Συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενός πακέτου, ύψους 170 εκ €, που περιλαμβάνει την χρηματοδότηση αγροτών και κτηνοτρόφων για τη δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων, με στόχο το μηδενισμό του ενεργειακού κόστους στην αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων τους ανακοίνωσε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλώντας σε ημερίδα διαβούλευσης για την εταιρική σχέση και την κατάρτιση του σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2021-2027) στην Κοζάνη, είπε οτι “επιθυμούμε, ο πρωτογενής τομέας της Οικονομίας να έχει σημαντικό ρόλο και λόγο στην μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή».
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός “το πακέτο περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους για τους υποψήφιους επενδυτές αγρότες”, όπως χαμηλό επιτόκιο και περίοδο αποπληρωμής τα 15 έτη με ταυτόχρονη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή της πρώτης δόσης του δανείου τα πέντε χρόνια. “Έχουμε αποφασίσει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην δημιουργία μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών πάρκων για συμψηφισμό στην αδειοδότηση και την σύνδεσή τους στο ηλεκτρικό σύστημα. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που αυτήν την περίοδο ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους εταίρους” επισήμανε ο κ. Σκρέκας.
Παραμένοντας στο ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής του Έλληνα παραγωγού, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο αγροτικό πετρέλαιο λέγοντας ότι “η κυβέρνηση αναζητά τα δημοσιονομικά μέτρα και τους τρόπους που θα μπορούσε να επαναφέρει σε ισχύ” και πρόσθεσε ότι “μελετούμε τα στοιχεία του προϋπολογισμού” και το θέμα παρακολουθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός “ώστε να μπορέσει να ανακοινώσει αυτό που περιμένουν να ακούσουν όλοι οι Έλληνες αγρότες”.
Ο κ Σκρέκας μίλησε επίσης για την ανάγκη της μείωσης του κόστους παραγωγής αλλάζοντας το μοντέλο της σημερινής καλλιέργειας με την “έξυπνη Γεωργία” και της Γεωργία ακριβείας. “Λιγότερο νερό, λιγότερα εφόδια, χαμηλότερο κόστος παραγωγής, για να έχουμε καλύτερη απόδοση στον Έλληνα παραγωγό είναι ο στόχος της επόμενης περιόδου” σημείωσε ο υφυπουργός. Δεν μπορούμε- πρόσθεσε- να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από 30 χρόνια. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης του βρόχινου νερού και διαχείρισης του μέσα από κλειστά αρδευτικά δίκτυα ώστε να μειώσουμε σπατάλη και το κόστος άρδευσης”.
Εξηγώντας το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 υπογράμμισε ότι έχει δύο στόχους: Την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζοντας με αποτελεσματικότητα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, αναφερόμενος στην διακρατική συμφωνία που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Προέδρο της Κίνας, τόνισε ότι περιλαμβάνει 16 Ελληνικά προϊόντα μεταξύ αυτών και ένα εμβληματικό μπαχαρικό, τον κρόκο που παράγεται στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας επεσήμανε ότι “οι πόροι του προγράμματος της νέας ΚΑΠ 2021-2027 είναι πεπερασμένοι και κάθε ευρώ θα πρέπει να πιάσει τόπο και να στηρίξει την αγροτική πολιτική της Ελλάδας”. Ο κ. Μπαγινέτας τόνισε ότι μέσα από τον διάλογο και την διαβούλευση “καλούμαστε να σχεδιάσουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο, το νέο εθνικό παραγωγικό πρότυπο για την Αγροτική Οικονομία της Ελλάδας”.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ενώ υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου μίλησαν για τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ μετά το 2020. Την ημερίδα παρακολούθησαν πολλοί αγρότες κτηνοτρόφοι κα εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών και συνεταιριστικών οργανώσεων.
Σχετικά Άρθρα
- Νέοι γεωργοί: πληρωμές σε οκτώ Περιφέρειες
- Πως θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο στις λιγνιτικές περιοχές
- ΥΠΕΝ: μέτρα για αυτοπαραγωγή ενέργειας & αγροτικά φωτοβολταϊκά
- ΥΠΑΑΤ: οι στόχοι για το 2022
- Αγροτικά δάνεια 3.000 έως 25.000 ευρώ από τις αρχές της νέας χρονιάς
- ΥΠΑΑΤ: 600 εκατ. ευρώ για θερμοκήπια, με φωτοβολταϊκά στις στέγες τους