Αττική: Tα έργα για την διαχείριση των αποβλήτων
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλον 27 Σεπτεμβρίου 2019 Αργύρης
Τo σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των αποβλήτων του Λεκανοπεδίου ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης σε εκδήλωση παρουσία των δημάρχων και των αντιδημάρχων των 66 δήμων της Περιφέρειας.
Όπως ανακοίνωσε ο Γ. Πατούλης η Περιφέρεια θα προχωρήσει στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη διαχείριση των διαφορετικών ρευμάτων από την αποκομιδή με Διαλογή στην Πηγή:
- Μηχανική διαλογή για ανάκτηση περισσότερων και καθαρότερων υλικών από τον μπλε κάδο
- ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων) για επεξεργασία των βιοαποβλήτων και παραγωγή λιπάσματος
- Μονάδες επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων και υπολειμμάτων μπλε και καφέ κάδου για προετοιμασία για ενεργειακή αξιοποίηση.
Διαλογή στην πηγή
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις νέες οδηγίες της Ε.Ε. σύμφωνα με τις οποίες η διαχείριση γίνεται με διαλογή στην πηγή, με ρεύματα ανακυκλώσιμων αποβλήτων απαλλαγμένων από τη ρύπανση που προκαλούν τα οργανικά απόβλητα.
Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος και ο γενικός γραμματέας ΕΟΑΝ ΟΤΑ Γ. Σιδέρης, ο Γ. Πατούλης προσδιόρισε τους στόχους και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής χαρακτηρίζοντας ιστορική πρόκληση την ανάγκη επίλυσης ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί χρόνια την Αττική και σημειώνοντας ότι αιρετοί και κεντρική διοίκηση φέρουν τεράστια ευθύνη για να βρεθούν λύσεις. Όπως ανέφερε έχει ζητήσει από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής, προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν, στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου.
«Στοχεύουμε, είπε, εντός του 2020 να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του 50% των δράσεων, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Να επιτύχουμε την οργάνωση δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων σε όλους τους Δήμους και να έχουν δρομολογηθεί έως το τέλος της θητείας μας όλες οι δράσεις ώστε να σταματήσει η ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μ. Γραφάκος αρμόδιος για θέματα διαχείρισης αποβλήτων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού με στόχο την αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών. Όπως ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα έχει υποστήριξη από τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. για την σύνταξη των νέων αναθεωρημένων Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στο προβλήματα που αντιμετωπίζουν εστιάζοντας στις ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, στην ανεπαρκή χρηματοδότηση αλλά και στο σοβαρό ζήτημα των χρήσεων γης.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Περιφέρειας:
- Εντός του 2020 θα έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του 50% των δράσεων οι οποίες ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2021
- Έως το τέλος της θητείας θα μειωθεί το υπόλειμμα του μπλε κάδου από 40-50% (σήμερα είναι 20%)
- Θα επιτευχθεί η οργάνωση δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων σε όλους τους Δήμους
- Θα δρομολογηθούν έως το τέλος της θητείας όλες οι δράσεις ώστε να σταματήσει η ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ
- Τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία πολλών μικρών δράσεων και «πράσινων» θέσεων εργασίας.
Έτος ανακύκλωσης το 2020
«Για μας το ζήτημα, δήλωσε ο Γ. Πατούλης, δεν είναι πού θα θάβουμε τα σκουπίδια, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα θάβουμε σκουπίδια. Όχι σε 20 χρόνια, αλλά μέσα στα 3-4 επόμενα χρόνια. Είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε άμεσα την ανακύκλωση με επανασχεδιασμό του συστήματος διαλογής στην πηγή και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής αντίληψης πρέπει άμεσα να προχωρήσει:
- Σε ανασχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης κι επαναχρησιμοποίησης .
- Σε ενίσχυση της ανακύκλωσης με πύκνωση του μπλε κάδου σε συνεργασία με ΕΕΑΑ και ΕΟΑΝ
- Σε δημιουργία Πράσινων Σημείων σε όλους τους Δήμους
- Σε δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης με πολλά καθαρά ρεύματα (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλα, κλπ)
- Σε δημιουργία δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδος)
- Σε δημιουργία μικρών Περιφερειακών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)
Το πλαίσιο συνεργασίας με τους 66 δήμους της Αττικής
Από τους δήμους η Περιφέρεια ζήτησε και περιμένει:
- Να καταθέσουν μέσα σε δύο μήνες στοιχεία τόσο για την πορεία υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (ωριμότητα, θεσμικά, αδειοδοτικά, εξοπλισμού, κ.α.).
- Να αναθεωρήσουν τα Τοπικά Σχέδια παράλληλα με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων από το ΥΠΕΝ και του Περιφερειακού Σχεδίου από την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, για να εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων και των νέων Οδηγιών της Ε.Ε.
- Έως το τέλος του 2023 το σύνολο των βιοαποβλήτων που δεν κομποστοποιούνται στο σπίτι θα πρέπει να συλλέγονται και να επεξεργάζονται χωριστά από τα άλλα απόβλητα.
Οι υποστηρικτικές δράσεις της Περιφέρειας
Για να μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν στην παραπάνω στοχοθεσία, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Περιφέρεια θα έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων ένα Help desk που θα απαντά στις απορίες και θα δίνει κατευθύνσεις σχετικά με την προσαρμογή των Τοπικών Σχεδίων στις νέες Οδηγίες. Ο Γ. Πατούλης δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί τέλος στην ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος μέχρι την εφαρμογή του νέου σχεδίου θα κρατηθεί ανοικτός «για να μην πνιγούμε στα σκουπίδια».
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 θα έχει δημιουργηθεί μια Δομή εκπόνησης υποστηρικτικών μελετών για διάφορες δράσεις (πράσινα σημεία, γωνιές ανακύκλωσης, οργάνωση συλλογής βιοαποβλήτων, ΜΕΒΑ, εκθέσεις Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), Τεχνικά Δελτία ΕΣΠΑ, κ.α.).
Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ και το ΠΕΠ Αττικής θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των δράσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν. Αυτές οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα.
Η Περιφέρεια σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση θα αναλάβει να επιλύσει θεσμικά προβλήματα όπως η χωροθέτηση των Πράσινων Σημείων, κ.α., ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα συμφωνίας με μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κλπ) για την χωριστή συλλογή των εμπορικών αποβλήτων, προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι Δήμοι.
Επίσης η Περιφέρεια θα συμβάλει στη δημιουργία της κυκλικής οικονομίας στα προϊόντα που θα προκύπτουν από τη διαλογή στην πηγή και ειδικά για το κομπόστ από τον καφέ κάδο, ενώ θα βοηθήσει, εφόσον απαιτηθεί τους Δήμους, στην οργάνωση κεντρικών Χώρων Διαχείρισης και Διάθεσης των Ανακυκλώσιμων.
Οι άξονες του σχεδίου
Οι άξονες του σχεδίου της περιφέρειας, όπως τους παρουσίασε ο επικεφαλής της, είναι οι εξής:
- Διαβούλευση του σχεδίου με τους Δημάρχους της Αττικής και τους πολίτες με ειλικρίνεια και διαφάνεια
- Συμφωνία επί του σχεδίου με Κυβέρνηση και Ε.Ε., ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί
- Αυτοδέσμευση όλων των εμπλεκομένων στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων (Κεντρική Κυβέρνηση, Περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ, Δήμοι) στη συντομότερη δυνατή εφαρμογή της νομοθεσίας και των Οδηγιών της Ε.Ε
- Κοστολογημένο σχέδιο με αντιστοίχιση δράσεων και πηγών χρηματοδότησης
- Άμεση αύξηση των πόρων και της αποτελεσματικότητας του σχεδίου με ισχυρή και στοχευμένη εμπλοκή του Ιδιωτικού Τομέα
- Στήριξη σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς χρηματοδότησης
- Άμεση έναρξη όλων των δράσεων τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων.
- Δημιουργία task force και αυστηρή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής
- Διαρκή, στοχευμένη και αποτελεσματική καμπάνια ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
Ρ. Δούρου: Υπόθεση δημοσίου συμφέροντος η διαχείριση των απορριμμάτων
Η «Δύναμη Ζωής» θα συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια συνέχισης της φιλοπεριβαλλοντικής, δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί πρόκειται για «υπόθεση δημοσίου συμφέροντος, όπου δεν έχουν θέση κινήσεις εντυπωσιασμού ή μικροπαραταξιακού συμφέροντος», δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης Ρένα Δούρου.
Η πρώην περιφερειάρχης επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή της θητείας της είχε θέσει προτεραιότητά της την προώθηση μιας οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, σκοπός επί του οποίου, όπως σημείωσε, εκπονήθηκε και ισχύει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων, με τη συμμετοχή και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των δήμων που απαγορεύει τους ΧΥΤΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε η Ρ. Δούρου, «υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση, στη βάση επιστημονικής έρευνας σχετικά με τα εξαντλημένα λατομεία της Αττικής, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία».
Τέλος σύμφωνα με την πρώην περιφερειάρχη «έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του ψηφισμένου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία».
Σχετικά Άρθρα
- Χαλάνδρι: νέα εποχή για τη διαχείριση βιοαποβλήτων
- Βουλή: τι ειπώθηκε για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων
- Αττική: δημοπράτηση 10 μονάδων διαχείρισης βιοαποβλήτων
- Παραδόθηκε η νέα Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων της Βοιωτίας
- Αττική: εγκρίθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων
- Νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, σε Αν. Θεσσαλονίκη και Λάρισα