ecopress
Η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), με έξι επιλεγμένους αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και με ελληνική συμμετοχή, άσκησε παρέμβαση στην COP28... COP28: η παρέμβαση της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας

Η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), με έξι επιλεγμένους αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και με ελληνική συμμετοχή, άσκησε παρέμβαση στην COP28 παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι. Η πρόεδρος της UIA  Regina Gonthier κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες να συνεργάζονται με τους αρχιτέκτονες και με προοδευτική νομοθεσία, που επιτρέπει καινοτόμες λύσεις.

Οι έξι επιλεγμένοι αρχιτέκτονες που άσκησαν παρεμβάσεις εκ μέρους της UIA  στην COP28 τόνισαν:

Regina Gonthier Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA)

-“Στην 75η επέτειό της φέτος, η UIA καλεί τις κυβερνήσεις και τις αρχές σχεδιασμού όλων των χωρών να αντιμετωπίσουν το επείγον ζήτημα της αστικοποίησης με μέτρα που ενθαρρύνουν τους πολιτικούς και τους ιδιώτες να συνεργάζονται με αρχιτέκτονες και προοδευτική νομοθεσία που επιτρέπει καινοτόμες λύσεις “.

Αντρές Ζακ Αρχιτέκτονας Κοσμήτορας της Μεταπτυχιακής Σχολής Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού και Συντήρησης του Πανεπιστημίου Κολούμπια

-“Η ανταπόκριση από τους αρχιτέκτονες πρέπει να προέλθει από ένα συνεργατικό και συλλογικό παράδειγμα. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η UIA είναι τόσο σημαντική αυτή τη στιγμή και έχει μια τεράστια ικανότητα να διαδραματίσει έναν ρόλο στο να φέρει όλους μας κοντά στην αλληλεγγύη και όχι στην ικανότητα”.

Μπρούνο Στάγκιο Αρχιτέκτονας Bruno Stagno Arquitectoy Asociados

-“Αναγνωρίζοντας τις επείγουσες προκλήσεις που θέτει η ταχεία αστικοποίηση, προτείναμε το Construction Standard RESET, το οποίο εγκρίθηκε από την UIA. Με την ενσωμάτωση του RESET σε αρχιτεκτονικές πρακτικές, στοχεύουμε στη δημιουργία περιβαλλοντικά συνειδητών και πολιτισμικά ευαίσθητων χώρων που εναρμονίζονται με το τροπικό πλαίσιο”

Κρίστιαν Μπενιμάνα Architect MASS Design Group

-“Δεν είμαστε αρχιτέκτονες για να σχεδιάζουμε απλώς κτίρια, αλλά πρέπει επίσης να παίξουμε ρόλο στην προστασία του πλανήτη. Αρχιτέκτονες που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις κοινότητες στις οποίες ζούμε και αφυπνίζουν τους δεσμούς που μας συνδέουν άρρηκτα μεταξύ τους σε αυτό που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποκάλεσε το αναπόδραστο δίκτυο της αμοιβαιότητας” .

Κεν Γιάνγκ αρχιτέκτονας T.R. Hamzah & Yeang

-“Οι εργασίες κατασκευής κτιρίων και οι λειτουργίες εντός των κτιρίων ευθύνονται για το 80% περίπου της τρέχουσας περιβαλλοντικής κρίσης. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή μας πρέπει τώρα να είναι με οικολογικά υπεύθυνο τρόπο για να φροντίζουμε για την υγεία του πλανήτη”.

Νίκος Φιντικάκης Αρχιτέκτονας Καθηγητής – Διεθνής Ακαδημία Αρχιτεκτονικής

-“Η αρχιτεκτονική είναι το άθροισμα των απαντήσεων του ανθρώπου στις προκλήσεις του περιβάλλοντος έγραψε ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης. Η φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής στοχεύει θεμελιωδώς στη δημιουργία και ταυτόχρονα στην προστασία του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος”.

Μπορείτε να δείτε σε βίντεο ολόκληρες τις ομιλίες παρεμβάσεις των έξι επιλεγμένων αρχιτεκτόνων της UIA  στην COP28 εδώ

Το μήνυμα του Προέδρου της UIA για το COP28

Είναι χαρά μου να απευθύνω αυτό το μήνυμα σε όλους τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, τους συμμετέχοντες και όσους παρακολουθούν τις εργασίες της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο ρόλο μου ως προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA ).

Η οικοδόμηση είναι δημόσια πράξη. Εξαρτάται από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία.

Οι αρχιτέκτονες καλούνται να σχεδιάσουν χώρους ικανούς να δημιουργήσουν μια καλύτερη και πιο φιλική κοινωνία, καθώς και κτίρια που συμβάλλουν στην ευημερία των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν και ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Οι αρχιτέκτονες εκπαιδεύονται και εκπαιδεύονται για να συντονίζουν την τεχνογνωσία άλλων κλάδων και ειδικών, να χρησιμοποιούν την τεχνολογία έξυπνα και να βρίσκουν λύσεις μέσα στο δεδομένο οικονομικό και νομικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, δραστηριοποιούνται στην προώθηση αλλαγών στη νομοθεσία για τη βελτίωση της δημόσιας πολιτικής, τη βελτιστοποίηση της χρήσης της γης και των φυσικών, ανανεώσιμων πόρων, τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης και τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτό που είναι πραγματικά ουσιαστικό και μοναδικό για το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, ωστόσο, είναι η ικανότητα να μεταφράζει τις ανάγκες σε χωρικές λύσεις και να ανταποκρίνεται με σχεδιαστική δημιουργικότητα στις ιδιαιτερότητες του έργου, του τόπου και του πλαισίου λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς.

Ως ειδικός σχεδιασμού, ο αρχιτέκτονας καλείται να κατανοήσει τις ανάγκες τόσο των χρηστών όσο και των επενδυτών και να τις ερμηνεύσει προς το συμφέρον της κοινωνίας. Το επάγγελμα δεν έχει μόνο αισθητική, αλλά και κοινωνική, ηθική και πολιτική ευθύνη.

Η ανεξέλεγκτη αστική εξάπλωση σε όλο τον κόσμο απειλεί όχι μόνο την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ισορροπία του πλανήτη, αλλά και τη σχέση του με τη φύση και τη βιοποικιλότητα. Οι κλιματικές κρίσεις, οι συχνές φυσικές καταστροφές, οι πολιτικές αναταραχές και οι πόλεμοι σε πολλές χώρες έχουν αποκαλύψει κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ανισότητες που επηρεάζουν δυσανάλογα όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ο κόσμος αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο του πώς να ανταποκριθεί καλύτερα στις σημερινές κλιματικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Η αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένου του χωροταξικού σχεδιασμού και του πολεοδομικού σχεδιασμού, είναι κλάδος δημοσίου συμφέροντος και μπορεί να συμβάλει επιτυχώς σε καινοτόμες λύσεις μόνο εάν οι πελάτες είναι υπεύθυνοι και το νομικό πλαίσιο ευνοεί την καινοτομία.

Η UIA προωθεί τη βιώσιμη αρχιτεκτονική σε ευθυγράμμιση με τους ΣΒΑ των 17 του ΟΗΕ. Το θέμα του Συνεδρίου της UIA του 2023 στην Κοπεγχάγη επικεντρώθηκε στο «Αειφόρο μέλλον, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω». Τα ψηφίσματα του Κογκρέσου αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της UIA για τα επόμενα χρόνια.

Με δημοσιεύσεις επιλεγμένων έργων στους Οδηγούς UIA για τους 17 ΣΒΑ του ΟΗΕ, η εξειδικευμένη Επιτροπή UIA καταδεικνύει την ικανότητα της αρχιτεκτονικής να συνεισφέρει με πολύτιμες λύσεις και συμβάλλει στη δημιουργία ευρείας συνείδησης της βιωσιμότητας. Με φοιτητικούς διαγωνισμούς, όπως η GGWI (Πρωτοβουλία για το Μεγάλο Πράσινο Τείχος) που διεξάγεται σε σχέση με το Συνέδριο του 2023, η Ένωση ευαισθητοποιεί την επόμενη γενιά αρχιτεκτόνων για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν.

Η σχέση αστικών και αγροτικών περιοχών είναι σε όλες τις χώρες καθοριστικός παράγοντας για το κλίμα. Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη συζήτηση για το κλίμα.

Στην 75η επέτειό της φέτος, η UIA καλεί τις κυβερνήσεις και τις αρχές σχεδιασμού όλων των χωρών να αντιμετωπίσουν το επείγον ζήτημα της αστικοποίησης με μέτρα που ενθαρρύνουν τους πολιτικούς και τους ιδιώτες να συνεργάζονται με αρχιτέκτονες και με προοδευτική νομοθεσία που επιτρέπει καινοτόμες λύσεις.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας