ecopress
Της Δρος  Αλεξάνδρας Σολωμού* asolomou@elgo.gr Πανεπιστήμια, ακαδημαϊκοί φορείς, ερευνητικοί οργανισμοί, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις πώλησης κρέατος συνεργάζονται στο πλαίσιο του έργου Beef Nutri Value,... Beef Nutri Value: καινοτομία διαχείρισης βοσκοτόπων και παραγωγής κρέατος

Της Δρος  Αλεξάνδρας Σολωμού*

asolomou@elgo.gr

Πανεπιστήμια, ακαδημαϊκοί φορείς, ερευνητικοί οργανισμοί, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις πώλησης κρέατος συνεργάζονται στο πλαίσιο του έργου Beef Nutri Value, στη χρήση καινοτόμων πρακτικών στη διαχείριση των βοσκοτόπων, με στόχο την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας του μοσχαρίσιου κρέατος από την πλούσια βιοποικιλότητα του όρους Καλλίδρομο.

Το έργο BeefNutriValue

«Παραγωγή καινοτόμου πιστοποιημένου προϊόντος (μοσχαρίσιο κρέας) από βοοειδή ασφαλούς και υψηλής διατροφικής αξίας με παράλληλη ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών και αναβάθμιση των φυσικών ορεινών βοσκοτόπων τους (ακρωνύμιο: Beef Nutri Value και κωδικό: Μ16ΣΥΝ2-00302)»

Περιγραφή έργου

Παραγωγή καινοτόμου πιστοποιημένου προϊόντος (μοσχαρίσιο κρέας) από βοοειδή ασφαλούς και υψηλής διατροφικής αξίας με παράλληλη ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος και των φυσικών ορεινών βοσκοτόπων τους. Επιδίωξη της Ο.Ε. είναι η ανάδειξη και προώθηση μοσχαρίσιου κρέατος υψηλής ποιότητας βασισμένο αποκλειστικά στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βλάστησης των ορεινών λιβαδιών του Καλλίδρομου.

Σκοπός

Κύριος σκοπός του έργου είναι η μελέτη των επιδράσεων της χρήσης καινοτόμων πρακτικών στη διαχείριση των βοσκοτόπων, ώστε να προτείνει στους τοπικούς κτηνοτρόφους να εφαρμόσουν φιλικούς ως προς το περιβάλλον τρόπους ενώ παράλληλα να επιτυνχάνει αύξηση της παραγωγής και της διατροφικής αξίας των προϊόντων τους.

Στόχοι

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας είναι να αντιμετωπίσει, τη μέχρι τώρα ανωνυμία και η υποβάθμιση του μοσχαρίσιου κρέατος που δεν ανταποκρίνεται στη στρατηγική «Farm toFork» από το χωράφι στο πιάτο, σύμφωνα με την Νέα ΚΑΠ καθως και αναδείξει την υψηλή διατροφική αξία του κρέατος από την πλούσια βιοποικιλότητα του όρους Καλλίδρομο.

Ποιο αναλυτικά μελετώνται τα εξής:

Βλάστηση

  • Μελέτη της σύνθεσης και της βιοποικιλότητας της λιβαδικής βλάστησης.
  • Επιλογή φυτών δεικτών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
  • Προσδιορισμό παραγωγικού δυναμικού, βοσκοϊκανότητας και βοσκοφόρτωσης των λιβαδιών.
  • Προτάσεις ορθολογικής διαχείρισης βόσκησης. 

Κρέας

  • Προσδιορισμός ποιοτικών χαρακτηριστικών, που διαφοροποιούν το κρέας των βοοειδών του όρους Καλλίδρομου.
  • Προσδιορισμός της ταυτότητας του κρέατος.
  • Καθιέρωση δεικτών αυθεντικότητας.
  • Δημιουργία Ειδικού Σήματος στο τελικό προϊόν «κρέας βοοειδών/μοσχαριών Καλλίδρομου».
  • Σχέδιο Επικοινωνιακής Στρατηγικής και Δημοσιότητας

Ενσωμάτωση Νέων Τεχνολογιών

Δημιουργία ολοκληρωμένης πλατφόρμας για χρήση από τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή, την πώληση, τους φορείς ελέγχου/πιστοποίησης και τους καταναλωτές. Θα περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τη χλωρίδας των λιβαδικών, τη παρακολούθηση των ζώων στο πεδίο με χρήση GSM και στοιχεία για την ποιότητα και αυθεντικότητα του βόειου κρέατος από το όρος Καλλίδρομο.

Μέλη Επιχειρησιακής ομάδας

Συντονιστής Φορέας: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Καρατάσιου Μαρία Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ)

-Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α. ), Εργαστήριο Γαλακτοκομίας, Τμήμα Επιστήμης & Διατροφής του Ανθρώπου

-Κτηνοτροφική Μονάδα Δήμου Παπαϊωάννου

-Κτηνοτροφική Μονάδα Αγγελική Παπαίωάννου

-Κτηνοτροφική Μονάδα Παναγιώτης Παπαϊωάννου

-Κτηνοτροφική Μονάδα Νικόλαος Νταλαρής

-Επιχειρηση Πώλησης και Επεξεργασιας Προϊόντων Κρέατος Ευαγγελία Παπαϊωάννου

-Επιχείρηση Πώλησης & Επεξεργασίας Προϊόντων Κρέατος Ιωάννης Νταλαρής

-PROTYPON Σύμβουλοι Ποιότητας και Ανάπτυξης Α.E.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Ε.Σ.) Μ16ΣΥΝ2-00302, υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.».ΥΠΟΜΕΤΡΟ 16.1 – 16.2«ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ» ΔΡΑΣΗ 2: «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» ΜΕΤΡΟ 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

*Δρ Αλεξάνδρα Σολωμού, Κύρια Ερευνήτρια Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας

Προτιμήσεις Cookies

Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις συγκατάθεσης και να προσδιορίσετε με ποιους τρόπους θέλετε να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σύμφωνα με τους παρακάτω σκοπούς.

Απολύτως Απαραίτητα Cookies

Τα cookies αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του ιστότοπου, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του, όπως πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές. Τα cookies αυτά είναι αναγκαία για τη λειτουργία του ιστοτόπου και χωρίς αυτά δεν θα ήταν τεχνικά εφικτή η παροχή υπηρεσιών του ιστοτόπου.

Cookies Aνάλυσης

Η υπηρεσία Google Analytics χρησιμοποιείται για την ανάλυση στατιστικών στοιχείων με σκοπό την βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών της ιστοσελίδας. Χρησιμοποιούνται για να συλλέξουν πληροφορίες και να αναλύσουν πώς οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τον ιστότοπο (για παράδειγμα τις κινήσεις από και προς αυτόν, τις σελίδες που έχουν την πιο συχνή επισκεψιμότητα και αυτές που παρουσιάζουν λάθη) ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία περιήγησης στον ιστότοπό μας. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα cookies είναι ανώνυμες και δε χρησιμοποιούνται για να σας ταυτοποιήσουν.Η πολιτική χρήσης της Google όσον αφορά την νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα βρίσκεται εδώ: https://privacy.google.com/businesses/compliance/

Cookies Τρίτων Προμηθευτών

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies τρίτων για λόγους εξατομίκευσης του περιεχομένου τους καθώς επίσης και για λόγους διαφήμισης.