ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Το πλέγμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των δασών, με έμφαση στην πρόληψη και την προστασία αλλά... Ασφάλιση ακινήτων και αλλαγές για «δασικούς οικισμούς»

Της Ντίνας Καράτζιου/

Το πλέγμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των δασών, με έμφαση στην πρόληψη και την προστασία αλλά και τις αλλαγές που προωθούνται για τους οικισμούς που γειτνιάζουν με δάση και θεωρούνται ζώνες υψηλού κινδύνου σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως επίσης και την αναγκαιότητα ασφάλισης της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών, τέθηκαν επί τάπητος στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Ποιες είναι οι αλλαγές που θα θεσμοθετηθούν.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και των μέτρων αποκατάστασης, αναδείχτηκε και το νέο πλαίσιο, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών αλλά και της ακίνητης περιουσίας, σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης σειρά αλλαγών για τους οικισμούς που γειτνιάζουν με δάση, ενώ έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της ασφάλειας της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών. Μία πρόταση που έτυχε θερμής αποδοχής από τη θεσμική έκφραση των ιδιοκτητών, την ΠΟΜΙΔΑ,  η οποία όμως, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνοδευτεί με σημαντικά και ουσιαστικά κίνητρα που θα βοηθήσουν πραγματικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προβούν σε ασφάλιση των περιουσιών τους.  Τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν, συνίστανται στα παρακάτω.

Τομέας πρόληψης

Θεσμοθετείται η στενή συνεργασία Πολιτικής Προστασίας και Δασικής Υπηρεσίας, τόσο στο επιχειρησιακό μέρος (διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιών), κυρίως όμως κατά τη διάρκεια που χρειάζονται να γίνονται σημαντικές προληπτικές παρεμβάσεις μέσα στα δάση.Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά, και-όπως είπε- είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γι’ αυτή φέτος διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε δήμους και σε δασαρχεία, τα αποτελέσματα, δυστυχώς, δεν ήταν τα αναμενόμενα.  Υπό αυτό πρίσμα η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία, με το πρόγραμμα «ΔΡΥΑΔΕΣ». Για τη στήριξη του προγράμματος, θα δοθούν -σε βάθος χρόνου όπως είπε- 300 εκατομμύρια για καθαρισμούς και για ζώνες πυροπροστασίας:  «Τα έργα αυτά πρέπει να γίνονται τον χειμώνα και την ‘άνοιξη με τη συνεργασία δασολόγων και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε

 Με ΠΝΠ οι Δασικές Υπηρεσίες στο ΥΠΕΝ

Κυρώνεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ:  «Στον τομέα της οργάνωσης διαπιστώνεται, επίσης, ότι αν και δόθηκαν περισσότερα κονδύλια δασοπροστασίας η απορρόφησή τους δεν ελέγχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε, δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους. Και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία σύντομα θα κυρώσουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, κάνουμε μια σημαντική δομική αλλαγή. Υπάγουμε, επιτέλους θα έλεγα, τα Δασαρχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον αρμόδιο Υφυπουργό και τη Γενική Διεύθυνση Δασών, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο εποπτικό κέντρο που θα καθορίζει τη δασική μας πολιτική, θα εποπτεύει τα Δασαρχεία, έτσι ώστε αυτά να μην υπάγονται απλά και συχνά ανεξέλεγκτα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Είναι μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση η οποία πιστεύω ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της Δασικής Υπηρεσίας συνολικά και θα επιτρέψει να συνεργαστεί καλύτερα με την Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε οι δύο αυτοί πυλώνες, Δασική Υπηρεσία από τη μια, Πολιτική Προστασία από την άλλη, να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά κυρίως κατά την διάρκεια που δεν έχουμε φωτιές, εκεί που χρειάζονται να γίνονται σημαντικές προληπτικές παρεμβάσεις μέσα στα δάση», τόνισε.

 Σύσταση νέας  Μονάδας

Συστήνεται ειδική μονάδα, η οποία θα επιχειρεί στα δάση. Η μονάδα θα απαρτίζεται από δασολόγους και από δασοπυροσβέστες. Όπως υπογραμμίστηκε θα υπάρξει ειδική εκπαίδευσης, προκειμένου «να δρα μέσα στις ειδικές συνθήκες του δάσους».

 «Δασικοί οικισμοί»

*Σχεδιάζεται απλοποίηση διαδικασιών για τη διαχείριση και την  απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης από κατοικίες οικισμών που γειτνιάζουν με δάση.

*Προωθείται επίσης σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ εξειδικευμένο σχέδιο αναδάσωσης για τους συγκεκριμένους οικισμούς. Στόχος να δημιουργηθεί μία ζώνη φύτευσης μεταξύ του πευκοδάσους και του οικισμού, στην οποία θα υπάρχουν διαφορετικά είδη δέντρων, πολύ πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές.

*Με Υπουργικές Αποφάσεις από το ΥΠΕΝ, οι οποίες θα εκδοθούν το προσεχές διάστημα, οικισμοί, αλλά και σπίτια πλησίον ή εντός δασικών εκτάσεις θα οφείλουν να διέπονται από ειδικές πυρίμαχες προδιαγραφές κατασκευής.

Συνύπαρξη δασικού –δομημένου περιβάλλοντος

Ο ίδιος, για τη σειρά των ρυθμίσεων που αφορούν τους δασικούς οικισμούς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέλος, πιστεύω ότι καλούμαστε όλοι να βγάλουμε συμπεράσματα και από τη συνύπαρξη του δασικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Χωρίς γραφειοκρατία, σε αυτές τις μικτές περιοχές, οι κάτοικοι θα μπορούν πλέον να καθαρίζουν γύρω τους τα οικόπεδά τους, τους δρόμους τους, χωρίς να απαιτείται όλη αυτή η εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία που χρειάζεται η άδεια του Δασαρχείου για να κόψεις οποιοδήποτε κλαδί έξω από το δικό σου οικόπεδο. Τα εύφλεκτα πεύκα, δίπλα στα σπίτια, αυτά που έχουν καεί τουλάχιστον, στις ζώνες πέριξ των οικισμών, θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα δέντρα. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε όλα τα πεύκα, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της αναγέννησης θα είναι φυσική αναγέννηση, και προφανώς τα πευκοδάση μας τα οποία κάηκαν θα ξαναγίνουν πευκοδάση. Αναφέρομαι σε αυτή τη ζώνη πέριξ των οικισμών, όπου θα πρέπει να προχωρήσουμε -και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχω δώσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος- με εξειδικευμένα σχέδια αναδάσωσης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ζώνη μεταξύ του πευκοδάσους και του οικισμού, στην οποία θα έχουμε διαφορετικά είδη δέντρων, πολύ πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει εκεί που χρειάζεται, και εκεί που οι ειδικοί θα μας υποδείξουν. Και τέλος, οικισμοί, αλλά και σπίτια κοντά ή μέσα στις δασικές εκτάσεις θα οφείλουν να διέπονται από ειδικές πυρίμαχες προδιαγραφές κατασκευής. Και έχω ήδη δώσει εντολή στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος να εκδώσει τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις».

 Η ασφάλεια της ακίνητης περιουσίας

Ειδική αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό  και για την ασφάλεια της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών: «Όπως βέβαια θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον και η ασφάλισή τους. Η ασφάλιση συνολικά της περιουσίας, της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών. Αναφανδόν υπέρ της συγκεκριμένης πρόβλεψης τίθεται η ΠΟΜΙΔΑ, η οποίας ωστόσο υπογραμμίζει, ότι πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για να προχωρήσει ένα μέτρο μαζικής ασφάλισης ιδιοκτησιών: «Η ΠΟΜΙΔΑ χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σημερινή εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Βουλή για ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών, και θεωρεί αυτονόητο ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει προφανώς να συνοδευθεί με σημαντικά και ουσιαστικά κίνητρα που θα βοηθήσουν πραγματικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προβούν σε ασφάλιση των περιουσιών τους, κάτι που αποτελεί πρόταση της Ομοσπονδίας μας, και είναι o μόνος τρόπος που εξασφαλίζει πλήρη και έγκαιρη αποζημίωση των πληττόμενων ιδιοκτητών αλλά και μείωση του κόστους της ασφάλισης στο βαθμό που αυτή θα επεκταθεί καθολικά».

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας