ecopress
Του Πάνου Καραδήμου, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, MSc pkaradimos@hotmail.com Ο κατασκευαστικός κλάδος, αν και δεν θεωρείται από τους πρωτοπόρους στην παραγωγή καινοτομίας, όμως τα τελευταία χρόνια... Metaverse: τι είναι και η χρήση του στη διαχείριση τεχνικών έργων

Του Πάνου ΚαραδήμουΔιπλ. Πολιτικός Μηχανικός, MSc

pkaradimos@hotmail.com

Ο κατασκευαστικός κλάδος, αν και δεν θεωρείται από τους πρωτοπόρους στην παραγωγή καινοτομίας, όμως τα τελευταία χρόνια ακολουθεί στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις, αγκαλιάζοντας καινοτομίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και τη συνεργασία. Πρόσφατα, μια νέα ιδέα έχει αναδυθεί με τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον σχεδιασμό, την εκτέλεση και τη διαχείριση (project/constructionmanagement) κατασκευαστικών έργων: το Metaverse.

Πηγή εικόνας: https://www.metaversed.consulting/blog/leveraging-generative-ai-in-the-metaverse-construction-and-enginering

Το Metaverse,γνωστό και ως Μετασύμπαν, ορίζεται ως ένας συλλογικός εικονικός κοινόχρηστος χώρος που μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τον φυσικό όσο και τον ψηφιακό κόσμο. Είναι ένας εικονικός κόσμος που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό εικονικής πραγματικότητας (VirtualReality – VR), επαυξημένης πραγματικότητας (AugmentedReality – AR) και άλλων τεχνολογιών.

Το Metaverse ξεπερνά τις παραδοσιακές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, προσφέροντας στους χρήστες ένα καθηλωτικό περιβάλλον για να αλληλοεπιδρούν και να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη και ευκαιρίες στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο όρος του Μετασύμπαντος προέρχεται από την επιστημονική φαντασία, όμως γίνεται όλο και περισσότερο πρακτικός στην πραγματικότητα. Η σύγκλιση των τεχνολογικών προόδων στην εικονική πραγματικότητα (VirtualReality – VR), την επαυξημένη πραγματικότητα (AugmentedReality – AR), την τεχνητή νοημοσύνη (ArtificialIntelligence – AI) και των υψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο άνοιξε το δρόμο για την εμφάνιση του Metaverse. Παρέχει στους χρήστες ένα πολυδιάστατο, καθηλωτικό περιβάλλον, όπου μπορούν να αλληλοεπιδρούν με ψηφιακές και πραγματικές αναπαραστάσεις του φυσικού κόσμου, διευκολύνοντας τη  συνεργασία, τηνοπτικοποίηση και την ενοποίηση δεδομένων.

Το Metaverse είναι ένας κοινός εικονικός κόσμος που βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του. Ωστόσο, αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας και με τον κόσμο γύρω μας καθώς αναπτύσσει μεγάλη δυναμική. Το Μetaverse αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα καυτό θέμα στον κόσμο της τεχνολογίας και έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη διαχείριση έργων (projectmanagement).

Σήμερα, οι κατασκευαστικές–τεχνικές εταιρείες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εικονικά περιβάλλοντα για την υποστήριξη διαφόρων φάσεων του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας κτιρίων και υποδομών. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στοMetaverse.Καθώς βλέπουμε την άνοδο αυτής της τεχνολογίας, οι projectmanagers πρέπει να την κατανοήσουν, να την κάνουν κτήμα τους και να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο. Η διαχείριση έργου βρίσκεται στον πυρήνα της επιτυχούς εκτέλεσης ενός έργου, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για τους επαγγελματίες να αγκαλιάσουν αυτό το εργαλείο για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα. Αξιοποιώντας τη δύναμη της εικονικής πραγματικότητας, οι διαχειριστές έργων μπορούν να ξεκλειδώσουν μια νέα διάσταση ομαδικής εργασίας και αλληλεπίδρασης.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει το 25% των ανθρώπων θα περνούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα στο Metaverse έως το 2026. Το Metaverse δεν είναι πια επιστημονική φαντασία και είναι πλέον έτοιμο να διαμορφώσει το μέλλον της διαχείρισης έργων.

Πως δημιουργεί και πως χρησιμοποιεί ένας projectmanager μηχανικός ένα μοντέλο έργου στο Metaverse;

Έχουν δημιουργηθεί πλατφόρμες με τη χρήση των οποίων μπορεί κάποιος να εισέλθει στο εικονικό περιβάλλον τουMetaverse και να δημιουργήσει τα δικά του μοντέλα έργων. Μπορεί να δημιουργήσει εξ’ ολοκλήρου ένα 4-D μοντέλο στο Metaverse ή να εισάγει ένα έτοιμο (από άλλο εικονικό περιβάλλον) και να διαμορφώσει στο Metaverse το περιβάλλοντα χώρο και το τοπίο τριγύρω του. Μπορεί να διαμορφώσει το τοπίο χρησιμοποιώντας τοπογραφικά σχέδια, μπορεί όμως και να εισάγει φωτογραφίες που λήφθηκαν είτεαπό δορυφόρους είτε από drones. Οι φωτογραφίες δίνουν τη δυνατότητα να παρουσιάζεται ανά πάσα στιγμή η πραγματική φάση στην οποία βρίσκεται ένα έργο και να γίνεται αντιπαραβολή και σύγκριση με το μοντέλο κατασκευής για τυχόν αστοχίες, καθυστερήσεις, ενημερώσεις κτλ. Αυτό βοηθάει στην επίβλεψη του έργου, η οποία δύναται να γίνεται ανά πάσα στιγμή και εξ αποστάσεως, καθώς και συνολικά στο projectmanagement του έργου.

Οι προαναφερόμενες πλατφόρμες είναι ενισχυμένες με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες κάνουν διαχείριση και σύγκριση των σχεδιαστικών και των πραγματικών κατασκευαστικών δεδομένων του έργου. Μέσω αυτών των εφαρμογών τα δεδομένα του έργου ενημερώνονται συνεχώς. Έτσι λοιπόν στο Metaverse μπορούν να υπάρχουν τα σχέδια ενός έργου, οι ενημερώσεις και αναθεωρήσεις αυτών, οι αδειοδοτήσεις, τα χρονοδιαγράμματα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, το προσωπικό που εργάζεται, οι προμετρήσεις, οι επιμετρήσεις, οι προϋπολογισμοί, οι πληρωμές εργολάβων κτλ.

Στις εικονικές περιηγήσεις των έργων από τους εμπλεκόμενους φορείς, μπορούν να ζητηθούν και να παρουσιαστούν από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τα δεδομένα τους. Με τη χρήση των τεχνολογιών του διαδικτύου των πραγμάτων (IOT), των δικτύων 5G και της τεχνητής νοημοσύνης, ο αριθμός συγκέντρωσης δεδομένων και επεξεργασίας αυτών θα αυξηθεί κατακόρυφα σε σημείο που θα μπορεί να γίνει λεπτομερέστατη ανάλυση ενός έργου σε κάθε φάση του σχεδιασμού και της κατασκευής του.

Επιπρόσθετα, το Metaverse μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος που θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα προσομοιώσεις αναφορικά με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ενός κτιριακού έργου μπορεί όμως να αφορούν και άλλου τύπου έργα. Θα μπορούν για παράδειγμα να δημιουργηθούν οικιστικά μοντέλα και να προσομοιωθεί η ικανότητα ενός αντιπλημμυρικού σχεδίου, ή η ικανότητα ενός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ή η ικανότητα ενός αποχετευτικού δικτύου, ή ο κυκλοφοριακός φόρτος ενός συγκοινωνιακού μοντέλου, ή οι αέριοι ρύποι ενός οικισμού, ή το μικροκλίμα ενός οικισμού, ή το ενεργειακό ισοζύγιο ενός οικισμού κτλ.

Για τη δημιουργία μοντέλων έργων στο Metaverse, οι αρχιτέκτονες – μηχανικοί θα χρειαστούν την τεχνολογία Building Information Modeling (BIM) ως βασικό εργαλείο για την αποτελεσματική συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών στον σχεδιασμό των έργων. Το BIM είναι ένα ισχυρό εργαλείο συνεργασίας και επικοινωνίας στις κατασκευές. Το Metaverse θα μπορούσε να οδηγήσει το BIM στο επόμενο επίπεδο παρέχοντας μια πλατφόρμα για τους εμπλεκόμενους φορείς με τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρούν με εικονικές αναπαραστάσεις κτιρίων και έργων υποδομής σε πραγματικό χρόνο.Το BIM και το Metaverse μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας σε όλο τον κύκλο ζωής του έργου

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το BIM και το Metaverse θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μαζί:

Εικονικοί περίπατοι στο Metaverse: Οι εμπλεκόμενοιστο έργο(αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κατασκευαστής, κύριος του έργου, υπηρεσίες κτλ) θα μπορούσαν να κάνουν ταυτόχρονα εικονικές περιηγήσεις στο Metaverse, σε έργα που έχουν σχεδιαστεί με την τεχνολογία BIM και στο τοπίο γύρω από αυτά, καθώς και να εκτελέσουν προσομοιώσεις, για να εντοπίσουν εγκαίρως πριν την κατασκευή ή και κατά τη διάρκεια της κατασκευής πιθανά προβλήματα, ελλείψεις ή αστοχίες και να προχωρήσουν στην επίλυση τους. Επιπρόσθετα, ένας γενικός εργολάβος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Metaverseμε το μοντέλο BIMγια να δημιουργήσει μια εικονική αναπαράσταση ενός εργοταξίου. Αυτό θα επέτρεπε στους υπεργολάβους, μετά από εικονικές περιηγήσεις στο έργο, να υποβάλουν προσφορές για το έργο και να προγραμματίσουν τις εργασίες τους χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την τοποθεσία αυτοπροσώπως.

Συνεργασία: Τα εμπλεκόμενα στο έργο μέρη θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου σε εικονικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, οσχεδιασμός ενός 4-D μοντέλου με την τεχνολογία BIM και η εισαγωγή του στο Metaverse περιλαμβάνει τη συνεργασία τοπογράφου, αρχιτέκτονα, πολιτικού μηχανικού, ηλεκτρολόγου – μηχανολόγου μηχανικού, κατασκευαστή και projectmanager.

Εκπαίδευση: Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν πάνω σε νέο εξοπλισμό και διαδικασίες σε ένα ασφαλές και ρεαλιστικό εικονικό περιβάλλον.

Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Metaverse για να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.Αυτό θα βοηθούσε στη μείωση του λειτουργικού κόστους συντήρησης.

Πηγή εικόνας: https://www.metaversed.consulting/blog/leveraging-generative-ai-in-the-metaverse-construction-and-enginering

Το Metaverse προσφέρει αρκετά οφέλη για τους projectmanagers που αντιλαμβάνονται τις δυνατότητές του. Συνολικά τα πλεονεκτήματα χρήσης του Metaverse είναι τα εξής:

Βελτιωμένη επικοινωνία και συνεργασία: Ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα του Metaverse είναι η ικανότητα του να διευκολύνει τη συνεργασία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των μελών της ομάδας έργου, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται αυτά. Μπορεί ο αρχιτέκτονας να βρίσκεται στο Λονδίνο, ο στατικός στο Τόκυο, ο μηχανολόγος στη Νέα Υόρκη, ο κύριος του έργου στη Μελβούρνη, να συναντηθούν στο Metaverse, να περιηγηθούν εικονικά το 4-D μοντέλο κατασκευής του έργου και να βγάλουν τα όποια συμπεράσματα χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν επί τόπου το έργο. Αυτό οδηγεί σε ταχύτερη λήψη αποφάσεων, βελτίωση των χρονοδιαγραμμάτων καθώς και σε βελτιωμένα αποτελέσματα του έργου (ποσοτικά και ποιοτικά).

Βελτιωμένη οπτικοποίηση και κατανόηση έργου: Αξιοποιώντας το Metaverse, οι projectmanagers μπορούν να δημιουργήσουν εικονικά περιβάλλοντα που αντιπροσωπεύουν οπτικά στοιχεία και σενάρια του έργου. Η βελτίωση τηςοπτικοποίησης του έργου, επιτρέπει στις ομάδες του έργου να κατανοήσουν καλύτερα τους στόχους του έργου, τα χρονοδιαγράμματα και τα παραδοτέα.

Βελτιωμένος σχεδιασμός και εκτέλεση έργου: Τα εικονικά εργαλεία και πλατφόρμες σχεδιασμού έργου επιτρέπουν τον συνεργατικό σχεδιασμό, την κατανομή πόρων και τον προγραμματισμό εντός του Metaverse. Οι ομάδες έργου μπορούν να απεικονίσουν τα χρονοδιαγράμματα του έργου, τις εξαρτήσεις και τα ορόσημα, επιτρέποντας τον αποτελεσματικό συντονισμό και την αποτελεσματική εκτέλεση του έργου.

Παρακολούθηση των μεταβλητών – δεδομένων κατασκευής του έργου σε πραγματικό χρόνο: Μέσω εικονικών πινάκων και οπτικών αναπαραστάσεων καθώς και με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, οι διαχειριστές έργων μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο βασικούς δείκτες απόδοσης, ημερομηνίες ορόσημα και την πρόοδο του έργου. Το Metaverse επιτρέπει έγκαιρες παρεμβάσεις, προληπτική διαχείριση κινδύνου και αποτελεσματικό έλεγχο του έργου, οδηγώντας τελικά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων του έργου.

Βιώσιμη κατασκευή: Σε περιόδους που η κλιματική κρίση είναι ένα πιεστικό παγκόσμιο ζήτημα, το Mετασύμπανβοηθάει τις κατασκευαστικές ομάδες να ενσωματώσουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στα έργα τους. Οι μηχανικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν εικονικά περιβάλλοντα για να αξιολογήσουν (μέσω προσομοιώσεων) την κατανάλωση ενέργειας, την επιλογή υλικών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μοντέλων τους. Αυτό τους επιτρέπει να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που ελαχιστοποιούν το αποτύπωμα άνθρακα ενός έργου. Επιπρόσθετα, αυτό βοηθά στη μείωση του μακροπρόθεσμου λειτουργικού κόστους των υποδομών.

Στο Mετασύμπαν, τα ψηφιακά δίδυμα μπορούν να ενημερώνονται συνεχώς με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη συντήρηση, τη χρήση και την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου. Αυτό επιτρέπει την έξυπνη συντήρηση, ενισχύει την αποδοτικότητα του κτιρίου και υποστηρίζει τεκμηριωμένες αποφάσεις για ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις, επεκτείνοντας τελικά τη διάρκεια ζωής των υποδομών.

Επίβλεψη και ποιοτικός έλεγχος: Το Metaverse παρέχει μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές επισκέψεις στο εργοτάξιο, επιτρέποντας στους επιβλέποντες μηχανικούς να πλοηγούνται εικονικά στα εργοτάξια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη διόρθωση προβλημάτων, στη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων και στη μείωση των καθυστερήσεων του έργου. Αυτό βοηθά επίσης στην εξοικονόμηση χρημάτων που δαπανώνται για κατεδαφίσεις, επισκευές και επισκέψεις μηχανικών στα έργα.

Προσομοίωση και ανάλυση: Το Metaverse μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση προσομοιώσεων και αναλύσεων, όπως ανάλυση κίνδυνου, ανάλυση απόδοσης, και προσομοίωση καταστάσεων κινδύνου (π.χ. σεισμοί, πλημμύρες), προκειμένου να βελτιωθεί η σχεδίαση και η ασφάλεια των έργων.

Εκπαίδευση και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις: Το Metaverse μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προσομοιώσεων και εφαρμογών εκπαίδευσης για επαγγελματίες στον κλάδο των κατασκευών, όπως εκπαιδευτικά παιχνίδια ασφαλείας εργασίας ή προσομοιώσεις κατασκευαστικών διαδικασιών.

Ευελιξία και προσαρμοστικότητα: Οι πλατφόρμες εικονικής συνεργασίας και οι δυνατότητες απομακρυσμένης ομαδικής εργασίας επιτρέπουν στις ομάδες του έργου να εργάζονται σε διαφορετικές ζώνες ώρας, καλύπτοντας διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και προτιμήσεις. Αυτή η ευελιξία βελτιώνει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, προσελκύει κορυφαία ταλέντα και επιτρέπει την αποτελεσματική εκτέλεση του έργου.

Καινοτομία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Η υιοθέτηση του Metaverse στη διαχείριση έργων δείχνει δέσμευση του οργανισμού που το χρησιμοποιεί για καινοτομία. Οι οργανισμοί που αξιοποιούν το Metaverse αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υιοθετώντας τεχνολογίες αιχμής, προσελκύοντας επαγγελματίες με γνώσεις τεχνολογίας και καλλιεργώντας μια κουλτούρα καινοτομίας.

Νέες ευκαιρίες με το Metaverse: Μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους projectmanagers. Για παράδειγμα, οι projectmanagers θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες ή να βελτιώσουν τον τρόπο διαχείρισης έργων.

Όμως η χρήση του Metaverse έχει και μειονεκτήματα τα οποία είναι τα εξής:

Κόστος εφαρμογής της νέας τεχνολογίας: Η αγορά εξελιγμένων υπολογιστών, λογισμικού και εργαλείων VR για την κατασκευή υποδομών σε εικονικά περιβάλλοντα μπορεί να είναι μια δαπανηρή υπόθεση. Επιπλέον, η δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων και προσομοιώσεων απαιτεί μεγάλη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Ενώ τα μακροπρόθεσμα οφέλη μπορούν να δικαιολογήσουν αυτές τις δαπάνες, είναι σημαντικό για τους οργανισμούς να αξιολογήσουν προσεκτικά την οικονομική τους ικανότητα πριν αποφασίσουν την υιοθέτηση του Metaverse στα έργα τους.

Κενό γνώσης: Η διαδικασία μετάβασης στο Μετασύμπαν συνοδεύεται από απαιτήσεις εκμάθησης νέων τεχνολογιών για τους επαγγελματίες των κατασκευών. Αυτή η εκμάθηση μπορεί να είναι επίπονη, ειδικά για τα ανώτερα στελέχη που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τις νέες τεχνολογίες. Η εκπαίδευση των υφιστάμενων στελεχών και η ενσωμάτωση νέων προσλήψεων εξειδικευμένων στελεχών μπορεί να καταναλώσει πολύτιμο χρόνο, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα των οργανισμών. Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν στρατηγικές διαχείρισης αλλαγών (changemanagement) στον οργανισμό για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην αλλαγή και την προώθηση της αποδοχής του Μετασύμπαντος ως πολύτιμου εργαλείου διαχείρισης έργου από τα στελέχη.

Προβληματισμός για την ασφάλεια των δεδομένων: Η χρήση του Metaverse στην κατασκευή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανταλλαγή δεδομένων, την αποθήκευση και την κοινή χρήση. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν ευαίσθητες πληροφορίες έργου, όπως σχέδια εργασίας, εκτίμηση κόστους, προδιαγραφές υλικών, λεπτομέρειες κατασκευής κ.λπ. Κατά συνέπεια, η διασφάλιση της προστασίας αυτών των δεδομένων από παραβιάσεις, διαρροές ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση μπορεί να είναι μια συνεχής πρόκληση. Για να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα, οι κατασκευαστικές εταιρείες πρέπει να επενδύσουν σε ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας, πρωτόκολλα κρυπτογράφησης και ασφαλή αποθήκευση δεδομένων.

Ενσωμάτωση με υπάρχοντα εργαλεία και διαδικασίες: Η ενσωμάτωση του Μετασύμπαντος σε υφιστάμενα εργαλεία και διαδικασίες διαχείρισης έργου μπορεί να παρουσιάσει δυσκολίες. Οι projectmanagers πρέπει να αξιολογήσουν πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τις τρέχουσες ροές εργασίας τους και να εξασφαλίσουν την ομαλή ενσωμάτωση με τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως το λογισμικό διαχείρισης έργων, οι πλατφόρμες συνεργασίας και τα συστήματα διαχείρισης εγγράφων. Η συμβατότητα και η διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αποφυγή αστοχιών και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας.

Ηθικοί προβληματισμοί και κοινωνικός αντίκτυπος: Το Μετασύμπαν εγείρει ηθικούς προβληματισμούς και δυνητικά κοινωνικά ζητήματα. Καθώς οι projectmanagers εξερευνούν εικονικούς κόσμους και αλληλεπιδράσεις, πρέπει να διατηρούν ηθικά πρότυπα και να αποφεύγουν πιθανές μεροληψίες ή διακρίσεις εντός του εικονικού περιβάλλοντος. Η θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών που ευθυγραμμίζονται με τις ηθικές αρχές και η διασφάλιση θετικού κοινωνικού αντίκτυπου είναι απαραίτητη καθώς το Μετασύμπαν γίνεται αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης έργου.

Το Metaverse προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο. Ενώ η χρήση του στις κατασκευές βρίσκεται ακόμα στο αρχικό της στάδιο, είναι αναμφίβολα μία από τις πιο επαναστατικές τεχνολογίες που θα αλλάξουν το πρόσωπο της κατασκευαστικής βιομηχανίας. Ο σχεδιασμός, η προσομοίωση, η κατασκευή, ο έλεγχος και η διαχείριση έργων σε εικονικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους, αυξημένη απόδοση και καλύτερη συνεργασία. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων, την ασφάλεια και την πρόσβαση στην τεχνολογία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να παραμένει ενημερωμένος για την πιο πρόσφατη τεχνολογία Metaverse και να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, οδηγώντας σε ένα πιο βιώσιμο, αποτελεσματικό και δίκαια δομημένο περιβάλλον. Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε να δούμε την ενσωμάτωση του Metaverse σε κάθε φάση ενός κατασκευαστικού έργου.

Το Metaverse είναι μια μοναδική ευκαιρία να φέρουμε επανάσταση στην κατασκευή, αλλά η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να προσαρμοστούμε.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας