ecopress
Να καταργηθεί η θερινή ώρα, η αλλαγή ώρας να μείνει αμετάβλητη και να συνεχιστεί όπως τα προηγούμενα χρόνια ή να έχουμε για πάντα θερινή...

Να καταργηθεί η θερινή ώρα, η αλλαγή ώρας να μείνει αμετάβλητη και να συνεχιστεί όπως τα προηγούμενα χρόνια ή να έχουμε για πάντα θερινή ώρα; Σε αυτά καλούνται να απαντήσουν ως τις 16 Αυγούστου οι πολίτες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ε.Ε. σε ερωτηματολόγιο και για τα 28 κράτη που θα πρέπει να εφαρμόσουν μία κοινή απόφαση για το θέμα που επανεξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θα μπορούσε το 2018 να είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής της θερινής ώρας; Με τις φωνές υπέρ της κατάργησής της να ξεκινούν από κράτη του Βορρά, όπως η Φινλανδία, και αντίθετα αρκετά κράτη του Νότου που φοβούνται ότι θα χάσουν μία ώρα από τον καλοκαιρινό τους ήλιο, το «χάσμα» στην Ε.Ε. ίσως βρίσκεται ακόμα και στα ρολόγια.
Στις 8 Φεβρουαρίου το Ευρωκοινοβούλιο έκανε δεκτή με 384 ψήφους έναντι 153 πρόταση που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τα αποτελέσματα της αλλαγής ώρας και εάν είναι αναγκαίο να φέρει προς συζήτηση κάποιο εναλλακτικό σχέδιο. Η πρόταση προήλθε από πλευράς Ιρλανδίας και Φινλανδίας, ενώ χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν και στην Ολλανδία. Επικαλείται κυρίως θέματα υγείας και οδικής ασφάλειας που προκαλεί η αλλαγή ώρας και τα μη αξιοσημείωτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της σε άλλους τομείς, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και οι μεταφορές.
Η ιστορία

Η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας των Αμερικανών. Εναν αιώνα μετά συνεχίζει να διχάζει. Αρκετές χώρες εγκατέλειψαν το γύρισμα των ρολογιών μετά το τέλος του πρώτου μεγάλου πολέμου, για να το επαναφέρουν τη δεκαετία του 1940, στον δεύτερο.
Στην Ελλάδα, μία μορφή θερινής ώρας εφαρμόστηκε πιλοτικά χωρίς επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Η αλλαγή ώρας υιοθετήθηκε ξανά από το 1975 και μετά για εξοικονόμηση ενέργειας εξαιτίας της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, κάτι που έγινε στα κράτη της τότε ΕΟΚ και αρκετά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η πρώτη Οδηγία για τη θερινή ώρα υιοθετήθηκε το 1980. Ωστόσο, η εναρμόνιση των διατάξεων για τη θερινή ώρα δεν έγινε μονομιάς. Χρειάστηκαν 20 χρόνια και εννέα Οδηγίες για να καταλήξουμε σε ένα κοινό σύστημα.
Το παρόν σύστημα αλλαγής ώρας πήρε τη μορφή που γνωρίζουμε (τέλη Μαρτίου ως τέλη Οκτωβρίου) το 1997 και ξεκίνησε να εφαρμόζεται με ευρωπαϊκή οδηγία από το 2001. Απαιτεί την ενιαία αλλαγή της ώρας στην έναρξη και τη λήξη της θερινής περιόδου σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.
με σκοπό να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Τον Οκτώβριο του 2017 εκδόθηκε μελέτη της Υπηρεσίας Ερευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζει την εφαρμογή της ισχύουσας οδηγίας (2000/84/EC).
Οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι της αλλαγής ώρας έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιήσει επιχειρήματα διαφόρων τύπων για το πώς επηρεάζεται η ανθρώπινη υγεία, η ασφάλεια στους δρόμους και τομείς όπως ο αγροτικός ή των μεταφορών.
Τα στοιχεία που προέρχονται κατά καιρούς από διάφορες επιστημονικές έρευνες είναι αντιφατικά και έτσι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ε.Ε., «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η εφαρμογή ή μη της θερινής ώρας επιφέρει σημαντικές θετικές ή αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση ενέργειας, την οικονομία ή την υγεία. Η αλλαγή, μεταρρύθμιση ή διατήρησή της θα συνεχίσει να αποτελεί στο κοντινό μέλλον αντικείμενο πολιτικής και δημόσιας συζήτησης».
Οσοι τάσσονται ξεκάθαρα κατά της θερινής ώρας θεωρούν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στις σύγχρονες κοινωνίες είναι αμελητέα καθώς χρησιμοποιείται ο ηλεκτρισμός ανεξάρτητα με το εάν έξω υπάρχει φυσικό φως ή όχι. Επίσης, δίνουν έμφαση στην υγεία με την απώλεια ύπνου, την αλλαγή των βιολογικών ρυθμών, ακόμα και τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.
Επικοινωνήσαμε με τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού και αστροφυσικό, Γιώργο Γραμματικάκη, που έχει παρακολουθήσει τη συζήτηση: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δυστυχώς υποχρεωμένο να ασχολείται συχνά με θέματα που είτε μπορούν να χαρακτηριστούν γραφικά είτε ελάχιστη σημασία έχουν για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ενα παρόμοιο θέμα είναι και εκείνο της θερινής ώρας. Ενοχλεί ίσως κάποιους κατοίκους των βόρειων χωρών, αλλά είναι μια κεκτημένη και μάλλον ευχάριστη συνήθεια για τους Νότιους. Νομίζω πάντως ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται ίσως για την επιμήκυνση της ημέρας, εκτιμούν όμως την οικονομία των καυσίμων, που επέβαλε αυτήν την τυπική αλλαγή. Ευτυχώς, με την τελευταία απόφαση του Κοινοβουλίου το όλο θέμα παραπέμφθηκε περίπου στις ευρωπαϊκές καλένδες κι έτσι οι Ελληνες θα εξακολουθούν να χαίρονται τα παρατεταμένα θερινά ξενύχτια τους», δήλωσε στην «Εφ. Συν.».
Σύμφωνα πάντως με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μόνο που είναι σίγουρο (αφού γίνει γνωστή και η τελική ετυμηγορία των πολιτών) είναι ότι όποια απόφαση ληφθεί τελικά θα παίξει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και έτσι θα πρέπει και τα 28 κράτη-μέλη να την εφαρμόσουν από κοινού. Η διεξαγωγή της νέας έρευνας κρίνεται απαραίτητη καθώς οι τελευταίες έρευνες τύπου ευρωβαρόμετρου που εξέταζαν το θέμα της αλλαγής ώρας έγιναν τη δεκαετία του 1980 και του 1990.
Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να απαντήσετε στην έρευνα της Ε.Ε:εδώ

Πηγή: «Εφ Συν»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας