Χτίζει με νόμιμη άδεια, η οικοδομή που τίναξε στον αέρα την εκτός σχεδίου δόμηση
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 11 Ιουνίου 2024 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Με νέα νόμιμη οικοδομική άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης Καλύμνου ρίχνει θεμέλια διώροφή κατοικία 150 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Λιγγίνου της Πάτμου. Στο ίδιο ακίνητο, η οικοδομική άδεια του οποίου μετά από προσφυγές ακυρώθηκε το 2023 από το ΣτΕ, με απόφαση που έθεσε ως προϋπόθεση δόμησης εκτός σχεδίου γηπέδου να έχει «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό, τινάζοντας στον αέρα την εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη τη χώρα. Η «εμβληματική» οικοδομή της Πάτμου βρίσκεται στο επίκεντρο νέων εξελίξεων, που θα κρίνουν πάλι την τύχη της εκτός σχεδίου δόμησης σε όλη τη χώρα.
Η αντιμετώπιση των υπαλλήλων της ΥΔΟΜ Καλύμνου από την ποινική δικαιοσύνη, στην οποία όπως αναγγέλλει η πλευρά των οικολογικών οργανώσεων αποστέλλει τα στοιχεία της υπόθεσης της επίμαχης οικοδομικής άδειας της Πάτμου, θα αποτελέσει πρόκριμα για τη στάση των υπαλλήλων των ΥΔΟΜ όλης της χώρας για την έκδοση η μη οικοδομικών αδειών της εκτός σχεδίου δόμησης σε «τυφλά» οικόπεδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το ecopress από τεχνικούς και νομικούς παράγοντες, που είναι κοντά στην υπόθεση της οικοδομής της Πάτμου, οι εξελίξεις έχουν ως εξής:
-Η Υπηρεσία Δόμησης Καλύμνου, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3212/2003 και 4759/2020 και σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΝ του 2021, που προβλέπει τη δυνατότητα δόμησης εκτός σχεδίου δόμησης γηπέδων άνω των τεσσάρων στρεμμάτων χωρίς «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένο πολεοδομικά δρόμο, εφόσον τα γήπεδα είναι προ του 2003, εφαρμόζοντας το νόμο που εξακολουθεί να ισχύει ενέκρινε όρους δόμησης για την έκδοση οικοδομικής άδειας στην «εμβληματική» οικοδομή της Πάτμου. Και
-Ο ιδιοκτήτης του επίμαχου ακινήτου, που είναι βρεττανός υπήκοος, ο οποίος επένδυσε στο νησί της Πάτμου για την ανέγερση παραθαλάσσιας εξοχικής κατοικίας, αφού έλαβε την έγκριση των όρων δόμησης της ΥΔΟΜ και εξέδωσε οικοδομική άδεια ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες εργασίες θεμελίωσης της οικοδομής.
-Στην αιχμή των εξελίξεων βρίσκονται:
-Aφενός μεν η ακυρωτική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (176/2023) και μάλιστα για την ίδια ιδιοκτησία της Πάτμου στην οποία αφορά η ακυρωτική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Η απόφαση του ΣτΕ, όπως λένε νομικοί παράγοντες «ασφαλώς παράγει έννομα αποτελέσματα αλλά σε καμία περίπτωση το ΣτΕ δεν νομοθετεί».
Αφετέρου δε, έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες του ΥΠΕΝ εδώ και ενάμιση χρόνο, ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, χωρίς μέχρι τώρα να έχει αλλάξει τη νομοθεσία.
-«Το αποτέλεσμα είναι ότι εξακολουθεί να ισχύει η ίδια νομοθεσία για το προ του 2003 λεγόμενα «τυφλά» οικόπεδα στην εκτός σχεδίου δόμηση», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας ακόμη ότι:
-Στο μεταξύ το ΥΠΕΝ δεν έχει εκδώσει ούτε απλή εγκύκλιο, με την οποία να δίνει εντολές στις ΥΔΟΜ εάν έχουν υποχρέωση η όχι να εκδίδουν οικοδομικές άδειες για τα προ του 2003 «τυφλά» εκτός σχεδίου γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων.
Ενέργεια που «ισοδυναμεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που έχει την αρμοδιότητα τήρησης της πολεοδομικής νομοθεσίας και τη νομοθετική πρωτοβουλία τροποποίησης της, με «σιωπηρή εντολή» για εφαρμογή της ισχύουσα νομοθεσίας στην εκτός σχεδίου δόμηση», κατά τις ίδιες πηγές.
Η «νομοθετική ακινησία» του ΥΠΕΝ
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου 2023 αποφασίστηκε να προωθηθεί νομοθετική λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση, με «ειδικό περιβαλλοντικό τέλος». Με τη σειρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2023 ότι προχωρά η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, όπου μετά από ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό έχουν παγώσει η έκδοση οικοδομικών αδειών, οι μεταβιβάσεις και επενδύσεις. Δείτε εδώ στο ecopress
Στη συνέχεια με επίσημη ανακοίνωση του, που ανάρτησε στις 3 Απριλίου 2024 στην επίσημη ιστοσελίδα του το ΥΠΕΝ μετέθεσε σε επόμενο χρόνο τη μεταβατική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση , δείτε εδώ στο ecopress και το θέμα παραμένει ανοιχτό.
Καθεστώς ανισότητας και πολλών ταχυτήτων
Το θέμα ωστόσο της εφαρμογής της νομολογίας του ΣτΕ έχει ευρύτερες διαστάσεις και δεν καλύπτεται από τη «νομοθετική ακινησία» του ΥΠΕΝ.
Σε ίδιες ή και παρόμοιες περιπτώσεις «τυφλών» γηπέδων, που πληρούν τις προϋποθέσεις δόμησης με το «εμβληματικό» για την εκτός σχεδίου δόμηση ακίνητο της Πάτμου, στην πράξη έχει χαθεί το δικαίωμα δόμησης για χιλιάδες ιδιοκτήτες σε περιοχές όλης της χώρας, αφού δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειeς και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
Όπως κατ΄ επανάληψη έχει επισημανθεί από εκπροσώπους τεχνικών, και νομικών φορέων μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ και εν αναμονή νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ, οι οποίες όμως εξακολουθούν να εκκρεμούν, έχει διαμορφωθεί καθεστώς ανισότητας και πολλών ταχυτήτων, αφού οι μισές ΥΔΟΜ της χώρας δεν εκδίδουν και οι άλλες μισές ΥΔΟΜ εγκρίνουν οικοδομικές άδειες στην εκτός σχεδίου δόμηση. Συμβαίνει δε οι ίδιες ΥΔΟΜ να εκδίδουν ή σε άλλες περιπτώσεις να απορρίπτουν την έγκριση όρων δόμησης για οικοδομικές άδειες σε διαφορετικές ιδιοκτησίες στην ίδια περιοχή.
Οικοδομικές άδειες στην εκτός σχεδίου της Πάτμου
Είναι εντυπωσιακό να αναφερθεί, όπως γνωστοποίησε ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης αρχιτέκτονας της επίμαχης οικοδομής στη θέση Λιγγίνου της Πάτμου, ότι έχουν εκδοθεί από την ΥΔΟΜ Καλύμνου και χτίζονται ακριβώς με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο της εκτός σχεδίου δόμησης σε «τυφλά» εκτός σχεδίου γήπεδα, δύο ακόμη οικοδομές σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Πάτμου, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τους υπέρμαχους της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.
«Στοχοποίηση» της εμβληματικής για την εκτός σχεδίου δόμηση άδειας της Πάτμου
Ο αρχιτέκτονας που εξέδωσε την προγενέστερη την οποία ακύρωσε το ΣτΕ και τη νέα οικοδομική άδεια για την εξοχική κατοικία του βρετανού ιδιοκτήτη τονίζει από την πλευρά του ότι έχει στοχοποιηθεί η οικοδομική άδεια στη θέση Λιγγίνου της Πάτμου αποκλειστικά και μόνον για το λόγο ότι αποτελεί «εμβληματική» περίπτωση για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη
Στο μεταξύ το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πρωτοβουλίες που αναγγέλλουν ότι θα αναλάβουν τοπικοί φορείς κατοίκων και σε κεντρικό επίπεδο η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για να πετύχουν την αναστολή έκδοσης της νέας οικοδομικής άδειας για την επίμαχη οικοδομή από την ΥΔΟΜ Καλύμνου και ακύρωσης της με νέα προσφυγή στο ΣτΕ, στέλνοντας παράλληλα τα στοιχεία της υπόθεσης για να επιληφθεί και ο Εισαγγελέας.
Υπόθεση πιλότος για τις ευθύνες ΥΔΟΜ σε όλη τη χώρα
Σε αυτές τις συνθήκες έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και η ποινική και πειθαρχική αντιμετώπιση των αρμοδίων υπαλλήλων της ΥΔΟΜ Καλύμνου, που θα επιφυλάξει για αυτούς η Δικαιοσύνη. Αυτό διότι ανάλογα με τις εξελίξεις αναμένεται να αναδειχθεί εάν πράγματι εφάρμοσαν το νόμο κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή όχι και εάν σε περίπτωση που κατόπιν των παρεμβάσεων που αναγγέλλονται με νεότερη απόφαση ανακληθεί από την ΥΔΟΜ η επίμαχη οικοδομική άδεια εάν η απόφαση ανάκλησης είναι νόμιμη ή όχι. Η αντιμετώπιση λοιπόν των υπαλλήλων της ΥΔΟΜ Καλύμνου από την ποινική δικαιοσύνη, στην οποία όπως αναγγέλλει η πλευρά των οικολογικών οργανώσεων αποστέλλει τα στοιχεία της υπόθεσης, θα αποτελέσει πρόκριμα για τη στάση των υπαλλήλων των ΥΔΟΜ όλης της χώρας σε οικοδομικές άδειες της εκτός σχεδίου δόμησης, οι οποίοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με νέα αντικρουόμενα πυρά.
Αποκαλυπτική αντιπαράθεση για την Πάτμο και εκτός σχεδίου δόμηση
Πολλές και σημαντικές πτυχές της υπόθεσης της Πάτμου και ευρύτερα για την εκτός σχεδίου δόμηση αποκαλύπτονται από τη δημόσια αντιπαράθεση, που εκδηλώθηκε μεταξύ του τοπικού συλλόγου περιβαλλοντικής προστασίας Πάτμου «Ιππόκαμπος», ο οποίος με ανακοίνωση του με τίτλο «το θράσος δεν έχει όρια» κατήγγειλε την ανέγερση με νέα οικοδομική άδεια της επίμαχης οικοδομής στην Πάτμο και της απάντησης του αρχιτέκτονα του έργου Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος κάνει λόγο για «θρασύτατη και μανιακή επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων ενός Βρετανού ιδιοκτήτη» και παρουσιάζει τα πολεοδομικά δεδομένα της υπόθεσης με πολλές αιχμές.
Τι λέει ο σύλλογος της Πάτμου «Ιππόκαμπος»
Η ανακοίνωση του τοπικού συλλόγου περιβαλλοντικής προστασίας Πάτμου «Ιππόκαμπος», με τίτλο «το θράσος δεν έχει όρια» έχει ως εξής:
-«Στο μικρό νησί της Πάτμου που ζει υπό την σκέπη της ιεράς Μονής Ιωάννου Θεολόγου, γινόμαστε διαρκώς μάρτυρες των πιο βλάσφημων πράξεων απέναντι στη φύση από πλευράς ορισμένων κατοίκων και επιχειρηματιών που, ως φαίνεται, έχουν ως μόνο γνώμονα το ίδιον όφελος παρακούοντας τις εντολές του νόμου και του κοινωνικού συμβολαίου που όλοι μας ασπαζόμαστε για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε.
Είναι δυνατόν οι πράξεις και οι ενέργειες τοπικού αρχιτέκτονα, με βαρύ όνομα, να εξευτελίζουν με τρόπο σκανδαλώδη και εκκωφαντικό τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας;
Μόλις πρόσφατα (Απόφαση 176/09.03.2023 του ΣτΕ) η ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας κατακεραύνωσε την απόπειρα οικοδόμησης του ως άνω αρχιτέκτονα σε οικόπεδο τυφλό, περιοχής εκτός σχεδίου δόμησης, στου Λυγγίνου Πάτμου.
Αν και η περιοχή αυτή ανήκει στις ζώνες οικοδομικού ελέγχου (ΖΟΕ) στην οποία απαγορεύεται η ανέγερση κατοικιών, αν και το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν έχει πρόσωπο σε δρόμο αναγνωρισμένο ως δημόσιο, εν τούτοις, χτίστηκε παράνομα, και οι τρείς πανέμορφες παραλίες της αποκλείστηκαν με συρματοπλέγματα από τον οιονδήποτε θελήσει να τις επισκεφθεί. Εν ολίγοις, οι τρείς παραλίες ιδιωτικοποιήθηκαν στην πράξη!
Ο αναφερόμενος αρχιτέκτονας, καθώς και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που (αν και Βρετανός, επιμένει να δείχνει ασέβεια στους νόμους της χώρας που τον φιλοξενεί) αλλά, κυρίως, η Πολεοδομία Καλύμνου που εξέδωσε (μόλις πρόσφατα, 03.06.2023) την εν λόγω άδεια και, βεβαίως, μετά την απόφαση του ΣτΕ και παραβλέποντάς την, είναι υπόλογοι απέναντι στο νόμο της Πολιτείας αλλά, κυρίως, απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Δόθηκαν μάχες για να σταματήσει η παράνομη δόμηση στου Λυγγίνου, μάχες για να αποκατασταθεί το τοπίο που είχε πληγωθεί βάναυσα και σήμερα βρισκόμαστε στην απίστευτη θέση να αντικρύζουμε μπουλντόζες να συνεχίζουν το έργο της καταστροφής, με εναπόθεση μπετόν ήδη, σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, αποκλεισμένη πλέον από όλους μας!
Η ύβρις δεν μπορεί παρά να επιφέρει τη νέμεση.
Το Δ.Σ. του Σ.Π.Π.Π. Ιππόκαμπος»
Τι απαντά ο αρχιτέκτονας του έργου
Η απάντησης του αρχιτέκτονα του έργου Δημήτρη Κωνσταντινίδη, όπως τη δημοσιοποίησε ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα έχει ως εξής:
-«Ο τίτλος της χθεσινής (10-6-2024) ανακοίνωσης του Ιππόκαμπου «το θράσος όρια δεν έχει» είναι όντως απολύτως πετυχημένος.
Όχι όμως για τους λόγους που οι συντάκτες του θεωρούν ότι δικαιούνται να τον χρησιμοποιούν.
Αλλά διότι άθελα τους περιγράφει απολύτως την θρασύτατη και μανιακή επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων ενός Βρετανού ιδιοκτήτη ο οποίος έχει δυστυχώς υποπέσει σε δύο από ότι φαίνεται ολέθρια (για τον ίδιο) σφάλματα:
1) Αγόρασε μία μοναδική άρτια και οικοδομήσιμη ιδιοκτησία στο νησί, ενεργοποιώντας με αυτόν τον τρόπο ερεβώδη ένστικτα μειονεξίας σε αρκετούς οι οποίοι δεν ησυχάζουν εάν δεν καταφέρουν να καταστρέψουν εκείνα τα οποία οι ίδιοι δεν μπόρεσαν ή δεν μπορούν να πετύχουν.
2) Διάλεξε για αρχιτέκτονα -τον υπογράφοντα- ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό δραστηριοποιείται στο νησί έχοντας διαλέξει να μην υποκύπτει ποτέ στις λογής λογής εκβιαστικές επιθέσεις κάποιων μεσιτών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, αιρετών αλλά και εκείνων οι οποίοι θεωρούν την Πάτμο και την φυσιογνωμία της ως αποκλειστική αρμοδιότητα και ιδιοκτησία τους.
Βέβαια ο Ιππόκαμπος ισχυρίζεται ότι «προστατεύει το περιβάλλον».
Μάλιστα!
Γιατί όμως το «προστατεύει» ΜΟΝΟ στου Λιγγίνου;
Γιατί δεν μιλά για δύο άδειες οι οποίες έχουν εκδοθεί για δύο οικόπεδα σε άλλη μαγευτική παραλία της Πάτμου;
«Τυφλό» το συγκεκριμένο οικόπεδο «χωρίς πρόσωπο σε δρόμο αναγνωρισμένο ως δημόσιο» μας πληροφορεί ο Ιππόκαμπος στην περίπτωση Λιγγίνου.
«Τυφλά» όμως, ΕΞΙΣΟΥ «τυφλά» !! και τα άλλα δύο οικόπεδα ΕΞΙΣΟΥ «χωρίς πρόσωπο σε δρόμο αναγνωρισμένο ως δημόσιο» πληροφορούμε με τη σειρά μας εμείς τον Ιππόκαμπο (που προσποιείται ότι δεν το ξέρει)
Νόμιμες πάντως και οι τρεις άδειες σύμφωνα με το νόμο 3212/2003 και το νόμο 4759/2020 οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν.
Γιατί άραγε ο Ιππόκαμπος έχει τόσο επιλεκτική περιβαλλοντική ευαισθησία; Γιατί «βλέπει» το τυφλό οικόπεδο στην παραλία του Λιγγίνου και δεν «βλέπει» τα τυφλά οικόπεδα στις άλλες παραλίες; Ας μας πληροφορήσει ο ευαίσθητος σύλλογος το κατάστημα οπτικών που του προμηθεύει τόσο βολικά «γυαλιά» με τα οποία άλλα βλέπει κι άλλα δεν βλέπει.
Πολύπλευρη πράγματι συλλογική προσωπικότητα ο Ιππόκαμπος!
Και πολυσχιδής!
Διότι όχι μόνο γνωρίζει πως ταυτόχρονα και να είναι …τυφλός και να έχει το μάτι του γαρίδα, αλλά, ξέρει και να παραπληροφορεί διανθίζοντας τις ανακοινώσεις του όπως η χθεσινή με ανερυθρίαστα ψέματα.
Ψέμα 1ον: Μας λέει ότι η περιοχή Λιγγίνου ανήκει στις ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού -και όχι οικοδομικού- Ελέγχου ) όπως γράφει ανακριβώς, στην οποίαν «απαγορεύεται η ανέγερση κατοικιών» !!.
Απολύτως ψευδής ή βαρύγδουπη δήλωση.
Οι κατοικίες στην Ζώνη που ανήκει η περιοχή Λιγγίνου(Δ8) ρητά επιτρέπονται!(Πρ. Δ/γμα 621/2001 σελ.5335)
Ψέμα 2ον: «Οι τρεις πανέμορφες παραλίες της αποκλείστηκαν με συρματοπλέγματα« και «οι τρεις παραλίες ιδιωτικοποιήθηκαν στην πράξη».
Απολύτως ανακριβείς και ψευδείς δηλώσεις.
α) Η τρίτη μικρή παραλία (προς Βαγιά μεριά) με την οποία ο Βρετανός ιδιοκτήτης δεν έχει καμία σχέση είχε πράγματι ιδιωτικοποιηθεί εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Όμως επειδή ο …ιδιωτικοποιήσας ιδιοκτήτης ανήκε στον ημέτερο κύκλο του Ιππόκαμπου κανείς δεν έλεγε κουβέντα! Τώρα όμως που ο ημέτερος πούλησε την σχετική ιδιοκτησία σε κάποιον «ξένο», Ταρατατζούμ!!! ξύπνησε οργίλη η περιβαλλοντική ευαισθησία και φούσκωσε τα ηρωικά στήθη του Ιππόκαμπου που ξεκινάει έναν ακόμα πολλά υποσχόμενο ιερό αγώνα (να δούμε πόσο θα κρατήσει…)
β) Οι άλλες δύο «πανέμορφες παραλίες»( για εκείνες με τα εξίσου τυφλά οικόπεδα περιμένουμε εναγωνίως σχετικούς χαρακτηρισμούς) κατακλύζονται κάθε χρόνο ανεμπόδιστα από εκατοντάδες λουόμενους οι οποίοι δεν φαίνεται να βρίσκουν τα εμπόδια που συνεχώς φαντασιώνεται ο Ιππόκαμπος!.
γ) Το προκλητικό αυτό ψέμα που επαναλαμβάνεται γίνεται ακόμα πιο απαράδεκτο εάν αναλογιστεί κάποιος ότι ο Βρετανός ιδιοκτήτης του οικοπέδου του Λιγγίνου είναι ο μόνος ιδιοκτήτης παραθαλάσσιου ακινήτου σε ολόκληρη την Πάτμο ο οποίος έχει σεβαστεί στην πράξη τον καθορισμό αιγιαλού έχοντας αποδώσει στο Δημόσιο -δηλαδή σε όλους μας- την ζώνη των 12 μέτρων πέρα και από το μέγιστο χειμέριο κύμα που αποτελεί νόμο στα Δωδεκάνησα. Τούτο σημαίνει ότι οι λουόμενοι το καλοκαίρι αλλά και όποιος θέλει όλο τον υπόλοιπο χρόνο χρησιμοποιεί και χαίρεται μια παραλία πολύ φαρδύτερη από τις συνηθισμένες.
Εύκολα μπορεί κάποιος να το πιστοποιήσει με μία απλή επίσκεψη στο χώρο. Δεν θα πρέπει όμως να φοράει τα «γυαλιά» του Ιππόκαμπου….
Θερμά συγχαρητήρια – θέλω να πω θερμά συλλυπητήρια- για το ήθος που κομίζει ένας τέτοιος σύλλογος στα κοινά της Πάτμου με την χθεσινή του ανακοίνωση.
Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Αρχιτέκτων»
Σχετικά Άρθρα
- Εκτός σχεδίου δόμηση: στη Βουλή η απαξίωση της μικροδιοκτησίας
- Εκτός σχεδίου δόμηση: μπλόκαραν οι οικοδομικές άδειες στις Πολεοδομίες
- Εκτός σχεδίου: οι συνέπειες για νέες & τα ρίσκα για παλαιές οικοδομικές άδειες
- ΕΛΛΕΤ: το ΣτΕ ενισχύει το οπλοστάσιο κατά της εκτός σχεδίου δόμησης
- «Μικρά οικόπεδα»: ποιες ιδιοκτησίες έχουν ήδη χάσει το δικαίωμα δόμησης
- Τον Σεπτέμβριο η νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση