Αττική: Οι ελεύθεροι χώροι και το παράδειγμα του Φαληρικού Όρμου
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕπωνύμωςΈργαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 31 Μαρτίου 2019 Αργύρης
Του Θεόφραστου Βαμβουρέλη*
Η άναρχη πολεοδόμηση σε συνδυασμό με τη βίαιη αστικοποίηση της Αττικής τις προηγούμενες δεκαετίες δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες στο αστικό περιβάλλον και προκάλεσαν ένα τεράστιο έλλειμα ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στην πόλη.
Η συζήτηση για τον επανασχεδιασμό του αστικού περιβάλλοντος πρέπει να λάβει υπόψη τις παραπάνω δυσμενείς συνθήκες με κριτήριο την αύξηση των ελεύθερων, δημόσιων, ανοιχτών και προσβάσιμων στους πολίτες χώρων.
Μεταξύ των περιορισμένου πλήθους ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου ξεχωρίζουν ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις υλοποιημένων έργων και παρεμβάσεων, στο πλαίσιο συνολικής στρατηγικής ανάδειξης και ανάπτυξης τους, ως σημαντικών πόλων δημόσιου χώρου το Πάρκο Τρίτση, ο Φαληρικός Όρμος, το Πεδίον του Άρεως.
Από τις αρχές του 2016 το Πάρκο Τρίτση διαθέτει ανανεωμένο Φορέα Διαχείρισης, Οργανισμό, προσωπικό και προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας του και την επαναπόδοσή του στους κατοίκους των όμορων δήμων. Πριν μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως με αποτέλεσμα την μετατροπή του σε έναν ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή συντελείται στο Φαληρικό Όρμο. Η πόλη αλλάζει προσανατολισμό και αποκτάει μέτωπο στη θάλασσα. Η λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται προς την παραλία κατά 90 μέτρα και υπογειοποιείταιτμηματικά, σε μήκος 600 μέτρων περίπου, ώστε να απελευθερωθεί η πρόσβαση των όμορων δήμων στην ακτογραμμή. Αναμένεται να δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου έκτασης 220 στρεμμάτων, συνδεόμενος με το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Η έκταση του Φαληρικού Όρμου παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στην Περιφέρεια Αττικής τον Οκτώβριο του 2016. Η μελέτη παραδόθηκε λίγο νωρίτερα στο αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα έργα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τα οφέλη; Πολλαπλά. Με δημόσια πρωτοβουλία και χρηματοδότηση, συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Αττικής, δημιουργείται ένας νέος χώρος πρασίνου στην Αθήνα, με υπερτοπική χρήση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωήςγια την τοπική κοινωνία. Η περιοχή μπορεί να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Αττική και όχι μόνο. Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων και την αναζωογόνηση των υφιστάμενων εμπορικών δραστηριοτήτων και χρήσεων στις παρυφές του νέου πάρκου. Κι έπειτα το ίδιο το πάρκο. Νέος πνεύμονας πρασίνου, που τόσο ανάγκη έχει η Αττική, νέος χώρος ανάπτυξης πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων με δυνατότητες διοργάνωσης φεστιβάλ και γιορτών χωρίς εμπορευματικό χαρακτήρα, νέος τόπος συνάντησης, κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας για ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Η αποτελεσματική διαχείριση του νέου Πάρκου και η εύρυθμη λειτουργία του αποτελούν στοίχημα για την πόλη μας. Είναι στοίχημα να αποδώσουμε την πόλη μας στους πολίτες της. Είναι στοίχημα να καταρρίψουμε το μύθο των έργων βιτρίνας στα οποία εθίστηκε επί δεκαετίες ο τόπος μας.
*Ο Θεόφραστος Βαμβουρέλης είναι πολιτικός μηχανικός, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
-Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, με το συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» στο Νότιο Τομέα για την Περιφέρεια Αττικής
Σχετικά Άρθρα
- Φυλή: 21 νέες πλατείες σε τρεις δημοτικές ενότητες
- Μικροί ελεύθεροι χώροι: νησίδες πράσινης ελπίδας για την πόλη και τους πολίτες
- «Εξοικονομώ 2021»: διευκρίνηση για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
- ΥΠΕΝ: ένταξη της περιοχή ΒΙΟ.ΠΑ Προμπονά στο σχέδιο πόλης
- Φαληρικός όρμος: περνάει στη β’ φάση το έργο ανάπλασης
- Πάτρα: στο ΕΣΠΑ τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024