απαραίτητο να το πράξει προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη στους χρήστες με περιορισμό ηλικίας».
Επιπλέον, προτού ο Υπουργός καθορίσει στους νομοθετικούς κανόνες ότι μια ηλεκτρονική υπηρεσία είναι ή δεν είναι ARSMP, ο Υπουργός πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή του Επιτρόπου eSafety και μπορεί να ζητήσει συμβουλές από «οποιεσδήποτε άλλες αρχές ή υπηρεσίες της Κοινοπολιτείας που ο Υπουργός θεωρεί σχετικές …».
Οι νομοθετικοί κανόνες θα είναι μη επιτρεπτά μέσα. Φαίνεται επίσης ότι γίνεται προσπάθεια εξαίρεσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς ή αλληλεπιδράσεις από τον ορισμό του ARSMP. Βασικό ζήτημα: είναι τα social media επιβλαβή για τα παιδιά;
Υπάρχουν ευρέως αναγνωρισμένοι κίνδυνοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για κινδύνους που μπορεί να αυξηθούν για τα παιδιά που δεν έχουν τις δεξιότητες, την εμπειρία και τη γνωστική ικανότητα να πλοηγούνται σε πολύπλοκα περιβάλλοντα.
Υπάρχουν επίσης αναδυόμενες έρευνες ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία των παιδιών. Για παράδειγμα, η ανάλυση της Διαχρονικής Μελέτης των Παιδιών της Αυστραλίας προτείνει ότι:
Η αυξημένη συχνότητα χρήσης SNS [ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης] με την πάροδο του χρόνου σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων… Αν και δεν μπορούν να εξαχθούν αιτιώδεις επιπτώσεις από την παρούσα μελέτη, τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με τα αναδυόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε φτωχότερη ψυχική υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης οφέλη από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτή η διττότητα οφέλους και κινδύνου βλάβης συνοψίζεται καλά στα Κεφάλαια 3 και 4 της τελικής έκθεσης της Κοινής Επιλεγμένης Επιτροπής για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και την Αυστραλιανή Κοινωνία. Η έκθεση αναγνωρίζει τις αναμφισβήτητες βλάβες και τον βαθύ πόνο που προκαλείται σε ορισμένους νέους και τις οικογένειές τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της διαταραγμένης διατροφής, εκφοβισμό και αυτοτραυματισμό – ωστόσο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν, αντί να προκαλούν, πολλές βλάβες. Επιπλέον, η έκθεση εξετάζει τα οφέλη και τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να αποφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Η έκθεση παραθέτει, για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα της UNICEF στην Αυστραλία, η οποία διαπίστωσε ότι «το 81% των [νεαρών] χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λέει ότι έχει θετική επίδραση στη ζωή τους» .
Όπως σημειώθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία τον Μάιο του 2023, η συζήτηση σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εφηβεία, οι κίνδυνοι και τα οφέλη εξατομικεύονται και ο κίνδυνος δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με βλάβη:
Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εγγενώς ωφέλιμη ή επιβλαβής για τους νέους… τα αποτελέσματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα εξαρτώνται από το τι μπορούν να κάνουν και να δουν οι έφηβοι στο διαδίκτυο, τα προϋπάρχοντα δυνατά σημεία ή τα τρωτά σημεία των εφήβων και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν.
Οι εμπειρίες των εφήβων στο διαδίκτυο επηρεάζονται τόσο από 1) τον τρόπο που διαμορφώνουν τις δικές τους εμπειρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. επιλέγουν ποιος θα τους αρέσει και ποιον θα ακολουθήσουν). και 2) τόσο ορατά όσο και άγνωστα χαρακτηριστικά ενσωματωμένα στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.
Έρευνα από τον Επίτροπο ηλεκτρονικής ασφάλειας eSafety υποστηρίζει αυτήν την άποψη, τονίζοντας ότι οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι για τις περιθωριοποιημένες ομάδες συχνά διαφέρουν. Είναι το μέτρο ανάλογο με τον κίνδυνο;
Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια γενική απαγόρευση για την απαγόρευση στα παιδιά από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η πιο συμφέρουσα λύση για την αντιμετώπιση των βλαβών στο διαδίκτυο.
Τα στοιχεία για την έρευνα που αναφέρεται παραπάνω υποδηλώνουν υποστήριξη για μια απαγόρευση ωστόσο, πολλές υποβολές πρότειναν επίσης αυτήν την προσέγγιση ως ενδιάμεση λύση στο πλαίσιο μιας κατά τα άλλα ανεξέλεγκτης σφαίρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η ίδια η επιτροπή απέφυγε να προτείνει μια ελάχιστη ηλικία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντίθετα συνιστούσε διάφορα άλλα μέτρα σχετικά με την περαιτέρω ρύθμιση των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης , συμπεριλαμβανομένης της Σύστασης.
Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση υποστηρίζει την έρευνα και τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην υγεία και την ευημερία, προκειμένου να βασιστεί στη βάση στοιχείων για την ανάπτυξη πολιτικής.
Επιπλέον, πολλοί ερευνητές και ακαδημαϊκοί των μέσων ενημέρωσης και των επικοινωνιών στην Αυστραλία και διεθνώς έχουν επικρίνει μια γενική απαγόρευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη επιστολή που υπογράφηκε από περισσότερους από 140 ερευνητές και ακαδημαϊκούς εκφράζει την ανησυχία «ότι η «απαγόρευση» είναι πολύ αμβλύ μέσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων».
Ο Επίτροπος ηλεκτρονικής ασφάλειας eSafety εξέφρασε επίσης ανησυχίες. Στην υποβολή της έρευνας, σημείωσε, «μια ιδιαίτερη ανησυχία για την eSafety είναι ότι οι προσεγγίσεις που βασίζονται σε περιορισμούς μπορεί να περιορίσουν την πρόσβαση των νέων σε κριτική υποστήριξη.» Τον Ιούνιο, ο Επίτροπος απέφυγε επίσης να εγκρίνει μια απαγόρευση, υποδεικνύοντας ότι – όπως η εκμάθηση κολύμβησης – τα παιδιά επωφελήθηκαν από την εκπαίδευση και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, αντί να τα κρατήσουν έξω.
Εφαρμογή και Επιβολή
Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση;
Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες αναμένεται να επιβάλλουν περιορισμούς ηλικίας στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν προσδιορίζονται στο νομοσχέδιο.
Η προτεινόμενη ενότητα περιγράφει ότι οι πάροχοι «πρέπει να λαμβάνουν εύλογα μέτρα για να αποτρέψουν τους χρήστες με περιορισμό ηλικίας να έχουν λογαριασμούς στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων . Η αποτυχία εκπλήρωσης αυτής της απαίτησης μπορεί να οδηγήσει σε μέγιστη ποινή 49,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, το τι σημαίνει «λογικά βήματα» δεν ορίζεται στο νομοσχέδιο. Το κατάλληλο σημείο του νομοσχεδίου προτείνει να τροποποιηθούν οι λειτουργίες του Επιτρόπου ηλεκτρονικής ασφάλειας eSafety ώστε να συμπεριληφθούν:
(1) να διατυπώσει, γραπτώς, κατευθυντήριες γραμμές για τη λήψη εύλογων μέτρων για να αποτρέψει τους χρήστες με περιορισμό ηλικίας να έχουν λογαριασμούς σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με περιορισμό ηλικίας.
Οι κατευθυντήριες γραμμές που διατυπώθηκαν από τον Επίτροπο eSafety δεν θα αποτελούν νομοθετικά μέσα (και επομένως δεν θα υπόκεινται σε κοινοβουλευτική απαγόρευση.
Αναμένεται ότι οι κατευθυντήριες γραμμές θα ενημερωθούν από τη δοκιμή τεχνολογίας διασφάλισης ηλικίας, Age Assurance Technology Trial, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ποιες τεχνολογικές λύσεις ή προσδοκίες μπορεί να προτείνουν οι κατευθυντήριες γραμμές είναι ακόμη άγνωστο. Ο οδικός χάρτης επαλήθευσης ηλικίας, που κυκλοφόρησε από την eSafety τον Μάρτιο του 2023, διαπίστωσε ότι «η αγορά διασφάλισης ηλικίας είναι ανώριμη αλλά αναπτυσσόμενη και ότι κάθε τεχνολογία έχει οφέλη και συμβιβασμούς. Ο Guardian ανέφερε επίσης ότι «καμία χώρα δεν έχει εφαρμόσει μια εντολή επαλήθευσης ηλικίας χωρίς πρόβλημα».
Πότε θα εφαρμοστεί η απαγόρευση;
Ο περιορισμός των ανήλικων χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ισχύσει άμεσα. Το προτεινόμενο άρθρο 63Ε προβλέπει ότι ο Υπουργός μπορεί, με κοινοποιήσιμο έγγραφο (και πάλι δεν υπόκειται σε κοινοβουλευτική απαγόρευση), να καθορίσει την ημέρα έναρξης ισχύος της διάταξης αστικών κυρώσεων. Αυτό δεν πρέπει να είναι νωρίτερα από 12 μήνες μετά την ημέρα έναρξης της προτεινόμενης ενότητας.
Η Αιτιολογική Έκθεση αναφέρει:
Για να αποφασίσει την ημερομηνία έναρξης της υποχρέωσης ελάχιστης ηλικίας, ο Υπουργός θα εξετάσει τα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζονται, καθώς και τη δοκιμή διασφάλισης ηλικίας , η οποία θα χρηματοδοτηθεί κατά τη διάρκεια του 2024-25.
Αν και αυτή η δήλωση υποδηλώνει ότι ο Υπουργός θα λάβει υπόψη του συγκεκριμένα ζητήματα για τον καθορισμό του πότε θα αρχίσει η διάταξη περί αστικών κυρώσεων, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τον Υπουργό να το πράξει.
Θα πρέπει όλοι να ελέγχονται ηλικιακά;
Σε μια ακρόαση για τις εκτιμήσεις της Γερουσίας στις 5 Νοεμβρίου 2024, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Επικοινωνιών και Τεχνών επιβεβαίωσε ότι όλοι οι κάτοχοι λογαριασμών θα πρέπει να επαληθεύσουν την ηλικία τους, όχι μόνο όσοι είναι κάτω των 16 ετών . Θα παρακάμψουν τα παιδιά τον περιορισμό ηλικίας;
Η διάταξη περί αστικών κυρώσεων στο επίκεντρο του νομοσχεδίου αναφέρει ότι οι πάροχοι λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να λάβουν εύλογα μέτρα για να αποτρέψουν τους χρήστες περιορισμένης ηλικίας να έχουν λογαριασμούς. Δεν θέτει διαφορετικά καμία υποχρέωση στους ARSMP να απαγορεύουν σε άτομα κάτω των 16 ετών να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Δεν υπάρχει αστική ποινή για γονείς ή άλλα άτομα που παρέχουν πρόσβαση σε ARSMP για παιδιά κάτω των 16 ετών. Επιπλέον, ορισμένα σχόλια έχουν προτείνει ότι τα παιδιά μπορούν να παρακάμψουν τους περιορισμούς επαλήθευσης ηλικίας.
Ο Επίτροπος eSafety εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για όσους παρακάμπτουν τους ηλικιακούς περιορισμούς και που ενδέχεται να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μυστικότητα:
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς επαρκή προστασία και είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν λιγότερο ρυθμιζόμενες μη mainstream υπηρεσίες που αυξάνουν την πιθανότητα έκθεσής τους σε σοβαρούς κινδύνους. Οι προσεγγίσεις που βασίζονται σε περιορισμούς μπορούν επίσης να μειώσουν την αυτοπεποίθηση ή την τάση των νέων να απευθυνθούν σε έναν αξιόπιστο ενήλικα για βοήθεια εάν υποστούν βλάβη, κάτι που αποτελεί βασικό προστατευτικό παράγοντα για ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου
Η απαγόρευση παιδιών μιας ορισμένης ηλικίας δεν λειτουργεί επίσης για την ενίσχυση της ικανότητας των νέων να συμμετέχουν στο διαδίκτυο με ασφάλεια. Οι απαγορεύσεις επιβαρύνουν επίσης τα παιδιά να διατηρούν τον εαυτό τους ασφαλή, αντί να αναθέτουν το βάρος σε διαδικτυακές πλατφόρμες και υπηρεσίες για την ασφάλεια των νέων. Περαιτέρω:
Ακόμα κι αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούσαν να οριοθετηθούν και να διαχωριστούν από άλλα μέσα, ένα πρωταρχικό μέλημα είναι ότι τα παιδιά θα μεταναστεύσουν σε άλλες υπηρεσίες και πλατφόρμες με λιγότερες διασφαλίσεις.
Ανησυχίες για το απόρρητο
Έγγραφο ζητημάτων Tech Trends του eSafety Commissioner Ιουλίου 2024: Η διασφάλιση ηλικίας προσδιορίζει ότι «οι τεχνολογίες διασφάλισης ηλικίας μπορούν να θέτουν κινδύνους για το απόρρητο λόγω του τύπου και του όγκου των δεδομένων που συλλέγουν, αποθηκεύουν, χρησιμοποιούν και μοιράζονται».
Όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, η προτεινόμενη ενότητα θα θεσπίσει υποχρεώσεις απορρήτου όταν μια «οντότητα» κατέχει προσωπικές πληροφορίες για ένα άτομο που συλλέχθηκαν με σκοπό ή για σκοπούς συμπεριλαμβανομένου του σκοπού της λήψης εύλογων μέτρων για να αποτρέψει τους χρήστες με περιορισμό ηλικίας να έχουν λογαριασμούς με μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με περιορισμούς ηλικίας.
Διακρίσεις λόγω ηλικίας και δικαιώματα του παιδιού
Απαλλαγή λόγω ηλικίας
Ο νόμος για τις διακρίσεις λόγω ηλικίας του 2004 περιέχει μια σειρά από προστασίες κατά των διακρίσεων λόγω ηλικίας. Για παράδειγμα, το άρθρο 31 ορίζει ότι είναι παράνομο για ένα πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση νόμων και προγραμμάτων της Κοινοπολιτείας να «κάνει διακρίσεις εις βάρος άλλου ατόμου λόγω της ηλικίας του άλλου ατόμου κατά την άσκηση αυτού του καθήκοντος, την άσκηση αυτής της εξουσίας ή την εκπλήρωση αυτής της ευθύνης».
Το σημείο 17 του νομοσχεδίου θα τροποποιήσει το Παράρτημα 2 του νόμου για τις διακρίσεις λόγω ηλικίας για να αποκλείσει από την κάλυψη της νομοθεσίας τις νέες καθοδηγητικές λειτουργίες του Επιτρόπου eSafety για τη λήψη κατευθυντήριων γραμμών και τα άτομα που ενεργούν σύμφωνα με το προτεινόμενο Μέρος 4Α. Το επεξηγηματικό σημείωμα αναφέρει ότι αυτό αποσκοπεί να «καταστήσει σαφές ότι η συμμόρφωση με τις διατάξεις του Νόμου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι νόμιμη και δεν πρέπει να οδηγεί σε καταγγελίες για διακρίσεις λόγω ηλικίας» (σελ. 28).
Συν-σχεδιασμός με παιδιά
Αρκετοί μάρτυρες που παρείχαν αποδείξεις στην Κοινή Επιλεγμένη Επιτροπή για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και την Αυστραλιανή Κοινωνία ανέφεραν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC, σελ. 102).
Ρήτρα εξαίρεσης
Όπως συζητήθηκε παραπάνω, οι προτεινόμενες υποενότητες προβλέπουν ότι ο Υπουργός μπορεί να διευκρινίσει ότι μια ψηφιακή υπηρεσία δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ορισμού του ARSMP.
Παραμένει ασαφές εάν οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν σχεδιαστεί για χρήστες με περιορισμό ηλικίας – όπως οι λογαριασμοί εφήβων Instagram – θα έχουν εξαίρεση. Ωστόσο, το ABC ανέφερε ότι ο υπουργός: προέτρεψε τις πλατφόρμες να σκεφτούν τη δημιουργία ειδικών, κατάλληλων για την ηλικία καναλιών για νέους.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο Nine, ο υπουργός έδειξε το YouTube Kids ως συγκεκριμένο παράδειγμα.
«Μέρος αυτού που θέλουμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τις πλατφόρμες να αναπτύξουν υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου», είπε.
Ο νόμος της Αυστραλίας για την προστασία των ανηλίκων σε κάποια τελική μορφή είναι :
Bills Digest 39, 2024-25 – Online Safety Amendment (Social Media Minimum Age) Bill 2024 https://parlinfo.aph.gov.au/parlInfo/download/legislation/billsdgs/10053198/upload_binary/10053198.pdf Είναι προφανές ότι απαιτείται ριζική αναπροσαρμογή στη χώρα μας πρακτικών και διαδικασιών , ώστε να παρακολουθήσουμε τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις της σύγχρονης εποχής. Ορισμένες από τις πρακτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσαρμογή αυτή συγκεκριμένα :
1. Εκπαίδευση εκπαιδευτικών προ του διορισμού τους στην εκπαίδευση σύμφωνα με τη σύγχρονη πραγματικότητα . Ανάπτυξη διαδικασιών αντικειμενικής αξιολόγησης όλων των παραμέτρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας . Παράδειγμα πανεπιστημιακού τμήματος που δεν υπάρχει στον Ελληνικό χώρο. https://education.umd.edu/quantitative-methodology-measurement-and-statistics-program
2. Συνεχής εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικών διαδικασιών σύμφωνα με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ραγδαίες εξελίξεις.
3. Ανάπτυξη ουσιαστικού μηχανισμού δια βίου εκπαίδευσης ( εκπαίδευσης εκπαιδευτών τύπου Meisters της Γερμανίας ή Vocational Teachers των ΗΠΑ κλπ. ) ενηλίκων , φορέων πιστοποίησης γνώσεων και ικανοτήτων που απαιτεί η σύγχρονη μεταβιομηχανική εποχή σύμφωνα με τις ραγδαίες εξελίξεις. Η διατήρηση της άδειας εργασίας σε επαγγέλματα σε ανεπτυγμένες χώρες προϋποθέτει την κατάλληλη πιστοποίηση από εξειδικευμένους φορείς σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Παράδειγμα ο Γερμανικός οργανισμός REFA που έχει παραρτήματα σε πλήθος χωρών . http://www.refa.de
4. Παρακολούθηση και αξιοποίηση σε τοπικό επίπεδο πρακτικών των ανεπτυγμένων χωρών . Στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εθισμού στο διαδίκτυο από το 2012 https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3480687/ .
5. Ανάπτυξη και λειτουργία της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τις σύμφωνες απαιτήσεις. Ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά τρόπο ώστε να συνδέεται με τις σύγχρονες ανάγκες.
Η προώθηση των μη κρατικών πανεπιστημίων και παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και ο ανταγωνισμός , θα συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή. Στην αξιολόγηση για το 2024 του Times higher education, , https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2024/world-ranking , το Υonsey university της Νοτίου Κορέας είναι 76ο , το Leiden της Ολλανδίας 77ο,το Πανεπιστήμιο της Βιέννης 119ο, της Δανίας 126, της Νορβηγίας 127, του Δουβλίνου 134, του Cape Town της Αφρικής 167, μετά το 200, κατατάσσονται σε ομάδες των 50 , της Σαουδικής Αραβίας στην κατηγορία 201-250 , του Ισραήλ 201-250 , Αραβικά Εμιράτα ( 251-300 ) , της Μαλαισίας 251-300, Ισπανίας 301-350, Ιράν 301-350, Τουρκία 351-400, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 351-400, το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Σαουδικής Αραβίας 401-500, Πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας Πορτογαλίας 401-500, το Quaid I Azam του Πακιστάν 401-500 , Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης Ιράν 401-500 , Βειρούτ Αραβικό πανεπιστήμιο του Λιβάνου 501-600, πανεπιστήμιο της Κρήτης το πρώτο Ελληνικό που εμφανίζεται 501-600, Πανεπιστήμιο της Κύπρου ( 501-600) , Εθνικό και καποδιστριακό 501-600 στη σελίδα 23 της αξιολόγησης κλπ.
*Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.( University of Maryland USA, – Technology and Vocational Education ), τ. Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ , τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ ) του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Σχετικά Άρθρα
- e-ΕΦΚΑ: αιτήσεις για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο
- e-ΕΦΚΑ: υποβολή αιτήσεων για θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2022
- Κτηματολόγιο: βγήκε το νέο νομοσχέδιο, για μηχανικούς, ιδιοκτησίες, συμβόλαια
- ΔΕΗ: και αυτές τις γιορτές προσφέρει και γίνεται «ένα με τα παιδιά»
- ΤΕΕ: αποχή μηχανικών για το φορολογικό νομοσχεδίο