ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Οι ενεργειακές διασυνδέσεις,  και η  αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ αποτέλεσαν από τα κεντρικά θέματα, που αναδείχθηκαν στις εργασίες της πρώτης... Athens Energy Forum: Ανεβαίνει ο πήχης για ενεργειακές διασυνδέσεις και ΑΠΕ – Δύο προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ – προς αποκρατικοποίηση η ΔΕΠΑ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Οι ενεργειακές διασυνδέσεις,  και η  αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ αποτέλεσαν από τα κεντρικά θέματα, που αναδείχθηκαν στις εργασίες της πρώτης ημέρας του ενεργειακού συνεδρίου Athens Energy Forum 2018. Ανακοινώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ ότι  ο στόχος του 10% στις διασυνδέσεις θα φτάσει το 15% ως το 2030 και από το ΥΠΕΝ ότι προωθούνται νέες επενδύσεις 2,5 έως 3 δις ευρώ σε ΑΠΕ την επόμενη διετία.

Τα φώτα του ενδιαφέροντος στράφηκαν στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, καθώς την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 έληξε η προθεσμία για την υποβολή προσφορών των υποψηφίων «μνηστήρων». Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ξεκινά εντός του  2018  η διαδικασία αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Δύο δεσμευτικές προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 παρέλαβε  δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% (31%
συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του
Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α. Ε. (ΔΕΣΦΑ).
Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι:
 Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.
 Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments
S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και
την Ανάπτυξη (EBRD)
Η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών θα εκκινήσει άμεσα και θα διεξαχθεί
σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους του διαγωνισμού

Διασυνδέσεις

-“Το μέλλον θα είναι ηλεκτρικό, χωρίς άνθρακα και με διασυνδέσεις” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ

-«Στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα κόμβος μέσω των διεθνών διασυνδέσεων. Άλλωστε, ο στόχος του 10% στις διασυνδέσεις θεωρείται ότι πρέπει να φτάσει το 15% ως το 2030» ανακοίνωσε στο συνέδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσίακης. «Ο ΑΔΜΗΕ εφαρμόζει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και σύντομα θα ανακοινωθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Έτσι η εταιρεία θα είναι έτοιμη να υλοποιήσει τα μεγάλα έργα εγκαίρως”, ανέφερε ο ίδιος. Παράλληλα, ο κ. Μανουσάκης χαρακτήρισε ως κομβικής σημασίας τις διασυνδέσεις με την Κρήτη. “Η εταιρεία θα επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της State Grid κατά τη διάρκεια αυτών των έργων. “Το μέλλον θα είναι ηλεκτρικό, χωρίς άνθρακα και με διασυνδέσεις” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.

Ενέργεια και Ανατολική Μεσόγειος

Η σημασία των ενεργειακών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, τονίστηκε από σχεδόν το σύνολο των ομιλητών  και ειδικότερα από εκπροσώπους τρίτων χωρών. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έγιναν οι παρακάτω τοποθετήσεις:

– ΗΠΑ: Τα θέματα της ενέργειας θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα έχει στην Άγκυρα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας Steven Bitner μιλώντας στο Athens Energy Forum. Ο ίδιος χαρακτήρισε περίπλοκο το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις με την Τουρκία σήμερα, ενώ επανέλαβε τις αμερικανικές θέσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως πολιτικό εργαλείο.

Βρετανία: Στο ίδιο συνέδριο η πρέσβης της Βρετανίας Kate Smith μίλησε για προκλήσεις που συνδέονται με τις επιβλητικές δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τάχθηκε υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού.

 Αίγυπτος: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Nabil Fahmy ανέφερε ότι το αυξημένο ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο έκαναν την περιοχή πιο ενδιαφέρουσα και επίκαιρη και τάχθηκε υπέρ της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.«Αν δεν συνεργαστούμε θα χάσουμε περισσότερα από όσα θα ωφεληθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ατλαντικό Συμβούλιο Τουρκίας: Η εκτελεστική διευθύντρια του τουρκικού ατλαντικού Συμβουλίου Defne Sadiklar- Arslan αφού σημείωσε πως η περιοχή αντιμετωπίζει γεωπολιτικές προκλήσεις, τόνισε πως οι χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος συνεργασίας καθώς υπάρχει αλληλεξάρτηση.

Επενδύσεις 2, έως 3 δις ευρώ στις ΑΠΕ

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Athens Energy Forum 2018  τόνισε ότι η Ελλάδα πλησιάζει τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030 (27%), θέτοντας μάλιστα ως πιο φιλόδοξο στόχο η αύξηση να φθάσει ακόμα και το 50%. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στο μείζον θέμα της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά 30%.

 Η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, παράλληλα με τη σταδιακή αποεπένδυση από τον λιγνίτη, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Μόνο την προσεχή διετία, επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, θα γίνουν, βάση του νέου θεσμικού πλαισίου, δημοπρασίες για αιολικές  και φωτοβολταϊκές  εγκαταστάσεις ισχύος 2,6 GW που αφορούν επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπου θα περιγράφεται η διαδικασία μετάβασης στο νέο ενεργειακό μείγμα. Σε αυτό κεντρικό ρόλο καλείται να παίξει, ως «καύσιμο γέφυρα», το φυσικό αέριο.

O κ. Σταθάκης περιέγραψε τα 4 βήματα της ενεργειακής στρατηγικής, που θα αξιοποιήσουν την συγκυρία αυτή, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος:

  1. Το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και η ομαλή ενσωμάτωση της ελληνικής στην ευρωπαϊκή αγορά.
  2. Η αναβάθμιση της χώρας σε βασικό παράγοντα μεταφοράς φυσικού αερίου.
  3. Η δημιουργία πολλαπλών πυλών εισόδου προς Βαλκάνια και ευρωπαϊκή αγορά.
  4. Τον δυνητικό ρόλο της Ελλάδας ως χώρα-παραγωγός ενέργειας.

ΔΕΗ: Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ  Σταύρος Γούτσος είπε πως η ΔΕΗ θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο. “Στρατηγική μας είναι να προχωρήσουμε με επενδύσεις αξίας για την εταιρεία και τη χώρα. Αν και σε κρίση, επενδύσαμε σχεδόν 5 δις. ευρώ την τελευταία εξαετία με έμφαση στις ΑΠΕ, τα νησιά και το δίκτυο. Ενδιαφερόμαστε για το χρηματιστήριο ενέργειας, έχουμε συστήσει εταιρείες εμπορίας στις γειτονικές χώρες και αναζητούμε ευκαιρίες σε ξένες αγορές μέσω κοινοπραξιών. Επίσης, κοιτάμε τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου”, κατέληξε.

ΔΕΣΦΑ

-«Αναμένουμε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία», είπε στο συνέδριο  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρης Νίκας.  Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου εκπνέει η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του ποσοστού πλειοψηφίας (66%) του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με τους «μνηστήρες» να είναι δύο μεγάλα επενδυτικά σχήματα.

Τα  δύο σχήματα που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι η ευρωπαϊκή κοινοπραξία τεσσάρων εταιρειών, η οποία με επικεφαλής την ιταλική Snam SpA, απαρτίζεται από την ισπανική Enagás Internacional S.L.U., τη βελγική Fluxys και την ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie από τη μια πλευρά, και για το κοινό σχήμα που αποτελείται από την ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A – Reganosa και τη ρουμανική Transgaz από την άλλη.

Η ταυτότητα των υποψηφίων

Η Reganosa δεν αποτελεί εισηγμένη εταιρεία σε κάποιο χρηματιστήριο Αξιών. Ελέγχει 130 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου στην Ισπανία και δύο σταθμούς LNG σε Ισπανία και Μάλτα. Το 2016 εμφάνισε έσοδα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ (44,6 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων-Ebitda και 14,9 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία).

Η Transgaz διαθέτει κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ και το 2016 είχε έσοδα περίπου 363 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ.

Η ιταλική Snam διαθέτει κεφαλαιοποίηση ύψους 13 δισ. ευρώ, ελέγχει 40.000 χλμ. αγωγών, δύο σταθμούς LNG και έχει αποθηκευμένα 19 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η εταιρεία έχει παρουσία στην Ιταλία, την Αυστρία, την Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, με τον κύκλο εργασιών και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 2,5 δισ. ευρώ και 860 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η Fluxys δραστηριοποιείται στο Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο, διαθέτοντας κεφαλαιοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Enagas, που εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, έχει παρουσία στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική.

ΔΕΠΑ

Το 2018 θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ , ανέφερε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Τζώρτζης, μιλώντας στο Athens Energy Forum.

Ο κ. Τζώρτζης ανέφερε ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί επίσης την είσοδο της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά ενέργειας, μέσω της πλήρους απόκτησης της ΕΠΑ Αττικής. Ακόμη, παρουσίασε τις εξελίξεις σε σχέση με τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Όπως τόνισε:

– τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε η Αναγνωριστική Υποθαλάσσια Έρευνα (RMS – Reconnaissance Marine Survey) τα ευρήματα της οποίας επιβεβαίωσαν την υποθαλάσσια όδευση του αγωγού

– Συνεχίζεται η αξιολόγηση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, και παράλληλα επικαιροποιούνται οι οικονομικές μελέτες.

– Τον προηγούμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκατ. Ευρώ για τον αγωγό.

-‎ Τον Δεκέμβριο του 2017 υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη και τη δέσμευση για την υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας εντός του 2018. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η υπογραφή της χρηματοδοτικής συμφωνίας του προγράμματος CEF (Connecting Europe Facility) εντός του μηνός Μαρτίου και η περαιτέρω προώθηση και εξειδίκευση των συνεργασιών με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς (παραγωγούς – αγοραστές), ανέφερε ο ίδιος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας