Χαμηλότερο το κόστος του ανακυκλωμένου νερού από τα τιμολόγια άρδευσης
ΕιδήσειςΟικονομίαΦυσικοί πόροι 29 Μαΐου 2018 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Άρδευση με επεξεργασμένα λύματα προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την πρόταση που δημοσιοποιήθηκε δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress το συνολικό δυναμικό επαναχρησιμοποίησης του νερού μέχρι το 2025 είναι περίπου 6,6 δισεκατομμύρια m3 σε σύγκριση με τα τρέχοντα 1,1 δισεκατομμύρια m3 ετησίως και η επίτευξη του στόχου αυτού θα επιτρέψει τη μείωση της άντλησης νερού από ταμιευτήρες ή γεωτρήσεις κατά 5 % , ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα οικονομικά της πρότασης, σύμφωνα με τα οποία για την επεξεργασία των 6,6 δισ. κυβικών απαιτείται επένδυση μικρότερη από 700 εκατ. ευρώ και το συνολικό κόστος ανακυκλωμένου νερού διαμορφώνεται κάτω από 0,5 ευρώ / m3.
Κόστος το οποίο είναι συγκρίσιμο με ισχύοντα τιμολόγια άρδευσης – και φυσικά πολύ χαμηλότερο από την πλειονότητα των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ, που αφορούν βέβαια πόσιμο νερό.
Νέοι κανόνες
“Οι νέοι κανόνες, επισημαίνει η ΕΕ, θα βοηθήσουν τους γεωργούς να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση των λυμάτων, ανακουφίζοντας περιοχές με λειψυδρία και προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και τους καταναλωτές”.
Οι προτάσεις της Κομισιόν αποσκοπούν κυρίως στην διασφάλιση των προϋποθέσεων υγιεινής ώστε η χρήση του επεξεργασμένου νερού να είναι ασφαλής. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
-Ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν μικροβιολογικά στοιχεία (για παράδειγμα όσον αφορά τα επίπεδα E. coli) και απαιτήσεις παρακολούθησης για τακτικούς και ποιοτικούς ελέγχους. Η θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων θα διασφαλίσει ότι το ανακτηθέν νερό που παράγεται σύμφωνα με τους νέους κανόνες θα είναι ασφαλές για άρδευση.
-Διαχείριση κινδύνου, όπου τυχόν επιπλέον κίνδυνοι πρέπει να αντιμετωπίζονται για να καταστεί ασφαλής η επαναχρησιμοποίηση του νερού.
-Αυξημένη διαφάνεια: Το κοινό θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τις πρακτικές επαναχρησιμοποίησης νερού στα οικεία κράτη μέλη.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το ένα τρίτο της έκτασης της ΕΕ αντιμετωπίζει πιέσεις όσον αφορά τους υδατικούς πόρους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ η λειψυδρία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, τα ολοένα και πιο απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών ξηρασιών, είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο για την ποσότητα και την ποιότητα των πόρων γλυκού νερού.
“Οι νέοι κανόνες έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν ότι θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων, και θα παρέχουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή υδροδότησης. Κάνοντας χρήσιμα τα μη πόσιμα λύματα, οι νέοι κανόνες συμβάλλουν επιπλέον στην εξοικονόμηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών δαπανών που σχετίζονται με τη δημιουργία νέων αποθεμάτων νερού”, αναφέρει η Κομισιόν.
Δείτε τη σχετική ανακοίνωση στη διεύθυνση http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3929_el.htm το κείμενο της πρότασης στο http://ec.europa.eu/environment/water/pdf/water_reuse_regulation.pdf και σχετικές ερωταπαντήσεις με τα οικονομικά της πρότασης στο http://ec.europa.eu/environment/pdf/28-05-2018_water_reuse_memo.pdf
Σχετικά Άρθρα
- Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από το ΥΠΕΝ
- Ψυττάλεια: πετάνε χιλιάδες κυβικά νερού στη θάλασσα, στην εποχή της λειψυδρίας
- Εσωτερικών: 11,25 εκατ. ευρώ σε δήμους για αντιμετώπιση λειψυδρίας
- Πρόσκληση 5 εκατ. ευρώ για έργα αντιμετώπιση της λειψυδρίας
- Thalis: αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Ηρακλείου
- Λειψυδρία: δύσκολες και ακριβές οι λύσεις για την Αττική