COP 26:οι προσδοκίες οι υποσχέσεις και οι απουσίες
ΕιδήσειςΕνέργειαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 1 Νοεμβρίου 2021 ecotypos
Η κρισιμότερη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα ξεκίνησε τις εργασίες της στη Γλασκώβη στη σκιά της αποτυχίας της Συνόδου των G20 να ληφθούν σαφείς δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και με τις ηχηρές απουσίες Ρωσίας -Κίνας οι οποίες θεωρήθηκαν πλήγμα από διάφορες πλευρές στις προοπτικές για σημαντική πρόοδο στη λήψη αποφάσεων. Ποιες είναι οι προσδοκίες. Γιατί διακυβεύεται το μέλλον του πλανήτη.
Στις δύο προσεχείς εβδομάδες περίπου 20.000 εκπρόσωποι 195 χωρών, θα προσπαθήσουν να επιλύσουν σημαντικές διαφορές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο πλανήτης θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού (COP21) του 2015, για περιορισμό της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C έως το 2050. Αναλυτές, ερευνητές και περιβαλλοντικές οργανώσεις , θεωρούν ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη διάσκεψη αποτελούν την τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο πλανήτης από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η COP26, που καθυστέρησε ένα χρόνο λόγω της πανδημίας έχει στόχο να διατηρήσει ζωντανή τη δέσμευση να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένα επίπεδο το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα αποτρέψει τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ητοι, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2,7°C, με εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις που συνιστούν υπαρξιακή πρόκληση.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, στον οποίο δεσμεύθηκαν σχεδόν 200 χώρες το 2015 υπογράφοντας τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απαιτείται ισχυρή πολιτική θέληση και διπλωματία προκειμένου να αντισταθμιστούν η ανεπαρκής δράση και οι κενές υποσχέσεις που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα..
Ηχηρές απουσίες
Ωστόσο οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας μολονότι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των παγκόσμιων ρυπαντών, δεν θα δώσουν παρών, τουλάχιστον διά ζώης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Ο ηγέτης της χώρας που είναι 4η στον κόσμο σε ό,τι αφορά την εκμπομπή των περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου να απευθυνθεί απευθείας στους συμμετέχοντες. Η Ρωσία ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι ο Πούτιν δεν θα συμμετείχε στη διάσκεψη διά ζώσης. Η απουσία του καθώς και αυτή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ θεωρήθηκαν από πολλούς πλήγμα στις προοπτικές για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες.
Γραπτό μήνυμα
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα είναι ο μοναδικός που θα απευθύνει γραπτώς μήνυμα στους άλλους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ. Η τοποθέτηση του κ. Σι θα αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της COP26 σήμερα.
Η επιστροφή των ΗΠΑ
Η επιστροφή των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, στις συζητήσεις δίνει μια ώθηση στην COP26, μετά την τετραετή απουσία των χωρών επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Όμως, όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, έτσι και ο Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, θα φτάσει στη διάσκεψη χωρίς να διαθέτει συγκεκριμένη ατζέντα για να τηρήσει η χώρα του τους στόχους της για το κλίμα.
Λυπηρός προπομπός η Σύνοδος G20
Οι ηγέτες των χωρών της G20, ανακοίνωσαν από τη Ρώμη την πρόθεσή τους να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα δεν προχώρησαν στην ανάληψη σαφών δεσμεύσεων προς αυτό τον στόχο.Οι χώρες της G20 –στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ—ευθύνονται για περίπου το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όμως οι ελπίδες η συνάντησή τους στη Ρώμη να ανοίξει τον δρόμο για την επιτυχία της COP26 έχουν περιοριστεί σημαντικά.
«Αν η G20 ήταν πρόβα τζενεράλε για την COP26, τότε οι παγκόσμιοι ηγέτες μπέρδευαν τις ατάκες τους» σχολίασε η Τζένιφερ Μόργκαν, η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International, χαρακτηρίζοντας «αδύναμο» το αποτέλεσμα της συνόδου της Ρώμης.
Εξαντλήθηκε ο χρόνος
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η ανθρωπότητα είναι καιρός τώρα που εξάντλησε τον χρόνο για την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα γι΄αυτή την Ημέρα της Κρίσης και πρέπει να δράσουμε τώρα.Αν δεν σοβαρευθούμε για την κλιματική αλλαγή σήμερα, θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας να το κάνουν αύριο».
ΟΗΕ «Σώστε την ανθρωπότητα»
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε ους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για το Κλίμα να «σώσουν την ανθρωπότητα» από την κλιματική αλλαγή για να σταματήσουμε να σκάβουμε «τους δικούς μας τάφους». «Είναι ώρα να πούμε ‘Αρκετά’», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ απευθυνόμενος σε δεκάδες συνέδρους από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη στο πλαίσιο της COP26. Και πρόσθεσε: «Αρκετά με την κακοποίηση της βιοποικιλότητας. Αρκετά με το σκοτώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό με τον άνθρακα. Αρκετά με το διαχειριζόμαστε τη φύση ως αποχωρητήριο. Αρκετά με το να καίμε, να κάνουμε γεωτρήσεις και εξορύξεις ακόμα βαθύτερα. Σκάβουμε τους ίδιους τους τάφους μας», δήλωσε ο ίδιος. Αντί να συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τον πλανήτη, «επιλέξτε να προστατεύσετε το μέλλον μας και να σώσετε την ανθρωπότητα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα έχει «οδηγηθεί στα όρια» από τον «δικό μας εθισμό στα ορυκτά καύσιμα». Ιδιαίτερα για τα νησιωτικά κράτη, που απειλούνται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, μια αποτυχία της COP26 να εντείνει τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα αντιστοιχεί με «θανατική καταδίκη».
Μπαϊντεν : Οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τη δέσμευση για μείωση των εκπομπων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε στους παγκόσμιους ηγέτες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 50-52% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 και είπε πως ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. «Αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε», είπε ο Μπάιντεν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που διεξάγεται στη Σκοτία σχετικά με την ανάγκη οι ανεπτυγμένες χώρες να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο.Οι εντατικές προσπάθειες που είναι απαραίτητες προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αποτελούν μια “απίστευτη ευκαιρία” για την παγκόσμια οικονομία», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος. Και πρόσθεσε: «Εν μέσω της αυξανόμενης καταστροφής, πιστεύω πως υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για όλους εμάς».
Τριντό «Τιμολόγηση της ρύπανσης
Η τιμολόγηση της ρύπανσης είναι καθοριστική για τη μείωση των εκπομπών αερίων και την ενίσχυση της καινοτομίας, δήλωσε σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στη COP26, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Καναδάς έχει δεσμευτεί να περιορίσει τις εκπομπές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και να εγγυηθεί ότι αυτές θα μειωθούν αρκετά γρήγορα ώστε να εξασφαλιστεί ότι το κράτος θα φθάσει στο καθαρό μηδέν το 2050, δήλωσε.
Κ. Μητσοτάκης: «Να δράσουμε συντονισμένα»
Ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τελειώνει και χρειάζεται να δράσουμε συντονισμένα το συντομότερο δυνατόν. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στη σημερινή του παρέμβαση στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) με την παρουσία 130 ηγετών από όλο τον κόσμο.
Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης αν και η Ελλάδα έχει χαμηλό αποτύπωμα εκπομπής ρύπων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει έξι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πρώτα από όλα την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα της ελληνικής ναυτιλίας που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεύτερον τη σταδιακή μετατροπή των ελληνικών νησιών σε 100% πράσινους προορισμούς, καθώς όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για τον τουρισμό η κλιματική αλλαγή αποτελεί «μεγάλη απειλή».
Τρίτον την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενάλιων αιολικών πάρκων και την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028.
Επίσης τη λήψη μέτρων προστασίας των ορεινών οικοσυστημάτων και το σχέδιο κήρυξης του 10% των ελληνικών θαλασσών ως περιοχές απαγόρευσης αλιείας.
Τέλος επισήμανε το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία
Σχετικά Άρθρα
- COP27: το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση
- ΔΕΗ: ισχύει η σταδιακή κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων
- Copernicus: ρεκόρ υπερθέρμανσης τα τελευταία 7 χρόνια
- Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: απόφαση σταθμός για την κλιματική αλλαγή
- ΟΟΣΑ: αύξηση του κόστους παραγωγής για ρυπογόνες επιχειρήσεις
- ΥΠΕΝ: στη Σύνοδο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ