ecopress
Η εκλογή της παράταξης «Αθήνα Τώρα» και του Χάρη Δούκα νέου δημάρχου της Αθήνας ανοίγει την πράσινη ατζέντα της «ενεργειακής δημοκρατίας» και της απεξάρτησης... Αθήνα: ανοίγει ατζέντα «ενεργειακής δημοκρατίας» και έλεγχος χρήσεων γης

Η εκλογή της παράταξης «Αθήνα Τώρα» και του Χάρη Δούκα νέου δημάρχου της Αθήνας ανοίγει την πράσινη ατζέντα της «ενεργειακής δημοκρατίας» και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα αλλά και της σωστής εφαρμογή των πολεοδομικών αδειών, σχετικά με τις χρήσεις των κτιρίων.

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων, η παράταξη «Αθήνα Τώρα» του Χάρη Δούκα καταλαμβάνει στο δημοτικό συμβούλιο 26 έδρες, ενώ ο νέος δήμαρχος μίλησε για «ένα όμορφο ταξίδι που τώρα ξεκίνησε». Δείτε εδώ στο ecopress

Ο Χάρης Δούκας και οι συνεργάτες του ρίχτηκαν στη μάχη διεκδίκησης του Δήμου της Αθήνας με φιλοδοξίες αλλά και αμφιβολίες για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως με ακλόνητη πίστη, ότι εφόσον είναι οι νικητές της κάλπης, θα αναμετρηθούν με τις υπαρκτές δυσκολίες και τις παθογένειες, ώστε να γίνουν πράξη οι προγραμματικές δεσμεύσεις, που ανέλαβαν έναντι των πολιτών της Αθήνας, όπως λένε έγκυροι παρατηρητές.

-«Η φαραωνική διάσταση του εγχειρήματος και η έλλειψη εκτίμησης των χωρικών επιπτώσεων στο κέντρο της Αθήνας» του νέου κυβερνητικού πάρκου στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ.

-Αναζωογόνηση γειτονιών με διαδρομές πεζών σύνδεσης της κατοικίας με τα τοπικά κέντρα, τα συνοικιακά πάρκα και τις πλατείες,

-Μητροπολιτικά Πάρκα, Ποδήλατο και Δημόσια Συγκοινωνία. Και

-Ο  έλεγχος της ραγδαίας τουριστικοποίησης της Αθήνας.

Αυτά είναι τα θέματα που έθεσε η Μάρω Ευαγγελίδου αρχιτέκτων πολεοδόμος, εκλεγμένη πλέον δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Αθήνα Τώρα» του Χάρη Δούκα, σε προεκλογικό άρθρο της με τίτλο: Αθήνα: τρεις ρεαλιστικές προτάσεις για τον επόμενο δήμαρχο. Δείτε εδώ στο ecopress

Προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής της Αθήνας

Μετά την εκλογική νίκη της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023 οι προγραμματικές δεσμεύσεις του «Αθήνα Τώρα» έρχονται στο προσκήνιο με ξεχωριστή σημασία, καθώς αποτελούν τον οδικό χάρτη της νέας δημοτικής αρχής για να αναδείξει την Αθήνα  σε υπόδειγμα ενεργειακής δημοκρατίας και πράσινης ενεργειακής μετάβασης, για ολόκληρη τη χώρα. Από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής της Αθήνας ξεχωρίζουν:

-H «ενεργειακή δημοκρατία», που περιλαμβάνει αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες με τη συμμετοχή του Δήμου, με σκοπό να έχουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια 50 χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και επιχειρήσεις και υπηρεσίες του Δήμου. Προβλέπεται μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες να κατασκευαστούν φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ άνω των 100 MW συνδυαστικά με έργα αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

-Συμπληρωματικά συστήματα κινήτρων για ηλεκτρικά και υβριδικά δημοτικά οχήματα κάθε είδους.

-Κίνητρα για εξηλεκτρισμό θέρμανσης σε κτίρια κάθε είδους, ώστε να αντικατασταθεί η καύση ορυκτών καυσίμων και να περιοριστεί η χρήση τζακιών

-Έλεγχος της σωστής εφαρμογή των πολεοδομικών αδειών σχετικά με τις χρήσεις των ταρατσών των κτιρίων, κυρίως στο κέντρο της πόλης καθώς πολλές έχουν μετατραπεί σε χώρους διασκέδασης, χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας και ηχορύπανσης.

-Εκπόνηση  μελέτη προσδιορισμού της φέρουσας τουριστικής ικανότητας κάθε Δημοτικής Κοινότητας και των ορίων τουριστικών καταλυμάτων

-Εφαρμογή  δημοτικού τέλους βραχυχρόνιας μίσθωσης, το οποίο θα είναι υψηλότερο στις γειτονιές με μεγαλύτερη επιβάρυνση. Τα έσοδα από αυτό το τέλος χρησιμοποιούνται για την ανακαίνιση κτιρίων του Δήμου και την παροχή τους στην αγορά, ώστε να αυξηθούν τα διαθέσιμα κτίρια για τους κατοίκους.

-Πολιτικές διαχείρισης των τουριστικών ροών βραχυχρόνιας μίσθωσης, έτσι ώστε αυτές να κατευθύνονται σε όλη την έκταση του Δήμου και να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα συγκεκριμένες γειτονιές, σε συνεργασία με τις διεθνείς πλατφόρμες για να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές κατανομής ροών.

-Κίνητρα ανακατασκευής παλιών διαμερισμάτων, τα οποία θα διατεθούν ως κοινωνική κατοικία, με χαμηλό ενοίκιο. Εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια θα αξιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο.

-Πράσινες στέγες και τα δώματα, τα οποία πρέπει να ελέγχονται ότι παραμένουν πράσινα.

-Αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια, που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση από τους πολίτες.

-Νέα τεχνικά έργα ανάσχεσης των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και χρήση υλικών και τεχνολογιών,  που μειώνουν την ένταση των πλημμυρών.

-Πλήρης διαχωρισμός των δικτύων ομβρίων από τα δίκτυα λυμάτων, τα οποία παραμένουν κοινά σε κάποια σημεία στην έκταση του Δήμου Αθηναίων.

-Μετατροπή συγκεκριμένων οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, με στόχο τη μείωση των επιπέδων θορύβου σε περιοχές με έντονο πρόβλημα.

-Χρήση ασφάλτου χαμηλού θορύβου, η οποία ταυτόχρονα θα είναι και ψυχρό υλικό για τη μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη.

-Συνεργασία με τον ΗΣΑΠ για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων και την αναβάθμιση του τροχαίου υλικού για τη μείωση του θορύβου από τον Ηλεκτρικό.

-Εντατικοί έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας για τα επίπεδα θορύβου από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

-Πρόγραμμα Φύτευσης τουλάχιστον 25.000 Δέντρων Ξηρικής Αντοχής σε κάθε Γειτονιά (5ετία 2024-2028). Η Αθήνα έχει μόνο 11% της έκτασης της καλυμμένο με δέντρα όταν ο μέσος όρος είναι στο 30%. Από τον μέσο όρο των 1.000 ετήσιων φυτεύσεων δέντρων την τελευταία τετραετία κάνουμε το άλμα ζωής στα τουλάχιστον 5.000 νέα δέντρα κάθε χρόνο

-Πράσινες Διαδρομές: Κατόπιν διαβούλευσης με τους κατοίκους και μελετών, θα επιλεχθούν τμήματα δρόμων-αδιέξοδων τα οποία θα κλείσουν για την κυκλοφορία οχημάτων και θα δεντροφυτεύουν και από τις δύο μεριές. Έτσι δημιουργούνται σε πολλές περιοχές σημεία με έντονο πράσινο και ασφαλή χώρο για παιχνίδι των παιδιών.

-Μείωση των δημοτικών τελών:  Βελτιστοποιούμε τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και μειώνουμε το κόστος στους τομείς της καθαριότητας και του φωτισμού γιατί υλοποιούμε σημαντικά έργα με την αυξημένη απορρόφηση επιχορηγήσεων.  Έτσι μπορούμε και προχωρούμε σε μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών κατά τουλάχιστον 10%. Ο Δήμος Αθηναίων με δημοτικά τέλη ύψους 1,47 Ευρώ ανά τ.μ. για τα νοικοκυριά βρίσκεται μεταξύ των ακριβότερων Δήμων της Αττικής και αυτό το αλλάζουμε άμεσα.

Δείτε όλο το πρόγραμμα του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα» ΕΔΩ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας