ecopress
Μια πρόκληση για τους σύγχρονους «μαστόρους», την τεχνική και επιστημονική κοινότητα της χώρας, αποτελεί η αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας. Οι βάσεις για να... Μπήκαν οι βάσεις για την  αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας, του μεγαλύτερου μονότοξου γεφυριού των Βαλκανίων

Μια πρόκληση για τους σύγχρονους «μαστόρους», την τεχνική και επιστημονική κοινότητα της χώρας, αποτελεί η αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας. Οι βάσεις για να στηθεί όρθια ξανά αυτή η εντυπωσιακή καμάρα, του μεγαλύτερου μονότοξου γεφυριού των Βαλκανίων, έχουν ήδη μπει και όλα είναι έτοιμα για την τελική ευθεία, για τις εργασίες που θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια στην αποκατάσταση αυτού του μοναδικού γεφυριού που έπεσε τον Φεβρουάριο του 2015.

Όλο αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον και η αγωνία χιλιάδων ανθρώπων που συγκινήθηκαν από την κατάρρευση, από τον απλό κάτοικο των χωριών των Τζουμέρκων που μεγάλωσαν με την εικόνα του μέχρι τον πρωθυπουργό και τις αρχές του τόπου, που εκδηλωνόταν με συνεχείς εκκλήσεις για παρέμβαση της πολιτείας, οι πρόδρομες εργασίες συνεχίζονταν παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ενίοτε, αλλά και με ιδιαίτερες τεχνικές προκλήσεις.

Και ήρθε η στιγμή που αυτές οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τοπικών και κεντρικών φορέων που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη μέρα και συντονίστηκαν με μία προγραμματική σύμβαση που προέβλεπε και μία σειρά βασικών υποστηρικτικών έργων.

Η ίδια η συνεργασία ως σήμερα των φορέων που ενεπλάκησαν θεωρείται υποδειγματική και βάση και για άλλα έργα πολιτισμού. Η Περιφέρεια Ηπείρου, το υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες του, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μεταξύ άλλων, διέθεσαν τις δυνάμεις τους, σε προσωπικό τεχνικό και επιστημονικό, κονδύλια, μελέτες και τεχνογνωσία, κατάφεραν να υπερκεράσουν καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονταν σε ένα έργο πρωτόγνωρης κλίμακας και παραδίδουν αυτές τις ημέρες και επισήμως τη «βάση», κυριολεκτικά και ουσιαστικά, για να συνεχιστεί το έργο αναστήλωσης από τον ανάδοχο πλέον.

Υπερθεμελίωση

Οι εργασίες που έγιναν από τον πρώτο χρόνο αφορούσαν την ενίσχυση των εδαφών και την υποθεμελίωση σε ανατολικό και δυτικό βάθρο, την άρση μέσα από το ποτάμι των τμημάτων του γεφυριού που είχαν πέσει και όλες συνολικά τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν μέσα και κάτω από τον Αραχθο.

Η επόμενη κίνηση είναι πια να σηκωθεί ψηλά το γεφύρι, έργο πρωτοφανές για τέτοια μεγέθη.

Τον Απρίλιο το υπουργείο Υποδομών προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου με τίτλο: «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου», με αρχικό προϋπολογισμό 4.750.000 ευρώ, ενώ η ανάδειξη του αναδόχου έγινε τον Μάιο, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η αναγκαία διαδικασία (Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ.) που θα δώσει την ευκαιρία στον ανάδοχο να εγκαταστήσει το εργοτάξιο μέσα στη φετινή θερινή περίοδο.

Τη σημασία της εργασίας όλων των φορέων ανέδειξαν την Πέμπτη στα Ιωάννινα ο περιφερειάρχης Ηπείρου και η υπουργός Πολιτισμού, στο πλαίσιο συνεδρίασης φορέων για ένα άλλο μεγάλο έργο πολιτισμού στην Ηπειρο που είναι η Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία θέατρα.

«Από σήμερα είμαστε περήφανοι και σίγουροι ότι θα γίνει το γεφύρι της Πλάκας. Γιατί τελειώσαμε ό,τι αφορούσε τους ευαίσθητους χώρους που ήταν μέσα στο νερό. Εχουμε δουλέψει όλοι μαζί, ήταν μια συνεργασία που δείχνει ότι όταν συνεργαζόμαστε βγάζουμε αποτέλεσμα», σημείωσε ο Αλ. Καχριμάνης.

Ενώ η Λ. Κονιόρδου τόνισε: «Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, από τη δική μας πλευρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα έχουμε προχωρήσει και με το υπουργείο Υποδομών και έχουμε καταλήξει στον ανάδοχο. Η υπόθεση είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκεί και να συνεχίσει ο ανάδοχος το έργο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και όπως είπε ο περιφερειάρχης, δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν δεν είχαμε συνεργαστεί όλοι μαζί σε τόσο υψηλό επίπεδο. Πραγματικά δώσαμε ένα δείγμα ήθους, καλή διάθεσης, ετοιμότητας και κοινού ενδιαφέροντος από τρία υπουργεία, τέσσερις φορείς – την Περιφέρεια, τον Δήμο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Πολυτεχνείο- για να φτάσουμε σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Προληπτικά έργα

Εχει ενδιαφέρον ότι αυτή η εμπειρία λειτουργεί και ως βάση για παρεμβάσεις και σε άλλα πέτρινα γεφύρια που χρειάζονται προστασία: «Μετά από αυτή την εμπειρία, επόμενη προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε μια μελέτη για την κατάσταση που βρίσκονται τα γεφύρια, ειδικά αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και τον όγκο του νερού που τα απειλεί, έτσι ώστε να τα προλάβουμε με προληπτικές εργασίες. Το Γεφύρι της Πλάκας ήταν για εμάς ένα πολύ σημαντικό έργο που θα μας βοηθήσει να προστατέψουμε και τα άλλα γεφύρια στη χώρα», πρόσθεσε η κ. Κονιόρδου.

 

 

Πηγή: «Εφ Συν»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας