ecopress
Δυσοίωνες είναι οι επιστημονικές διαπιστώσεις των ειδικών του πρόγραμματος γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus, που τονίζουν ότι  Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε hotspot πυρκαγιών, με...  Copernicus: η Μεσόγειος hotspot πυρκαγιών

Δυσοίωνες είναι οι επιστημονικές διαπιστώσεις των ειδικών του πρόγραμματος γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus, που τονίζουν ότι  Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε hotspot πυρκαγιών, με την εμφάνιση συχνότερων και σφοδρότερων καυσώνων.

Το κύμα καύσωνα στην ευρύτερη περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο νέων δασικών πυρκαγιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης προειδοποιεί το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus που λειτουργεί υπό τον συντονισμκό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή καθιστά πιθανότερα και σφοδρότερα τα κύματα καύσωνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μάλιστα,η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας έχουν εκτοξεύσει τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές, αν και μόνες οι υψηλές θερμοκρασίες δεν πυροδοτούν πυρκαγιές, διότι χρειάζεται πηγή ανάφλεξης, όπως σημειώνουν.

Ραγδαία αύξηση

Η Υπηρεσία που παρακολουθεί τις δασικές πυρκαγιές μέσω δορυφόρων και επίγειων σταθμών και προειδοποιεί ότι οι εκπομπές και η ένταση των δασικών πυρκαγιών αυξάνεται με ταχύτητα στην Τουρκία και τη Νότια Ιταλία. Όπως αναφέρει, στην Τουρκία, η ισχύς Ακτινοβολίας Πυρκαγιάς (FRP), που μετρά την ενέργεια που παράγεται από την καύση των δένδρων και άλλων υλικών, έφθασε στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από την έναρξη των μετρήσεων του δείκτη, το 2003!

Τα νέφη καπνού

Τα νέφη του καπνού από τις πυρκαγιές της νότιας Τουρκίας ήταν καθαρά ορατά στις δορυφορικές λήψεις της περιοχής και η σφοδρότητα των πυρκαγιών προκάλεσε υψηλά επίπεδα ρύπανσης αιωρούμενων σωματιδίων επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την CAMS.

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η στενή παρακολούθηση αυτών των υψηλής έντασης πυρκαγιών καθώς ο καπνός που εκπέμπουν μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα τοπικά, καθώς και στις περιοχές όπου μεταφέρεται από τους ανέμους», δηλώνει ο επικεφαλής επιστήμονας του Copernicus Mark Parrington. Και υπογράμμισε, ότι η Ιταλία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και ο Λίβανος βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα  δασικών πυρκαγιών, από το τέλος του Ιουλίου.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας