ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Ο δήμος Χαλανδρίου συγκαταλέγεται στους 11 δήμους της Ευρώπης  που απέσπασαν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις»  Urban Innovative Actions... Χαλάνδρι: παράδειγμα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για αστική ανάπλαση

Της Ντίνας Καράτζιου/

Ο δήμος Χαλανδρίου συγκαταλέγεται στους 11 δήμους της Ευρώπης  που απέσπασαν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις»  Urban Innovative Actions (UIA), με ένα πολυεπίπεδο έργο που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και αναβαθμίζει ένα σημαντικό έργο υποδομής με πολλαπλές κοινωνικές ωφέλειες.

Το πρόγραμμα UIA

Το πρόγραμμα «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις» Urban Innovative Actions (UIA),  αποτελεί μία ομπρέλα χρηματοδοτικής δράσης με 12 διαφορετικά θεματικά πεδία και τελεί υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), European Regional Development Fund (ERDF).

Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία μέσα από το συγκεκριμένο  χρηματοδοτικό εργαλείο  να εφαρμοστούν στις πόλεις των κρατών –μελών πρωτοπόρα πιλοτικά προγράμματα που αφορούν όλο το φάσμα της βιώσιμης ανάπτυξης στο αστικό περιβάλλον.

Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του προγράμματος βρίσκονται τολμηρά και δημιουργικά προγράμματα καινοτομίας στο αστικό περιβάλλον, τα οποία όπως υπογραμμίζεται από τους υπεύθυνους του προγράμματος, μπορεί είναι σε γνώση των δημοτικών ή περιφερειακών αρχών, αλλά διστάζουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση τους,  αναλογιζόμενοι το ρίσκο μίας αστικής καινοτομίας, η οποία ουδέποτε έχει εφαρμοστεί.

Το ρίσκο για την υλοποίηση αυτής της καινοτομίας που σε μία καθολική εφαρμογή ενδέχεται να βελτιώσει το αστικό περιβάλλον με ότι αυτό συνεπάγεται κάθε φορά, έρχεται να αναλάβει το εν λόγο πρόγραμμα, δίνοντας κονδύλια και ιδέες, για να πειραματιστούν οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών πόλεων. Και το κυριότερο βεβαίως , να διαφανεί μέσα από αυτήν την πιλοτική  εφαρμογή, πως αυτές οι αστικές προκλήσεις λειτουργούν στην πράξη και ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα της πραγματικής ζωής.

Χαλάνδρι: το έργο «CULTURAL HIDRANT»

Στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του  UIA, που αποτελεί και τον στον πέμπτο και τελευταίο κύκλο του UIA για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, συμμετείχε  ο δήμος Χαλανδρίου, στη θεματική του πολιτισμού με τη πρόταση «CULTURAL HIDRANT». Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού –Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης –Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Κώστας Γερολυμάτος,  ο οποίος ανέλαβε από πλευράς Δήμου, να τρέξει το πρόγραμμα, μιλάει στο ecopress και εξηγεί την αρχιτεκτονική του έργου, μέσα από την οποία, το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα αναγεννηθεί ως πεδίο πολιτισμού αλλά και πως θα καταστεί παραγωγικό ως έργο υποδομής το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους δημότες: «Το ακρωνύμιο της πρότασης σε ελεύθερη μετάφραση περιγράφει την απόπειρα του εγχειρήματος: την ανάδειξη των κρυμμένων στοιχείων της ταυτότητας της πόλης μέσα από τα δίκτυα νερού που τη διατρέχουν»,  εξηγεί ο κ. Γερολυμάτος.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Ο ίδιος αναφέρει, ότι «πρεσβευτής για αυτό, αποτελεί το νερό που συγκεντρώνει το Αδριάνειο Υδραγωγείο,  ένα τεράστιο τεχνικό έργο της εποχής του Αδριανού όπου σε μία διαδρομή 19 χιλιομέτρων  ,υδρομαστεύοντας  τους πρόποδες της Πάρνηθας και της Πεντέλης προμήθευε με πόσιμο νερό το κέντρο της Αθήνας. Η ανάδειξη αυτού του αρχαίου έργου που διαπερνά το Χαλάνδρι από τις περιοχές του Συνοικισμού, της Αγ. Βαρβάρας και του Κάτω Χαλανδρίου θα γίνει αναπτύσσοντας μία σχέση με την πόλη, με βάση το πολύτιμο αγαθό που περιέχει, το νερό».

Ο πυρήνας του προγράμματος

Ο αντιδήμαρχος Χαλανδρίου εξηγεί επίσης, ότι ο πυρήνας του προγράμματος είναι να καταστεί παραγωγικό το υδραγωγείο: «Θα οργανωθούν δύο αντλιοστάσια ένα στην οδό Ελ Αλαμέιν στον Συνοικισμό και ένα στην οδό Κόδρου στην Αγ. Βαρβάρα όπου θα δημιουργηθεί το πρώτο αρδευτικό δίκτυο σε αστική περιοχή όπου δημόσιοι χώροι και κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν για πότισμα το νερό του υδραγωγείου. Από τα δύο σημεία υδροληψίας θα γεμίζουν υδροφόρες που θα μεταφέρουν νερό σε κάθε γειτονιά της πόλης ολοκληρώνοντας το δίκτυο. Ένα  μεγάλο έργο ανάπλασης θα συνοδεύσει την υδραυλική εγκατάσταση. Οι περιοχές των 2 αντλιοστασίων θα αναδειχθούν όπως και η περιοχή που τα περιβάλλει ενώ η εγκατάσταση της οδού Ελ Αλαμέιν θα γίνει προσβάσιμη  από το κέντρο της πόλης με τη διάνοιξη της παραρεμάτιας ζώνης».

Το πολιτιστικό υλικό

Ο κ. Γερολυμάτος εξηγεί ακόμη την υπόσταση της πολιτιστικής ταυτότητας του μνημείου και πως αυτή θα διαχυθεί στην τοπική κοινωνία αλλά και πάσα κατεύθυνση: «Ταυτόχρονα το σύνολο του πολιτιστικού υλικού που σχετίζεται με το υδραγωγείο, από μαρτυρίες κατοίκων που έχουν αποτυπωθεί στην προφορική ιστορία της πόλης μέχρι πληροφορίες για το ίδιο το μνημείο και ντοκουμέντα από το εσωτερικό του θα οργανωθούν για πρώτη φορά και θα αποτελέσουν δημόσια προσβάσιμα υλικά μέσω από ψηφιακές εφαρμογές».

Αλληλέγγυα Οικονομία νερού

Ο κοινωνικός αντίκτυπος του έργου, αποτελεί, «το τελείωμα του CULTURAL HIDRANT»,  χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γερολυμάτος. Και προσθέτει: «Θα δημιουργήσει μία αλληλέγγυα οικονομία νερού, μια συλλογικότητα που με τη βοήθεια του δήμου θα διαχειριστεί το δίκτυο και την σχέση που θα έχει δημιουργηθεί ως παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια από το πρόγραμμα».

Η συμμετοχή της κοινότητας

Ο αντιδήμαρχος εξηγεί επίσης, ότι «βασική παράμετρος των όσων θα γίνουν είναι η συμμετοχή της κοινότητας στην ανάπτυξη του προγράμματος. Επτά σχολεία (3ο -6ο – 8ο γυμνάσιο, παιδιά και γονείς από το 7ο γυμνάσιο και 2ο -3ο -4ο λύκειο καθώς και το 12ο δημοτικό.  Θα συμμετάσχουν με διάφορους ρόλους είτε σχεδιάζοντας τους  χώρους γύρω από το σχολείο τους που θα αναπλαστούν και θα ποτιστούν από το Αδριάνειο, είτε την ίδια την αυλή τους, είτε οργανώνοντας τμήματα της διαχείρισής του εγχειρήματος. Εργαστήρια  συμμετοχικού σχεδιασμού θα γίνουν σε κάθε σχολείο ενώ πληθώρα δράσεων ανάδειξης μιας νέας πολιτιστικής ταυτότητας θα πραγματοποιηθούν από την συνοικία ως το φεστιβάλ ρεματιάς. Εκτός από τα σχολεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ο Σύλλογος Προστασίας  της Ρεματιάς και η ομάδα προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου».

Αιώνες συνδεδεμένο με το νερό

Σχολιάζοντας τη δυναμική του έργου ως πολιτιστικό – ιστορικό αγαθό στη σύγχρονη πραγματικότητα της πόλης, ο κ. Γερολυμάτος αναφέρει: «Το Χαλάνδρι μέχρι την προ Covid  εποχή ήταν η πόλη των υπηρεσιών και της εστίασης . Μία πόλη που ήταν συνυφασμένη με την διασκέδαση και την εμπορική κίνηση. Για το υπόλοιπο όμως της ιστορίας του, το Χαλάνδρι ήταν για αιώνες συνδεδεμένο πάντοτε με το νερό. Είτε με το νερό που ερχόταν από τον Υμηττό, είτε με αυτό που ερχόταν από την Πεντέλη, είτε με αυτό που ερχόταν από την Πάρνηθα, η πόλη του Χαλανδρίου οφείλει εν πολλοίς την ύπαρξη της σε αυτό. Η ανάδειξη αυτής της κρυμμένης ιστορικής και πολιτιστική ταυτότητας και η απόπειρα σύνδεσης της στο παρόν αποτελεί τον σκοπό του CULTURAL HIDRANT».

Οι εταίροι του προγράμματος

Στο πρόγραμμα, ως εταίροι πέραν του δήμου Χαλανδρίου, συμμετέχουν η ΕΥΔΑΠ, η Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής , το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης  του Πάντειου Πανεπιστήμιου, το Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Θ. Παπαγιάννης και Συνεργάτες, η ΑΜΚΕ «Όχι Παίζουμε», ο Συνεταιρισμός μηχανικών «Commonspace» και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών για τη φύση και τον άνθρωπο (MEDINA).

Ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται περίπου στα τα 3,9 εκ. ευρώ. Εκ των οποίων, η κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται στο 80% . Tο πρόγραμμα ολοκληρώνει τη φάση της προετοιμασίας του έχοντας ήδη ξεκινήσει κάποια τμήματα του. Η περάτωση του προβλέπεται τον Ιούλιο του 2023.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας